Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Новини


1 квітня 2019

На календарі сьогодні понеділок 1 квітня 2019 року – перший день після першого туру президентських виборів в Україні, результати екзит-полу яких, проведеного спільно соціологічними центрами «Демініціативи», КМІС та Центр Разумкова, оприлюднені вчора, наступні: Зеленський – 30,6%, Порошенко – 17,8%, Юлія Тимошенко – 14,2%

Що до інших кандидатів в президенти, то жодного із них цей екзит-пол не вивів за рівень 10%, оскільки Бойко отримав в результаті даного опитування виборців на виході з виборчих дільниць після голосування 9,7%, Гриценко – 7,1%, Смешко – 6,5%, Ляшко – 4,7%, Вілкул – 4,0% і Кошулинський – 1,8%. А кожен із інших трьох десятків кандидатів в президенти, які розділили між собою 3,4%, отримав у цьому опитуванні суттєво менше 1%.

На виборчі дільниці вчора прийшли віддати свій голос за когось із кандидатів в президенти України 17 000 599 виборців, тобто 63,48% від їх офіційно зареєстрованої загальної кількості у 26 770 419 осіб. Найбільш активними були виборці Львівської області, 68,88% яких прийшли на виборчі дільниці, а найменш активними виборці Закарпатської області, лише 46,99% яких взяли участь у виборах. Варто згадати, що на попередніх президентських виборах у 2014 році явка виборців в цілому по Україні була дещо меншою і складала 60,29%.

Зараз, коли я сів писати ці рядки, у ЦВК йде підрахунок голосів, відданих за кожного із кандидатів в президенти, за протоколами дільничних виборчих комісій та оголошуються результати підрахунку кожну годину. Судячи з повідомлень ЦВК, станом на 11-у годину після опрацювання половини протоколів дійсні результати голосування відрізняються від результатів екзит-полу не суттєво, а тому допустимо припустити, що і остаточні результати підрахунків за протоколами відрізнятимуться від результатів екзит-полу в незначній мірі і не внесуть змін в порядок розміщення кандидатів в президенти в заключній турнірній таблиці. Тож уже сумнівів немає у тому, що у другий тур виборів пройдуть Володимир Зеленський та Петро Порошенко, хоча дехто з політологів напередодні виборів вважав, що в другий тур вийдуть Володимир Зеленський та Юлія Тимошенко, а дехто, що Петро Порошенко та Юлія Тимошенко.

Володимиру Зеленському відмовляли у виході у другий тур виборів ті політологи, які прогнозували, що його підтримують в основному молоді люди, більшість із яких на виборчі дільниці у день виборів ходити не звикли, а Петру Порошенку відмовляли у виході в другий тур виборів ті політологи, які прогнозували, що оприлюднення напередодні дня виборів негативної інформації про кримінальні оборудки цілого ряду осіб, які або входили раніше в близьке оточення президента Петра Порошенка, або входять в це оточення і зараз, відштовхне від нього значну масу виборців, які проголосували б за нього, якби цей компромат не був оприлюдненим. Тож, як бачимо, помилились і ті, і інші, хоча Петро Порошенко дійсно недорахувався значної кількості голосів із-за оприлюднення цього компромату. Але, на його щастя, значну кількість голосів підтримки напередодні виборів втратила і Юлія Тимошенко, якій, як на мій погляд, не варто було виступати перед виборцями простуженою і зі зірваним, потухшим голосом, оскільки вона у такому стані мала вигляд не харизматичного лідера, а хворої, літньої жінки, енергії в якій уже недостатньо для того, щоб повести за собою збіднілий і зневірений народ.

Які ж результати можна очікувати у другому турі виборів? Найпростішим прогноз є таким: від результату Зеленського віднімаємо 5% голосів тих, які у першому турі проголосували за нього, але, побачивши той високий результат, який він отримав, вирішать, що і без їх голосів він переможе, а тому у другому турі не підуть на виборчі дільниці; результати, отримані кожним із інших кандидатів (окрім Зеленського і Порошенка), ділимо на три і припускаємо, що одна третина підтримає Зеленського, одна третина підтримає Порошенка, а одна третина викреслить їх обох. За такого сценарію у підсумку Зеленський отримає не менше 42,9%, Порошенко отримає не більше 35,1% , а тому уже сьогодні допустимо припустити, що новим президентом України після 21 квітня 2019 року стане Володимир Зеленський.




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.