Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Друге дихання, або З чужої пісні слова не викинеш Розділи книги


10 грудня у суботу ЗМІ принесли звістку про те, що партія Віктора Пинзеника «Реформи і порядок» і партія «Пора», лідером якої є радник президента держави Владислав Каськів, об’єднались у виборчий блок «Громадянський блок «Пора» — ПРП» і призначили першим номером знаменитого боксера-професіонала Віталія Кличка, який після отримання травми вирішив поставити хрест на боксерській кар’єрі і розпочати політичну.

Першою моєю реакцією на це повідомлення була думка, що це є спробою щепити вужа з їжаком. Але ж, «Вірменське радіо» з цього приводу ще за часів радянської влади встановило, що у цьому випадку результатом буде кусок колючого дроту.

Оскільки серед членів ПРП є кілька симпатичних мені людей — Володимир Філенко, Сергій Соболєв, Ігор Гринів, Тарас Стецьків — з якими я у добрих стосунках ще з часів співпраці у складі Верховної Ради України 1-го скликання, то мені захотілось оцінити шанси цього блоку. А тому, скориставшись тим, що до політради обласної організації «Пори» входить мій добрий знайомий, представник середнього бізнесу Олександр Слободенюк, який рік тому під час Помаранчевої революції своїми автобусами возив моїх студентів на Майдан до Києва, я попросив його отримати дозвіл політради на мою участь у якості спостерігача у їхній обласній конференції, яку республіканська політрада партії зобов’язала провести у неділю 11 грудня.

Олександр Слободенюк провів мене до приміщення, яке «Пора» орендує в «Інфраконі», де о 12-й годині розпочалася конференція. З дозволу її делегатів, проголосованого на пропозицію голови зборів Анатолія Якименка, я взяв участь в конференції (звичайно ж, без права голосу), яка тривала майже 4-и години без перерви. На конференції було обрано новий склад політради обласної організації із 11 осіб, було обрано головою обласної організації Тараса Шевчука — молодого викладача з Вінницького національного медичного університету, було підтверджено рішення керівників партій «Пори» та ПРП про об’єднання у спільний політичний виборчий блок на загальнодержавному рівні, було рекомендовано включити від Вінниччини до виборчого списку блоку щойно обраного голову Тараса Шевчука і було вирішено ніяким чином не блокуватись з ПРП на виборах до обласної, районних і міських рад.

Останнє рішення конференції мені здалося таким, яке залишає мало шансів блоку в цілому подолати 3-процентний бар’єр для входження його представників до майбутнього парламенту, адже вибори в ради усіх рівнів будуть проходити одночасно і, по-перше, неможливо одночасно дружити і ворогувати, а по-друге, для більшості членів «Пори» ворожнеча на місцевому рівні буде важливішою за дружбу на загальнодержавному.

Постскриптум: а через кілька днів після цього до мене зайшов Олександр Слободенюк і повідомив, що політрада обласної організації «Пора», членом якої є і він, на своєму засіданні прийняла рішення про включення моєї кандидатури до списку виборчого блоку «Пори-ПРП» за рахунок квоти Вінниччини. Я подякував за довіру і відмовився, оскільки уже давно прийняв рішення не брати участі у виборах до Верховної Ради України за списком будь-якої — у тому числі і симпатичної мені — політичної сили, а забезпечуватиму кожному в університеті під час парламентських виборів можливість вільного волевиявлення.




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.