Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Продовження вибіркового літопису, або Напередодні та після дострокових виборів Розділи книги


25 травня 2008 року за рішенням Верховної Ради України, проголосованим коаліційною парламентською більшістю у складі народних депутатів від БЮТ та блоку НУНС, відбулися дострокові вибори мера Києва та Київської міськради.

Оскільки від демократичного блоку висунулись у мери Києва одразу чотири кандидати: перший заступник Юлії Тимошенко — і у партії «Батьківщина» і в уряді — Олександр Турчинов, чемпіон світу по боксу серед професіоналів у суперважкій вазі Віталій Кличко, народний депутат від НУНС Микола Катеринчук та екс-мер Києва Олександр Омельченко, то ще до виборів стало ясно, що нинішній мер Леонід Черновецький, який офіційно доплачує певну суму усім київським пенсіонерам до пенсії із міської казни та активно розбудовує метро, набравши найбільше голосів, залишиться на своєму посту.

Так воно і вийшло. Після підведення попередніх підсумків за допомогою комп’ютерної мережі за Леоніда Черновецького подано 36,67 % голосів киян, за Олександра Турчинова — 18,58 %, за Віталія Кличка — 17,85 %, за Миколу Катеринчука — 4,27 %, за Олександра Омельченка — 2,48 %. Цілком очевидно, що, якби від демократичних сил на вибори київського голови пішов лише один із цих чотирьох кандидатів, то він міг би набрати 43,08 % і суттєво випередити Леоніда Черновецького. Але, як відомо, «демократи звикли об’єднуватися лише перед розстрілом», тож «маємо, те що маємо».

Для статистики наведу результати тих кандидатів в мери від інших політичних сил, які набрали більше одного відсотка голосів, — за кандидатуру від Блоку Литвина Віктора Пилипишина, який керує адміністрацією в одному із районів Києва, віддали голоси 6,17 % киян, за кандидатуру Партії регіонів Василя Горбаля, який керує Київською міською організацією цієї партії, — 2,58 %, за лідера національно-орієнтованої партії «Свобода» Олега Тягнибока — 1, 37 % і за якогось невідомого Олександра Пабата — 1,26 %.

Варто відзначити, що у порівнянні з попередніми виборами, що мали місце у 2006 році, Леонід Черновецький на нинішніх дострокових виборах набрав на 4,13 % голосів більше, а Віталій Кличко і Олександр Омельченко, які також балотувались у мери на тих виборах, частину голосів втратили, причому, якщо Віталій Кличко втратив лише 5,85 % голосів, то Олександр Омельченко втратив цих голосів аж 18,72 %.

Найбільше депутатів — 43 у Київраді віднині також буде мати Леонід Черновецький, оскільки його блок зібрав на дострокових виборах 30,45 % голосів киян. Союзний йому блок «Громадянський актив Києва», зібравши 5,95 % голосів, додасть Леоніду Черновецькому ще 8 депутатів. Цим 51 депутату у Київраді протистоятимуть 32 депутати від Блоку Юлії Тимошенко, що зібрали 22,79 % голосів киян, та 15 депутатів від Блоку Віталія Кличка, який зібрав 10,61 % голосів. А 11 депутатів від Блоку Литвина, який зібрав 8,17 % голосів, та 6 депутатів від Партії регіонів, яка зібрала 3,95 % голосів, скоріш за усе будуть голосувати ситуативно, не входячи ні в Блок Черновецького, ні в Блок демократичних сил. До речі, якщо інформація про те, що Микола Катеринчук проводив свою передвиборну кампанію за гроші Леоніда Чернiвецького, є неправдивою, то 5 депутатів від Блоку Катеринчука приєднаються до демократичної коаліції, забезпечивши їй 52 голоси у Київраді, тобто, на один голос більше ніж у Черновецького. Тож цілком імовірно, що і у Київраді, як і у Верховній Раді України, Блок Литвина володітиме «золотою акцією» — чию сторону депутати від цього блоку прийматимуть, той і перемагатиме в голосуванні.

А тому можна констатувати, що, набравши на дострокових виборах до Київради на 4,57 % голосів більше, ніж на виборах 2006 року, найбільше виграв на цих дострокових виборах Блок Литвина, як, до речі, і на дострокових виборах до Верховної Ради України.

А найбільшої поразки зазнав пропрезидентський Блок «Наша Україна-Народна самооборона», який, набравши лише 2 % голосів, не подолав 3-відсотковий прохідний бар’єр і відтепер не матиме в Київраді жодного свого депутата, якщо не брати до уваги представників Блоку Миколи Катеринчука, які, фактично, теж є представниками Блоку НУНС.

Що стосується БЮТ, то на дострокових виборах до Київради цей блок набрав на 2,18 % менше, ніж на виборах 2006 року, що теж успіхом не назвеш.

Хоча і обіцяним Президентом України Віктором Ющенком «Сталінградом» для політичної сили Юлії Тимошенко ці вибори не стали, вони стали «Сталінградом» скоріш для його політичної сили «Наша Україна-Народна самооборона», яку на виборах до Київради очолював міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.