Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Завершення вибіркового літопису на папері, або Університету — 50 Розділи книги


Ось і прийшов останній день 2008 року — 31 грудня, середа.

Від самого ранку усі при зустрічі один одного поздоровляють, тиснуть руки і висловлюють масу приємних побажань.

Я через університетську канцелярію відіслав до мінiстерства свій звіт за минулий рік та на запит з міністерства повторно вислав копію наказу про зарахування на 1-й курс університету у цьому році.

Наш університет завершив рік без будь-яких заборгованостей і по зарплаті, і по комунальних платежах, і у відпустки без оплати ми нікого не відправили. Але в цілому по Україні і, навіть в деяких університетах, має місце і перше, і друге, і третє.

Слава богу, телебачення повідомило, що «Нафтогаз України» сьогодні погасив заборгованість, заплативши Газпрому Росії 2 млрд доларів США за спожитий природний газ, взявши позику в державних Укрексімбанку та Ощадбанку. Тепер можна сподіватись на те, що Україна з 1-го січня не залишиться без російського газу, і що Прем’єр-мiністру України Юлії Тимошенко, яка цього дня полетіла до Москви, удасться домовитись з Прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним і керівництвом Газпрому про прийнятну для нашої країни ціну на природний газ і про підписання контракту на його поставку, про що до цього часу ніяк не вдається домовитись українській делегації на чолі з керівником «Нафтогазу України» Олегом Дубиною — цій команді перемовників росіяни пропонують газ по ціні 410 доларів США за 1000 кубічних метрів, що більше ніж удвічі перевищує нинішню ціну і є на сотню доларів більше, ніж платитимуть європейці, в ціну газу для яких входить і вартість його прокачування газотранспортною системою України.

Слава Богу ще раз, що контрольний пакет акцій нашого Промінвестбанку купив один із найпотужніших російських банків «Внешэкономбанк», від якого уже почали поступати кошти на стабілізацію — і підтвердженням правдивості повідомлень в засобах масової інформації про це свідчить той факт, що в усіх вінницьких банкоматах Промінвестбанку сьогодні є гроші і коло них уже немає черг.

Газета «Голос України» осанну з цього приводу співає народним депутатам від Партії регіонів братам Клюєвим, які змогли переконати керівників «Внешэкономбанка» викупити акції майже збанкрутілого Промінвестбанку, на рахунках якого виявились «замороженими» і кошти металургійних заводів та вугільних шахт Донбасу, і кошти «Нафтогазу України», і кошти багатьох інших підприємств та організацій. Тож уже в січні вони «розморозяться», і усі, кого обслуговує Промінвестбанк, зможуть почати нормально працювати. І дехто із тих, хто перевів свої рахунки в інші банки, можливо ще й пошкодують. Нагадаю, що зарплати, пенсії і стипендії працівників нашого університету виплачуються саме через Промінвестбанк, і мені довелося в останні місяці витримати досить потужний тиск як з боку членів нашого колективу, так і з боку інших банків, які пропонували перевести університетські рахунки у інші банки. Але я вистояв, розуміючи, що повне банкрутство Промінвестбанку приведе до банкрутства усієї банківської системи України, а тому не треба тікати з нього. Хоча мені кілька разів довелося звертатись до керуючого Вінницькою філією цього банку Олексія Толстошеєва, аби він розпорядився зарядити банкомати на території університету у дні виплати зарплати і стипендії. І в умовах обмеження наявних коштів він йшов мені назустріч, що дозволило і людей заспокоїти і внести наш вклад у боротьбу з панікою.

На цьому я поставлю крапку і теж піду додому готуватися до зустрічі Нового року, адже по домівках з університету уже розійшлися усі, окрім вахтерів і чергових сантехніків та електриків.




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.