Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Друге дихання, або З чужої пісні слова не викинеш Розділи книги


6-го вересня на усіх 14 факультетах нашого університету, а 8-го вересня в усіх 7 профільних навчально-наукових інститутах на конференціях трудових колективів були обрані декани факультетів та директори інститутів.

Нагадаю, що раніше ці посади займались на умовах суміщення з основною посадою доцента чи професора кафедри з оплатою у формі доплати до окладу по основній посаді, а з 1-го вересня ці посади стали штатними з оплатою у формі основних окладів за штатним розписом.

 

Директорами інститутів стали:

Інституту автоматики, електроніки та комп’ютерних систем управління —

кандидат технічних наук, професор Анатолій Васюра;

Інституту будівництва, теплоенергетики та газопостачання —

кандидат технічних наук, професор Георгій Ратушняк;

Інституту електроенергетики, екології та електромеханіки —

кандидат технічних наук, професор Микола Свиридов;

Інституту інформаційних технологій та комп’ютерної інженерії —

доктор технічних наук, професор Олексій Азаров;

Інституту менеджменту —

кандидат економічних наук, доцент Микола Небава;

Інституту машинобудування та транспорту —

кандидат технічних наук, професор Юрій Буренніков;

Інституту радіотехніки, приладобудування та зв’язку —

доктор технічних наук, професор Василь Кичак.

А деканами факультетів стали:

Факультету автоматики та комп’ютерних систем управління —

кандидат технічних наук, доцент Сергій Довгалець;

Факультету функціональної електроніки та лазерної техніки —

кандидат технічних наук, доцент Наталія Заболотна;

Факультету будівництва та будівельного менеджменту —

кандидат технічних наук, доцент Володимир Очеретний;

Факультету теплоенергетики та газопостачання —

кандидат технічних наук, доцент Володимир Риндюк;

Факультету електроенергетики —

кандидат технічних наук, доцент В’ячеслав Мадьяров;

Факультету комп’ютеризованих систем автоматизації, екологічних систем та електроприводу —

кандидат технічних наук, доцент Андрій Видмиш;

Факультету комп’ютерних систем та мереж —

доктор технічних наук, професор Володимир Лужецький;

Факультету комп’ютерного інтелекту —

кандидат технічних наук, доцент Олег Колесницький;

Факультету інформаційного, спортивного та промислового менеджменту —

кандидат економічних наук, доцент Олександр Лесько;

Факультету фінансового та зовнішньоекономічного менеджменту —

кандидат економічних наук, доцент Віталій Зянько;

Факультету автомобілів та їх ремонту і відновлення —

доктор технічних наук, професор Валерій Савуляк;

Факультету технології, автоматизації та комп’ютеризації машинобудування —

кандидат технічних наук, доцент Леонід Козлов;

Факультету медико-біологічного та електронного приладобудування —

кандидат технічних наук, доцент Святослав Барась;

Факультету радіотехніки та телекомунікацій —

кандидат технічних наук, доцент Вадим Рудик.

 

У п’ятницю 9 вересня я видав наказ, яким директори інститутів і декани факультетів призначались на посади терміном на 7 років, а 12 вересня на засіданні ректорату вони отримали поздоровлення і побажання та заслухали мій наказ, яким суттєво розширювались повноваження директорів інститутів.

Цим наказом кожний директор в рамках очолюваного ним інституту фактично отримав права ректора. Прийом на 1-й і 5-й курси я залишив за собою як голова приймальної комісії університету, а випуск з 4-го курсу бакалаврів і з 5-го курсу спеціалістів і магістрів — як ректор, який підписує дипломи. За собою я залишив також кадрові питання, наукові і фінансові, оскільки вони повинні розв’язуватись у взаємозв’язку і не можуть бути розкидані по навчально-наукових інститутах. За мною залишились також питання стратегії розвитку університету і міжнародних зв’язків.

Цим наказом рамки демократії в нашому університеті суттєво розширились, адже велика кількість питань віднині буде розв’язуватись директорами інститутів без дозволу і узгодження з ректором. Але, якщо директори інститутів будуть приймати рішення з порушенням чинного законодавства чи нормативних документів, або будуть виявлені ущемлення чиїхось прав, то за мною згідно зі Статутом університету залишається право відміняти накази директорів в тій частині, де виявлені порушення.

Постскриптум: а у четвер 15 вересня я побував у Києві і взяв участь у роботі Президії Академії педагогічних наук України, в порядку денному якого був і розгляд питання: «Теорія і практика адаптації вищої технічної освіти до стандартів єдиного європейського освітнього простору»

Основних доповідачів було четверо: академік-секретар відділення педагогіки і психології вищої школи, академік АПНУ Микола Євтух, академік АПНУ і НАНУ, ректор НТУУ «КПІ» Михайло Згуровський, академік АПНУ, ректор ВНТУ Борис Мокін та член-корр. АПНУ, ректор НУ «Львівська політехніка» Юрій Рудавський. У своєму 3-хвилинному виступі Микола Євтух окреслив проблему. Потім протягом 15 хвилин Михайло Згуровський теоретично обґрунтував критерії та етапи входження України в європейський освітній простір, а я теж протягом 15 хвилин доповів, що уже конкретно в Україні зроблено у цьому напрямку і що треба зробити у першу чергу в подальшому. Юрій Рудавський присвятив свій виступ адаптації вітчизняної системи контролю якості навчання до європейської.

В обговоренні наших виступів взяли участь академіки АПНУ Іван Зязюн, Сергій Максименко, Віктор Андрущенко, Віталій Кононенко, а також директор Київського технікуму електронних приладів Анатолій Похресник, завідувач кафедри педагогіки НАУ професор Ельвіра Лузік та начальник управління природничої та технічної освіти МОН України Юрій Коровайченко. Проект постанови Президії АПНУ, який уже було опубліковано в серпневому № 8 «Педагогічної газети», вирішили доопрацювати з врахуванням висловлених при обговоренні доповнень і направити в Міністерство освіти і науки України для використання при розробці нормативних документів.

На цьому ж засіданні було прийнято рішення включити в план роботи Президії АПНУ на 2006 рік проведення виїзного засідання у Вінницькому національному технічному університеті по проблемі: «Гуманітарна складова вищої технічної освіти».




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.