Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Продовження вибіркового літопису, або Напередодні та після дострокових виборів Розділи книги


Ось нарешті і настала неділя 30 вересня — довгоочікуваний день виборів до Верховної Ради України.

Ми з дружиною проголосували біля восьмої години ранку, одними із перших на нашій дільниці. Після цього я, осідлавши свою власну «дев’ятку», стартував у марафонському заїзді по виборчих дільницях. Метою цього заїзду була перевірка наявності на виборчих дільницях членів виборчих комісій та спостерігачів від БЮТ. Крім дільниці № 98 в аграрному університеті, на якій із трьох членів дільничної виборчої комісії від БЮТ на місці виявився лише один, на усіх інших дільницях, які я за день встиг об’їхати, у складі дільничних виборчих комісій був повний комплект від нашої політичної сили. На кількох дільницях не виявилось наших спостерігачів, про що я негайно повідомив штаб, звідки негайно на ці дільниці були надіслані спостерігачі із резерву.

Майже на кожній дільниці у той короткий час, коли я на ній був, спілкуючись з її керівниками та нашими спостерігачами, довелося спостерігати появу хоч одного виборця, якого не було у списках. Це наштовхнуло на думку, що списки у Вінниці, яка традиційно голосує більшістю голосів за БЮТ, спотворені навмисне, аби мати можливість потім скасувати окремі результати за рішенням судів по скаргах.

Спостерігав я і обурення деяких власників квартир, котрі у виборчих списках знаходили осіб, їм невідомих, але приписаних до їхніх квартир.

Не обійшлося і без сюрпризів. В обідній час із виборчої дільниці, що розташована у гуртожитку № 2 нашого унiверситету, до мене надійшла інформація, що там спостерігачами затримано доцента кафедри хімії нашого університету Бобка, якого ми не так давно прийняли на роботу із Одеси, котрий намагався винести з дільниці бюлетень, вкинувши, начебто, в урну складений аркуш паперу. Бюлетень, який він намагався винести, вилучено і складено протокол. Бобко пояснив той факт, що він не вкинув бюлетень в урну, неуважністю і вранішньою сваркою з дружиною. Але саме з виносу чистого бюлетеня, як відомо, і починається «карусель» з продажу голосів. Однак, як написав у пояснювальній записці сам Бобко, він виніс заповнений бюлетень, а заповненим бюлетенем, навіть винесеним за межі виборчої дільниці, «карусель» не почнеш. Тож, я сподіваюсь, до серйозних наслідків «забудькуватість» Бобка не призведе.

Телебачення повідомило, що станом на 12 годину ЦВК зафіксувала явку виборців на рівні 21 %. Нагадаю, що у 2006 році станом на 12 годину явка становила 18 %. Тобто, темп явки виборців нині не поступається темпу явки виборців у 2006 році.

За інформацією «5 каналу» станом на 14 годину явка виборців є найвищою у східних областях (40 %) і у Криму (50 %), а найнижчою у Закарпатті (10 %).

Десь після 16 години, заїхавши до університету і включивши на півгодини телевізор, я з задоволенням подивився по 1-му каналу телепрограму Дмитра Гордона. Цього разу в гостях у нього був відомий російський письменник і журналіст з сатиричним нахилом Віктор Шендерович, котрого усі знають як автора знаменитих «Кукол», яких демонстрував російський телеканал НТВ у період, коли цей канал вважався ідеалом демократизації на телебаченні.

Я завжди з насолодою читав колонку від Шендеровича в «Московских новостях» — його тонкий гумор завжди піднімав настрій. Отримував я масу задоволення і від його «Кукол».

Віктор Шендерович на прохання Дмитра Гордона розповів, чому були закриті «Кукли» і що сталося з НТВ після приходу до влади в Росії Володимира Путіна.

Виявляється, що Володимир Путін, який вихований суворою школою органів держбезпеки, начисто позбавлений почуття гумору і біологічно не сприймає будь-яке зображення своєї діяльності з сатиричним відтінком. Тому з його приходом до влади телеканалу НТВ, якому Борис Єльцин дозволяв усе, новою владою було запропоновано полярно поміняти змалювання подій у Кремлі, перефарбувати чеченську проблему і вивести із програми «Кукли» першу особу держави. Виконувати цю вказівку керівництво НТВ розпочало тим, що Віктору Шендеровичу було замовлено сюжет, в якому серед кукол політиків не було кукли Путіна, але були усі інші, які висловлювання своїх думок супроводжували поглядами в небо, або викиданням рук до неба, де був невидимий «намісник бога».

Тож дуже скоро до керівництва НТВ прийшли інші люди, які і Шендеровичу, і його «Куклам» місця на «оновленому» телеканалі не знайшли.

Що цікаво, Віктор Шендерович підтвердив, що про рішення Бориса Єльцина зробити своїм наступником на посту президента Росії Володимира Путіна сам Володимир Путін дізнався від Бориса Березовського, який був надзвичайно наближеним до Бориса Єльцина і був одним із основних його радників. І це, до речі, пояснює надзвичайну нелюбов Путіна до Березовського, адже, прийшовши до влади, дуже важко миритись з думкою, що поряд є людина, якій ти цією владою зобов’язаний, і яка знає, що ти не домігся її завдяки своїм здібностям і силі волі, а вона тобі подарована лише тому, що комусь здалося, що саме ти є тією фігурою, яка найкраще забезпечить недоторканість Борису Єльцину і його сім’ї у його постпрезидентський період життя.

Цікаво було почути від Віктора Шендеровича і про те, що в обмін на зміну вектора спрямованості його сатиричного пера йому пропонували прохідне місце у списку провладної партії на виборах до Державної Думи Росії. Але він не погодився проміняти свободу на місце біля думської кормушки.

Поступила інформація про явку виборців на вибори станом на 16 годину. В цілому по Україні — це 42,55 %. Підтягнулись до цього числа і західні області. В Закарпатті і на Буковині число явки виборців досягло рівня 30 %, але залишається найнижчим. Лідирують Тернопільщина та Донеччина, де це число перевищило 50 %. На Вінниччині маємо 46,4 %. Явка виборців на 5 дільницях нашого університету поки що є низькою — на рівні 38 %. Нагадаю, що студенти складають на кожній з дільниць не більше третини виборців і, думаю, що у цих 38 % їм належить приблизно половина. А друга половина мешканців наших гуртожитків за нашими прогнозами масово почнуть голосувати після 17–18 години, оскільки в основному саме в околі цього проміжку часу приходить більшість автобусів з районних центрів Вінниччини, які привезуть із сіл до гуртожитків наших студентів. Тож, якщо навіть більше ніхто з жителів прилеглих територій на наші виборчі дільниці не прийде, за рахунок лише студентів явка досягне 60 %. Так, до речі, було і на виборах 2006 року.

Надійшли повідомлення, що уже двоє голів дільничних виборчих комісій на Луганщині і на Дніпропетровщині дають свідчення у прокуратурі — одна за те, що видала одній громадянці бюлетень і на відсутнього чоловіка, що помітили спостерігачі від блоку НУНС, а другий — за те, що приніс на виборчу дільницю пачку додаткових чистих виборчих бюлетенів, невідомо звідки взятих, що виявили спостерігачі від БЮТ.

Цікавим, мабуть, буде інформація і про те, що у Донецьку в списках для голосування не виявилося прізвища мера Донецька Лук’яненка та його дружини, у Сімферополі — прізвища лідера кримських комуністів Грача, а у Києві — прізвища заступника мера Києва Журавського. Полінувалися два останні перевірити наявність своїх прiзвищ у списках напередодні виборів, а сім’я Лук’яненка в триденний термін до виборів не повернулась із Москви.

Станом на 19 годину явка на 5 виборчих дільницях університету досягла уже рівня (50–57) %, тож з’явилася впевненість, що до 22 години на рівень 60 % наші дільниці вийдуть.

О 22 годині мені були передані остаточні дані по явці виборців на 5 наших університетських виборчих дільницях: на двох дільницях — 58 %, на двох дільницях — 60 % і на одній дільниці — 63 %. Наші студенти, які проживають в гуртожитках, проголосували на рівні 90 %, але, нагадую, що вони на кожній з 5 виборчих дільниць складали у списках лише третину.

Трохи пізніше «5 канал» повідомив, що явка виборців станом на 22 годину склала 63,22 %. Для порівняння явка виборців на вибори 2006 року склала 66,2 %

О 22 годині телебачення оголосило результати екзит-полів за даними, отриманими на 20 годину.

За даними «Демократичної ініціативи» результати голосування склали: Партія регіонів — 35,2 %, Блок Юлії Тимошенко — 31,5 %, «Наша Україна–Народна самооборона» — 13,4 %, Комуністична партія України — 5,1 %, Блок Володимира Литвина — 3,7 %, Проти всіх — 2,9 %, Соціалістична партія України — 2,5 %, Блок Наталії Вітренко — 1,5 %, Інші блоки і політичні партії разом — 4,2 %.

За даними «Соціовиміру-2007» результати голосування склали: Партія регіонів — 34,7 %, Блок Юлії Тимошенко — 31,1 %, Блок НУНС — 14,6 %, КПУ — 4,9 %, Блок Володимира Литвина — 3,6 %, Соціалістична партія України — 2,8 %, Проти всіх — 2,7 %, Інші блоки і політичні партії разом — 5,6 %.

За даними «Демократичної ініціативи» БЮТ+НУНС отримають 44,9 %, а ПР+КПУ+БВЛ отримають 43,0 %, тобто, на 1,9 % менше.

За даними «Соціовиміру-2007» БЮТ+НУНС отримають 45,7 %, а ПР+КПУ+БВЛ отримають 43,2 %, тобто, на 2,5 % менше.

Тож, як бачимо, за результатами обох екзит-полів демократичні сили, які були в опозиції, набирають голосів більше. Але, якщо при остаточному підрахунку голосів у ЦВК виявиться, що 3-процентний бар’єр подолають і соціалісти Олександра Мороза, то усе поміняється навпаки. Тож демократам торжествувати, посилаючись на результати неповних екзит-полів, зарано.

О 23 годині 30 хвилин в штабі БЮТ виступила Юлія Тимошенко, яка запевнила, що уже нічого не зміниться — демократичні сили перемогли. І вона запевнила, що, отримавши владу, її політична сила продовжуватиме наполягати на тому, щоб опозиція отримала під свою юрисдикцію усі контрольні комітети у Верховній Раді України та Рахункову палату, аби мати можливість офіційно слідкувати за кожним кроком влади і допомагати їй очищуватись від корупції.

Цей її виступ транслював телеканал «Інтер» у передачі Савіка Шустера «Свобода».

А Олександр Мороз і біжучий рядок «5 каналу» повідомили, що подав у відставку у зв’язку з погіршенням стану здоров’я міністр внутрішніх справ Василь Цушко, який у рекламних роликах повідомляв, що він буде мінiстром МВС ще не менше 5 років. А як на мою думку, то Василь Цушко вирішив ще до того, як влада перейде до демократичних сил, виїхати за кордон на лікування, щоб не повернутись уже звідти, допоки ці сили будуть при владі, оскільки він боїться, що вони в разі перемоги на виборах таки ініціюватимуть порушення кримінальної справи проти нього по факту захоплення «беркутівцями» під його командуванням будівлі Генеральної прокуратури.

В ноль годин 15 хвилин зі зверненям до народу виступив лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Він подякував виборцям за те, що його політичній силі вони дали найбільшу кількість голосів, а тому саме його політична сила має право формувати парламентську коаліцію, переговори про що вона розпочне уже з завтрашнього ранку, коли ЦВК оголосить попередні результати виборів. Таке враження, що він розраховує на те, що якась частина прагматиків із блоку НУНС перебіжить під його прапори, допоки ще немає механізму позбавлення перебіжчиків депутатських мандатів.

Перше жовтня пройшло в напруженому очікуванні остаточних результатів голосування, які змінювались протягом кожної години по мірі того, як поступала електронна інформація до ЦВК із окружних виборчих комісій.

З половини першої години ночі і до половини п’ятої години ранку 1-го жовтня я перебував в окружній виборчій комісії свого виборчого округу № 9, яка розмістилась у будівлі районної ради Замостянського району міста.

Підрахунок голосів за протоколами дільничних виборчих комісій там розпочався одразу після 12-ї години ночі. За перших чотири години було затверджено 28 протоколів і прийняті на зберігання 28 картонних ящиків з бюлетенями, тобто, на процедуру прийняття від голови, заступника голови та секретаря дільничної комісії протоколу і бюлетенів окружна виборча комісія витрачала в середньому 7 хвилин.

Ця процедура виглядала так: три керівники дільничної виборчої комісії заносили до залу, в якому засідала окружна виборча комісія, свої протоколи і ящик з бюлетенями. Заступник голови окружної виборчої комісії зачитував вголос зміст протоколу, а члени комісії і спостерігачі від політичних блоків і партій, яких було десь біля півтора десятки, уважно слухали і з’ясовували — чи усі цифри вірно характеризують ситуацію. Паралельно голова окружної комісії і її секретар проглядали інші екземпляри протоколів на предмет правильності заповнення. Один із членів окружної виборчої комісії разом із членом дільничної комісії зривали пломбу з ящика з бюлетенями і дивились на вміст цього ящика. Якщо у протоколі усе було згармонізоване, то його зміст ставився на голосування для затвердження окружною комісією. Після затвердження один екземпляр протоколу поміщався в ящик, який тут же опломбовувався і встановлювався біля стіни у стос, один протокол віддавався на руки керівникам дільничної комісії, а два екземпляри залишались в окружній комісії. Після цього ці керівники дільничної комісії покидали зал засідання через додатковий вихід, а по основному запрошувались керівники тієї дільничної комісії, що була наступною у живій черзі, що шикувалась в актовому залі, де була можливість усім сидіти на стільцях.

Якщо ж щось у протоколі викликало сумнів у когось із членів окружної комісії або у спостерігачів, то члени дільничної комісії повинні були дати роз’яснення. При виявленні помилок у складанні протоколу члени дільничної комісії відправлялись його переоформлювати, а ящик з бюлетенями залишався в приміщенні окружної виборчої комісії у всіх на виду. Після переоформлення протоколів їх автори запускались до приміщення окружної комісії поза чергою для завершення процедури прийому від них результатів голосування на їх дільниці. В окружній комісії були представлені усі політичні блоки і партії, що входили до Верховної Ради України 5-го скликання. Від Блоку Юлії Тимошенко до складу окружної комісії входив і Фелікс Волков, колишній наш студент, який під час Помаранчевої революції у 2004 році був одним із польових командирів Майдану у Києві — він керував одним із загонів, складених зі студентів нашого університету.

Тож, поспостерігавши за роботою окружної виборчої комісії протягом трьох з половиною годин і переконавшись, що здійснити підтасовку результатів під час прийому документів і результатів від дільничних комісій на засіданні окружної комісії не можна, я біля п’ятої години ранку поїхав додому, оскільки о дев’ятій годині ранку уже мусив проводити засідання ректорату, а до цього треба було заїхати додому аби поголитись, змінити сорочку і щось попоїсти.

Вдруге відвідав засідання окружної виборчої комісії я уже вдень біля тринадцятої години. Як виявилось, окружна комісія зберегла той же темп прийому результатів — в середньому по 7 хвилин на одну дільничну комісію, оскільки на момент моєї появи в окружній комісії вона завершила прийом результатів від 108 дільничних комісій. Але в черзі ще стояли представники більше 50 дільничних комісій. Поспілкувавшись з Феліксом Волковим і одним із спостерігачів від політичних опонентів та довідавшись від них, що ніяких порушень з боку окружної комісії під час прийому результатів від дільничних комісій зафіксовано не було, я відправився до обласного штабу БЮТ, де разом з його керівником Георгієм Філіпчуком обсудив процедуру виплати партією «Батьківщина» іменних стипендій, призначених Юлею Тимошенко нашим студентам, аспiрантам та учням ЗФМШ під час її участі у відкритому засіданні Ученої ради нашого університету 5-го вересня.

На цю годину в результаті обробки електронної інформації по 66,16 % протоколів дільничних виборчих комісій ЦВК оголосила наступні проміжні результати: БЮТ — 32,76 %, Партія регіонів — 31,44 %, НУНС — 15,42 %, КПУ — 5,11 %, Блок Литвина — 4,12 %, СПУ — 2,99 %, ПСПУ Вітренко — 1,09 %, ВО «Свобода» Тягнибока — 0,73 %, Блок Супрун «УРА» — 0,36 %, Партія зелених — 0,36 %, КПУ (оновлена) — 0,29 %, Партія вільних демократів (там і Михайло Бродський і майор Мельниченко) — 0,20 %, Блок партії пенсіонерів — 0,14 %, ПНЕРУ-0,14 %, Український народний блок — 0,13 %, Селянський блок «Аграрна Україна» — 0,11 %, Блок «КУЧМА» — 0,10 %, Християнський блок — 0,10 %, Блок «Всеукраїнська громада» — 0,05 %, Всеукраїнська партія Народної Довіри — 0,02 %.

Надвечір ситуація у верхній частині цього списку дещо змінилась — Партія регіонів обійшла БЮТ, а СПУ подолала рубіж у 3 %.

Але пізно ввечері після обробки електронної інформації про 90 % протоколів СПУ знову опустилась нижче 3-процентного порогу. Спати я ліг, коли в СПУ стало 2,97 %.

А вранці 2-го жовтня в СПУ залишилось уже лише 2,94 %.

О 9-й годині ранку я отримав в окружній виборчій комісії № 9 попередні результати виборів по виборчих дільницях №№ 65–69, що розміщені у будівлях нашого університету, а ще через півгодини у Вінницькому штабі БЮТ отримав попередні результати виборів у Вінниці та на Вінниччині. Ці результати в середині дня я передав для розміщення на моєму сайті у такому вигляді:

Попередні результати парламентських виборів по місту Вінниця (територіальний виборчий округ № 9), по Вінниччині в цілому (ТВО № № 9–19) та по виборчих дільницях, розміщених у будівлях Вінницького національного технічного університету (ВД № №65–69).

За інформацією кандидата у народні депутати України від Блоку Юлії Тимошенко Бориса Мокіна, отриманою ним в окружній виборчій комісії № 9 та у Вінницькому обласному штабі Блоку Юлії Тимошенко, мають місце наступні попередні результати парламентських виборів 30 вересня 2007 року (по основних учасниках виборчих перегонів):

— по місту Вінниці (ТВО № 9): БЮТ — 54,3 %, НУНС — 14,5 %, Партія регіонів — 13,49 %, КПУ — 4,8 %, Блок Литвина — 2,59 %, СПУ — 1,99 %;

— по Вінниччині в цілому (ТВО № №9–19): БЮТ — 50,03 %, НУНС — 18,55 %, Партія регіонів — 12,59 %, КПУ — 4,92 %, Блок Литвина — 3,12 %, СПУ — 2,56 %;

— по виборчих дільницях № №65,66,67,68,69, розміщених у будівлях Вінницького національного технічного університету:

— по ВД № 65 (гуртожиток № 2): БЮТ — 55,0 %, НУНС — 14,63 %, ПР — 11,09 %, КПУ — 2,46 %, БЛ — 1,54 %, СПУ — 2,0 %;

— по ВД № 66 (корпус ІнБТЕГП): БЮТ — 52,58 %, НУНС — 16,76 %, ПР — 14,05 %, КПУ — 4,48 %, БЛ — 2,7 %, СПУ — 2,7 %;

— по ВД № 67 (корпус ІнЕЕЕМ): БЮТ — 57,81 %, НУНС — 15,0 %, ПР — 11,63 %, КПУ — 3,37 %, БЛ — 2,2 %, СПУ — 1,72 %;

— по ВД № 68 (гуртожиток № 6): БЮТ — 52,42 %, НУНС — 15,36 %, ПР — 13,26 %, КПУ — 4,63 %, БЛ — 3,15 %, СПУ — 2,31 %;

— по ВД № 69 (гуртожиток № 5): БЮТ — 53,75 %, НУНС — 14,86 %, ПР — 14,43 %, КПУ — 3,17 %, БЛ — 2,95 %, СПУ — 1,87 %.

Примітка 1: на кожній із виборчих дільниць № №:65–69 доля студентів у виборчих списках не перевищувала однієї третини від загальної кількості виборців, занесених у списки, а до двох третин у цих списках складали мешканці будинків з територій, прилеглих до території ВНТУ.

Примітка 2: якщо порівняти результати нинішніх парламентських виборів, отримані Блоком Юлії Тимошенко на Вінниччині, з тими, які мали місце на парламентських виборах, що відбулися у 2006 році, то можна констатувати наступне: за БЮТ у 2006 році віддали свої голоси 319413 жителів Вінниччини, що становило 33,25 % від загальної кількості тих, що проголосували, а нині за БЮТ віддали свої голоси 433252 жителі Вінниччини, що становить 50,03 % від загальної кількості проголосувавших. Тобто, на нинішніх парламентських виборах на Вінниччині її жителі віддали за БЮТ на 114739 голосів більше, ніж на виборах 2006 року. У процентах цей приріст складає 16,78.

А «5 канал» о 13 годині 30 хвилин показав наступні результати, які оприлюднила ЦВК після обробки електронної інформації по 95,94 % протоколів дільничних виборчих комісій: Партія регіонів — 34,12 %, БЮТ — 30,84 %, НУНС — 14,32 %, КПУ — 5,35 %, Блок Литвина — 3,97 %, СПУ — 2,93 %.

У ЗМІ поширюється інформація, що 7 окружних комісій із Донеччини та по одній окружній комісії із Луганщини, Одещини та Вінниччини не передають електронну інформацію до ЦВК і затягують прийом протоколів від дільничних комісій, щоб мати змогу «додати» СПУ ту кількість голосів, яких їй не вистачає до 3 %.

Але Президент України Віктор Ющенко ще вчора увечері звернувся до Генеральної прокуратури і СБУ, щоб вони з’ясували, хто цілеспрямовано затягує підрахунок голосів в тих округах, на яких до цього часу не здійснено прийому результатів виборів від дільничних комісій і блокується передача електронної інформації про досягнуті результати, тож навряд чи найдуться бажаючі погодитись на те, щоб на якихось дільницях від себе додати голоси, не підтверджені бюлетенями, адже за такі дії можна потрапити до в’язниці.

На годиннику 16.00. «5 канал» черговий раз показав табло ЦВК. На ньому висвітилось, що після опрацювання електронної інформації із 97,42 % протоколів дільничних комісій, мають місце такі результати: ПР — 34,16 %, БЮТ — 30,84 %, НУНС — 14,29 %, КПУ — 5,35 %, БЛ — 3,95 %, СПУ — 2,91 %.

Складається враження, що звернення президента держави до Генеральної прокуратури справило враження — ніхто в дільничних комісіях не хоче ризикувати свободою заради проходження соціалістів до парламенту, а тому по мірі надходження до ЦВК нової інформації з виборчих дільниць шанси соціалістів подолати трипроцентний бар’єр не збільшуються, а, навпаки, невпинно зменшуються.

На годиннику 19.00. «5 канал» знову показав табло ЦВК. На ньому висвітилось, що після опрацювання електронної інформації із 97,86 % протоколів дільничних комісій, мають місце такі результати: ПР — 34,14 %, БЮТ — 30,87 %, НУНС — 14,29 %, КПУ — 5,35 %, СПУ — 2,90 %.

О 20 годині мені зателефонував керівник Вінницького обласного штабу БЮТ Георгій Філіпчук і повідомив, що є підозра і у нього, і у Йосипа Вінського, що по моєму виборчому округу № 9 на вимогу окружної виборчої комісії керівники деяких дільниць переписують протоколи, щоб додати голосів СПУ, а тому він з членами обласного і міського штабів та телевізійниками відправляється в окружну комісію, аби змусити її негайно завершити прийом протоколів і негайно ж передати електронну інформацію до ЦВК.

Думаю, що і Георгій Філіпчук, і Йосип Вінський помиляються — ніхто в окружній виборчій комісії № 9 не переписує протоколи зі зміною результатів голосування — я в цьому переконався, провівши під час розгляду протоколів в окружній комісії минулої ночі досить тривалий час. І сам бачив, що переписувати протоколи керівникам дільничних комісій доводиться лише у зв’язку з тим, щоб привести їх у відповідність з правилами оформлення такого роду документів.

Крім того, як мені доповів наш член окружної виборчої комісії Фелікс Волков, затримка в передачі комп’ютерною мережею результатів голосування пояснюється в основному тим, що чомусь часто «зависають» комп’ютери.

Але раз Філіпчук хоче перепровірити, то нехай іде і перепровіряє — так буде і йому спокійніше, і Вінському.

Увечері, прийшовши додому і ввімкнувши телевізор, я по місцевому телеканалу «Віта» побачив репортаж про пікетування офісу обласної організації КПУ вінничанами, яких комуністи використовували під час виборчої кампанії, пообіцявши виплатити кожному по 500 гривень, а в дійсності виплатили лише від 50 до 200. Тележурналісти «Віти» продемонстрували документ, під яким стояли 56 підписів незадоволених недоплатою, з яким ці люди пообіцяли звернутись до суду, якщо їм не буде виплачено обіцяне. Перший секретар обкому КПУ Віктор Петров пообіцяв розібратись і розв’язати проблему недоплат.

Продовжую розповідь вранці 3-го жовтня. Біжучий рядок «5 каналу» повідомив, що у ЦВК уже оброблено електронну інформацію з 99,25 % виборчих дільниць. Результати такі: ПР — 34,22 %, БЮТ — 30,83 %, НУНС — 14,22 %, КПУ — 5,37 %, БЛ — 3,96 %, СПУ — 2,87 %. Тепер уже зрозуміло остаточно, що соціалісти до Верховної Ради України 6-го скликання не пройдуть, адже залишились не врахованими лише 250 протоколів дільничних виборчих комісій при загальній кількості їх в околі 34000. Тож, якщо навіть Литвин буде блокуватись з регіоналами, коаліція ПР+БЛ+КПУ буде мати у парламенті на 1,5 % голосів менше, ніж коаліція БЮТ+НУНС. А тому, я впевнений, що скоро ми вітатимемо нашого лідера Юлію Тимошенко з призначенням її на посаду прем’єр-міністра України.

У цьому ж вранішньому випуску новин я дізнався, що вчора у Москві з’їзд партії «Единая Россия» затвердила свій виборчий список до Державної Думи Росії, на чолі якого став нинішній російський президент Володимир Путін, який піде зі своєї посади лише у майбутньому році, тобто, біля півроку він буде суміщати і президентську посаду і депутатську.

На мій погляд, цей крок російського президента вщент руйнує аргументацію політичних опонентів Президента України Віктора Ющенка, які заявляють, що український президент не мав права агітувати під час виборів за партію «Наша Україна», почесним головою якої він є.

До речі, я є фаталістом, тож вірю в «предзнаменования», а тому звертаю увагу на те, що у той же день, в який російський президент став першим номером найвпливовішої російської партії, що на 100 % гарантує йому посаду прем’єр-міністра Росії після складення ним президентських повноважень, у Москві виникла надзвичайної складності пожежа в Інституті державного управління, внаслідок якої 9 студентів згоріли, а 40 перебувають у важкому стані внаслідок отруєння продуктами горіння.

О 14 годині 30 хвилин перед журналістами виступив Президент України Віктор Ющенко з заявою про принципи формування провладної більшості у новообраному парламенті. До слова, оголошено було, що виступить він о 12 годині 30 хвилин. Говорив Віктор Ющенко, як завжди, вітіювато, але основні його побажання були зрозумілими — консолідація країни, прийняття нової редакції конституції, не зациклення кожної із трьох провідних політичних сил — Партії регіонів та блоків БЮТ і НУНС — на побажаннях їхніх лідерів.

З усього сказаного, мені, наприклад, стало ясно, що Віктор Ющенко хоче бачити в парламенті широку коаліцію із ПР+БЮТ+НУНС. Оскільки БЮТ постійно підкреслює, що у коаліцію з ПР не піде, то стає зрозумілим, що президент буде згоден і на коаліцію у форматі ПР+НУНС. Але, якщо це трапиться, то правими виявляться ті політологи і журналісти, які заявляють, що процедуру проведення дострокових парламентських виборів Віктор Ющенко затіяв лише з однією метою — позбавити основного ідеолога Конституційної реформи Олександра Мороза посади Голови Верховної Ради України і відправити за межі парламенту очолюваних ним соціалістів. Але не виключено, що нинішня заява Віктора Ющенка є лише тонким дипломатичним ходом, націленим на те, щоб не позбавляти Віктора Януковича надії залишитись прем’єр-міністром, що буде надихати того на більшу ефективність в переговорах з Росією, яка на другий день після наших виборів оголосила, що Україна їй заборгувала один мільярд 300 тисяч доларів за спожитий природний газ. І не пройде так уже і багато часу до того дня, коли ми отримаємо можливість переконатись, яка із цих посилок є вірною.

О 16 годині на університетському стадіоні розпочався фінальний матч на кубок ректора ВНТУ між командами Інституту електроенергетики та Інституту будівництва. Я дивився цей матч від початку до кінця. Матч мені сподобався. Команда енергетиків була більш технічною, команда будівельників більш напористою. Моментів для взяття воріт у енергетиків було не менше ніж у будівельників, але будівельники усі свої моменти реалізували, а від енергетиків відвернулась Фортуна. Тож рахунок 3:0 на користь будівельників, які і стали першими володарями кубка ректора ВНТУ. Їм був вручений перехідний кубок, на якому буде вигравірована назва їхньої команди, медалі під «золото» та 1300 гривень преміальних із мого особистого фонду. Енергетикам був вручений малий кубок фіналіста, медалі під «срібло» та 700 гривень преміальних із мого особистого фонду.

І сам матч, і процедуру вручення командам нагород знiмали телеоператори телеканалу ВДТ-6, які транслюватимуть це дійство завтра увечері. Усі сектори для глядачів під час матчу були вщерть заповнені. Прийшли не лише студенти, але і батьки, і навіть дідусі футболістів. Тож можна констатувати, що стартував кубок ректора ВНТУ вдало.

На годиннику 19.00. На табло ЦВК висвітлюються такі дані: опрацьовано електронну інформацію з 99,79 % протоколів, за ПР подано 34,32 % голосів виборців, за БЮТ — 30,75 %, за НУНС — 14,17 %, за КПУ — 5,38 %, за БЛ — 3,96 %, за СПУ — 2,86 %. БЮТ+НУНС зі своїми 44,92 % все ще випереджає на 1,26 % ПР+КПУ+БЛ, у яких у сумі 43,66 %, а СПУ не дотягує до 3 % цілих 0,14 %.

Продовжую розповідь у четвер 4-го жовтня. Цей день розпочався для мене головуванням на засіданні спеціалiзованої вченої ради. Розпочавши роботу о 9 годині 30 хвилин, до 14-ї години за результатами захисту дисертацій ми присудили науковий ступінь кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.05 — Елементи та пристрої обчислювальної техніки та систем керування — двом здобувачам — Володимиру Мартинюку та Самі Хейреддіну.

А у цей же час, паралельно, в приміщенні міського драматичного театру імені Садовського проходило урочисте засідання делегатів учительських колективів з усієї області, присвячене Дню учителя, який ми будемо відзначати у неділю. Я теж був туди запрошений, але змушений послати замість себе першого проректора Володимира Грабка, у зв’язку з необхідністю ведення засідання спеціалізованої вченої ради. На урочистостях в приміщенні театру наш університет отримав грант від обласної адмінiстрації та обласної ради на створення системи дистанційного навчання з центром у нашому університеті та районними консультаційними пунктами, об’єднаними з центром комп’ютерною мережею. На цих же урочистостях директору Інституту машинобудування і транспорту нашого унiверситету професору Юрію Буреннікову були вручені регалії «Відмінника освіти».

А о 14 годині 30 хвилин розпочалося засідання Вченої ради нашого університету, яке було перенесене з 28 вересня. Розпочалося це засідання з процедури вручення стипендій Юлії Тимошенко за вересень тим стипендіатам, які отримали від неї свідоцтва на отримання цих стипендій 5-го вересня. Вручав місячні стипендії студентам та учням ЗФМШ голова Вінницької обласної організації партії «Батьківщина», доктор педагогічних наук, професор, академік АПНУ Георгій Філіпчук. Після вручення стипендій він одразу ж відбув до Києва, а ми продовжили розгляд питань порядку денного.

Тож поцікавитись новинами про те, як там у ЦВК йде обробка електронної інформації про результати виборів, я зміг лише о 18-й годині. На цю годину там уже обробили електронну інформацію з 99,96 % виборчих дільниць. Результати виявились такими: ПР — 34,36 %, БЮТ — 30,72 %, НУНС — 14,16 %, КПУ — 5,39 %, БЛ — 3,96 %, СПУ — 2,86 %. Не надійшла лише електронна інформація з 21 виборчої дільниці виборчого округу № 1 із Сімферополя, де на вимогу спостерігачів затіяли перерахунок голосів. Але зрозуміло, що ця крихта голосів внесе зміни лише в пару сотих, що уже нічого не змінить в кінцевий розклад, за яким СПУ не попадає у новий парламент, а колишні «помаранчеві» навіть без соціалістів, як і у 2004 та 2006 роках, отримують перемогу над «біло-голубими». Тож ідеї Помаранчевої революції 2004 року і у 2007 році живуть і перемагають.

У п’ятницю 5-го жовтня я знову першу половину дня провів у залі засідань спеціалізованої вченої ради, керуючи ходом захисту кандидатських дисертацій Наталією Коряцькою (за спеціальністю 01.05.02 — Математичне моделювання та обчислювальні методи) та Оленою Войцехівською (за спеціальністю 05.13.05 — Елементи та пристрої обчислювальної техніки та систем керування). Здобувачки успішно захистили свої дисертації. Друга половина дня пройшла у розв’язанні поточних справ та підписанні документів.

До політики долучився лише у випуску новин на телеканалі ICTV о 18 годині 45 хвилин. Із цього випуску я довідався, що ЦВК уже обрахувала електронну інформацію з 99,99 % виборчих дільниць і залишились не врахованими голоси лише з 5 виборчих дільниць у Сімферополі, де рішенням судів дільничні виборчі комісії у присутності членів окружної виборчої комісії № 1 здійснюють перерахунок бюлетенів, загальна сума яких є число в околі 4000, тож їх перерахунок уже практично нічого не змінить.

Заслуговують на те, щоб бути відзначеними ще три новини. Першою із них є новина про те, що Президент України, який, повернувшись із Німеччини, одразу ж вилетів до Франції, у своєму виступі у Парижі закликав лідерів Партії регіонів, БЮТ і блоку НУНС сідати за стіл переговорів і домовлятись про широку політичну взаємодію, не виключаючи навіть закріплення посади прем’єр-міністра за Партією регіонів. Другою із них є новина про те, що усі представники «Народної самооборони» у блоці НУНС звернулись з колективною письмовою заявою до Віктора Ющенка, у якій закликали його погодитись на створення парламентської коаліції лише на основі БЮТ і НУНС і надати право саме цій коаліції створити уряд. А третьою новиною було повідомлення про перший шестигодинний переговорний раунд між лідерами БЮТ та НУНС у форматі Юлія Тимошенко, Олександр Турчинов і Йосип Вінський від БЮТ та Юрій Луценко, В’ячеслав Кириленко і Борис Тарасюк від НУНС. Другий раунд відбудеться завтра.

А телеканал 1+1 о 19 годині 30 хвилин передав репліку Олександра Турчинова, який повідомив про те, що Партія регіонів намагається знайти «слабкі ланки» в рядах БЮТ і НУНС, аби з їхньою допомогою провалити у новоствореній Верховній Раді України голосування за призначення Юлії Тимошенко на посаду прем’єр-міністра.

Цей же телеканал повідомив і про те, що ЦВК нарешті отримала електронну інформацію з протоколів зі 100 % виборчих дільниць. Тож остаточно попередні результати виборів є такими: ПР — 34,37 %, БЮТ — 30,71 %, НУНС — 14,15 %, КПУ — 5,39 %, БЛ — 3,96 %, СПУ — 2,86 %.

Звичайно, після перерахунку голосів у ЦВК за паперовими протоколами з мокрими печатками ці числа можуть дещо змінитись, але навряд чи ці зміни будуть більшими однієї чи двох сотих процента. Тож можна уже стверджувати, що коаліція БЮТ+НУНС зі своїми 44,86 % матиме на 1,14 % більше голосів ніж коаліція ПР+КПУ+БЛ з її 43,72 %. Але, якщо БЛ піде у коаліцію з БЮТ+НУНС, то перевага БЮТ+НУНС+БЛ над ПР+КПУ уже сягне 9,06 %.

Завершив я цей день — п’ятницю 5-го жовтня — біля телевізора, на телеканалі «Інтер» разом з Савіком Шустером на його «Свободі». Цього разу він надав слово і можливість відповісти на запитання та вступити у дискусію з залом у своїй програмі Олександру Морозу (по телемосту з Одеси) і Миколі Рудьковському від СПУ, Володимиру Литвину від блоку Литвина, Петру Симоненку від КПУ, Юрію Луценку від блоку НУНС, Олександру Турчинову від БЮТ та Нестору Шуфричу і Інні Богословській від Партії регіонів. Були тут і мер міста Харкова Добкін разом зі своїм секретарем Кернесом, претендент на посаду мера Києва Віталій Кличко, секретар Київської міськради Довгий, політолог Доній і журналіст Портніков. Можливо, що були і інші відомі люди, але я їх не почув і не побачив, тому що о 24 годині виключив телевізор і ліг спати.

Чесно кажучи, ні від кого нічого нового у цій програмі я не почув, а тому зупинюсь детальніше лише на кількох епізодах.

По-перше, здивував заклик Олександра Мороза, партія якого брала участь у нинішніх парламентських виборах, ці вибори не визнавати політично.

По-друге, Володимир Литвин у своєму виступі продемонстрував, що за манерою виступати і аргументувати він як був до заборони КПРС у 1991 році лектором ЦК КПУ, так в душі ним і залишається, Крім того, я зрозумів, що в нинішньому Литвині уже нічого не залишилось від того Литвина, з яким я у 1987–89 роках працював разом в апараті Мінвузу УРСР. А його заклик перейти знову до мажоритарної системи виборів, що зводить до нуля роль такого важливого фактору демократії як багатопартійність та переводить вибори знову у площину змагання грошових мішків та підкуп виборців, став яскравим свідченням того, що десяток років, проведених Володимиром Литвином в якості спочатку помічника, а потім глави адміністрації біля президента з авторитарним стилем правління Леоніда Кучми, наклав чіткий і глибокий відбиток на його мозок.

По-третє, комуніст № 1 Петро Симоненко зі своїм бажанням і нині блокуватись у парламенті з олігархами Партії регіонів з одночасною вимогою до демократів «відділити бізнес від влади» та бажанням потоптатись по могилах вояків УПА з одночасним невизнанням геноциду українського народу з боку КПРС як був політиком, який «бачить у чужому оці билинку, а у своєму не бачить колоду», так ним і залишається.

А по-четверте, найняті напередодні парламентських виборів донецькою верхівкою Партії регіонів для обслуговування своїх партійних інтересів «есдепіст об’єднаний» Нестор Шуфрич та «вічістка» Інна Богословська, яких авансом за майбутню кипучу діяльність донецькі керівники регіоналів включили у першу п’ятірку свого виборчого списку, ще раз підтвердили історичну істину, що для корінного населення України яничари, народжені в ньому, але виховані і нагодовані турками, завжди несли більшу небезпеку, ніж самі турки. Але донецьким варто було б звернути увагу на те, що СДПУ (о) була досить могутньою партією до тих пір, поки не підняла Нестора Шуфрича до рівня одного з її керівників, а після того, як він став ще й «голосом і обличчям» цієї партії, то вона навіть не змогла подолати тривідсотковий прохідний бар’єр до парламенту. Аналогічним талантом «губити» партії, до керівництва яких вона приходить, володіє і Інна Богословська — згадайте і «Озиме покоління», і «Віче». Тож я не здивуюсь, якщо на наступних парламентських виборах Партія регіонів отримає результат, удвічі менший нинішнього, адже передвісники занепаду уже впевнено вмостилися на її очільних місцях.

Ось цими рядками я і завершу розділ «Вибори» у цій моїй 11-й історико-публіцистичній книжці.




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.