Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Друге дихання, або З чужої пісні слова не викинеш Розділи книги


Після завершення виборів до Верховної Ради України і оголошення попередніх результатів, з яких стало зрозуміло, що до парламенту увійдуть лише 5 політичних сил, в наступні дні зі сторінок і екранів ЗМІ ударили фонтани прогнозів, хто і з ким у новообраному складі парламенту буде блокуватись для створення парламентської більшості, наділеної Конституційною реформою правом висувати кандидатуру прем’єр-міністра і затверджувати склад уряду.

Нагадаю, що для створення більшості треба у парламенті мати як мінімум 226 голосів народних депутатів України.

Ця умова могла бути забезпечена кількома варіантами об’єднання народних депутатів, а саме:

1) Партія регіонів Віктора Януковича, Блок Юлії Тимошенко, «Наша Україна» імені Віктора Ющенка і Соціалістична партія Олександра Мороза (429 голосів)

2) Партія регіонів Віктора Януковича і Блок Юлії Тимошенко (315 голосів);

3) Партія регіонів Віктора Януковича, «Наша Україна» імені Віктора Ющенка і Соціалістична партія Олександра Мороза (310 голосів);

4) Партія регіонів Віктора Януковича і «Наша Україна» імені Віктора Ющенка (267 голосів);

5) Блок Юлії Тимошенко, «Наша Україна» імені Віктора Ющенка і Соціалістична партія Олександра Мороза (243 голоси);

6) Партія регіонів Віктора Януковича, Соціалістична партія Олександра Мороза і Комуністична партія Петра Симоненка (240 голосів)

Оскільки Юлія Тимошенко заявила, що її політична сила ніколи не увійде у коаліцію з регіоналами Віктора Януковича, а Петро Симоненко заявив, що його партія ніколи не увійде у коаліцію з політичними силами, в лавах яких є олігархи, то 1-й, 2-й і 6-й варіанти одразу ж відпали. Після підписання Юлією Тимошенко і Олександром Морозом меморандуму про узгоджену позицію відпав і 3-й варіант коаліції. Тож вибір міг бути лише між 4-м і 5-м варіантами.

Прихильники 4-го варіанту мотивували свою позицію тим, що він об’єднає Україну, а прихильники 5-го варіанту мотивували свою позицію тим, що знову об’єднаються ті, хто стояв по одну сторону барикад на боці Віктора Ющенка під час Помаранчевої революції.

Серед прихильників 4-го варіанту є ті соратники Віктора Ющенка, які не бажають повернення Юлії Тимошенко у крісло прем’єр-міністра України, що матиме місце автоматично в разі прийняття 5-го варіанту.

Переговори — явно чи приховано — протягом майже двох тижнів велись лідерами усіх політичних сил, що перемогли на виборах до Верховної Ради України, тет-а-тет, але по принципу: усі з усіма.

По мірі надходження інформації про результати цих переговорів ставало усе більше зрозумілим, що найбільше шансів бути реалізованим має 5-й варіант.

І ось настав четвер 13 квітня — у кінці цього дня до журналістів вийшли Юлія Тимошенко, Олександр Мороз і Роман Безсмертний, який уповноважений від «Нашої України» вести переговори про парламентську коаліцію, — і в руках кожний із них тримав підписаний усіма трьома лідерами протокол про створення на першому засіданні новоствореної Верховної Ради України парламентської більшості по 5-му варіанту. У цьому протоколі, який містить 6 пунктів, виписані і процедура створення спільної програми дій, і регламент взаємодії політичних сил, і спільна відповідальність з майбутньою персоніфікацією. Тож залишилось лише дочекатись дня офіційного початку роботи нового парламенту, який наступить десь на початку травня.

Але уже наступного дня, у п’ятницю 14 квітня, ЗМІ принесли звістку про те, що політрада партії НСНУ, почесним головою якої є Віктор Ющенко, відмовилась визнати 6-й пункт цього троїстого протоколу, незважаючи на підпис під ним голови політради Романа Безсмертного. Нагадаю, що цей пункт фактично означає, що підписанти після створення коаліції пропонуватимуть на посаду прем’єр-міністра Юлію Тимошенко — як лідера політичної сили, що набрала серед них на виборах найбільшу кількість голосів виборців.

Юлія Тимошенко відгукнулась на цю подію заявою, що, якщо політрада НСНУ не передумає, то це означатиме розпад коаліції. Тож поки що не нульовою є імовірність і 4-го варіанту, наслідком якого буде перехід парламентської фракції Блоку Юлії Тимошенко в опозицію як до Віктора Януковича, так і до Віктора Ющенка. Але в разі створення коаліції за 4-м варіантом Віктор Ющенко в очах багатьох людей перетвориться на Кучму-2. І, як наслідок, або перестане бути президентом достроково, або, принаймні, не буде обраним на другий термін, оскільки «чужі» виборці для нього так «чужими» і залишаться, а «свої» відсахнуться і повним складом поповнять електорат Юлії Тимошенко.

Віктор Ющенко є талановитою людиною, тож він не може не розуміти згубності для своєї подальшої політичної кар’єри підтримки ним 4-го варіанту коаліції. І, якщо він, усе-таки, на такий крок піде, то, на мій погляд, це, можливо, свідчитиме і про те, що ті його соратники, які не люблять Юлію Тимошенко, мають якісь такі аргументи, яких їм достатньо, аби змушувати його поступати так, як підказують вони.




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.