Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Продовження вибіркового літопису, або Напередодні та після дострокових виборів Розділи книги


В останній декаді травня до університету зателефонували з Київського міжнародного соціологічного інституту (КМІС) з вимогою виділити по одній групі студентів, які навчаються на 4–6 курсах стаціонару, з чотирьох спецiальностей для проведення в цих групах соціологічного дослідження шляхом анкетування.

Нас здивували в цьому дзвінку одразу кілька речей: по-перше, безапеляційність вимоги проведення анкетування в нашому університеті; по-друге, не узгодження з нами нашої участі в анкетуванні на стадії затвердження цього соціологічного проекту; а по-третє, вибір із трьох десятків наших спеціальностей саме тих, на які відмінники шкіл йти не хочуть, і ми ці спеціальності укомплектовуємо в основному за рахунок слабших абітурієнтів, які не пройшли за конкурсом на інші, більш престижні спеціальності. Тож по результатах анкетування саме цих студентів не можна судити про університет в цілому — це по-перше, а по-друге, 6-го курсу у нашому університеті немає, а студенти 4-го і 5-го курсів у цей час уже працюють за індивідуальними графіками, пов’язаними з написанням випускних бакалаврських робіт та дипломних проектів, тож їх збирання разом для проведення анкетування викликає додаткові організаційні складнощі.

Крім того, в нашому університеті глибоко укорінилась недовіра до результатів соціологічних опитувань, які виконуються за гроші та на замовлення приватних фірм чи окремих олігархів.

А тому було вирішено відмовитись від участі у цьому соціологічному проекті КМІС, про що його керівника було поставлено до відома листом наступного змісту:

 

Відповідь на лист КМІС

Генеральному директору
Київського міжнародного
інституту соціології
професору Паніотто В. І.

Шановний Володимире Іллічу!

У відповідь на Ваш лист від 28 травня 2008 року повідомляю, що у нинішньому році ВНТУ не братиме участі у Вашому проекті з таких причин:

1). Наш університет не практикує участі в проектах, до яких він не був запрошеним на стадії розробки програми і погодження складу учасників.

2). Студенти усіх груп 4-го та 5-го курсів університету в даний час працюють в індивідуальному режимі над бакалаврськими випускними роботами та дипломними проектами, тому зібраними разом для анкетування Вашими людьми бути не можуть об’єктивно.

3). В університеті панує стійка недовіра до соціологічних опитувань, які здійснюються за кошти будь-яких приватних фірм, у тому числі і тих, якими керує Рінат Ахметов. І оскільки ректор ВНТУ є № 207 у виборчому списку БЮТ, а Рінат Ахметов є народним депутатом від Партії регіонів, то колектив не вірить у те, що оцінка нашого університету за його гроші буде об’єктивною і неупередженою. Гіркий досвід упередженості і необ’єктивності при опитуваннях, здійснених за гроші Партії регіонів, отриманий під час відвідин університету кандидатом в президенти Віктором Януковичем у 2004 році, ми уже маємо. Тож вибачайте.

З повагою —
ректор ВНТУ
Б. І. Мокін




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.