Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Громадська діяльність Публіцистика Друге дихання, або З чужої пісні слова не викинеш Розділи книги


У четвер 20 квітня, який у християнстві називають «чистим», повернувшись до свого номера в гуртожитку Академії педагогічних наук України у Києві після закінчення засідання Президії АПНУ, я включив телевізор, аби почути щось нове стосовно ходу судового засідання Вищого Адміністративного Суду України за позовом до ЦВК політичних блоків Наталії Вітренко та Юрія Кармазіна, які не подолали прохідний поріг у 3 %, підтриманих двома іншими аутсайдерами — політичними блоками Володимира Литвина та Інни Богословської. Нагадаю, що ці політичні сили у своєму позові зажадали від ЦВК перерахувати голоси виборців в цілому по Україні і заборонити оприлюднення результатів парламентських виборів до завершення цього перерахунку.

Переключаючи канали, я наткнувся на той із них, на якому щойно розпочалася розмова відомого журналіста Дмитра Гордона з колишнім соратником Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко Олександром Зінченком.

Мова йшла про початок кар’єри Олександра Зінченка у комсомолі та про важку хворобу, яка вразила його на початку третього тисячоліття від Різдва Христова. Зі слів Олександра Зінченка це був подвійний рак, розвиток якого німецькі лікарі намагалися зупинити щомісячними потужними дозами хіміотерапії, здійснюваними протягом тижня. Але, незважаючи на усі старання німецьких лікарів, хвороба брала своє, і сили полишали хворого. В один із тих лічених днів, у які Олександр Зінченко, незважаючи на хворобу появлявся у Верховній Раді України, де він обіймав посаду заступника голови, бачачи, що його стан стає усе гіршим, до нього підійшов космонавт Каденюк і запропонував телефон китайського цілителя, здатного лікувати ракові хвороби.

А у цей час німецькі лікарі поставили Олександру Зінченку вимогу лягати на операцію по видаленню ракових пухлин — на їхню думку, це був останній шанс ще на кілька років продовжити йому життя. Перед відльотом на операцію до Німеччини Олександр Олексійович відвідав китайського цілителя, який заявив, що він може вилікувати хворобу, але за умови, що той відмовиться від операції. Повагавшись трохи, Олександр Зінченко прийняв умову цілителя. І китаєць дотримав слова — лише за рахунок вколювання голок у тільки йому одному відомі місця на тілі Олександра Зінченка цілитель протягом року його вилікував повністю — ніякі аналізи сьогодні не показують наявності у Олександра Олексійовича ракової хвороби.

Вислухавши цю сповідь, я зрозумів, що не міг у тому стані, який у нього тоді був, Олександр Зінченко кривити душею і бути виконавцем чийогось плану розвалу коаліції соратників Віктора Ющенка. І я повiрив, що він після перемоги Помаранчевої революції розвінчував декого із соратників Віктора Ющенка, а потім і декого із соратників Юлії Тимошенко за покликом душі, а значить був чесним і перед собою, і перед нами.

В процесі розповіді Олександр Зінченко кілька разів наголошував на тому, що задля вилікування перш за все треба вірити у здатність свого організму вилікуватись і вірити тим людям, які взялися тебе лікувати.

Продовження цієї розмови відбудеться у неділю, тож я вперше за багато років загляну в програму телепередач для з’ясування часу трансляції передачі Дмитра Гордона, щоб не пропустити завершення сповіді Олександра Зінченка, авторитет якого після першої передачі в моїх очах зріс надзвичайно високо.

І ось настала неділя 23 квітня, і о 17 годині 35 хвилин я знову вмостився біля телевізора, аби подивитись продовження розмови Дмитра Гордона з Олександром Зінченком.

На жаль, ця частина передачі Дмитра Гордона виявилась набагато слабшою. У ній йшлося про роботу Олександра Зінченка у виборчому штабі Віктора Ющенка та його післявиборчий виступ зі звинуваченнями у корупції на адресу найближчих соратників Віктора Андрійовича з акцентуванням на особі Петра Порошенка. Розмова йшла на фоні архівних кадрів про ті події і не несла абсолютно ніякої нової інформації, що суттєво знизило загальний рівень психологічної напруги передачі, який був досить високим після завершення першої частини розмови у четвер.

А суворий погляд Олександра Зінченка, його гарний фізичний вигляд і розповідь про цілодобову роботу у штабі Віктора Ющенка під час президентських виборів самі собою наштовхували на думку: — А може це і є та людина, яка змінивши на президентському посту Віктора Ющенка після завершення каденції останнього, зможе стати українським Путіним, котрому непритаманні хитання, нерішучість і потурання усіляким там «любим друзям»?

А разом з цією думкою у мою душу знову закрались сумніви стосовно ролі Олександра Зінченка в оточенні Віктора Ющенка напередодні та під час Помаранчевої революції.




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.