Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Друге дихання, або З чужої пісні слова не викинеш Розділи книги


У четвер 16 червня у Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут» з 11-ї години ранку до 14-ї проходила нарада ректорів технічних ВНЗ України, котрі входять до відповідної асоціації, президентом якої є ректор НТУУ «КПІ» Михайло Згуровський. Він же і головував на нараді.

Обговорювались лише два питання:

1) Проблеми реформування вищої освіти України у зв’язку з приєднанням України до Болонського процесу — доповідач — заступник міністра Михайло Степко.

2) Основні засади формування нового переліку спеціальностей України у контексті Болонського процесу — доповідач — Голова комісії по формуванню цього переліку, перший проректор НТУУ «КПІ» Юрій Якименко.

Перше питання особливого ентузіазму у тих 60 ректорів, які з’їхались на нараду, не викликало, оскільки усі уже стільки начитались і наслухалися про Болонський процес, що уже з’явилася оскома в мозку у кожного.

Суть виступу заступника міністра звелась, фактично, до акцентування трьох завдань, які в найближчі два роки повинні бути розв’язаними вищою освітою України, а саме: 1) повний перехід до двоступеневої системи присвоєння кваліфікацій, тобто до вилучення поняття «спеціаліст» і залишення лише бакалавра та магістра; 2) впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу в усіх українських ВНЗ та контролю його якості на основі системи ECTS; 3) переведення аспiрантури в розряд третього ступеня освіти, що виключає можливість захисту кандидатських дисертацій особами, які не закінчили аспірантуру.

А Юрій Якименко представив нам проект нового переліку напрямків та спеціальностей підготовки фахівців з вищою освітою, нароблений його комісією, в якому запропоновано 39 напрямків бакалаврату і 110 спеціальностей магістерської підготовки.

Більшість учасників наради, що взяли участь у дискусії, підтримали запропонований проект, лише ректор Національного технічного університету нафти і газу з Івано-Франківська професор Крижанівський запропонував доповнити його нафто-газовим напрямком, вважаючи включення спеціальностей цього напрямку в напрямок «Гірництво» недостатньо вмотивованим.

Я запропонований проект підтримав без будь-яких доповнень, оскільки, на мій погляд, комісія попрацювала кваліфіковано.

Із наших 31 спеціальності в новий перелік увійшли 24, а 7 виявились інтегрованими. Наприклад, три спеціальності — «Електричні станції», «Електричні системи» і «Електропостачання та енергозбереження» — стали однією спеціальністю «Електротехніка».

Крім участі в нараді ректорів я у цей день ще попрацював в міністерській експертній комісії з інформатики — оцінив 12 запитів проектів на виконання наукових досліджень, що надійшли з різних університетів України, один із яких визнав незадовільним, чотири — середнього рівня і 7 проектів визнав такими, що відповідають високому рівню.




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.