Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Друге дихання, або З чужої пісні слова не викинеш Розділи книги


6-го лютого 2006 року міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко підписав довгоочікуваний наказ, яким затвердив склад Наглядової ради нашого університету.

Історія створення нашої Наглядової ради розпочалась у кінці серпня 2003 року — у день, коли на загальних зборах колективу університету, що відбулися через два тижні після надання нашому університету статусу національного, було запропоновано для затвердження Кабінетом Міністрів України її перший склад.

Але запропонований нами склад Наглядової ради університету в Кабінеті Міністрів України затверджений не був. Причиною відхилення зі слів кількох чільних працівників нашого міністерства стало те, що тодішній віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань Дмитро Табачник не погоджувався з нашою пропозицією призначити головою Наглядової ради університету академіка НАНУ Володимира Семиноженка, який, перебуваючи в нашому університеті, дав згоду на головування, але який був попередником Дмитра Табачника на посаді віце-прем’єр-міністра, а тому чимось йому не любим. Я ж, у свою чергу, не погоджувався пропонувати замість Володимира Семиноженка когось іншого аж до тих пір, поки наш університет на початку 2004 року не відвідав заступник Голови Верховної Ради України Олександр Зінченко, котрий погодився очолити нашу Наглядову раду. Тож на серпневих зборах колективу 2004 року ми внесли зміни і у вересні надіслали до міністерства нову пропозицію щодо складу Наглядової ради, в якій головою ради пропонувалось затвердити Олександра Зінченка. Але, як відомо, у цей час Олександр Зінченко уже очолив виборчий штаб кандидата в президенти країни Віктора Ющенка, тож у затвердженні і його кандидатури на чолі Наглядової ради нам було відмовлено. І оскільки у цей період уже розгорнулася президентська виборча кампанія, то в подальшому нам уже було не до Наглядової ради.

Після перемоги Помаранчевої революції і призначення Олександра Зінченка Державним секретарем України, здавалося б, що уже ніхто не зупинить затвердження Наглядової ради нашого університету.

Але не так сталося, як гадалося.

До закону про вищу освіту Верховна Рада внесла зміни, серед яких було і те, що тепер склад Наглядової ради університету зі статусом національного буде затверджувати не Кабінет Міністрів України, а Міністерство освіти і науки. Тож довелося чекати появи відповідних нормативних актів Кабміну і міністерства.

А за цей час Олександр Зінченко «побив горшки» зі своїми соратниками по Помаранчевій революції і з гучними звинуваченнями у корупції на їх адресу пішов у відставку з посади Державного секретаря.

Тож із міністерства мені знову надійшла порада пошукати іншу кандидатуру на посаду голови Наглядової ради, якщо я хочу колись мати її затвердженою.

Оскільки у цей період містом поширилися чутки, що усі університети у Вінниці будуть об’єднані в один, ректором якого стане нинішній ректор Вінницького державного педагогічного університету Олександр Шестопалюк, то я зрозумів, що треба поспішати з затвердженням складу Наглядової ради, оскільки лише вона може стати серйозним союзником в боротьбі проти підпорядкування нашого університету Олександру Шестопалюку, якого підтримує і більшість керівників Вінницької обласної державної адміністрації і такий вірний соратник Віктора Ющенка та негласний політичний лідер нашої області як Петро Порошенко. Тому я розпочав пошук нової кандидатури на посаду голови Наглядової ради нашого університету.

Спочатку я схилявся до кандидатури Голови Держслужби України Тимофія Мотренка, який є вихідцем з Вінниччини і який в якості рядового члена уже розглядався на предмет входження до складу нашої Наглядової ради. Але коли довідався, що помічником-референтом у нього служить дочка Олександра Шестопалюка, то зрозумів, що, запропонувавши Тимофія Мотренка головою Наглядової ради, я тим самим лише допоможу Олександрові Шестопалюку підпорядкувати собі і наш університет, що, звичайно ж, одразу приведе і до мого виходу на пенсію без права навіть бути завідувачем кафедри, оскільки я теж був серед тих вінничан, які вимагали від міністерства дати правову оцінку отриманню Олександром Шестопалюком учених звань доцента і професора з порушенням вимог нормативних документів.

Тому я не ризикнув пропонувати кандидатуру Тимофія Мотренка, а звернувся до колишнього нашого міністра освіти і науки, а нині Президента Академії педагогічних наук України, академіка НАНУ і АПНУ, доктора філософських наук, професора Василя Кременя з пропозицією очолити Наглядову раду нашого університету. Він погодився, і ось лише тепер наш університет отримав Наглядову раду.

13 лютого 2006 року після схвалення на засіданні ректорату я видав такий наказ:

 

Про Наглядову раду

Для виконання наказу міністра освіти і науки України С. М. Ніколаєнка № 80 від 06.02.2006 року «Про затвердження складу Наглядової ради Вінницького національного технічного університету»

наказую:

1). 13 лютого 2006 року оголосити наказ міністра № 80 від 06.02.2006 року на засіданні ректорату.

2). Керівникам усіх підрозділів, що входять до складу ректорату, довести до відома своїх працівників склад Наглядової ради ВНТУ:

Голова Кремень В. Г. — президент АПНУ, д. філос. н., проф., акад. НАНУ і АПНУ;

Заст. голови Мельник В. С. — проф. ІСА НТУУ «КПІ», член-кор. НАНУ, д. ф.-м. н., почесний проф. ВНТУ;

члени ради:

Гуржій А. М. — перший заст. міністра МОНУ, акад. АПНУ, д. т. н., проф.,

Данилов В. Я. — проф. ІСА НТУУ «КПІ», д. т. н., проф.,

Домбровський О. Г. — голова Вінницької ОДА,

Зайчук В. О. — керівник апарату Верх. Ради Укр., акад. АПНУ, проф.,

Кузнєцов П. Д. — гол. Спостер. ради ВАТ «Маяк», гол. ВВ УСПП, к. т. н.,

Кутін В. М. — проф. ВНТУ, д. т. н., проф.,

Навроцький Є. М. — директор ПЗЕС НЕКУ, засл. енерг. України,

Романюк С. А. — заст. міністра економіки України, д. екон. наук,

Яблонський В. Ф. — директор ВФ ВАТ «Укртелеком», к. т. н.

3). Першому проректору Грабку В. В.:

3.1. До 01.03.2006 року розробити і подати на затвердження ректоратом проект бланку Наглядової ради ВНТУ, який запропонувати голові Наглядової ради для офіційного затвердження до 01 квітня 2006 року.

3.2. До 15 квітня 2006 року створити на сайті університету сторінку Наглядової ради, розмістивши на ній накази по її створенню і положення, що регламентує роботу, та передбачивши можливість розміщення інших матеріалів, які будуть створюватись Наглядовою радою в процесі її роботи.

4). Начальнику ПФВ Мацкевічус С. С. на виконання пункту 2.3 «Положення про Наглядову раду ВНТУ» ввести з 01.03.2006 року за рахунок спец. фонду в штатний розпис університету посаду секретаря Наглядової ради з окладом і розрядом згідно нормативних документів.

5). Визначити в якості робочого офісу секретаря Наглядової ради унiверситету кімнату № 217а (приймальня ректора), створивши в ній додаткове робоче місце.

Затвердити кімнату № 217б (кабінет ректора) місцем проведення закритих засідань Наглядової ради і кімнату № 210 (зал засідань ректорату) — в якості місця проведення її відкритих засідань.

6). Покласти обов’язки секретаря Наглядової ради з 01.03.2006 року на помічниць ректора Кушнір Вікторію Василівну та Пісклярову Анну Валеріївну з оплатою за виконання цих обов’язків Кушнір В. В. у вигляді надбавки до основного окладу помічника ректора (за розширення функціональних обов’язків) у розмірі 50 % від її основного окладу (0,5 окладу помічника), а Піскляровій А. В. дозволити виконувати обов’язки секретаря Наглядової ради на громадських засадах.

Зобов’язати Кушнір В. В. та Пісклярову А. В. крім виконання секретарських обов’язків виконувати також роботу по підтримці сторінки Наглядової ради на сайті університету.

7). Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

 

Ректор Б. І. Мокін

 

У цей же день після телефонного узгодження з Головою Наглядової ради ВНТУ академіком Василем Кременем усім її членам були відiслані листи такого змісту:

 

__________ Наглядової ради ВНТУ

______________________________

 

Шановний______________________________________________

Повідомляю, що наказом № 80 від 06.02.2006 року міністр освіти і науки України С. М. Ніколаєнко затвердив Наглядову раду ВНТУ, до складу якої згідно з попередньою домовленістю включено і Вас.

Надсилаю Вам копії: наказу міністра, складу Наглядової ради ВНТУ і положення про Наглядову раду.

Сподіваюсь на плідну співпрацю.

За дорученням голови Наглядової ради ВНТУ повідомляю, що її перше засідання пропонується провести у четвер 18 травня 2006 року. У цей день у ВНТУ проходитиме також засідання Президії Академії педагогічних наук України, що дозволить голові Наглядової ради і кільком її членам за один приїзд до Вінниці взяти участь одразу у двох важливих заходах.

Для попереднього погодження участі в першому засіданні Наглядової ради буде використано телефонний зв’язок, після узгодження за 2 тижні до дати проведення засідання буде надіслано офіційне запрошення.

Витрати на відрядження покриватимуться за рахунок ВНТУ.

Окрім участі в офіційному засіданні Наглядової ради я буду радий бачити Вас у ВНТУ для ознайомлення з університетом у будь-який зручний для Вас час.

З повагою —
ректор ВНТУ Б. І. Мокін




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.