Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Новини


26 листопада 2012

Сьогодні під час обіду в університетській їдальні до мене підійшли з запитанням стосовно того, що я думаю відносно кінця світу, який за календарем древнього племені майя у перерахунку на наш календар станеться 21 грудня 2012 р.

І оскільки вирази обличчя у тих, хто мені задав це запитання, були занепокоєно-серйозними, то я вирішив, що і відповідати теж треба серйозно і аргументовано. А виходячи з того, що розмови про «кінець світу» заполонили сьогодні не лише пообідні спілкування, а і засоби ЗМІ та Інтернет, то доцільно цю відповідь опублікувати і на моєму сайті, щоб заспокоїти, принаймні, хоча б моїх читачів.

Тож, формуючи відповідь на поставлене мені запитання, я спочатку нагадав моїм співбесідникам про те, що «світ» для древніх племен обмежувався лише тією ділянкою Землі, за межі якої не ступала нога жодного з їхніх аборигенів. І для древнього племені майя, яке проживали у важкодоступних горах, ця ділянка навряд чи перевищувала 100 на 100 квадратних кілометрів.

Гори, в яких проживало древнє плем’я майя, відносяться до числа «молодих», в яких процес гороутворення ще не закінчився. Тож у ті часи, коли в цих горах проживало древнє плем’я майя, там були часті і сильні землетруси. Ми і в наші дні мали можливість переконатись за життя одного покоління, які страшні землетруси потрясли Чилі, Мексику і Перу, забравши з собою десятки тисяч життів і змінивши до непізнаності гірську місцевість, на якій ці країни розкинулись.

Проживаючи на території частих землетрусів і вивержень вулканів, древнє плем’я майя, для якого за древніми стандартами характерним був високий рівень цивілізації, не могло не спостерігати і у якийсь спосіб реєструвати у часі усі ці катаклізми. Тож не дивно, що вони змогли віднайти і способи наближеного прогнозування виникнення цих явищ і наближеної оцінки їх потужності.

Тож прогнозований древніми племенами майя «кінець світу» – це є не що інше, як прогнозований вибух землетрусу такої сили в межах освоєної ними гірської території, в результаті якого усе живе на цій території повинно загинути.

Але, ми з вами, шановні читачі, проживаємо на території України, до якої ні хвилі Мексиканського землетрусу не докотились, ні Чилійського, ні Перуанського, тож не відчуємо ми грізної стихії і того землетрусу, за яким згідно з письменами древніх майя на території їхнього проживання наступить «кінець світу».

А ми в нашому університеті у п’ятницю 21-го грудня 2012 року знову підемо в навчальні аудиторії, а члени спеціалізованої вченої ради Д 05.052.01, серед яких буду і я, знову зберуться на чергове засідання, аби заслухати докторську дисертацію доцента Сергія Бісікало, побажанням успішного захисту якому я і закінчу обговорення теми «кінця світу».




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.