Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Завершення вибіркового літопису на папері, або Університету — 50 Розділи книги


У середу 18 листопада 2009 року в Донецьку, на центральному стадіоні, побудованому за кошти власника футбольного клубу «Шахтар» Ріната Ахметова, який є найбагатшим членом Партії регіонів, відбувся другий матч серії плей-офф між футбольними збірними України і Греції за вихід до фінальної частини чемпіонату світу, котрий у 2010 році пройде у Південно-Африканській Республіці.

Нагадаю, що у першому матчі цієї стадії відбіркового турніру за вихід до фінальної частини чемпіонату світу, у якій змагаються між собою команди, що посіли другі місця у своїх відбіркових групах, у суботу 14 листопада в Афiнах збірні України і Греції зіграли внічию з рахунком 0:0, що вселяло оптимізм і давало підстави очікувати переможного для команди України результату у матчі в Донецьку.

Тож на матч до Донецька поїхали вболівати і лідер опозиції та Партії регіонів Віктор Янукович, і солідарний Януковичу в політичній боротьбі з нинішнім Прем’єр-міністром Юлею Тимошенко Президент України Віктор Ющенко, які сьогодні обидва є кандидатами у президенти. Сама ж Юлія Тимошенко у цей день поїхала до Криму на переговори з Прем’єр-міністром Росії Володимиром Путiним.

З високою вірогідністю можна припустити, що після оголошення переможного для України результату, цей футбольний матч повинен був перетворитись на грандіозне політичне шоу, в якому кандидати у президенти Віктор Ющенко і Віктор Янукович вийшли б на футбольне поле до футболістів і потисли б усім руки та обійняли б по-батьківськи кожного, що телебачення продемонструвало б усім майбутнім виборцям.

Але по-іншому розпорядилась Фортуна — Богиня удачі. І грали українські футболісти непогано, щоб там після поразки про них не говорили, і гольових моментів вони створили набагато більше, ніж греки — один лише Андрій Шевченко міг би забити мінімум три голи, причому він опинявся в таких ситуаціях, в яких раніше забивав завжди. Але м’яч вперто оминав ворота греків. І в той же час одна-єдина помилка центрального захисника Кучера та воротаря П’ятова (обидва, до речі, гравці команди «Шахтар» із Донецька) привела до того, що грецький нападник забив гол у наші ворота, який виявився єдиним у цьому матчі. Тож наша команда програла з рахунком 0:1 і не потрапить тепер до фінальної частини чемпіонату світу з футболу. Розчарованими покидали футбольне поле вболівальники, які з’їхались до Донецька з усієї України, швидко зникли з поля наші деморалізовані поразкою футболісти, а з трибуни для почесних гостей — і кандидати в президенти Віктор Ющенко та Віктор Янукович. Тріумфу не відбулося, тож і шоу не склалося. І тепер багато хто із забобонних вболівальників в поразці української збірної винять Віктора Ющенка та Віктора Януковича, мовляв, якби вони на матч не прибули, то Богиня удачі від українців не відвернулася б, і збірна України вийшла б до фіналу. А деякі вболівальники навіть пішли далі і із цієї футбольної поразки роблять висновок, що Богиня удачі відвернеться від України і в усіх інших сферах діяльності, якщо якийсь із цих Вікторів буде у наступному році обраний президентом.

Постскриптум: а наступного дня у Криму, у Лівадійському палаці, ще один кандидат у президенти — Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко зустрілась із Прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним і домовилась остаточно, що «Газпром» з огляду на світову економічну кризу, що привела до падіння споживання природного газу в усіх країнах, не буде штрафувати Україну за недовідбір у 2009 році законтрактованих обсягів російського газу і що з 1-го січня 2010 року, згідно з умовами контракту, російський «Газпром» підвищить на 60 % ставку оплати за транзит російського газу українською газотранспортною системою до Європи. Було досягнуто і ряд інших домовленостей, націлених на покращення економічних і політичних стосунків між Україною і Росією і на їх позитивний розвиток у майбутньому. А по закінченню зустрічі Володимир Путін і Юлія Тимошенко провели брифінг для українських і російських журналістів, на якому Прем’єр-міністр Росії підкреслив, що його уряд дуже плідно співпрацює з урядом Юлії Тимошенко, і що йому особисто з нею дуже комфортно працювати, оскільки вона не намагається випросити поблажок, а співпрацює за такими ж угодами, за якими росіяни співпрацюють з усіма іншими країнами світу, що сприяє як покращенню відносин між нашими державами, так і зміцненню незалежності і суверенітету України. А Юлія Тимошенко, окрім іншого, пояснила журналістам, що ціну транзиту російського газу українською газотранспортною системою її уряд не підвищував у 2009 році лише тому, що «Газпром» Росії надав Україні 20-процентну скидку в ціні на газ у цьому ж році, що повністю скомпенсувало недоотриману від оплати за транзит газу суму.

Що цікаво, у цей же час Президент України Віктор Ющенко приймав у себе в резиденції Президента Грузії Михаїла Саакашвілі і отримував з його рук найвищий грузинський орден. А журналістам, присутнім на цій зустрічі, Віктор Ющенко сказав, що послав Президенту Росії Дмитру Медведєву, назвавши, між іншим, його прямо в ефір Анатолієм Дмитровичем, листа, в якому вимагає перегляду газових контрактів, підписаних між російським «Газпромом» і українським «Нафтогазом», оскільки за діючих контрактів знову може виникнути загроза зриву поставок російського газу українською газотранспортною системою до Європи. Але не пройшло і години, як на екранах телевізорів з’явився помічник російського президента Приходько, який прямо перед телекамерами назвав лист українського президента спробою шантажу. Однак нам, громадянам України, зрозуміло, що це ніякий не шантаж українського президента, а лише не дуже вдала піар-акція Віктора Ющенка як кандидата в президенти.




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.