Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Продовження вибіркового літопису, або Напередодні та після дострокових виборів Розділи книги


У вівторок 3-го грудня 2007 року щойно створена демократична коаліція у Верховній Раді України складала свій перший іспит на життєздатність.

У цей день парламент обирав свого керівника.

Демократична коаліція, яка нещодавно створилась у парламенті на основі двох фракцій — БЮТ та НУНС, висунула на пост Голови Верховної Ради України запропоновану Президентом України Віктором Ющенко і узгоджену з 227 членами цієї коаліції кандидатуру Арсенія Яценюка, нинішнього міністра закордонних справ. Попередньо не погодився з таким кроком демократичної коаліції лише один її формальний член — Іван Плющ, який притримується думки, що коаліція повинна бути широкою, за участю і фракції регіонів, окремі представники якої перед телекамерами заявляють, що їх фракція погодиться підтримати на виборах керівника Верховної Ради України саме його кандидатуру.

Аби не ризикувати при голосуванні демократична коаліція запропонувала комуністам висунути їхнього представника Адама Мартинюка на посаду першого заступника Голови Верховної Ради України і голосувати і за кандидата на пост керівника парламенту, представника фракції НУНС Арсенія Яценюка, і за кандидата на пост першого заступника керівника парламенту, представника фракції комуністів Адама Мартинюка в пакеті, додавши до цього пакету ще й представника БЮТ Миколу Томенка як кандидата на пост заступника керівника парламенту.

Комуністи спочатку позитивно сприйняли цю пропозицію, але потім під впливом фракції регіонів, яка ініцiювала перерву, відмовились підтримувати.

Перерви оголошувались кілька разів і кінець кінцем на вечірньому засіданні було вирішено голосувати таємно бюлетенями лише за Голову Верховної Ради України. Оскільки кандидатом на цю посаду було висунуто одного Арсенія Яценюка, то лише його прізвище і було внесено до бюлетенів.

Під час кандидатського виступу і відповідей на запитання Арсеній Яценюк продемонстрував упевненість, ерудицію, вміння чітко літературною українською мовою формулювати свої думки і тонке почуття гумору.

Іван Плющ замість участі в голосуванні поїхав разом з Віктором Януковичем і Рінатом Ахметовим на футбол — саме у цей час на Донецькому стадіоні «Олімпійський» розпочався матч між «Шахтарем» із Донецька та «Бенфікою» із Лісабону (Португалія) в рамках групового турніру кубку європейських чемпіонів.

Фракції регіонів, комуністів і Блоку Литвина від участі в голосуванні за кандидатуру Арсенія Яценюка відмовились, бюлетені не взяли і вірили в те, що у демократичної коаліції голосів для обрання керівника парламенту не вистачить, оскільки потрібно було набрати не менше 226 голосів в ситуації, коли Плющ поїхав на футбол, Довгий знаходився у закордонному відрядженні, а Сподаренко ліг до лікарні.

Але демократична коаліція з честю упоралася з труднощами, викликавши Довгого з відрядження та доставивши Сподаренка прямо з лікарні на засідання у парламент, і вони взяли участь у голосуванні. Але до їх появи з бюлетенями біля урни для голосування один із депутатів-регіоналів встиг «дати у штангу» — він вискочив до мікрофону з заявою про фальсифікацію виборів голови, оскільки за Довгого і Сподаренка голосують інші.

Уся Україна завдяки телебаченню стала свідком законного обрання Арсенія Яценюка Головою Верховної Ради України 6-го скликання — за нього віддали свої голоси усі 227 членів демократичної коаліції.

Під час голосування регіонал Василь Кисельов ще раз довів, що він як був за вишколом до початку політичної діяльності головою колгоспу, так ним і залишився, незважаючи на наявність нині у кишені мандата народного депутата України і заступника голови Партії регіонів — він вихопив бюлетень у представника БЮТ Сергія Терьохіна, порвав його і обривки вкинув в урну для голосування. Але, оскільки перед цим Терьохін продемонстрував членам лічильної комісії свій бюлетень, на якому було чітко видно, що він голосує на підтримку Арсенія Яценюка, то лічильна комісія його голос врахувала, незважаючи на хуліганський вчинок Кисельова.

Дізнавшись від членів лічильної комісії про те, що Арсеній Яценюк набрав необхідну кількість голосів, фракції регіонів і комуністів повністю, а фракція Блоку Литвина частково покинули зал засідань Верховної Ради України до оголошення з трибуни результатів голосування і проголошення Арсенія Яценюка керівником парламенту.

Не думаю, що така поведінка їм додала популярності в народі.

А Іван Плющ, який поміняв цього вечора зал засідань парламенту на трибуну болільника на стадіоні, не став добрим талісманом для футболістів «Шахтаря» з Донецька.

Нагадаю, що в разі перемоги над португальською «Бенфікою» гірники посіли б друге місце у групі і продовжили б боротьбу за головний клубний європейський кубок, а в разі нічиєї вони посіли б третє місце у групі і, хоча і випали б з боротьби за головний європейський клубний приз, але отримали б право переключитись на боротьбу за другий європейський приз — Кубок УЕФА. Але вони програли «Бенфіці» з рахунком 1:2, пропустивши її поперед себе, а тому посіли останнє місце у групі і вибули зі змагання за європейські кубки.

Арсенію Яценюку 33 роки, виходець із Чернівців, де закінчив юридичний факультет університету, і має ще й другу — економічну освіту. У 18 років, створивши фірму по наданню юридичних послуг, став успішним підприємцем. За неповних 12 років після закінчення університету зробив блискучу кар’єру, здолавши східці заступника директора приватного банку, міністра економіки Криму, заступника Голови Національного банку України, виконувача обов’язків Голови Національного банку України, міністра економіки, міністра закордонних справ, Голови Верховної Ради України. Гросмейстер політичного компромісу і уміння знаходити спільну мову зі співрозмовниками, улюбленець Віктора Ющенка.

А ще через день — у четвер 6-го грудня Арсеній Яценюк вперше відкрив засідання Верховної Ради України в ранзі її голови. Але ні 6-го грудня, ні 7-го плідної роботи у парламенті не було — перерви на консультації, кілька виступів зі звинувачення одними політичними силами інших і знову перерви на консультації. Тож, так нікого і не обравши і навіть не визначившись з кандидатурою першого заступника керівника парламенту, народні депутати роз’їхались по домівках до вівторка.

Єдиним досягненням цих днів можна вважати те, що у середу 5-го грудня Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк передав Президенту України Віктору Ющенку кандидатуру Юлії Тимошенко на пост прем’єр-міністра, висунуту на цю посаду загальними зборами парламентської демократичної коаліції, а президент, у свою чергу, як і обіцяв, через півтори години у той же день передав у Верховну Раду України кандидатуру Юлії Тимошенко на затвердження. Окрім того, Віктор Ющенко погодився на те, щоб спочатку парламент затвердив прем’єр-міністра, а уже потім розглянув ті 12 законопроектів, які він раніше вимагав прийняти ще до затвердження прем’єра.

Оскільки згідно Конституції України термін розгляду подання президента з цього приводу парламент зобов’язаний розглянути у п’ятиденний термін, то голосування по затвердженню Юлії Тимошенко на посаді прем’єр-міністра відбудеться уже у перший сесійний день наступного тижня, тобто, у вівторок 11 грудня, незалежно від рівня домовленостей парламентарів по усіх інших питаннях. І це мене радує, оскільки нинішня прем’єрська невизначеність усе заморозила — і бажання міністра Станіслава Ніколаєнка мене у якийсь спосіб покарати за відмову підтримати його Соціалістичну партію під час виборів, і складення остаточного акта перевірки університету комiсією Податкової адміністрації, яка сьогодні (7-го грудня) уже втретє за останні півтора місяці перенесла термін закінчення перевірки, не знаючи на якій ноті цей акт завершити, і мої Новорічні поздоровлення для публікації в університетському часописі. А, як відомо, очікування нападу чи покарання завжди діє більш руйнівно, ніж сам цей напад чи покарання, адже після їх звершення людина входить у фазу активної протидії, що розганяє кров і освіжає.

А завершити цей розділ я хочу інформацією про те, що у середу 5-го грудня за дорученням керівника Вінницької обласної організації партії «Батьківщина» народного депутата України Георгія Філіпчука, з відома Голови партії Юлії Тимошенко, я уже втретє вручив 7 аспірантам нашого університету, 7 студентам та 7 учням фізико-математичної школи при університеті стипендії її імені.

Постскриптум: у своєму інтерв’ю о 20-й годині у недiлю 9-го грудня на каналі «Інтер» Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк запевнив телеглядачів у тому, що у вівторок Юлію Тимошенко парламент обов’язково затвердить на посаді прем’єр-міністра, оскільки у її фракції усі підтримають свого лідера, а члени фракції НУНС після того, як усі бютівці проголосували за їхнього представника під час виборів керівника парламенту, просто зобов’язані проголосувати за затвердження Юлії Тимошенко на посаді прем’єр-міністра. Я теж вірю, що у вівторок Юлія Тимошенко стане прем’єр-міністром, оскільки додаткову надійність процесу позитивного голосування усіх членів демократичної коаліції додає те, що голосування за прем’єра буде картками, а члени фракції сидять поруч, тож голосування кожного члена фракцій БЮТ та НУНС здійснюватиметься під наглядом інших членів цих фракцій.




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.