Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Новини


12 лютого 2016

Як ви ще, думаю, пам’ятаєте, шановні читачі, 21 грудня 2015 року при виїзді з внутрішнього двору ВНТУ із-за обмеження кута зору, обумовленого щільно припаркованими на цьому відрізку вулиці Воїнів-Інтернаціоналістів студентськими автомобілями, я потрапив у ДТП, яка, cлава Богу, обійшлась без жертв і фізичних травм.

На судовому засіданні, присвяченому з’ясуванню – хто був винуватцем цієї ДТП, на моє звернення зобов’язати дорожню поліцію встановити знак «Стоянка заборонена» на вулиці Воїнів-Інтернаціоналістів хоча б за метрів двадцять від цього виїзду, з якого працівники університету виїжджають щодня не менше сотні разів, а тому ДТП подібні тій, в яку потрапив я, неминучі і у майбутньому, суддя зауважив, що питання встановлення потрібного дорожнього знаку шляхом звернення до дорожньої поліції повинен вирішувати не суд, а адміністрація університету – про це я уже писав раніше на цьому ж сайті.

Думку судді я довів до відома адміністрації університету, і вона відреагувала, але, на мій погляд, варіант вирішення проблеми, запропонований нею, не можна вважати оптимальним, в чому легко переконатись, подивившись на це фото:

Адже на попередження на невеликого розміру металевій пластині, почепленій на придорожньому стовпі, та ще й написане таким шрифтом, що прочитати, проїжджаючи повз нього вулицею Воїнів-Інтернаціоналістів, нічого окрім слова «Увага» з вікна автомобіля не можна, ніхто із водіїв звертати увагу не буде, і вони продовжуватимуть паркуватись впритул до виїзду з університетського двору, незважаючи на наявність цього попередження, яке більше сприймається як широко розповсюджені настовпні попередження типу «Не влізай, уб’є!» чи «Увага – кабель високої напруги!». І на другому фото зафіксовані саме такі випадки, коли автомобілі були припаркованими у небажаній зоні (тобто «за спиною» попереджувальної таблички) уже після її встановлення.

І ці припарковані впритул автомобілі продовжуватимуть закривати від очей водіїв, що виїжджатимуть з внутрішнього двору університету, ті автомобілі, що наближатимуться до цього виїзду по вулиці Воїнів-Інтернаціоналістів від перехрестя з вулицею Порика. А тому і нові ДТП на цьому місці не за горами. І при розгляді цих майбутніх ДТП у суді адміністрація університету окрім моральної провини перед власними працівниками, що попали в ДТП, уже буде виступати ще й третьою стороною, яка не потурбувалась про забезпечення безпеки виїзду навіть після того, як трапилася ДТП і було звернено її увагу на пропозицію судді потурбуватись про вирішення цієї проблеми.

З моєї точки зору, у варіанті вирішення цієї проблеми за допомогою попередження, щит (а не табличка) з попереджувальним написом повинен бути шириною не менше метра і висотою не менше 60 сантиметрів, і встановити його треба на двох опорах між лінією придорожніх бордюрів та пішохідною алеєю на лінії задньої стіни 1-го гуртожитку на висоті встановлення дорожніх знаків. І попередження необхідно написати літерами такого розміру, які легко читаються водіями автомобілів, що повз них проїжджають. А в обов’язки охоронця шлагбауму, що регулює в’їзд і виїзд автомобілів з університетського двору, за додаткову доплату слід було б увести вимогу пропонувати водіям автомобілів, які припаркувались в небажаній зоні, переставити свої автомобілі в інше місце, принаймні хоча б за межами 10-метрової зони, визначеної правила дорожнього руху, та вимогу викликати дорожню поліцію в разі, якщо водій автомобіля, який припаркувався з порушенням правил дорожнього руху, відмовляється прибрати свій автомобіль за межі забороненої зони. Оце було б і виконанням побажання судді і проявом турботи про охорону життя тих працівників нашого університету, які приїздять на роботу власними автомобілями і паркують їх у внутрішньому дворі університету. А для ректора Володимира Грабка, який службовим автомобілем по кілька разів на день виїжджає з внутрішнього двору університету на вулицю Воїнів-Інтернаціоналістів, це було б турботою не лише про працівників університету, а і турботою про самого себе.

Але варто було б розглянути і два інші варіанти розв’язання вище вказаної проблеми, перший із яких вимагає встановлення вертикально на опорі під відповідним кутом пари сферичних дзеркал на протилежному від виїзду з університетського двору боці вулиці Воїнів-Інтернаціоналістів, дивлячись в які водії автомобілів, що виїжджатимуть з університетського двору, бачитимуть усі автомобілі, що наближаються до цього місця по вулиці Воїнів-Інтернаціоналістів як з боку її перехрестя з вулицею Порика, так і з боку Хмельницького шосе – саме так розв’язана аналогічна проблема адміністрацією Вінницького національного медичного університету та адміністрацією готельного комплексу на спільному виїзді з внутрішнього двору цих установ на вулицю Медведєва.

А ще одним варіантом вирішення вказаної проблеми, найпростішим і найефективнішим, було б звернення адміністрації нашого університету до адміністрації дорожньої поліції з проханням встановити на вулиці Воїнів-Інтернаціоналістів за 20 метрів до виїзду з нашого університетського двору знак «Стоянка заборонена», або, що ще краще, «Зупинка заборонена».

І те, що і встановлення пари сферичних дзеркал, і встановлення на замовлення додаткового дорожнього знаку вимагатиме позабюджетних витрат певної суми коштів, не повинно зупиняти адміністрацію нашого університету, адже навіть, якщо у неї для цього немає грошей чи можливостей, працівники університету, які приїздять до університету на власних авто, заради убезпечення цих авто та й свого життя, я думаю, не відмовляться «скинутись» на оплату якогось із запропонованих мною варіантів розв’язання описаної вище проблеми.

Тож на варіанті з мініатюрною табличкою-попередженням, встановленою на придорожньому стовпі, адміністрації університету, я думаю, зупинятись не слід.




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.