Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Продовження вибіркового літопису, або Напередодні та після дострокових виборів Розділи книги


Як уже згадувалось вище, кілька тижнів тому на 1-й програмі Українського радіо та в деяких місцевих газетах прозвучало звинувачення молодіжної організації «Наше Поділля», очолюваної Юрієм Степанцем, на адресу 4 унiверситетів Вінниці у тому, що у них процвітає хабарництво при складанні студентами іспитів. І конкретизувалось, що студенти-програмісти дають хабарі за те, щоб не вчити застарілі програми. Оскільки програмістів готує із перерахованих 4 університетів лише наш, то рішенням ректорату було створено комісію по перевірці цієї інформації. Попередні результати її роботи були оприлюднені на моїй зустрічі в актовому залі зі студентами Інституту інформаційних технологій та комп’ютерної інженерії, який у нашому університеті готує програмістів. Інформацію про цю мою зустріч зі студентами я розмістив і на своєму сайті.

Після цієї зустрічі і публікації інформації про неї на сайті, до мене, як ректора ВНТУ, звернувся Юрій Степанець з вимогою надати йому інформацію про результати роботи створеної адміністрацією університету комісії по перевірці звинувачень, що прозвучали від його імені на радіо.

А тому у четвер 22 листопада мною було направлено на адресу Юрія Степанця листа у відповідь, такого змісту:


                                              21020, Вінниця, вул. 1-го Травня, 160
Відповідь на лист                    Голові ВОМГО «Наше Поділля»
№ 07-35 від 08.11.2007 р.                              Степанцю Ю.                

Шановний пане Юрію!

У відповідь на Ваш лист № 07-35 від 08.11.2007 р. повідомляю таке:

1. Комісія, яка була створена рішенням ректорату з числа фахівців сучасного рівня в галузі програмування і працювала під керівництвом заступника проректора, доцента Лисенка Г. Л., який сам також є висококваліфікованим програмістом, перевіривши навчальні програми і робочі плани з усіх 43 дисциплін програмування, підтвердила їх відповідність сучасним вимогам в напрямку використання програмних продуктів фірми Microsoft, які є домінуючими у світі взагалі і в Україні зокрема. Але, водночас, комісія констатувала, що в окремих програмах і планах недостатньо приділяється уваги вивченню альтернативної операційної системи Linux та її дистрибутивів, які поширені в Китаї і починають набувати поширення у Росії та у тих українських фірмах, що мають договори з російськими і китайськими фірмами. На підставі пропозицій цієї комісії ректорат університету прийняв рішення зобов’язати усіх тих викладачів, які недостатньо приділяли увагу альтернативній операційній системі Linux та її дистрибутивам, доповнити навчальні програми і робочі плани цими навчальними матеріалами, щоб з наступного навчального року обидві операційні системи та їх дистрибутиви вивчались студентами університету в рівній мірі. Це підвищить конкурентоспроможність наших випускників не лише при прийомі на роботу у фірми, які орієнтуються на західні країни, але і на східні.

2. Про високий рівень підготовки програмістів у ВНТУ свідчить, по-перше, те, що саме нашому університету мінiстерством доручено щороку проводити третій заключний тур Всеукраїнської олімпіади з програмування, який має статус чвертьфіналу першості світу і під час якого формується збірна України для участі в регіональному півфіналі цієї першості; по-друге, те, що Україну команда студентів-програмістів нашого університету представляє у цьому регіональному півфіналі, в якому беруть участь команди студентів-програмістів із провідних університетів 8 країн Східної та Південної Європи і який щороку проходить у Бухаресті, уже втретє підряд, посівши у ньому у минулому році третє призове місце, а у нинішньому році — друге; а по-третє, те, що і у минулому році і у році нинішньому команда студентів-програмістів нашого університету виборола право взяти участь у фіналі цієї світової олімпіади, який минулорічного циклу проходив у США, а циклу нинішнього року пройде у Канаді. Детально про усе це Ви можете довідатись із Всеукраїнської газети «Освіта України», що вийшла у світ минулого тижня, та із університетського щотижневика «Імпульс», який вийде у світ наступного тижня (і який має свій сайт).

3. Комісія не виявила випадків складання кимсь із студентів-програмістів нашого університету іспитів чи заліків з наданням хабара комусь із викладачів, тож, якщо Ви володієте інформацією про такі факти, прошу надати цю інформацію в прокуратуру для проведення її працівниками слідчих дій.

З найкращими побажаннями у справі боротьби з корупцією в освіті –

ректор ВНТУ, акад. АПНУ, д. т. н., проф.     Б. І. Мокін

 

Про цей день — 22 листопада 2007 року варто згадати і ще з однієї причини. Адже саме у цей день три роки тому у Києві розпочалася Помаранчева революція, в результаті якої Віктор Ющенко став Президентом України, а демократичні сили на короткий термін стали домінуючою силою в українській історії.

Слід зазначити, що і влада, і суспільство відзначили цю дату не гучно. Тож, якби не телебачення, яке взяло інтерв’ю у декого з польових командирів Майдану та пересічних українців з цього приводу, то можна було б констатувати, що ми цю дату майже і не відзначали. Саме тому, щоб адекватно відобразити рівень уваги, яку суспільство приділило триріччю Помаранчевої революції, я і не присвятив йому окремого розділу у книзі, а лише згадав у кінці цього розділу.




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.