Мокін Борис Іванович
Мокін Борис Іванович
Головна сторінка  Новини


25 серпня 2015

Пане Грабко, 8 вересня нинішнього року у вас закінчується термін роботи на посаді ректора ВНТУ, на яку вас було призначено у 2010 році, а тому 7 жовтня згідно з наказом міністра у нашому університеті відбудуться вибори нового ректора.

Як мені стало відомо, ви також збираєтесь брати участь у конкурсі на заміщення посади ректора ВНТУ, яка стане вакантною після 8-го вересня, аби продовжити своє перебування на ректорській посаді ще на один 5-річний термін. Про це ви збираєтесь оголосити на Загальних зборах колективу нашого університету, які відбудуться напередодні початку нового навчального року.

У зв’язку з цим у мене є до вас три запитання, ваші відповіді на які буде цікаво послухати 28 серпня підчас вашого звіту на Загальних зборах колективу університету не лише мені:

1). Що спонукало вас протягом усієї ректорської каденції допускати усі ті порушення як старого так і нового Законів України про вищу освіту, нормативних документів та Статуту ВНТУ, які перераховані у «Переліку», що додається? – Відповіді бажано дати по кожному з допущених вами порушень.

2). Чому ви не виправляли усі ці порушення після того, як я на своєму сайті mokin.com.ua вказував вам на них?

3). Оскільки у Статті 55 (Основні посади наукових, науково-педагогічних і педагогічних працівників ВНЗ та порядок їх заміщення) нині діючого Закону України про вищу освіту вказано, що ректор – це посада науково-педагогічна, а також оскільки у Статті 58 (Обов’язки науково-педагогічних, наукових і педагогічних працівників) цього ж закону у пункті 1 (Науково-педагогічні, наукові та педагогічні працівники ВНЗ) вказано, що усі ці працівники – цитую: «зобов’язані: 5) дотримуватись статуту вищого навчального закладу, законів, інших нормативних правових актів», то чому ж ви, який допустив таку велику кількість грубих порушень Закону України про вищу освіту та Статуту ВНТУ, приведених у «Переліку», що додається, прийнявши рішення про участь у конкурсі на заміщення науково-педагогічної посади ректора ВНТУ, вирішили, що для вас «закон не писано», що ви можете дозволити собі брати участь у цьому конкурсі, незважаючи навіть на численні порушення вами норм і цього закону і цього статуту? – Адже ви не можете не розуміти, що навіть якщо міністр, закривши з якихось причин очі на ваші порушення, допустить вас до участі в конкурсі, а колектив університету (вірячи у те, що оскільки міністр вас допустив до участі в конкурсі, то ви маєте його підтримку) обере вас ректором, то ви все-одно будете позбавлені права працювати на цій посаді в судовому порядку, як особа, що була обраною з порушенням чинного законодавства. І тоді доведеться оголошувати нові вибори і додатково відволікати колектив від виконання своїх прямих обов’язків по нормальному налагодженню навчального процесу, як це нині має місце у Національному авіаційному університеті, з нещодавно обраним ректором якого уже навіть був підписаний контракт, але якого міністр звільнив з посади разом з чотирма проректорами, як тільки набули розголосу факти порушення ними чинного законодавства і статуту університету.

 

Перелік тих дій ректора ВНТУ Грабка, які згідно з визначеннями Закону України «Про запобігання корупції» несуть в собі корупційну складову

30 квітня 2015 року в інформації під назвою: «Процес боротьби з корупцією стартував» я на своєму сайті mokin.com.ua здійснив аналіз можливостей цієї боротьби, які відкриваються в Україні завдяки Закону України «Про запобігання корупції», ухваленому Верховною Радою України 14 жовтня 2014 року під номером 1700-18 зі вступом у дію через півроку після дня опублікування, тобто, з третьої декади квітня 2015 року.

Нагадаю, що за визначенням цього Закону – цитую: «корупція – використання особою, зазначеною у частині першій статті 3 цього Закону, наданих їй службових повноважень чи пов’язаних з ними можливостей з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття такої вигоди чи прийняття обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб або відповідно обіцянка/пропозиція чи надання неправомірної вигоди особі, зазначеній у частині першій статті 3 цього Закону, або на її вимогу іншим фізичним чи юридичним особам з метою схилити цю особу до протиправного використання наданих їй службових повноважень чи пов’язаних з ними можливостей;» - кінець цитати.

Звертаю увагу на те, що в попередніх законах антикорупційного законодавства це визначення корупції має аналогічну структуру і аналогічну суть.

Виходячи з цього визначення, подаю далі перелік  тих дій ректора ВНТУ Грабка, здійснених ним за час його ректорської каденції, починаючи з кінця 2010 року, які згідно з приведеним вище визначенням корупції несуть в собі корупційну складову, які детально мною проаналізовані в публікаціях на цьому ж сайті mokin.com.ua у попередні роки, та більшість із яких ректор ВНТУ Володимир Грабко ігнорує і по-сьогодні.

Цей перелік я подаю на виконання обіцянки, даної мною у публікації на цьому ж сайті від 22.05.15 р. під назвою: «А очищення ректорських рядів таки відбудеться!», суть якої полягала у тому, що в разі, якщо на травневому або червневому засіданнях Вченої ради університету ректор Грабко не оголосить, що не буде після закінчення нинішньої ректорської каденції у вересні 2015 року знову претендувати на посаду ректора ВНТУ, то я сформую перелік тих його дій, які згідно з визначеннями і нинішнього і попередніх законів антикорупційного законодавства  несуть в собі ознаки корупційних – причому сформую цей перелік у тому вигляді, у  якому його можна буде використовувати для формування текстів позовів до адміністративного суду та заяв до ЄРДР. Перелік цей складено за схемою, що подається -

№№
пп

Суть дії ректора

Що порушено цією дією ректора

Наслідки для ВНТУ, обумовлені порушенням

Ким і в якому вигляді отримана вигода

Коли про цю дію ректора опубліковано на моєму сайті mokin.com.ua 

Документи у підтвердження та їх місцезнаходження

 яку для зручності реалізовано у вертикальному варіанті розміщення матеріалів, тобто у вигляді -

№№
пп

1

Суть дії ректора

Незаконне підвищення з 01.01.13 р. рівня власної зарплати з 8021 грн. за місяць  до 20338 грн. за місяць

Що порушено цією дією ректора

1).Оскільки у 2011 та 2012 рр. не був виконаний план прийому до ВНТУ, то ректором Грабком порушено умову власного контракту, в якому прописано, що в разі невиконання плану прийому до ВНТУ  надбавки до зарплати ректору не призначаються, а контракт з ним може бути  навіть розірваний – за таких умов підвищувати собі зарплату ректор не мав ні морального ні юридичного права.
2). У 2012 році у ВНТУ ректором Грабком була повністю скасована система надбавок професорам – членам спецрад за виконання особливо важливої роботи по експертизі дисертацій та за досягнення високих результатів по підготовці кандидатів і докторів наук, що була встановлена рішенням Вченої ради університету ще за мого ректорства, а також повністю скасована система надбавок за складність та напруженість у роботі науково-педагогічним працівникам, які підготували матеріали і впровадили в життя методику електронного дистанційного навчання, та система надбавок іншим працівникам університету, які досягли значних успіхів у виконанні поставлених їм завдань – за таких умов встановлювати собі нові надбавки до зарплати ректор не мав ні морального ні юридичного права.
3). Починаючи з 2012 року, ректор Грабко відмовився продовжувати втілювати у життя розроблені до нього плани енергозаощадження шляхом заміни старих щілинистих  дерев’яних вікон в корпусах університету на герметичні металопластикові та плани відновлення парт в аудиторіях шляхом наклеювання на понівечені  кришки тонких пластикових пластин – за таких умов собі виписувати нові надбавки до зарплати ректор не мав ні морального ні юридичного права.
4).Нормативні документи міністерства дозволяють зарплату ректорам ВНЗ зі статусом національного, що досягли значних успіхів, множити на коефіцієнт «два», тож, якщо помножити на два грудневу за 2012 рік зарплату ректора Грабка, яка за рахунок індексації підвищилась до 8706 грн., то отримаємо лише 17412 грн. Тож навіть у випадку використання коефіцієнта «два» для встановлення зарплати ректору Грабку з січня 2013 р. у розмірі 20338 грн., необхідно було йому з цього ж таки січня 2013 року за сприяння начальника планово-фінансового відділу  ВНТУ Наталії Шевчук встановити собі своїм наказом додатково до тієї надбавки, що була встановлена міністром при підписанні контракту, ще одну надбавку у розмірі 1463 грн., подвоєнням якої і приєднанням результату  до 17412 грн. і можна отримати ту сумарну зарплату ректора Грабка у 20338 грн., яка фігурує у штатному розписі ВНТУ на 2013 рік.

Наслідки для ВНТУ, обумовлені порушенням

1).Укорінення думки в головах працівників ВНТУ, що надбавки до зарплати можна отримувати і при невиконанні зобов’язань, а лише за рахунок догоджання начальству.
2). Зупинення подальшого втілення у життя планів. енергозаощадження шляхом заміни старих щілинистих  дерев’яних вікон в корпусах університету на герметичні металопластикові, а також планів відновлення парт в аудиторіях шляхом наклеювання на понівечені  кришки тонких пластикових пластин.
3).Ліквідація надбавок професорам, доцентам та  рядовим працівникам ВНТУ (за виконання особливо важливої роботи, за досягнення високих результатів та за складність і напруженість) задля того, щоб використати зекономлену суму спецфонду для виплати надбавки ректору, тобто, самому собі.

Ким і в якому вигляді отримана вигода

Лише у 2013 році згідно з  документами, які вдалося добути,  ректором Грабком за рік отримана додатково до основної бюджетної зарплати (за рахунок надбавки в розмірі 11632 грн. щомісяця зі спецфонду) сума в розмірі 140 тисяч гривень

Коли про цю дію ректора опубліковано на моєму сайті mokin.com.ua

1). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 02.03.14 р. під назвою: «Постскриптум до відкритого листа міністру освіти і науки Квіту, або продовження процесу люстрації»
2). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 25.08.14 р. під назвою: «Запитання ректору Грабку в руслі вимог нового Закону України про вищу освіту напередодні його звіту перед колективом»
3). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 31.08.14 р. під назвою: «Характеристика відповідей ректора Грабка на попередньо поставлені йому запитання»

Документи у підтвердження та їх місцезнаходження

1).Штатний розпис ВНТУ на 2012 рік та штатний розпис ВНТУ на 2013 рік, які є у планово-фінансовому відділі, відділі кадрів та бухгалтерії ВНТУ, а також на сайті Центру дослідження суспільства CEDOS, завдяки публікаціям якого і вдалося довідатись про підвищення з січня 2013 року розміру зарплати ректора Грабка більше ніж у два рази - у ВНТУ це було утаємничено.
2). Плани прийому на 2011 та 2012 рр., які були спущені міністерством у ВНТУ до початку вступної кампанії, та списки зарахованих до ВНТУ у кінці вступної кампанії – ці плани та списки є в архіві приймальної комісії ВНТУ та в ЄДЕБО.
3). Бухгалтерські документи,  з яких видно, що, починаючи з 2012 року, університет не витрачав кошти на придбання склопакетів для заміни трухлявих вікон та придбання пластикових пластин для наклеювання на понівечені кришки парт.
  

№№
пп

2

Суть дії ректора

Виплата протягом  2011-2014 рр. своїй дружині Грабко Т.В., яка, працюючи начальником архіву ВНТУ, є безпосередньо підпорядкованою ректору, додатково до основної бюджетної зарплати по 700-1000 грн. за договорами підряду за видачу підчас основного робочого дня відвідувачам архівних довідок та здавання в макулатуру в основний робочий час списаних архівних матеріалів.

Що порушено цією дією ректора

1). Порушено Бюджетний Кодекс України, згідно з яким працівникам бюджетних установ за роботу, виконану в основний робочий час, виплачується лише основна бюджетна зарплата.
2). Порушено Інструкцію по передачі і списанню архівних матеріалів, згідно з якою списані архівні матеріали повинні передаватись на склад у стані, непридатному  для їх подальшого цільового використання, а уже працівники складу разом з працівниками відділу постачання в рамках свого основного робочого дня зобов’язані за основну бюджетну зарплату здавати їх в макулатуру

Наслідки для ВНТУ, обумовлені порушенням

Нецільове використання частини коштів спецфонду ВНТУ в розмірі не меншому 30 тисяч гривень для додаткової оплати дружині ректора за роботу, виконану нею в рамках основного робочого часу, яку вона як працівник бюджетної установи зобов’язана  виконувати в рамках основного робочого часу за основну бюджетну зарплату.

Ким і в якому вигляді отримана вигода

Завдяки цим виплатам за договорами підряду протягом 2011-2014 рр. дружина ректора Грабко Т.В., яка працює начальником архіву ВНТУ, за роботу, виконану в основний робочий час, отримала додаткову оплату в розмірі не меншому 30 тисяч гривень.

Коли про цю дію ректора опубліковано на моєму сайті mokin.com.ua

1).Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 28.02.14 р. під назвою: «Відкритий лист міністру освіти і науки Сергію Квіту з десятьма запитаннями люстраційного характеру».
2). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 19.05.14 р. під назвою: «Повторне звернення до міністра освіти і науки України Сергія Квіта».
3). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 23.12.14 р. під назвою: «Роздуми напередодні останньої звітної доповіді ректора Володимира Грабка».

Документи у підтвердження та їх місцезнаходження

1). Договори підряду, виписані на Грабко Т.В., які зберігаються в бухгалтерії.
2). Бухгалтерські відомості перерахування зарплати на банківський зарплатний рахунок Грабко Т.В. в Промінвестбанку та у банку FIDOBANK, з яких видно, що їй щомісяця перераховувались суми, більші від її місячної зарплати.
3). Архіви надходжень і виплат зарплати працівникам ВНТУ у Промінвестбанку та банку FIDOBANK за період обслуговування ними ВНТУ, починаючи з 2011 року
 

№№
пп

3

Суть дії ректора

Виплата своєму сину Валентину Грабку, який працює доцентом кафедри ВЕТЕСК (електромеханічного профілю) за обслуговування програмного забезпечення комп’ютерів бухгалтерії ВНТУ, починаючи з вересня 2010 року і понині, за щомісячними договорами підряду в розмірах, які у 3-6 разів більші тих, що виплачувались до вересня 2010 р. за аналогічне обслуговування інженеру-програмісту, який працював в штаті бухгалтерії на 0,5 окладу (700 грн.) за сумісництвом і був скорочений ще підчас моєї роботи ректором ВНТУ у зв’язку з придбанням стандартного комплекту програмного забезпечення комп’ютерів бухгалтерії з зобов’язанням фірми, що його встановила, безкоштовно виправляти усі похибки, які виникатимуть у процесі його експлуатації.

Що порушено цією дією ректора

Працівникам бухгалтерії, які отримують зарплати в середньому у два рази менші за виплати сину ректора, що не є фахівцем з програмування, ректором Грабком наочно продемонстровано, що він платитиме своєму сину стільки, скільки сам вважатиме за потрібне і не зважатиме на те, що за цю ж саму роботу його попереднику, який був фахівцем з програмування, платилось у кілька разів менше, що, набираючи розголосу, погіршувало морально-етичний клімат в колективі університету в цілому.

Наслідки для ВНТУ, обумовлені порушенням

Нецільове використання частини коштів спецфонду в розмірі не меншому 60  тисяч гривень, обумовлене завищеними у кілька разів розмірами оплати доценту Валентину Грабку за обслуговування програмного забезпечення комп’ютерів бухгалтерії.

Ким і в якому вигляді отримана вигода

Завдяки цим переплатам за договорами підряду доцент Валентин Грабко отримав додатково за період з вересня 2010 року до травня 2015 року зі спецфонду ВНТУ не менше 60 тисяч гривень.

Коли про цю дію ректора опубліковано на моєму сайті mokin.com.ua

1). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 19.05.14 р. під назвою: «Повторне звернення до міністра освіти і науки України Сергія Квіта»
2).Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 23.12.14 р. під назвою: «Роздуми напередодні останньої звітної доповіді ректора Володимира Грабка».

Документи у підтвердження та їх місцезнаходження

1). Договори підряду, виписані на доцента Валентина Грабка, які зберігаються в бухгалтерії.
2). Бухгалтерські відомості перерахування зарплати на банківський зарплатний рахунок доцента Валентина  Грабка в Промінвестбанку та у банку FIDOBANK, з яких видно, що йому щомісяця перераховувались суми, більші від його місячної зарплати.
3). Архіви надходжень і виплат зарплати працівникам ВНТУ у Промінвестбанку та банку FIDOBANK за період обслуговування ними ВНТУ, починаючи з вересня 2011 року.
 

№№
пп

4

Суть дії ректора

Додання на початку 2014/2015 навчального року своєму сину Валентину Грабку, що працює  доцентом на 0,75 ставки кафедри ВЕТЕСК, для того, щоб у нього стала  повною ставка доцента, ще й 0,25 ставки по суміжній кафедрі ЕМСАПТ, якою на громадських засадах керував тоді сам ректор Володимир Грабко, та надання сину Валентину Грабку додатково за сумісництвом по кафедрі ЕМСАПТ ще 0,3 ставки і водночас недодання жодної долі ставки, жодному із трьох інших  викладачів кафедри ВЕТЕСК – Жукову, Паянку і Богачуку, які також працювали на неповній ставці (відповідно, на 0,35 ставки, 0,45 ставки та 0,9 ставки), дозавантажити до повної ставки яких наряду з Валентином Грабком просив у своїй службовій записці на початку навчального року завідувач кафедри ВЕТЕСК , професор Олександр Мокін, мотивуючи це тим, що у той час на керованій ректором Володимиром Грабком кафедрі ЕМСАПТ стали вакантними одразу дві ставки – одна - у зв’язку з тим, що викладач Бальзан звільнився і переїхав до міста Хмельницький, а друга - у зв’язку з тим, що ректор терміново звільнив за власним бажанням іншого викладача кафедри ЕМСАПТ – Видмиша, котрий був затриманий працівниками СБУ підчас отримання хабара у 10 тисяч гривень від матері абітурієнта за сприяння його конкурсному зарахуванню у число студентів.  Оскільки і Валентин Грабко, і Богачук, і Жуков, і Паянок мають одну і ту ж кваліфікацію, то надання ректором Володимиром Грабком лише своєму сину Валентину Грабку переваги під час ділення оплачуваного навчального навантаження, яке стало вакантним на суміжній кафедрі ЕМСАПТ, очолюваній також ректором Володимиром Грабком, є прикладом зловживання ним службовим становищем, що підпадає під ознаку корупції.

Що порушено цією дією ректора

Норма статті Кримінального Кодексу України про зловживання службовим становищем посадовцем, наділеним владними повноваженням.

Наслідки для ВНТУ, обумовлені порушенням

Погіршення морально-етичного клімату в університеті, обумовленого розповсюдженням інформації про те, що ректор Володимир Грабко у першу чергу опікується не інтересами університету, а інтересами своєї сім’ї.

Ким і в якому вигляді отримана вигода

За 10 місяців 2014/1015 навчального року завдяки цим діям ректора Володимира Грабка його син Валентин Грабко отримав додатково до зарплати по кафедрі ВЕТЕСК,  яка для нього є основною, ще приблизно 20 тисяч гривень по очолюваній тоді ще батьком, а нині працюючій під його наглядом  кафедрі ЕМСАПТ.

Коли про цю дію ректора опубліковано на моєму сайті mokin.com.ua

Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 15.10.14 р. під назвою: «Один із прикладів того, чому ректор університету не повинен бути ще й завідувачем кафедри»

Документи у підтвердження та їх місцезнаходження

1). Службова записка завідувача кафедри ВЕТЕСК, професора Олександра Мокіна зі зверненням до ректора і одночасно завідувача суміжної кафедри ЕМСАПТ Володимира Грабка про виділення частини двох вакантних ставок кафедри ЕМСАПТ викладачам кафедри ВЕТЕСК Богачуку, Валентину Грабку, Жукову і Паянку, які не мають повної ставки, з негативною резолюцією Володимира Грабка  - знаходиться ця службова записка  в справах кафедри ВЕТЕСК.
2). Штатний формуляр ВНТУ на 2015 рік, підписаний ректором Володимиром Грабком, на сторінці 52 якого вказано, що доцент Валентин Грабко працює на 0,75 ставки по кафедрі ВЕТЕСК та на 0.55 ставки по кафедрі ЕМСАПТ, а Богачук, Паянок і Жуков працюють лише на кафедрі ВЕТЕСК, відповідно на 0,9 і 0,45 та 0,32 ставки – знаходиться цей штатний формуляр у відділі кадрів, у планово-фінансовому відділі та у бухгалтерії ВНТУ.
 

№№
пп

5

Суть дії ректора

Ліквідація своїм наказом у 2012 році у ВНТУ усіх факультетів

Що порушено цією дією ректора

1). Порушено діючий у 2012 році Закон України про вищу освіту від 2002 року, згідно з яким факультети є основними навчально-організаційними структурними підрозділами вищих навчальних закладів ІІІ-го та ІУ-го рівнів акредитації -  тож ліквідувавши їх, ректор перевищив свої службові повноваження, що підпадає під однойменну  статтю Кримінального Кодексу України.
2). Порушено норму Статуту ВНТУ про відповідність дій ректора вимогам статуту очолюваного ним вищого навчального закладу, адже на дату ліквідації факультетів, якою є 02.09.2012 р., покровителем Грабка – першим заступником міністра Євгеном Сулімою ще не були затверджені зміни до Статуту ВНТУ, внесені під тиском ректора Грабка з посиланням на підтримку першого заступника міністра  Суліми Конференцією трудового колективу, якими пропонувалось дозволити університету мати у своїй структурі замість  факультетів навчально-наукові інститути.
3). Підтвердженням того, що ректор Володимир Грабко усвідомлював, що ліквідуючи факультети, він порушує чинний Закон України про вищу освіту, є той факт, що після ліквідації в Україні політичного режиму Віктора Януковича і звільнення у 2014 році з міністерства освіти і науки покровителів нашого ректора - міністра Дмитра Табачника та його першого заступника Євгена Суліми - ректор Володимир Грабко на початку 2015 року видав наказ, яким повернув у структуру університету факультети, які і в новий Закон України про вищу освіту від 2014 року увійшли в якості основних структурних підрозділів університетів, інститутів та академій.

Наслідки для ВНТУ, обумовлені порушенням

У зв’язку з ліквідацією факультетів у 2012 році:
1). Були достроково звільнені зі своїх посад обрані раніше за конкурсом 13 деканів та 26 призначених раніше їхніх заступників, яким було запропоновано написати заяви про звільнення за власним бажанням.
2). Відбулося зниження іміджу ВНТУ в очах тих випускників середніх шкіл, які обирали вищий навчальний заклад для продовження освіти і які засумнівались у тому, що  університет, в якому немає факультетів, відповідає європейським стандартам вищої освіти.

Ким і в якому вигляді отримана вигода

Вигода отримана безпосередньо ректором Володимиром Грабком, якому з 2013 року керівники міністерства подвоїли зарплату саме тому, що сприйняли ліквідацію факультетів не як порушення Закону України про вищу освіту, а як масштабну адміністративну реформу. І, до речі, після відновлення факультетів у структурі університету, чим підтвердилась незаконність їх ліквідації, ректор Грабко не перестав отримувати підвищену зарплату, призначену йому як нагороду за ліквідацію факультетів. А як я уже відмічав, це підвищення зарплати склало для ректора Володимира Грабка 140 тисяч гривень додатково лише за підтверджений відомими мені документами 2013 рік.

Коли про цю дію ректора опубліковано на моєму сайті mokin.com.ua

1). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 26.08.12 р. під назвою: «Наказ ректора ВНТУ №179 від 22 червня 2012 р. «Про структурні зміни в інститутах університету», його аналіз на предмет відповідності законодавству України та шляхи виходу із ситуації, що склалася».
2). Публікація на моєму сайті від 16.01.15 р. під назвою: «Аналіз двох наказів ректора Грабка, що входять в протиріччя один з одним».

Документи у підтвердження та їх місцезнаходження

1). Наказ ректора Грабка №179 від 22.06.12 р. «Про структурні зміни в інститутах університету».
2). Наказ ректора Грабка №268 від 01.12.14 р. «Про структурні зміни в університеті». – Обидва ці накази знаходяться у відділі кадрів, у планово-фінансовому відділі та у бухгалтерії ВНТУ
3). Закони України про вищу освіту від 2002 року та від 2014 року – обидва вони є на сайті Верховної Ради України і в обох вказано, що факультет є основним навчально-організаційним підрозділом в структурі університету.
 

№№
пп

6

Суть дії ректора

В порушення вимоги Інструкції Мінфіну України про те, що на посади працівників фінансових відділів установ повинні призначатись лише фахівці, не причетні упродовж попередньої кар’єри до шахрайства,  Володимир Грабко, обравшись ректором, призначив через півроку ( на початку травня 2011 року) на посаду начальника планово-фінансового відділу університету провідного інженера очолюваної Грабком за сумісництвом кафедри ЕМСАПТ Наталію Шевчук, яка лише півроку перед призначенням на посаду начальника планово-фінансового відділу виконувала функції провідного інженера кафедри ЕМСАПТ, а кілька років до цього виконувала функції секретаря проректора з наукової роботи  Володимира Грабка, числячись водночас інженером 2-ї, а потім 1-ї категорії кафедри, яка розміщена в іншому навчальному корпусі і якою теж керував за сумісництвом проректор Володимир Грабко, котрий виплачував разом з надбавкою зарплату категорійного інженера секретарці Наталії Шевчук, удвічі більшу від тієї, яку вона повинна була б отримувати, працюючи секретаркою, тобто Наталія Шевчук разом із Володимиром Грабком здійснювала шахрайські дії, із-за яких згідно з Інструкцією Мінфіну вона не мала права бути переведеною на посаду начальника планово-фінансового відділу університету, адже за роки роботи секретаркою проректора, табелюючись категорійним інженером кафедри, на територію якої у ті роки ніколи не ступала її нога, незаконно отримала кілька десятків тисяч «лишньої» зарплати.

Що порушено цією дією ректора

Вимогу Інструкції Мінфіну України не призначати на посади фінансових відділів установ фахівців, причетних підчас роботи на попередніх посадах до вчинення шахрайських дій.

Наслідки для ВНТУ, обумовлені порушенням

Начальник планово-фінансового відділу університету, якого у будь-який час можна звільнити з посади як незаконно призначеного за вчинення шахрайських дій на попередній посаді,  не в змозі протистояти втіленню у життя незаконних фінансових оборудок свого керівництва.

Ким і в якому вигляді отримана вигода

Вигоду у першу чергу отримав ректор Володимир Грабко, який завдяки підпису начальника планово-фінансового відділу Наталії Шевчук призначив собі з 1-го січня 2013 року незаслужену додаткову до міністерської надбавку в розмірі 1463 гривні щомісяця, що завдяки подвоєнню привело до додаткового отриманням ним щомісяця із спецфонду університету незаслужених 2926 гривень.

Коли про цю дію ректора опубліковано на моєму сайті mokin.com.ua

1). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 28.02.14 р. під назвою: «Відкритий лист міністру освіти і науки Сергію Квіту з десятьма запитаннями люстраційного характеру»
2). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 19.05.14 р. під назвою: «Повторне звернення до міністра освіти і науки України Сергія Квіта».

Документи у підтвердження та їх місцезнаходження

1). Наказ ректора Грабка про призначення Наталії Шевчук начальником планово-фінансового відділу університету, номера і точної дати видачі якого я не знаю, оскільки це утаємничена від працівників ВНТУ інформація, але орієнтовно цей наказ видано або у кінці квітня 2011 року або на початку травня 2011 року – знаходитись повинен цей наказ у відділі кадрів , у бухгалтерії та у планово-фінансовому відділі ВНТУ.
2). Інструкція Мінфіну про вимоги, які висуваються до претендентів на зайняття посад фінансових відділів установ – ознайомитись з нею можна в Держфінінспекції України та її обласному відділенні.
3). Табелі виходів Наталії Шевчук на роботу інженером кафедри ЕМСАПТ в лабораторіях кафедри у три попередні перед 2010 роки, у які фактично вона виконувала обов’язки секретарки проректора у його приймальній, що може бути підтверджено будь-ким із науково-педагогічних працівників ВНТУ, котрим у ці роки доводилось бувати у приймальні проректора з наукової роботи Володимира Грабка.
 

№№
пп

7

Суть дії ректора

Відкриття депозитного банківського рахунку весною 2013 року і перерахування на тримісячний депозит 4 мільйонів гривень з бюджетного спецфонду університету

Що порушено цією дією ректора

Порушено норму діючого у 2013 році Бюджетного Кодексу України, якою бюджетним установам дозволялось в порядку виключення відкривати у банках депозитні рахунки, перераховуючи на них кошти з казначейського рахунку, лише з дозволу міністра фінансів, якого ректор ВНТУ Володимир Грабко не мав

Наслідки для ВНТУ, обумовлені порушенням

В разі, якщо ревізори Держфінінспекції при перевірці ВНТУ виявлять це порушення, то ними університет буде оштрафовано на 8 мільйонів гривень, тобто на 200% від суми нецільового використання коштів

Ким і в якому вигляді отримана вигода

1). Вигода, на мій погляд, у першу чергу отримана ректором Грабком у вигляді позитивного ставлення до себе когось із міністерських ініціаторів цієї акції, котрі після цього включили Грабка (разом з іншими ректорами, також організувавшими перерахування на депозит у вказаний банк частини коштів спецфонду)  до свого близького оточення.
2). Вигода, на мій погляд, отримана і третіми особами, одна з яких (із числа тодішніх міністерських керівників Грабка) запропонувала йому, скоріш за усе усно, перерахувати 4 мільйони гривень з казначейського рахунку університету на депозитний банківський, а друга особа (на місцевому керівному казначейському рівні) під прямим чи опосередкованим впливом тієї ж таки міністерської керівної особи погодилась це перерахування здійснити, незважаючи на заборону здійснення  такої акції Бюджетним Кодексом України.

Коли про цю дію ректора опубліковано на моєму сайті mokin.com.ua

Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 04.12.14 р. під назвою: «Звернення до ректора ВНТУ стосовно обґрунтування правомочності  відкриття університетом у 2013 р. банківського депозитного рахунку»

Документи у підтвердження та їх місцезнаходження

1). Договір між ВНТУ та банком про відкриття банківського депозитного рахунку і розміщення на ньому 4 млн. грн., що укладений на початку 2013 року – цей договір знаходиться в бухгалтерії університету.
2). Бюджетний Кодекс України в його варіанті, котрий мав силу у першій половині 2013 року – цей Кодекс знаходиться на сайті Верховної Ради України.
 

№№
пп

8

Суть дії ректора

Створення на початку грудня 2014 року утаємниченим наказом ректора Володимира Грабка без отримання попередньо дозволу Вченої ради університету нового структурного підрозділу – Центру моніторингу освіти та інновацій навчального процесу (ЦМОІНП), який став дублером частини функцій діючого Головного Центру організації та методичного забезпечення навчання, та призначення одразу ж директором новоствореного ЦМОІНП на громадських засадах з надбавкою у 50% окладу за основною посадою професора кафедри АТМ Андрія Полякова.

Що порушено цією дією ректора

1). Порушено норму Закону України про вищу освіту, згідно з якою правом створення нових структурних підрозділів у вищих навчальних закладах наділена виключно лише Вчена рада цього вищого навчального закладу, і ректор отримує право видачі наказу про створення нового структурного підрозділу лише на виконання цього рішення Вченої ради.
2). Порушено норму Постанови Кабінету Міністрів України, прийнятої весною 2014 року, згідно з якою бюджетним організаціям на період АТО заборонено створювати додатково нові структурні підрозділи.

Наслідки для ВНТУ, обумовлені порушенням

1). Починаючи з грудня 2014 року, нецільове використання щомісяця 1500 гривень зі спецфонду університету на надбавку професору Андрію Полякову за виконання функцій директора на громадських засадах незаконно створеного структурного підрозділу.
2). В разі, якщо ревізори Держфінінспекції при перевірці ВНТУ виявлять це порушення, то за станом на кінець червня 2015 року ними університет буде оштрафовано на 21 тисячу гривень, тобто на 200% від суми нецільового використання коштів на надбавку професору Андрію Полякову, яка на кінець червня складатиме 10,5 тисяч гривень.

Ким і в якому вигляді отримана вигода

1). В грошовому еквіваленті вигода отримана професором кафедри АТМ Андрієм Поляковим, якому після призначення його директором на громадських засадах незаконно створеного структурного підрозділу, починаючи з грудня 2014 року, щомісяця нараховується надбавка у сумі 1500 гривень до основного окладу професора, що складає станом на кінець червня 2015 року суму у розмірі 10,5 тисяч гривень.
2). В корупційному плані вигода отримана ректором Володимиром Грабком, який тепер має додатковий голос у керівних органах університету у підтримку дій та ініціатив ректора за рахунок незаконного уведення своїм наказом без обрання на Конференції трудового колективу університету Андрія Полякова до складу Вченої ради університету, котрого навіть не висував у число претендентів на членство у цій раді основний структурний підрозділ – кафедра АТМ, в якому він працює за основною посадою.

Коли про цю дію ректора опубліковано на моєму сайті mokin.com.ua

 Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 18.03.15 р. під назвою: «А судді – хто?»

Документи у підтвердження та їх місцезнаходження

1). Закон України про вищу освіту від 2014 року, в якому вказано, що нові структурні підрозділи у вищих навчальних закладах створюються виключно лише рішенням Вченої ради вищого навчального закладу, а усі нові члени Вченої ради за виключенням проректорів , деканів, директорів навчально-наукових інститутів та головного бухгалтера обираються Конференцією трудового колективу вищого навчального закладу за поданням структурних підрозділів, в яких вони працюють - цей закон, який набрав чинності з 6 вересня 2014 року, розміщено на сайті Верховної Ради України
2). Постанова Кабінету Міністрів України, прийнята весною 2014 року, якою заборонено до закінчення АТО у бюджетних організаціях створювати додатково нові структурні підрозділи – ця постанова розміщена на урядовому сайті.
3). Накази ректора Грабка, видані на початку грудня 2014 року, про створення нового структурного підрозділу  - Центру моніторингу освіти та інновацій навчального процесу(ЦМОІНП) та про призначення директором цього центру на громадських засадах з 50-процентною надбавкою до зарплати за основною посадою професора кафедри АТМ Андрія Полякова – ці накази є у відділі кадрів, у планово-фінансовому відділі та у бухгалтерії університету.
4). Штатний формуляр ВНТУ на 2015 рік, в якому на сторінці 13 про професора кафедри АТМ Андрія Полякова вказано, що він є директором ЦМОІНП на громадських засадах – цей формуляр є у відділі кадрів, у планово-фінансовому відділі та у бухгалтерії ВНТУ.
 

№№
пп

9

Суть дії ректора

Незважаючи на затримання влітку 2014 року співробітниками СБУ за отримання хабара у 10 тисяч гривень від матері абітурієнта за сприяння його зарахуванню на бюджетну форму навчання, ректор Грабко звільнив за власним бажанням цього хабарника, яким виявився доцент Андрій Видмиш, який на день звільнення працював доцентом керованої за сумісництвом ректором Грабком кафедри ЕМСАПТ та заступником директора навчально-наукового інституту електроенергетики та електромеханіки і виконував у цей час обов’язки директора та члена приймальної комісії університету у зв’язку з хворобою директора цього інституту Василя Леонтьєва. Не повідомив про цього хабарника ректор Грабко ні міністерство, ні очолюваний колектив, не створив комісію по розслідуванню і не видав наказ по університету з засудженням вчинку доцента Андрія Видмиша і вказівкою кафедрам посилити роботу по запобіганню корупційних дій в середовищі викладачів кафедр.

Що порушено цією дією ректора

Вимоги антикорупційного законодавства, якими керівники вишів зобов’язуються інформувати міністерство про корупційні дії, що сталися у виші, одразу ж після їх вчинення, зобов’язуються створювати комісії по розслідуванню фактів прояву корупційних дій і зобов’язуються доводити результати роботи цих комісій до широкого викладацького та студентського загалу.

Наслідки для ВНТУ, обумовлені порушенням

Зниження іміджу університету в очах як студентів так і майбутніх абітурієнтів, обумовлене як тим, що в університеті компетентними органами зафіксовано випадок хабарництва, так і тим (у більшій мірі), що ректор університету Грабко зробив спробу приховати цей факт як від начальства, так і від широкого загалу викладачів та студентів.

Ким і в якому вигляді отримана вигода

Вигода ректора Грабка у тому, що, замовчавши факт корупції, в очах міністра та його заступників він продовжує залишатись керівником, який так організував роботу очолюваного вишу, що у ньому відсутні корупційні дії.

Коли про цю дію ректора опубліковано на моєму сайті mokin.com.ua

1). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 25.08.14 р. під назвою: «Запитання ректору Грабку в руслі вимог нового Закону України про вищу освіту напередодні його звіту перед колективом».
2). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 31.08.14 р. під назвою: «Характеристика відповідей ректора Грабка на попередньо поставлені йому запитання».

Документи у підтвердження та їх місцезнаходження

1). Закон України про вищу освіту, який містить вимоги гласності і прозорості усіх дій керівництва вишу – цей закон є як на сайті Верховної Ради України, так і на сайті Міністерства освіти і науки України.
2). Закони України (і у старій редакції і у новій) стосовно запобіганню корупції – ці закони є на сайті Верховної Ради України.
 

№№
пп

10

Суть дії ректора

Скорочення у вересні 2013 року ректором Грабком 11-ти викладацьких ставок на увесь навчальний рік (долями по всіх випускових кафедрах) у зв’язку з допущеною помилкою при складенні кошторису на 2013 рік, обумовленою тим, що при плануванні витрат начальником планово-фінансового відділу Наталією Шевчук не було враховане дозволене міністерством  подовження навчання в групах підготовки магістрів на два  місяці в осінньому триместрі. Це привело до того, що у групах магістерської підготовки за усіма спеціальностями навчальні заняття в осінньому триместрі викладачами проводились без оплати.  І навіть після того, коли міністерство додало університету на ці цілі у кінці жовтня 2013 року 515 тисяч гривень, оплата за уже виконане навчальне навантаження у групах підготовки магістрів здійснена не була і відібрані долі ставок випускним кафедрам не були повернуті до кінця 2013/2014 навчального року.

Що порушено цією дією ректора

Конституція України, у Статті 43 якої записано, що: «Право за своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом».

Наслідки для ВНТУ, обумовлені порушенням

Примушування викладачів до виконання навчального навантаження без оплати є стимулятором зростання корупції в їхньому середовищі.

Ким і в якому вигляді отримана вигода

Вигода отримана безпосередньо ректором Володимиром Грабком, оскільки не використані для оплати праці викладачів, але отримані (хоча і з деяким запізненням) з міністерства на ці цілі 515 тисяч гривень, він використав для виплат іншого призначення.

Коли про цю дію ректора опубліковано на моєму сайті mokin.com.ua

Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 19.05.14 р. під назвою: «Повторне звернення до міністра освіти і науки України Сергія Квіта»

Документи у підтвердження та їх місцезнаходження

1).Наказ ректора виданий у вересні 2013 року про скорочення кількості ставок, виділених кафедрам при попередньому розподілі, знаходиться у навчальному відділі і у першого проректора.
2). Надходження 515 тисяч гривень додатково у кінці жовтня 2013 року зафіксоване у бухгалтерії ВНТУ.
 

№№
пп

11

Суть дії ректора

Утаємничене письмове звернення ректора Грабка у вересні 2013 року до міністра освіти і науки Дмитра Табачника з проханням дозволити встановити надбавки до зарплати проректорам в розмірі до 50% від окладів, яке він зробив паралельно з усним зверненням на ректораті і Вченій Раді університету до усіх кафедр  та інших підрозділів університету з проханням до  усіх працівників написати заяви про відпустки без оплати у грудні 2013 року у зв’язку з відсутністю коштів на оплату праці за цей період.

Що порушено цією дією ректора

Порушено етичні норми, згідно з якими немає морального права керівник підвищувати зарплату шляхом встановлення надбавок  своєму близькому оточенню у той же час, коли усім іншим підлеглим  він водночас пропонує відмовитись добровільно від частини своєї зарплати у зв’язку з тим, що коштів на зарплату всім у нього не вистачає.

Наслідки для ВНТУ, обумовлені порушенням

Оскільки колективи 4 кафедр писати заяви про відпустку без оплати відмовились, а усі інші такі заяви написали, то була втрачена єдність колективу і цим погіршено морально-етичний клімат, який погіршився у ще більшій мірі після того, як стало відомо про те, що одночасно ректор Грабко звернувся до міністра з проханням встановити надбавки до зарплати проректорам і на це отримав згоду міністра та встановив ці надбавки.

Ким і в якому вигляді отримана вигода

1). Вигода отримана проректорами ВНТУ, зарплата яких стала вищою на суму від 1000 до 1500 гривень на місяць.
2). Вигоду отримав ректор Грабко, який такою турботою про проректорів у час, коли фінансове становище усіх інших погіршилось, домігся залежності та одноголосної підтримки проректорами на засіданнях ректорату та Вченої ради університету підчас розгляду будь-яких (у тому числі і тих, що йшли врозріз з чинним законодавством) його ініціатив.

Коли про цю дію ректора опубліковано на моєму сайті mokin.com.ua

1). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 19.05.14 р. під назвою: «Повторне звернення до міністра освіти і науки України Сергія Квіта».
2). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 20.05.14 р. під назвою: «Якщо це не корупція, то що тоді це?»

Документи у підтвердження та їх місцезнаходження

1). Протоколи засідань кафедр і Вченої ради університету у вересні 2013 року, в яких є пункт про підтримку ініціативи ректора усім відправитись у грудні 2013 року у відпустку без оплати – ці протоколи є на кафедрах та у Вченій раді університету.
2). Ксерокопії заяв на ім’я ректора Грабка про надання відпустки без оплати у грудні 2013 року – вони є у деяких викладачів кафедр, наприклад у мене.
3). Лист ректора Грабка до міністра освіти і науки Дмитра Табачника, надісланий у вересні 2013 року, з проханням дозволити встановити надбавки проректорам – цей лист знаходиться в справах Міністерства освіти і науки України, його копія є у Вінницькому громадському антикорупційному центрі.
4) Штатний розпис ВНТУ на 2013 рік, в якому на надбавки проректорам виділена зі спецфонду необхідна сума – цей штатний розпис є  у відділі кадрів, бухгалтерії і планово-фінансовому відділі ВНТУ, а також на сайті Центру дослідження суспільства CEDOS.
 

№№
пп

12

Суть дії ректора

Призначення ректором Грабком у 2013 році доцента Василя Леонтьєва директором навчально-наукового інституту електроенергетики та електромеханіки, незважаючи на те, що ректору було відомо про порушення, допущені підчас процедури виборів директора цього інституту на Конференції трудового колективу.

Що порушено цією дією ректора

1). Порушена норма статті 24 Конституції України, в якій виписано, що «громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом», адже при формуванні корпусу делегатів Конференції трудового колективу інституту електроенергетики та електромеханіки не було витримане представництво колективів кафедр у Конференції трудового колективу інституту, пропорційне кількості членів цих кафедр, і однаковою кількістю делегатів були представлені кафедри, кількість викладачів на яких відрізнялась удвічі.
2). Порушена норма як Закону України про вищу освіту так і аналогічна норма Статуту ВНТУ про те, що не менше 75% делегатів Конференції трудового колективу повинні складати делегати із числа штатних науково-педагогічних працівників інституту».

Наслідки для ВНТУ, обумовлені порушенням

Вживлення у мозок працівників університету упевненості у тому, що для ректора Грабка закони не писані, і що скільки б він ці закони не порушував, ніякої відповідальності за це він не нестиме.

Ким і в якому вигляді отримана вигода

1). Ректор Грабко отримав вигоду у вигляді призначення на посаду директора навчально-наукового інституту працівника , йому зобов’язаного, тобто такого, який  завжди підтримуватиме ректора на засіданнях ректорату і Вченої ради університету та закриватиме очі на будь-які порушення, які будуть вчинені працівниками очолюваної ректором за сумісництвом кафедри ЕМСАПТ, що входить до структури цього інституту.
2). Доцент Василь Леонтьєв отримав вигоду у тому, що, незважаючи на порушення виборчої процедури, все-одно був призначений ректором на посаду директора навчально-наукового інституту, що створило можливість йому за півтора роки роботи на цій посаді отримати в якості зарплати директора біля 100 тисяч гривень.

Коли про цю дію ректора опубліковано на моєму сайті mokin.com.ua

1). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 25.08.13 р. під назвою: «Відповідь читачеві Андрію на його лист від 9 липня, присвячений виборам директора Інституту електроенергетики та електромеханіки».
2). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 28.02.14 р. під назвою: «Відкритий лист міністру освіти і науки Сергію Квіту з десятьма запитаннями люстраційного характеру»

Документи у підтвердження та їх місцезнаходження

1). Документи Вченої ради та Конференції трудового колективу Інституту електроенергетики, присвячені процедурі виборів директора інституту у 2013 році – ці документи знаходяться у дирекції цього інституту, який весною 2015 року  став факультетом.
2). Акт перевірки ВНТУ комісією ДІНЗ влітку 2014 року, в якому зафіксовані вище викладені порушення процедури виборів директора Інституту електроенергетики та електромеханіки – цей документ знаходиться в справах Державної інспекції навчальних закладів України.
3). Лист від директора ДІНЗ Дудника до мене – професора ВНТУ Бориса Мокіна, який звертався до міністра Квіта з проханням направити комісію ДІНЗ до ВНТУ для перевірки виявлених ним порушень,  в якому вказано, що комісією ДІНЗ в процесі  перевірки підтверджено факт подвійного порушення нормативних документів підчас виборів директора Інституту електроенергетики та електромеханіки ВНТУ – цей лист знаходиться у мене.
 

№№
пп

13

Суть дії ректора

Після ліквідації весною 2015 року навчально-наукових інститутів і повернення до структури університету факультетів призначення ректором Грабком виконувачем обов’язки декана факультету електроенергетики та електромеханіки на період до обрання за конкурсом 65-річного доцента-пенсіонера Василя Леонтьєва, який до цього призначення працював директором однойменного навчально-наукового інституту.

Що порушено цією дією ректора

1). При призначенні у 2015 році ректором Грабком Василя Леонтьєва виконувачем обов’язки декана факультету не було взято до уваги те, що Василь Леонтьєв півтора роки тому був незаконно призначений директором навчально-наукового інституту, незаконність призначення якого  обумовлена тим, що його вибори на посаду директора у 2013 році супроводжувались  подвійним порушенням, зафіксованим у 2014 році в акті комісії ДІНЗ.
2). При призначенні у 2015 році ректором Грабком Василя Леонтьєва виконувачем обов’язки декана факультету не було взято до уваги також і те, що влітку 2014 року доцента Андрія Видмиша , який працював першим заступником директора інституту Василя Леонтьєва, працівниками СБУ було заарештовано підчас отримання хабара у розмірі 10 тисяч гривень від матері абітурієнта (за обіцянку посприяти  зарахуванню цього абітурієнта на бюджетну форму навчання) та з метою приховання факту корупції від міністерства звільнено з інституту за власним бажанням, а у-подальшому директором інституту Василем Леонтьєвим навіть не було видано розпорядження про обговорення і засудження факту корупції у структурних підрозділах інституту та не було вжито ніяких заходів аби подібний випадок більше не повторився.

Наслідки для ВНТУ, обумовлені порушенням

Утвердження в мозку працівників університету думки, що довіряючи Василю Леонтьєву керувати факультетом навіть ще на стадії виконувача обов’язків та ігноруючи той факт, що його перший заступник Андрій Видмиш був затриманий правоохоронними органами в процесі здійснення корупційних дій,  ректор Грабко відкрито демонструє усім, що боротися з корупцією він не збирається, і що головним для нього є не запобігання корупції у ВНТУ, а  запобігання витоку інформації про ті факти корупційних дій, які мали місце в університеті.

Ким і в якому вигляді отримана вигода

1). Вигода отримана Василем Леонтьєвим, який отримав можливість керувати факультетом і отримувати зарплату декана протягом ще трьох місяців – а це більше 15 тисяч гривень, а також отримав передвиборчу (на посаду декана факультету) преференцію у вигляді підтримки ректором.
2). Вигода отримана самим ректором Грабком, оскільки призначивши на посаду виконувача обов’язки декана факультету Василя Леонтьєва , йому зобов’язаного, він отримав члена ректорату і Вченої ради університету, який  завжди підтримуватиме ректора на засіданнях ректорату і Вченої ради університету та закриватиме очі на будь-які порушення, які будуть вчинені працівниками очолюваної ректором за сумісництвом кафедри ЕМСАПТ, що входить до структури цього інституту і доцентом якої до звільнення за власним бажанням був затриманий працівниками СБУ при вчиненні корупційних дій Андрій Видмиш.

Коли про цю дію ректора опубліковано на моєму сайті mokin.com.ua

1). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 25.08.14 р. під назвою: «Запитання ректору Грабку в руслі вимог нового Закону України про вищу освіту  напередодні його звіту перед колективом».
2).Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 16.04.15 р. під назвою: «Кандидати в декани факультетів визначились».

Документи у підтвердження та їх місцезнаходження

1). Наказ про звільнення доцента Андрія Видмиша за власним бажанням у серпні 2014 року є у відділі кадрів ВНТУ.
2). Рішення про затримання працівника ВНТУ Андрія Видмиша працівниками СБУ під час отримання ним хабара «міченими» грошима того ж дня, в який відбулося і звільнення його за власним бажанням з ВНТУ, є в Вінницькому обласному управлінні СБУ.
3). Антикорупційні закони, в яких є норма, що керівники установ, працівниками яких скоєно корупційні дії, зобов’язані створювати комісії по встановленню причин та профілактиці корупції, є на сайті Верховної Ради України.
4). Факти відсутності наказу ректора Грабка і розпорядження директора інституту Леонтьєва про розслідування  корупційних дій заступника директора інституту та одночасно доцента кафедри ЕМСАПТ і члена приймальної комісії ВНТУ Андрія Видмиша в документах ВНТУ, факти замовчування інформації про його вчинок аж до появи публікації на моєму сайті 25.08.14 р.
5). Наказ про призначення Василя Леонтьєва (в числі інших) виконувачем обов’язки декана факультету електроенергетики та електромеханіки, виданий весною 2015 року, є у відділі кадрів, у планово-фінансовому відділі та у бухгалтерії ВНТУ.
 

№№
пп

14

Суть дії ректора

Ігнорування вимог Закону України про вищу освіту і Статуту ВНТУ стосовно обов’язковості  обрання членів Вченої ради університету на Конференції трудового колективу університету та призначення 12 нових членів Вченої ради університету наказом ректора №47   від 25  лютого 2015 року без їхнього попереднього обрання на Конференції трудового колективу у визначені законом терміни та навіть не дочекавшись затвердження міністерством документу «Зміни та доповнення  до Статуту ВНТУ», в якому склад Вченої ради університету запропоновано збільшити на 12 осіб та який було затверджено у міністерстві лише 16 квітня 2015 року  наказом №  440.

Що порушено цією дією ректора

1). Норму Закону України про вищу освіту та аналогічну норму Статуту ВНТУ, якою ректору дозволено вводити до складу Вченої ради університету своєю волею лише проректорів, директорів навчально-наукових інститутів, деканів факультетів та головного бухгалтера, а усі інші члени Вченої ради повинні обиратись до її складу Конференцією трудового колективу університету за представленням структурних підрозділів, в яких вони працюють.
2). Норму Закону України про вищу освіту та аналогічну норму Статуту ВНТУ, згідно з якою Вчена рада обирається Конференцією трудового колективу університету на 5 років, затверджується наказом ректора протягом 5 днів після проведення виборчого засідання Конференції трудового колективу, а висунення претендентів до якої структурними підрозділами починається за 30 днів до завершення терміну каденції діючої Вченої ради, тобто, не раніше 8 серпня 2015 року.

Наслідки для ВНТУ, обумовлені порушенням

Усі рішення Вченої ради університету, склад якої наказом ректора доповнено з 77 до 89 осіб з порушенням відповідних норм Закону України про вищу освіту та Статуту ВНТУ, є незаконними і впровадженню в життя наказами ректора не підлягають, а усі накази ректора, присвячені  впровадженню цих рішень, підлягають скасуванню.

Ким і в якому вигляді отримана вигода

Сумнівна вигода отримана від цього порушення лише особисто ректором Грабком, який отримав достатньо вагомий важіль упокорення колективу університету, оскільки в разі, якщо хтось із обраних на посаду чи представлених до вченого звання перестане підтримувати ініціативи ректора, то він може скасувати відповідний наказ, мотивуючи це нелегітимністю Вченої ради, на основі рішення якої ректором було видано цей, як виявилось, незаконний наказ.

Коли про цю дію ректора опубліковано на моєму сайті mokin.com.ua

Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 08.05.15 р. під назвою: «Генеральна репетиція процедури виборів деканів у ВНТУ»

Документи у підтвердження та їх місцезнаходження

1). Закон України про вищу освіту від 2014 року – цей закон є і на сайті Верховної Ради України і на сайті Міністерства освіти і науки України.
2). Статут Вінницького національного технічного університету від 2013 року та «Зміни і доповнення до Статуту ВНТУ», затверджені наказом №440 першого заступника міністра від 16.04.15 р. – Статут ВНТУ є на сайті ВНТУ, а «Зміни та доповнення до Статуту ВНТУ» є на сайті Міністерства освіти і науки України.
 

№№
пп

15

Суть дії ректора

5-місячна затримка у виконанні норми Закону України про вищу освіту, згідно з якою у вищих навчальних закладах після 6-го вересня 2014 року не повинно було бути посадовців будь-якого рівня, які  одночасно займали дві посади з адміністративно-управлінськими функціями, під яку підпадав і сам ректор Грабко, і три його проректори і п’ять директорів навчально-наукових інститутів, які за сумісництвом працювали ще й завідувачами кафедр – цю норму ректор Грабко виконав лише у лютому 2015 року і то після отримання листа від міністра, в якому той пропонував усім ректорам виконати цю норму закону негайно. 

Що порушено цією дією ректора

Порушено норму Закону України про вищу освіту, згідно з якою у вищих навчальних закладах після 6-го вересня 2014 року не повинно було бути посадовців будь-якого рівня, які  одночасно займали дві посади з адміністративно-управлінськими функціями, тобто, ректор, проректори, директори інститутів і декани не повинні були бути ще й завідувачами кафедр за сумісництвом чи на громадських засадах.

Наслідки для ВНТУ, обумовлені порушенням

Утвердження в мозку науково-педагогічних працівників університету думки, що норми Закону України про вищу освіту і за усіма іншими його статтями теж не є обов’язковими для виконання.

Ким і в якому вигляді отримана вигода

Ректором, проректорами і директорами навчально-наукових інститутів, які протягом 5 місяців продовжували керувати кафедрами і після того, як уже не мали законного права цього робити.

Коли про цю дію ректора опубліковано на моєму сайті mokin.com.ua

1). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 6.09.14 р. під назвою «То з чого ж потрібно починати у ВНТУ імплементацію нового Закону України про вищу освіту?»
2). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 12.09.14 р. під назвою: «Парашутів не повинні мати не лише пілоти цивільної авіації, але і ректори, проректори, директори інститутів і декани»
3). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 3.11.14 р. під назвою: «Хоча кажуть, що «після бою кулаками не махають», я усе-таки висловлю кілька думок навздогін уже затвердженому «Плану заходів ВНТУ щодо реалізації…»
4). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 12.03.15 р. під назвою: «Після мене хоч потоп!»

Документи у підтвердження та їх місцезнаходження

1). Закон України про вищу освіту від 2014 року – цей закон є на сайті Верховної Ради України та на сайті Міністерства освіти і науки України.
2). Документ під назвою: «Зміни та доповнення до Статуту ВНТУ» - цей документ є на сайті Міністерства освіти і науки України.
3). Лист міністра освіти і науки Квіта до ректорів з вимогою виконати вищевказану норму Закону України про вищу освіту про заборону у вишах одночасно займати дві посади з адміністративно-управлінськими функціями – цей лист є у справах Міністерства освіти і науки України та в усіх ректорів – у тому числі і у ректора Грабка.
 

№№
пп

16

Суть дії ректора

Невиконання  навіть станом на кінець червня 2015 року  норми  Закону України про вищу освіту, згідно з якою голова Вченої ради вищого навчального закладу після 6-го вересня 2015 року повинен бути обраним таємним голосуванням із числа її членів.

Що порушено цією дією ректора

Порушено відповідну норму Закону України про вищу освіту від 2014 року.

Наслідки для ВНТУ, обумовлені порушенням

1). Продовження існування диктатури ректора на засіданнях Вченої ради університету.
2). Продовження стану не підконтрольності  дій ректора Вченій раді університету.

Ким і в якому вигляді отримана вигода

Вигоду отримує ректор Грабко, оскільки, головуючи на засіданнях Вченої ради університету, має можливість нав’язувати Вченій раді, а через неї і усьому колективу університету свої ініціативи і проекти, навіть якщо вони є хибними.

Коли про цю дію ректора опубліковано на моєму сайті mokin.com.ua

1). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 6.09.14 р. під назвою «То з чого ж потрібно починати у ВНТУ імплементацію нового Закону України про вищу освіту?»
2). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 12.09.14 р. під назвою: «Парашутів не повинні мати не лише пілоти цивільної авіації, але і ректори, проректори, директори інститутів і декани»
3). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 3.11.14 р. під назвою: «Хоча кажуть, що «після бою кулаками не махають», я усе-таки висловлю кілька думок навздогін уже затвердженому «Плану заходів ВНТУ щодо реалізації…»
4). Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 12.03.15 р. під назвою: «Після мене хоч потоп!»

Документи у підтвердження та їх місцезнаходження

1). Закон України про вищу освіту від 2014 року – цей закон є на сайті Верховної Ради України та на сайті Міністерства освіти і науки України.
2). Документ під назвою: «Зміни та доповнення до Статуту ВНТУ» - цей документ є на сайті Міністерства освіти і науки України.
3). Протоколи засідань Вченої ради ВНТУ до червневого за 2015 рік включно, в яких немає питання про вибори голови цієї ради таємним голосуванням із числа її членів та на яких в якості голови ради позначено ректора Грабка і стоїть його підпис – ці протоколи є у вченого секретаря Вченої ради університету.
 

№№
пп

17

Суть дії ректора

Призначення своїм травневим 2015 року наказом деканів 7 факультетів, незважаючи на те, що усі вони обрані 30 квітня 2015 року на засіданні Вченої ради університету з незаконним складом, оскільки 12 нових членів цього складу, що брали участь в таємному голосуванні, призначені ректором з подвійним порушенням як Закону України про вищу освіту від 2014 року, так і документу під назвою: «Зміни та доповнення до Статуту ВНТУ» - суть цього подвійного порушення  викладена вище у пунктах 14 та 16 цього переліку.

Що порушено цією дією ректора

1). Закон України про вищу освіту від 2014 року – цей закон є на сайті Верховної Ради України та на сайті Міністерства освіти і науки України.
2). Документ під назвою: «Зміни та доповнення до Статуту ВНТУ» - цей документ є на сайті Міністерства освіти і науки України.

Наслідки для ВНТУ, обумовлені порушенням

Декани, що обрані на посади з порушенням чинного законодавства та нормативних документів, не можуть нормально керувати навчальним процесом на факультетах, оскільки над кожним із них нависає загроза бути звільненим з посади рішенням адміністративного суду, до якого звернеться з позовом хтось із викладачів університету, незадоволений діями декана стосовно нього, чи батьків якогось студента, відрахованого за неуспішність чи з інших причин.

Ким і в якому вигляді отримана вигода

1). Вигоду отримує ректор Грабко, який, згадавши про незаконність обрання цих деканів і покаявшись за виданий без врахування цього фактору свій наказ, матиме можливість звільнити достроково з посад тих деканів, які відмовляться виконувати якісь його хибні ініціативи – і боячись цього декани не бунтівники намагатимуться примушувати і деканів бунтівників теж «ходити строєм».
2). Вигоду отримають декани, які, незважаючи на незаконність їх обрання, з 1-го червня 2015 року почнуть отримувати деканську зарплату в межах 6 тисяч гривень за місяць кожний, яка сумарно лише за червень становитиме суму порядку  40 тисяч гривень.

Коли про цю дію ректора опубліковано на моєму сайті mokin.com.ua

Публікація на моєму сайті mokin.com.ua від 08.05.15 р. під назвою: «Генеральна репетиція процедури виборів деканів у ВНТУ»

Документи у підтвердження та їх місцезнаходження

1). Закон України про вищу освіту від 2014 року – цей закон є на сайті Верховної Ради України та на сайті Міністерства освіти і науки України.
2). Документ під назвою: «Зміни та доповнення до Статуту ВНТУ» - цей документ є на сайті Міністерства освіти і науки України.
3). Наказ ректора Грабка №47 від 25.02.15 р., яким до складу Вченої ради університету вводяться 12 нових членів без їхнього попереднього обрання на засіданні Конференції трудового колективу університету та з порушенням термінів висунення кандидатур від структурних підрозділів для балотування  в члени Вченої ради університету.
4). Протокол засідання Вченої ради університету, яке відбулося  30 квітня 2015 року, та протокол лічильної комісії щодо обрання деканів факультетів на цьому засіданні – ці протоколи є в справах Вченої ради ВНТУ.
5). Травневий 2015 року наказ ректора Грабка про призначення деканів факультетів – цей утаємничений наказ є у відділі кадрів, планово-фінансовому відділі та у бухгалтерії ВНТУ.
 




© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.