Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Друге дихання, або З чужої пісні слова не викинеш Розділи книги


У середу, 6 липня 2005 року до Шотландії, яка є складовою частиною Великобританії, з’їхались на черговий щорічний самміт керівники «великої вісімки» країн — США, Японії, Канади, Великобританії, ФРН, Франції, Італії і Росії. Головував на самміті прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер.

У цей же день, у фіналі конкурсу з перевагою лише у кілька голосів членів Міжнародного Олімпійського комітету Лондон виграв у Парижа право прийняти у 2012 році Олімпійські ігри. Увечері і власті Лондона, і самі лондонці святкували цю перемогу — і не лише над Парижем, а і попередньо над Мадридом і Москвою.

А на другий день, у четвер, світ облетіла страшна звістка — в Лондонському метро прогриміла серія із трьох потужних вибухів на трьох підземних станціях з інтервалами у 50 секунд між вибухами, яка завершилась ще й вибухом в автобусі, котрий стояв на площі біля однієї із станцій. Ще в одному автобусі вибуховий пристрій не спрацював і був знешкоджений. Відповідальність за вибухи взяли на себе аж дві організації, які оголосили себе філіями «Аль-Каїди» на Британських островах. Метою вибухів оголошено відплату Великобританії за її підтримку США у війні з Іраком і направлення свого контингенту військ в Ірак та відмову від їх виведення звідти, незважаючи на неодноразові вимоги «Аль-Каїди».

Засоби масової інформації повідомили уже про 50 загиблих і 745 поранених внаслідок цих вибухів. Але кількість жертв зростатиме, оскільки в деякі тунелі метро солдати із частин міністерства надзвичайних ситуацій та поліція до 9 липня, коли я пишу ці рядки, ще не дістались.

Лондонське метро паралізоване. Остерігаючись нових вибухів, зупинились і автобуси у Лондоні. Уже кілька днів лондонці добираються на роботу пішки, або, кому пощастить, на таксі. Багато фірм зупинили робочий процес, аби не створювати своїм співробітникам і місцевим властям додаткових проблем.

За повідомленнями ЗМІ паніки в Лондоні немає, самміт керівників «вісімки» у Шотландії теж свою роботу не звернув, лише на один день його покидав Тоні Блер для огляду місць вибухів і взяття під контроль ситуації у столиці. Але ступінь тривоги в усіх країнах, котрі послали свої контингенти військ до Іраку, у тому числі і в Україні, суттєво зріс.

Особливо тривожно в Італії, оскільки «Аль-Каїда» оголосила цю країною наступною мішенню після Іспанії та Великобританії. Прозвучали погрози і на адресу особисто прем’єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі, який є також медіа-магнатом і власником футбольного клубу «Мілан», гравцем якого є наш відомий земляк Андрій Шевченко. Тож ми в Україні тепер тривожитимемось і за нього. Хоча нам доведеться тривожитись і за самих себе, оскільки наш військовий батальйон, поступово скорочуючись, продовжує перебувати в Іраку.

Слід очікувати ще більшого скепсису народів в країнах Європейського Союзу по відношенню до спільної конституції ЄС, проти якої уже проголосували на референдумах у Франції та Нідерландах.

І не виключено, що терористи, які здійсненням вибухів у США кілька років тому назад розпочали третю світову війну, за допомогою терористичних актів політично зруйнують або настільки ослаблять Європейський Союз, що він так і не стане наддержавою, створення якої задумано для протистояння світовій експансії США.

Постскриптум 1: а через два тижні у Лондонському метро та в одному автобусі біля станції метро знову пролунали чотири вибухи, під час яких загинула одна людина. Вибухи були здійснені самими лише детонаторами без вибухівки, а тому нагадували більше хлопки петард, і швидше за все мали за мету не стільки знищення людей, скільки підтримку стану напруження в суспільстві.

Поліції Лондона дозволено стріляти в будь-яку підозрілу людину, яка при наближенні поліцейських робитиме спробу втекти. Уже застрелено одного бразильського туриста і принесено вибачення послу Бразилії у Великобританії.

Постскриптум 2: 23 липня, у суботу, пролунали три потужні вибухи в єгипетському курортному місті Шарм-ель-Шейху, під час яких за попередніми даними на сьогодні 26 липня, коли я пишу ці рядки, біля 90 туристів з різних країн загинуло і сотні поранено. За потужністю вибухи ідентифікують у півтони тротилу. Один із готелів рознесено вщент. З огляду на те, що ще не пройшло й місяця після вибухів на курортах Туреччини, можна констатувати — «Аль Каїда» поставила за мету зруйнувати туристичну індустрію арабських країн, які підтримують дружні або союзні стосунки з США.




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.