Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Завершення вибіркового літопису на папері, або Університету — 50 Розділи книги


У п’ятницю увечері, 25 вересня, на ТРК «Україна», під рубрикою свободи слова, відбулося чергове телешоу Савіка Шустера, а на телеканалі «Інтер» стартувала передача «Велика політика з Євгеном Кисельовим». Обидві передачі цього вечора за тематикою і поведінкою учасників інакше, ніж скандальними назвати не можна.

Коли я включив передачу Савіка Шустера, то побачив за трибуною біля стаціонарного мікрофону Прем’єр-мінiстра України Юлію Тимошенко, по колу навкруг неї — журналістів різних видань, а проти неї — народних депутатів України від Партії регіонів — стабільно хмурого Миколу Азарова, Ганну Герман з приклеєною посмішкою, Ірину Акімову з поглядом і висловлюваннями прокурора та колишню «Королеву пралень України» Ірину Горіну.

Юлія Тимошенко увесь вечір відповідала на запитання журналістів і народних депутатів України, а Азаров, Герман, Акімова і Горіна дозволяли собі зверхньо і зневажливо коментувати усе нею сказане. Але Прем’єр-міністр усю цю наругу стійко терпіла і ні разу не зірвалась на ту ж тональність, яку нав’язували їй народні депутати від фракції регіонів.

І коли передача уже добігала кінця, і втомлена Юлія Тимошенко зібралась прощатись, до її трибуни підійшла, відсунувши своїм масивним тілом тендітну Прем’єр-мінiстра вбік від мікрофону, Ірина Акімова. Така поведінка цього «міністра економіки тіньового уряду Віктора Януковича» обурила Савіка Шустера, і він попросив представників Партії регіонів не забувати, що за задумом ця передача має формат зустрічі Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з журналістами, який не передбачає появу біля основного мікрофона когось іншого. На що Ганна Герман відреагувала реплікою, навіщо він тоді їх запрошував на цю передачу. У свою чергу Савік Шустер заявив, що він їх не запрошував, а вони пожалували самі. Після цього Ганна Герман повідомила усім про те, що Савіка Шустера перед початком цього телешоу запросив до себе один із лідерів Партії регіонів Борис Колесников і зажадав від нього участі в передачі представників Партії регіонів. І Савік Шустер погодився на те, що представники Партії регіонів прийдуть на передачу, але попросив Бориса Колесникова зробити це так, начебто вони прийшли самі, що він нічого не знав, і йому по факту приходу регіоналів нічого іншого не залишилось, як допустити їх до участі в телешоу. Це Савіку Шустеру потрібно було для виправдання перед Юлею Тимошенко, яка погоджувалась зустрiчатись з журналістами в його студії лише за умови, що інших політиків на цю передачу він запрошувати не буде, аби діалог з журналістами був конструктивним і не перетворився завдяки політикам в чергову базарну перепалку.

Тож Ганна Герман, розповівши усьому світу про домовленість Савіка Шустера з Борисом Колесниковим, фактично, знищила його авторитет незаангажованого журналіста як в очах Юлії Тимошенко, так і в очах усіх глядачів ТРК «Україна», власником якої, як відомо, є друг і колега по партії Бориса Колесникова, олігарх Рінат Ахметов. Останнє, мабуть, і змусило піти на таємний зговір Савіка Шустера з Борисом Колесниковим. На Савіка Шустера після розголошення Ганною Герман цієї таємної домовленості було боляче дивитись. Вперше спантеличеною я бачив і Юлію Тимошенко — відчувалось, що вона такої підступності від Савіка Шустера не очікувала. Зате Ганна Герман аж світилась від задоволення, не розуміючи, що свій авторитет людини, якій щось можна довірити, вона віднині втратила навіть у соратника по партії Бориса Колесникова.

Після цього Юлія Тимошенко подякувала журналістам за спілкування і покинула студію, а журналісти накинулись на Ганну Герман, звинувативши її у тому, що вона вчинила непорядно по відношенню до Савіка Шустера. Реакцією Ганни Герман на докори журналістів було демонстративне залишення телестудії вслід за Юлею Тимошенко.

Я дивуюсь Ганні Герман. Адже вона недавно втратила в автомобільній катастрофі сина. Тож після цієї втрати повинна була б задуматись над тим, чи те вона робить на цьому світі. Адже світ так влаштований, що за отримання особистих надмірних благ і за надмірну діяльність на шкоду комусь, згідно з відомим ефектом «шагреневої шкіри», кожна людина повинна розплачуватись. І чим більша надмірність, або чим більша шкода, тим тяжча розплата. Її ж, як матір, вищий космічний розум покарав по максимуму, що свідчить про повне несприйняття ним не лише масштабів діяльності Ганни Герман, але і направленості вектора цієї діяльності. Але замість корекції поведінки після втрати сина, ми бачимо у Ганни Герман подальше нарощення масштабу діяльності у тому ж напрямку. Тож можна припустити, що її очікують нові неприємності.

Не обійшлося у цю п’ятницю без скандалу і на телепередачі «Велика політика з Євгеном Кисельовим», яка цього вечора вперше вийшла в ефір замість «Свободи слова на Інтері», припиненої після звільнення її ведучого Андрія Данилевича.

Основним лейтмотивом передачі цього дня була заява Президента України Віктора Ющенка на сесії ООН про те, що через 6 місяців він знову повернеться сюди в ранзі Президента України. Тож Євген Кисельов намагався з’ясувати за допомогою політиків і політологів, яких він зібрав у телестудії, на чому базується оптимізм Віктора Ющенка, і що стоїть за його впевненістю у тому, що він 17 січня, тобто через три з половиною місяці, виграє президентські перегони, маючи нині рейтинг у народі за даними соціологів на рівні 3 %.

Але передача набула зовсім іншого — звинувачувального характеру з лейтмотивом, що ніколи уже Віктору Ющенку не вдасться стати президентом держави після закінчення терміну нинішніх повноважень. Більше того, передача отримала скандальне забарвлення після того, як почали обговорювати інформацію з Інтернет-газети «Лiвий берег», в якій стверджувалось, що Віктора Ющенка під час президентської кампанії 2004 року не труїли діоксином, а що він отруївся на побутовому рівні, а пробірку з кров’ю його дружина Катерина Ющенко відправляла через Романа Зварича до США, де в лабораторії спецслужб її і наситили діоксином. І саме уже ця, насичена діоксином кров, віддавалась потім на ті аналізи, що були зроблені в різних лабораторіях. Особливої гостроти ця дискусія у телестудії «Інтера» набула після того, як згадали ще й про опублікування в газеті «Сегодня» копії рапорту начальника відділу нагляду за слідством Генпрокуратури Лариси Чередниченко на ім’я Генпрокурора Олександра Медведька, в якому вона теж підтвердила інформацію про те, що проба крові Віктора Ющенка спочатку побувала у США, а потім уже помандрувала до австрійської клініки, що, на думку Лариси Чередниченко, ставить під сумнів подальші висновки австрійських лікарів про отруєння Віктора Ющенка діоксином. А народний депутат України від Партії регіонів Нестор Шуфрич навіть надав Євгену Кисельову привселюдно у студії пачку якихось документів, в яких, за твердженням Шуфрича, спеціалістами-експертами вказана дійсна хвороба Віктора Ющенка, назвати яку він відмовився, а запропонував це зробити Євгену Кисельову. Але Євген Кисельов не став читати ці документи і оприлюднювати, що там написано. Під час цього обговорення виявилось, що Роман Зварич дійсно підтвердив факт того, що за дорученням Катерини Ющенко возив пробірку з кров’ю Віктора Ющенка до США в лабораторію на аналіз, але вважає неправдивою інформацію про те, що під час цього аналізу цю кров наситили діоксином.

Захищали Віктора Ющенка у телестудії керівник його секретаріату Віра Ульянченко, яка, звичайно ж, стверджувала, що її шеф був дійсно отруєний діоксином у 2004 році, та тодішній керівник його охорони Євген Червоненко, який клявся своїм здоров’ям, що отруєння дійсно було. Але третя особа, яка під час хвороби Віктора Ющенка тоді теж стояла біля його ліжка і яка була розпорядником усіх його передвиборчих коштів, Давид Жванія, вважає, що на дачі у Сацюка Віктор Ющенко отруєним не був. І якщо і був отруєним, то десь в іншому, нині невідомому місці. У кінці передачі Євген Кисельов поставив на голосування 100 глядачів передачі, привезених у студію з різних кінців України, два питання: 1) Чи вірите Ви у те, що Віктор Ющенко у 2004 році був отруєний? 2) Чи вірите Ви у те, що Віктор Ющенко буде 17 січня переобраний президентом держави на новий термін?

На перше питання 60 % глядачів у студії дали позитивну відповідь, а 40 % негативну. Слід зазначити, що ще зовсім недавно у те, що Віктора Ющенка не труїли у 2004 році, вірили лише члени спеціальної парламентської комісії, очолюваної народним депутатом України від Партії регіонів, колишнім офіцером КДБ Володимиром Сивковичем, а в народі усі були твердо переконані, що отруєння ворогами кандидата у президенти Віктора Ющенка було. Сьогоднішнє ж голосування в телестудії показало, що заявам Володимира Сивковича і Давида Жванії про отруєння Віктора Ющенка на побутовому рівні вірить уже досить багато людей.

А на друге питання, поставлене на голосування Євгеном Кисельовим у телестудії, лише 7 % глядачів студії дали позитивну відповідь, а 93 % дали відповідь негативну. А при такому процентному розкладі, якщо він підтвердиться 17 січня, Віктор Ющенко не пройде навіть у другий тур. — То може правий був колишній соратник Віктора Ющенка і колишній керівник його секретаріату Віктор Балога, закликаючи нинішнього президента відмовитись від балотування на новий термін?




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.