Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Завершення вибіркового літопису на папері, або Університету — 50 Розділи книги


У п’ятницю, 16 січня, із нашого міністерства до університету нарешті надійшов факсом тимчасовий кошторис бюджетних витрат на перший квартал 2009 року. Одразу ж кинулося у вічі, що за цим кошторисом університету не додано на січень із загального бюджету один мільйон (із трьох потрібних) по захищених статтях (зарплата працівникам університету, стипендія студентам і проплата забезпечення університетських будівель тепловою і електричною енергією та водою). Якщо покривати заробленими університетом самостійно коштами цей мільйон, який у цьому випадку перетворюється в 1,4 мільйона, оскільки потрібно буде і всі нарахування на нього теж покрити за рахунок цих коштів, то нам до кінця року не вистачить зароблених самостійно коштів на забезпечення нормального функціонування університету, адже крім стипендії, половини покриття енергетичних витрат та 65 % зарплати міністерство на інші статті забезпечення життєдіяльності університету коштів не виділяє. Тому я вирішив звернутись до міністра освіти і науки Вакарчука з таким листом:


Міністру освіти і науки України
І. О. Вакарчуку

Про бюджетні асигнування
ВНТУ на 1квартал 2009 р.   

(Терміново!)

Шановний Іване Олександровичу!

Прем’єр-міністр України Тимошенко Ю. В. через засоби масової інформації зробила офіційну заяву про те, що зарплата і стипендії працівникам бюджетних ВНЗ будуть виплачені у січні 2009 року у повному обсязі.

У світлі цієї заяви мені незрозуміло, чому Вінницькому національному технічному університету міністерством виділено коштів на виплату зарплати працівникам і стипендії студентам у січні 2009 року на 1 мільйон гривень менше потреби (копія документу, який надійшов з міністерства і цей факт підтверджує, додається).

Прошу дати офіційне письмове роз’яснення з цього приводу, з яким я можу вийти на загальні збори колективу університету і пояснити людям, чому адміністрація університету змушена буде недоплатити зарплату у січні 2009 року.

Відповідь прошу надіслати факсом.

З повагою –
ректор ВНТУ, радник прем’єр-міністра
на громадських засадах
Б. І. Мокін


Оскільки за 20 років роботи ректором я не пам’ятаю, щоб хтось із міністрів, яких за цей відрізок часу уже змінилося сім, дав мені відповідь письмову на такого змісту листа, то і цього разу я на письмову відповідь не розраховував. Але я розраховував на інше — міністр направить мого листа своєму заступнику з цих питань Петру Куликову, і той, хоча б телефонне роз’яснення, а дасть.

Так і трапилось. У телефонній розмові з т. в. о. ректора Володимиром Грабком, оскільки я у січні перебуваю в офіційній відпустці, заступник міністра Петро Куликов повідомив, що треба виплачувати у січні недодану бюджетну частку зарплати викладачам за рахунок позабюджетних коштів, (які тепер називаються спеціальним фондом бюджету), а міністерство постарається у лютому та березні скомпенсувати університету цю бюджетну недоплату. Але я прекрасно розумію, що ніхто нам нічого не скомпенсує — адже кошторис затверджено без додаткових бюджетних сум у лютому та березні, тому розпорядився переглянути витрати спеціального фонду протягом року і скоротити їх на 1,4 мільйона гривень — тож від багато чого із запланованого на 2009 рік доведеться відмовитись.

Постскриптум: у п’ятницю 30 січня до університету надійшла факсограма з міністерства за підписом директора департаменту економіки і фінансування Світлани Даниленко, якою університет ставився до відома, що мінiстерство перерахувало нам додатково на січень той мільйон, якого недоставало у тимчасовому кошторисі на перший квартал 2009 року.

І дійсно, цей мільйон у понеділок 2 лютого зранку надійшов до міського відділення казначейства, тож ми отримали змогу уже до кінця цього ж дня передати у казначейство документи на виплату зарплати за січень без додаткових витрат позабюджетних коштів.




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.