Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Продовження вибіркового літопису, або Напередодні та після дострокових виборів Розділи книги


У п’ятницю 23 листопада о 10-й годині ранку нарешті вперше зібралася Верховна Рада України 6-го скликання.

Першу сесію цієї Верховної Ради відкрив Голова Верховної Ради України 5-го скликання соціаліст Олександр Мороз, політична сила якого до нинішнього складу парламенту не потрапила. Відкривши засідання, Олександр Мороз передав право головування на сесії голові підготовчої групи представниці Партії регіонів Раїсі Богатирьовій. Від імені народних депутатів України найстаріший з них, комуніст Герасимов, зачитав текст присяги, а потім на спеціально зробленій для цього перерві усі народні депутати дружно розписались про прийняття присяги у відповідному документі. Далі Раїса Богатирьова оголосила про створення у Верховній Раді п’яти парламентських фракцій — Партії регіонів, Блоку Юлії Тимошенко, Блоку «Наша Україна-Народна самооборона», комуністів, Блоку Литвина, з озвученням кількості народних депутатів України у кожній фракції (відповідно 175, 156, 72, 27, 20) та голів фракцій і їх заступників.

Потім Раїса Богатирьова надала слово прем’єр-міністру Віктору Януковичу, який повідомив одним реченням, що уряд складає повноваження. Після цих його слів та частина залу, в якій сиділи представники БЮТ і НУНС вибухнула аплодисментами, які лунали до тих пір поки він не повернувся у ложу уряду. Після того, як ці аплодисменти стихли, Раїса Богатирьова запропонувала подякувати уряду за роботу. Після цих її слів уже та частина залу, в якій сиділи представники Партії регіонів і комуністів, вибухнула аплодисментами.

Після завершення аплодисментів Раїса Богатирьова надала слово колишньому спікеру парламенту Олександру Морозу для звіту про законотворчу діяльність Верховної Ради України 5-го скликання. Але Олександр Мороз замість звіту виголосив коротку промову з жорсткими нападками на Президента України Віктора Ющенка, під час якої представники БЮТ і Блоку НУНС в знак протесту покинули зал.

Після цього Раїса Богатирьова без усяких консультацій з іншими членами підготовчої групи оголосила перше засідання парламенту закритим і повідомила, що наступне засідання відбудеться на наступному тижні не у вівторок, як це відбувалося традиційно, а аж у четвер. Обурений представник БЮТ Олександр Турчинов, який повернувся за стіл президії лише встиг руками розвести услід Богатирьовій, стрімко зникаючій за дверима, що ведуть в коридор. Він запропонував фракціям БЮТ і Блоку НУНС прийти до Верховної Ради у вівторок і провести засідання без Раїси Богатирьової.

А десь через півгодини від імені Партії регіонів народний депутат України Тарас Чорновіл перед відеокамерою повідомив, що наступне засідання парламенту призначене аж на четвер тому, що станом на цей час фракціям БЮТ і НУНС ніяк не вдається домовитись про створення коаліції демократичної більшості, без створення якої немає ніякого сенсу проводити наступне засідання. Адже на ньому уже треба буде обирати Голову Верховної Ради України і офіційно оголошувати коаліційну більшість. І вкотре уже Тарас Чорновіл повторив, що він не вірить у те, що БЮТ та НУНС створять коаліцію.

І дійсно, на момент закриття Раїсою Богатирьовою засідання, як стало відомо, коаліційну угоду ще не підписали 8 представників Блоку НУНС — усе ті ж Плющ, Кріль і Петьовка та ще п’ятеро — Довгий, Єхануров, Онищук, Палиця і Тополов.

Після завершення пленарного засідання фракція НУНС зібралася у малому залі і спробувала переконати тих своїх членів, які не поставили підписи під коаліційною угодою, їх поставити, але поставив свій підпис на угоді після цього зібрання лише Палиця, а четверо членів фракції НУНС підписи поставити відмовились, мотивуючи це своєю незгодою з деякими пунктами угоди. Ще двох — Онищука і Тополова на цьому засіданні не було.

Що цікаво, за день до цього засідання усіх членів фракції НУНС збирав у залі Секретаріату Президента сам Віктор Ющенко. І на цьому зібранні усі вони запевнили главу держави і свого почесного голову, що підтримують ідею створення демократичної коаліції і назавтра дружно поставлять під коаліційною угодою свої підписи. Слід зазначити, що, принаймні, двоє із них — Секретар РНБОУ Плющ та екс-прем’єр-міністр Єхануров — є близькими соратниками і прямими підлеглими нині чи в недалекому минулому Віктора Ющенка, а ще двоє — Кріль та Петьовка — креатурою і земляками чи родичами керівника президентського секретаріату Віктора Балоги.

Тож, хочеш чи не хочеш, а в голову самі собою приходять думки, що усі, хто не поставив підпису під коаліційною угодою, отримали згоду на це Президента Віктора Ющенка, який у такий спосіб хоче не допустити Юлію Тимошенко до посади прем’єр-міністра.

І дійсно, хто повірить у те, що в разі вимоги Віктора Ющенка Іван Плющ чи Юрій Єхануров осмілилися б не поставити свої підписи під коаліційною угодою? Або хто повірить у те, що Василь Петьовка — двоюрідний брат керівника президентського секретаріату Віктора Балоги, та інший закарпатець Ігор Кріль, які лише завдяки Балозі потрапили у прохідну частину виборчого списку НУНС, осмілилися б не поставити свої підписи на коаліційній угоді, якби на це не була воля Віктора Балоги? Ну і, продовжуючи цей ряд умовних запитань, гіпотетично запитаємо — хто повірить у те, що Віктор Балога осмілився б порадити своїм людям у фракції НУНС не ставити підписи на коаліційній угоді, якби він перед цим не заручився б дозволом Віктора Ющенка на такі дії своїх людей?

Юлія Тимошенко поки що не втрачає впевненості і завіряє, що вона вірить Президенту України Віктору Ющенку, і вірить у те, що він зможе переконати усіх представників політичної сили, за яку він закликав голосувати на недавніх дострокових парламентських виборах, виконати домовленості, з якими ця сила йшла на ці дострокові вибори, що дасть змогу створити коаліцію демократичної більшості у парламенті із народних депутатів від БЮТ та НУНС. Тобто, вона продовжує вірити у те, що Віктор Ющенко не проти того, щоб вона стала прем’єр-міністром, а В’ячеслав Кириленко спікером парламенту. Поживемо-побачимо, як воно буде.

Варто відзначити, що увечері цієї ж п’ятниці у передачі «Свобода слова» на телеканалі ICTV, представник Партії регіонів Ганна Герман впевнено заявила, що її політична сила залишиться при владі.

До речі, я не розумію ідеологів Партії регіонів, які надають можливість Ганні Герман виступати одним із глашатаїв цієї партії. Адже поки в політиці є красива і красиво одягнена, з привітною посмішкою і приємним голосом, з глибоким розумом і умінням чітко формулювати свої думки Юлія Тимошенко, будь-яка інша жінка не матиме успіху на цьому поприщі і лише дратуватиме своєю появою, а особливо ж, якщо вона ще й має такий скрипучо-старечий голос, який має Ганна Герман, та такі круглі очі як у неї, холодність яких підкреслюється зіницями, що не торкаються знизу повік.

На мою думку, таку ж помилку допускають і комуністи, випускаючи глашатаєм партії захисту голодних трудящих вгодованого і рожевощокого Олександра Голуба. Набагато краще у цій ролі у них виглядає худий з лихоманковим блиском в очах Сергій Гмиря — цей завжди виглядає так, начебто він щойно прийшов до залу прямо з каторги.

Постскриптум: у вівторок 27 листопада зірвалося засiдання Політради партії «Наша Україна», на якому було заплановано вирішення питання створення демократичної коаліції у парламенті на основі БЮТ та Блоку НУНС.

Точніше, В’ячеслав Кириленко провів це засідання, але його рішення не є легітимними, оскільки не було кворуму. Що цікаво, на засідання Політради не з’явилися ні керівник президентського секретаріату Віктор Балога, ні брат Віктора Ющенка Петро, ні його племінник Ярослав, ні вірна соратниця Віктора Ющенка Віра Ульянченко, ні жоден із 7 непідписантів коаліційної угоди з БЮТ, хоча усі вони є членами Політради партії «Наша Україна». Правда, В’ячеслав Кириленко упевнений, що усі вони не з’явилися на засідання Політради не з волі Віктора Ющенка, а виходячи зі своїх власних міркувань. Кириленко на цьому засіданні вперше заявив, що в разі, якщо Блок НУНС не створить демократичної коаліції з БЮТ, то його чекає участь НДП і СДПУ (о), котрі зникли з політичної арени, втративши підтримку виборців.

А Віктор Ющенко, який у цей день у Алчевську перерізав стрічку вводу в експлуатацію нового конвертерного цеху на місцевому металургійному заводі, перед журналістами заявив, що, коли він повернеться до Києва, то буде мати особисту розмову з кожним із 7 непідписантів угоди між НУНС та БЮТ і спробує переконати їх у необхідності поставити свій підпис під цією угодою.




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.