Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Продовження вибіркового літопису, або Напередодні та після дострокових виборів Розділи книги


Із Румунії повернулась команда студентів-програмістів нашого університету, яка в період з 18 по 21 жовтня брала участь у регіональному півфіналі тридцять другої щорічної міжнародної олімпіади з програмування АСМ-2007, що проводиться під егідою фірми ІВМ, фінал якої наступного року відбудеться в період з 6 по 10 квітня в канадському місті Банф-Спрінгс в університеті Альберти.

Регіональний півфінал олімпіади проходив у Бухаресті в технічному університеті «Політехніка». До участі в ньому були допущені команди університетів, які посіли перші три місця в чверть-фіналах цієї олімпіади, що пройшли у вересні у країнах Південно-Східної Європи. Аналогічні півфінали цієї олімпіади у жовтні пройшли в інших регіонах світу.

Нашу державу у цих півфінальних змаганнях у Бухаресті представляли: команда Львівського національного університету імені І. Франка, яка виборола перше місце у чверть-фіналі, що проходив у вересні у Вінниці, у нашому університеті, дві команди Київського національного унiверситету імені Т. Шевченка, які посіли друге місце у вінницькому чверть-фіналі, та по одній команді Вінницького національного технічного університету, Національного технічного університету «ХПІ» та Таврійського національного університету імені В. Вернадського, які посіли третє місце у чверть-фіналі.

Крім команд — офіційних переможців цьогорічних чверть-фінальних змагань організатори півфіналу допустили до участі у ньому від України з огляду на заслуги у минулому також команди Національного технічного унiверситету «КПІ» і Харківського національного університету радіоелектроніки, які взяли участь у нинішніх змаганнях за власні кошти.

Всього на змагання до Бухаресту у нинішньому році приїхали 44 студентські команди з 28 університетів країн Південно-Східної Європи.

До складу кожної команди входили три учасники і тренер.

Наш університет представляли студенти Дмитро Коржик, Дмитро Білоус та Андрій Козачук, а також їх тренер доцент Володимир Месюра.

Усі команди на змаганнях у Бухаресті були у рівних умовах — комп’ютер кожної команди розміщався у великому холі головного адміністративного корпусу університету «Політехніка», куди крім учасників змагань не було доступу більше нікому.

Командам було запропоновано за 5 годин розв’язати 9 задач з програмування. Після розв’язання задачі учасники по мережі, до якої були підключені усі комп’ютери, передавали розв’язок на суд журі, яке або зараховувало цей розв’язок, або повертало запропонований розв’язок назад у зв’язку з допущеною помилкою і нараховувало штрафні бали. Переможцем оголошувалась та команда, яка протягом виділених 5 годин надіслала найбільше правильних розв’язків. Якщо ж кількість правильних розв’язків у кількох команд виявлялась однаковою, то переможцем оголошувалась та команда, яка набрала найменше штрафних балів.

Переможцем бухарестського півфіналу цього року стала команда Львівського національного університету імені І. Франка. Вона розв’язала усі 9 задач, набравши найменшу кількість штрафних балів — 627.

Друге місце посіла команда нашого Вінницького національного технічного університету, яка також розв’язала усі 9 задач, але набрала 874 штрафних бали.

Третьою стала команда Київського національного унiверситету імені Т. Шевченка, яка також розв’язала усі 9 задач, але набрала 1038 штрафних балів.

Як бачимо, увесь півфінальний п’єдестал пошани цього року виявився зайнятим командами українських університетів — це вперше за усю історію проведення півфіналів цієї світової першості.

Порівняно з минулим роком команда нашого університету зробила крок уперед, оскільки у минулому році вона, набравши на кілька штрафних балів більше, ніж болгарська команда із Софійського університету, була третьою. Нині команда університету із Софії виявилась лише шостою. До речі, господарі змагання у Бухаресті посіли хоч і почесне, але не призове четверте місце.

Що ж до цьогорічних досягнень інших українських команд у Бухаресті, то команда Національного технічного університету «ХПІ» посіла 9-е місце, команда Національного технічного університету України «КПІ» — 10-е місце, команда Таврійського національного університету імені В. Вернадського стала 11-ою, а команда Харківського національного університету радіоелектроніки — 18-ою із 44-ох, що брали участь у змаганнях.

Оскільки до фіналу міжнародної олімпіади з програмування виходить лише по два переможці з кожного регіонального півфіналу, то у квітні наступного року до Канади від Південно-Східної Європи поїдуть команди Львівського національного університету імені І. Франка та нашого Вінницького національного технічного університету. Будемо сподіватись, що і там вони не пастимуть задніх.

А другою приємною новиною цих днів кінця жовтня-початку листопада стало уже друге вручення 7 кращим аспірантам нашого університету, 7 кращим студентам і 7 кращим учням заочної фізматшколи при університеті стипендії Юлії Тимошенко. Нагадаю, що сама Юлія Тимошенко 5 вересня, перебуваючи у нашому університеті, вручила лише посвідчення на право отримання стипендії її імені, а перше вручення стипендії Юлії Тимошенко за вересень у грошовому представленні здійснив за дорученням Юлії Тимошенко 4-го жовтня голова Вінницької обласної організації партії «Батьківщина» професор Георгій Філіпчук. Друге вручення цієї іменної стипендії за жовтень у грошовому представленні за дорученням Юлії Тимошенко здійснив 5 листопада я, як кандидат у народні депутати України від БЮТ, оскільки тепер уже у народного депутата України Георгія Філіпчука у цей день були узгоджені з керівництвом БЮТ нагальні справи у Києві, а раніше встановлений Вінницькою обласною організацією партії «Батьківщина» термін вручення стипендії 5 числа наступного місяця недоцільно було порушувати, адже саме 5 вересня 2007 року Юлею Тимошенко ця іменні стипендія була встановлена.




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.