Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Завершення вибіркового літопису на папері, або Університету — 50 Розділи книги


У середу 24 лютого, о 10 годині ранку, в залі засідань Вінницької обласної державної адміністрації розпочалося розширене засідання колегії Вінницького обласного управління освіти. Присутніх, разом з членами колегії, в залі було біля 40 осіб, у тому числі представники адміністрації Вінницьких вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації та голови райвно. Я прибув на засідання колегії разом з проректором Олександром Романюком, для якого це була перша колегія в його проректорській кар’єрі. Раніше на такі засідання я завжди посилав його попередника на проректорській посаді, Василя Леонтьєва, але цього разу вирішив взяти участь і особисто.

Вів засідання колегії начальник обласного управління освіти Валерій Івасюк. Від Вінницької обласної державної адміністрації в засіданні взяла участь заступник голови ВОДА Любов Спірідонова.

У своїй доповіді Валерій Івасюк відзначив наступне: звернув увагу на важливість дошкільної освіти, вказавши на те, що на Вінниччині 58 % дітей забезпечені дошкільними навчальними закладами; звернув увагу на те, що на Вінниччині 541 школа має число школярів, яке є меншим 100 — перспективу у цьому напрямку Валерій Івасюк бачить в створенні освітніх округів; 2010 рік стане стартовим майданчиком професіоналізації шкіл, яка вже на Вінниччині розпочалася, але недосить інтенсивно — у цьому напрямку потрібно інтегруватись школам з професійно-технічними навчальними закладами; фактично завершена підключенням до Інтернету комп’ютеризація шкіл області; в період з 11 по 18 травня буде здійснена підсумкова атестація випускників шляхом написання контрольних робіт з трьох предметів; далі Валерій Івасюк зупинився на цьогорічних умовах прийому до ВНЗ; потім торкнувся проблеми виховання дітей, позбавлених батьківського піклування, і умов функціонування спецінтернатів; в умовах зростання негативних тенденцій серед молоді важливу роль повинні зіграти позашкільні навчальні заклади, типу гуртків творчості та спортивних шкіл, створення яких є особливо важким у сільській місцевості; управління надало у звітному році 21 грант на втілення в життя у школах і ВНЗ новітніх освітніх технологій — наш університет також отримав 2 гранти; 67 тисяч осіб на Вінниччині складають студенти; 80 % випускників Вінницьких ВНЗ отримали направлення на роботу; ВДПУ забезпечив учителями усі сільські школи Вінниччини; біля трьохсот учителів Вінниччини протягом 2009 року були відзначені нагородами різних рівнів; проблема укомплектування навчальних закладів практичними психологами залишається актуальною, оскільки ними забезпечені лише 58 % із них; далі Валерій Івасюк зупинився на задачах 2010 року, які фактично є такими ж, які стояли і у 2009 році; новою задачею є децентралізація фінансування професійно-технічних закладів — на цьому доповідач закінчив доповідь.

Після Валерія Івасюка виступив в. о. ректора ВДПУ професор Ткаченко. Із його виступу я дізнався, що у ВДПУ готують фахівців з 46 спеціальностей, університет може пишатися своїми досягненнями на студентських конкурсах і олімпіадах у своїй групі ВНЗ, багато працюють викладачі ВДПУ над створенням методичного забезпечення викладання та написанням навчальних посібників і підручників; приймаючи до ВНЗ абітурієнтів на нинішніх умовах, ми не знаємо, чи здатні вони стати вчителем — і це недобре, необхідно шукати нові способи профорієнтації, щоб мати в якості студентів саме тих, у кого є хист до педагогічної роботи; сьогодні збільшився розрив між середньою школою та ВНЗ, що обумовлено у першу чергу впровадженням кредитно-модульної системи європейського рівня у ВНЗ.

Після цього виступив Віталій Охріменко — начальник Погребищенського райвно. Він відзвітував про те, що ними зроблено у 2009 році. Попросив залишити центри тестування у районних центрах. Звернув увагу на необхідність пошуку альтернативних джерел енергії для енергозабезпечення шкіл — вони у своєму районі уже 4 школи перевели на альтернативні джерела енергії. В школах району навчається 103 тисячі учнів. Підтримує організацію освітніх округів, але вважає, що у кожному селі повинна бути хоча б якась початкова школа. В середньому по району 10 % учителів досягли пенсійного віку, а у деяких школах і 20 % — тож є проблема відтворення кадрів на селі.

За ним виступив директор Вінницького технічного коледжу Станіслав Домінський. Він розпочав не як директор коледжу, а як голова ради директорів коледжів і говорив в основному про досягнення усіх, кого об’єднує рада. Незважаючи на сучасну тенденцію, в області за останні роки не закрито жодного коледжу і технікуму. У США більше 1800 навчальних закладів типу наших технікумів і з кожним роком число їх там збільшується. Розкритикував намагання міністерства перекласти проблеми вищої школи і на плечі студентів, включаючи їх до керівних органів ВНЗ. В Україні 85 контролюючих органів, які заважають працювати щоденними перевірками.

Потім виступив директор Вінницького міжрегіонального вищого ПТУ і голова ради директорів ПТУ Вінниччини Олександр Дмитрик. Він почав з загальної характеристики задач ПТУ. Розповів, як вони у своєму ПТУ допомагають отримувати професію дітям з різними вадами здоров’я. Вони забрали з вулиці в Інтернет-клуби частину дітей, які ніде не навчаються і не працюють. Потрібно практику учнів ПТУ проводити на робочих місцях з оплатою, але це дуже важко досягти.

Далі слово отримав Голова обкому профспілки освітян Сергій Пугачов. Він, звичайно ж, зупинився на питаннях соціального захисту освітян в різних районах, назвав конкретні цифри виплат і заборгованостей. Покритикував закон про боротьбу з корупцією, який ущемлює освітян. Розкритикував намагання перетворити освітян на державних службовців, що може створити додаткові труднощі в їх роботі.

Далі була спроба підключення до виступу керівника міськвно Могилів-Подільського, але техніка міжміського зв’язку не спрацювала.

Потім до слова була запрошена заступник голови ВОДА Любов Спірідонова. Вона відзначила високий рейтинг Вінницьких ВНЗ. Відзначила високий рейтинг усієї системи освіти області у порівнянні з іншими областями. На Вінниччині бюджет освітньої галузі у 2009 році склав 1,5 млрд грн. Навіть у цю скруту область виділила 90 млн грн на капітальне будівництво у галузі освіти. Відновлено 74 дошкільних навчальних заклади, потребують відновлення ще 34. Протягом 2010-2011 року буде завершене будівництво і відкрито дві школи європейського зразка. Зміни в умовах тестування у бік виправлення недоліків — це добре, але вони вносять нестабільність у батьківському середовищі, тож треба вести роз’яснювальну роботу. Запросила до дискусії з приводу терміну навчання у школі. На території Вінниччини протягом 2009 року були здійснені усі виплати освітянам, і якщо у якомусь районі це не так, то будуть вжиті негайні заходи впливу. Що сподобалось мені у виступі Спірідонової — це те, що вона виступала без шпаргалки і висловлювалась дуже високопрофесійно і грамотно.

Підсумував виступи Валерій Івасюк, який запропонував обговорити проект рішення в колективах і надіслати свої пропозиції для їх врахування.

Завершилось засідання пропозицією брати участь у галузевих виставках.




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.