Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Продовження вибіркового літопису, або Напередодні та після дострокових виборів Розділи книги


В ніч з 25 на 26 липня небо над західними областями України розверзлося, і хлинули такої сили грозові дощі, що усі ріки в цих областях вийшли з берегів і потоками пішли по вулицях прибережних населених пунктів. Особливо бурхливо розігралася стихія в Івано-Франківській, Чернівецькій і Львівській областях та в придністровських районах Вінниччини. Під воду пішла більша частина будинків Могилева-Подільського. Затопило також і будинок матері нашого начальника відділу кадрів Наталії Ляховченко. В неділю вона забрала до Вінниці матір із Могилева-Подільського лише з однією сумочкою в руках, оскільки будинок увесь пішов під воду, і нічого з речей з нього не вдалося винести. На жаль, ні центральна, ні місцева влада не оповістила населення Могилева-Подільського про аварійний скид води з водосховища Дністровської ГЕС, тож коли через 5 годин висока хвиля води у Дністрі докотилась до цього міста, люди змушені були покидати домівки в спішному порядку, не маючи змоги винести з собою хоча б найцінніші речі.

У неділю 27 липня в зону стихійного лиха вилетіли і Президент України Віктор Ющенко, і Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко разом з усіма міністрами або їх першими заступниками. Уже попередня оцінка шкоди, завданої стихією, перевищує три мільярди гривень. Є і людські жертви — загинули 24 особи, найбільше на Івано-Франківщині. Президент оголосив постраждалі райони на три місяці зоною стихійного лиха.

Оскільки 25 липня до Києва прибув Вселенський патріарх православної церкви Варфоломій для участі в святкуванні 1020-річчя хрещення Київської Русі, який перебував у Києві і зранку 26 липня, то досить розповсюдженою у ці дні в Україні є думка про те, що стихію наслав на Україну Головний Бог Землі Перун, аби нагадати українцям про те, як негарно колись під час хрещення вони вчинили зі своїми язичеськими богами, та про те, що прокляття волхвів з цього приводу з українців ще не зняте. До речі, цього ж дня Президент України Віктор Ющенко видав указ, яким оголосив 28 липня новим державним святом — Днем хрещення. Тож не виключено, що Перун у наступні дні може ще додати Україні лиха, особливо з огляду на те, що святкування 1020-ї річниці хрещення Київської Русі продовжувались у Києві за участю Патрiарха російської православної церкви Алексія і 27-го та 28-го липня, коли це вже почало нагадувати класичний образ (в російському мовному варіанті) «пира во время чумы».

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко кинула для фінансування заходів по боротьбі зі стихією і надання допомоги постраждалим увесь резервний фонд Кабміну і зажадала від Голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка, аби той відкликав з канікул народних депутатів і оголосив позачергову сесію парламенту, на якій необхідно проголосувати зміни до Бюджету-2008, щоб виділити додаткові кошти на подолання наслідків стихії.

Побачимо, чи зможе об’єднати навколо захисту інтересів народу різні політичні сили, принаймні, хоча б стихійне лихо.

28 липня Кабінет Міністрів України провів засідання, на якому вніс необхідні корективи до проекту змін до Бюджету-2008 і заклав в нього кошти, які потрібні для ліквідації наслідків стихійного лиха і надання допомоги постраждалим.

У цей же день зібралася Рада національної безпеки і оборони України, яка підтримала рішення президента держави про оголошення надзвичайного стану на три місяці в районах, що найбільше постраждали від стихійного лиха, зобов’язала уряд докласти максимум зусиль для подолання наслідків стихійного лиха в найкоротші терміни та закликала Верховну Раду України негайно зібратись на позачергову сесію для затвердження рішення президента про оголошення надзвичайного стану і внесення змін до бюджету. Одразу ж по цьому Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк видав розпорядження про скликання позачергової сесії парламенту на четвер 31 липня.

А в новинах зранку 29 липня прозвучало, що представник парламентської фракції регіонів заявив, що багато депутатів від їхньої фракції перебувають зараз у США і навряд чи зможуть роздобути білети для прибуття на засідання парламенту 31 липня.

З тих же новин стало відомо, що Володимир Литвин пропонує не займатись змінами до бюджету, а проголосувати окремий закон про подолання наслідків стихійного лиха і у такий спосіб не дати Юлії Тимошенко провести через зміни до бюджету наряду зі статтями про подолання наслідків стихії ті статті соціальних виплат, які сприятимуть зростанню її популярності.

Повернувшись з зони стихійного лиха, Віктор Ющенко відвідав Генеральну прокуратуру і дав додаткові свідчення в справі про своє отруєння у 2004 році. Вийшовши з прокуратури, він дав інтерв’ю журналістам, в якому знову висловив думку, що до його отруєння на дачі заступника голови СБУ Сацюка може бути причетним і народний депутат Давид Жванія, який тоді був єдиним представником штабу Віктора Ющенка на цій зустрічі, і який, за словами Ющенка, дуже наполягав на необхідності цієї вечері на дачі, незважаючи на втому Віктора Андрійовича і небажання туди йти.

Особисто я не дуже вірю у ці припущення президента, оскільки не бачу ніякої ні політичної, ні бізнесової зацiкавленості у тому, щоб провідний функціонер і основний спонсор його виборчого штабу, який вклав у Помаранчеву революцію чимало коштів, Давид Жванія сприяв фізичному знищенню свого вождя — на мій погляд, така поведінка Жванії вийшла б за межі здорового глузду, що аж ніяк не притаманно цьому прагматичному політику і бізнесмену. На мій погляд, це звинувачення президента є лише емоційною відповіддю на заяву Давида Жванії, що Віктора Ющенка на дачі Сацюка тоді ніхто не отруював, що це був лише приступ панкреатиту, обумовлений споживанням не перевіреної їжі в місцях передвиборчих зустрічей, і що ідея оголосити отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка як таке, що здійснене його ворогами, виникла у виборчому штабі уже в процесі подальшого розвитку подій. Але у свою чергу, скоріш за усе, заява Давида Жванії теж є емоційною відповіддю на відкриття проти нього справи про позбавлення його українського громадянства, що і ним, і його оточенням трактується як покарання за те, що, фінансуючи «Народну самооборону», він сприяє прояву сепаратизму цієї складової блоку НУНС і її дрейфу в бік БЮТ.

Як на мене, то для України краще було б, якби ні цих заяв, ні дій не було ні з боку Віктора Ющенка, ні з боку Давида Жванії.

Постскриптум 1: у четвер 31 липня в сесійній залі Верховної Ради України на позачергову сесію зібрались 441 народний депутат, що засвідчило спроможність українських парламентарів об’єднуватись перед небезпекою.

Дуже швидко і дружно народні депутати України проголосували за підтримку президентського указу про оголошення надзвичайного стану на три місяці в окремих районах 6 областей (Вінницької, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської і Чернівецької), які суттєво постраждали від негоди.

А з прийняттям закону про зміни до бюджету вийшла заминка. Проектів цього закону надійшло аж три — від президента держави, від уряду та від фракції регіонів. Оскільки проект президента відрізнявся від проекту уряду фактично лише більшою сумою компенсацій постраждалим від стихійного лиха, то уряд і проурядові парламентські фракції погодились взяти за основу президентський проект. Він і був проголосований за основу. Після цього Бюджетний комітет Верховної Ради України вніс в проголосований проект деякі доповнення з урядового проекту та з проекту опозиції і через три години виніс доопрацьований проект на друге читання. І тут знову народні депутати України продемонстрували здатність об’єднувати зусилля перед небезпекою — за прийняття доопрацьованого проекту закону про зміни до бюджету віддали свої голоси усі 441 парламентарі, що знаходилися у сесійній залі.

Проголосували досить дружно парламентарі і за закон про акцизний збір з тютюнових виробів, завдяки якому казна держави поповниться ще одним мільярдом доларів.

Після цього Арсеній Яценюк віддав розпорядження парламентському апарату, щоб вони негайно готували йому на підпис прийняті проекти законів, аби уже сьогодні їх передати на підпис президенту держави, після підписання яким вони стають законами.

А народний депутат Нестор Шуфрич вислов обурення з приводу того, що разом з парламентарями і урядом сьогодні у парламентській залі не сидів і президент держави, котрий міг би, як і народні депутати, заради демонстрації єдності усіх гілок влади перед ударом стихійного лиха на цей день перервати свій відпочинок у Криму.

Постскриптум 2: у п’ятницю 1 серпня радіо в новинах принесло звістку, що Президент України Віктор Ющенко підписав проект закону про зміни до Бюджету-2008, проголосований напередодні Верховною Радою України, тим самим утвердивши цей проект у статусі закону. Тепер Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко буде мати право з зібраних саме її урядом додаткових коштів у сумі більше 30 мільярдів гривень здійснювати видатки, у тому числі і на подолання стихійного лиха, яке боляче вдарило по Західній Україні, Буковині і Вінниччині.

Постскриптум 3: за ініціативою Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко «Укртелеком» оголосив номер (8-900-300- 10-90), на який треба телефонувати з мобільного телефону, аби перерахувати прямо з рахунку свого мобільного у фонд допомоги постраждалим від стихійного лиха 10 гривень за один дзвінок. Для мене особисто — це найзручніший спосіб, оскільки дає можливість перераховувати кошти, нікуди не йдучи і нічого не заповнюючи. Я уже кілька разів набирав цей номер серіями по 5 разів поспіль і буду набирати його і в наступні дні з розрахунку перерахувати у такий спосіб не менше 1000 гривень.

Постскриптум 4: у п’ятницю 1 серпня, відкривши № 140 газети «Урядовий кур’єр» я ознайомився з Указами Президента України Віктора Ющенка № №651, 652, 653, 660, 661, 662 від 22 липня 2008 року, № 665 від 23 липня 2008 року та № №669, 670 від 25 липня 2008 року, якими 24 вищих священнослужителі різного роду церков, у тому числі і закордонних, нагороджено орденом Ярослава Мудрого, як 5-го так і 3-го і навіть 1-го ступенів, а 38 вищих священнослужителів різного роду церков, у тому числі і закордонних, нагороджено орденом «За заслуги» 3-го та 2-го ступенів. І, якщо нагородження орденом Ярослава Мудрого, який фактично засвідчує мудрість нагородженого, я сам собі ще пояснити можу, то нагородження орденом «За заслуги» осіб, які нічого конкретного для України не зробили, я ні пояснити, ні зрозуміти не можу.

Ну і, наряду з самим запровадженням державного свята «Дня хрещення», ці укази про нагородження дають підстави в якості одного із пояснень, чому стихія ударила саме у дні цього святкування і саме по західному регіону України, висунути гіпотезу, що це прояв гніву Головного Бога Землі Перуна на адресу Президента України Віктора Ющенка та регіону основного зосередження його електоральних симпатиків.

Постскриптум 5: 6-го серпня Кабінет Міністрів України видав Розпорядження № 1059-р «Про соціальний захист студентів з числа членів сімей, які постраждали від стихійного лиха», згідно з яким усі студенти-контрактники із сімей, які проживають в зоні стихійного лиха, повинні бути з 1-го вересня 2008 року переведені на бюджетні місця і звільнені від сплати за навчання.

Як на мій погляд, то треба було б не переводити студентів-контрактників на бюджетні місця, а виділити державну допомогу сім’ям, у яких діти навчаються за контрактом, для оплати цих контрактів. Адже багато хто з них навчається у приватних вищих навчальних закладах, які за своїм статусом не можуть мати бюджетних місць і не підпорядковані Міністерству освіти і науки, тож розповсюдити дію цього розпорядження на них міністерство не має ніяких юридичних підстав. Є і ще один нюанс — студентами-контрактниками державних вищих навчальних закладів у Львові, Івано-Франківську, Тернополі, Ужгороді, Чернівцях, Могилеві-Подільському є у першу чергу жителі саме з навколишніх постраждалих регіонів, тож цим урядовим розпорядженням ці ВНЗ фактично переводяться в розряд організацій, яким стихія завдала великої додаткової шкоди, оскільки вони втратять спеціальні фонди, які створюються з коштів, що вносяться студентами-контрактниками, і які сьогодні є основним джерелом забезпечення нормального функціонування державних ВНЗ. Тож, боюсь, політична сила Юлії Тимошенко від цього урядового розпорядження більше втратить голосів підтримки, ніж отримає.

Почувши по телебаченню заяву від Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко про те, що Кабмін прийме таке розпорядження стосовно студентів-контрактників, я, як її радник на громадських засадах, хотів надіслати в Кабмін попередження про ті економічні і політичні небезпеки, які може принести це розпорядження, але не встиг — воно було постановлене одразу ж після цієї заяви. А надсилати до Кабміну думки з цього приводу уже після оприлюднення розпорядження ніякого сенсу не було — це викликало б лише роздратування.

Що стосується нашого університету, то це розпорядження на наші фінанси суттєво не вплине, оскільки із районів стихійного лиха ми на усіх курсах усіх спеціальностей маємо трохи менше 200 студентів, які складають біля 5 % від загальної кількості студентів-контрактників. Тож і спецфонд нашого університету після виконання розпорядження скоротиться лише на 5 %.




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.