Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


12 червня 2023

Сьогодні виповнюється 40 днів з дня смерті одного із академіків-засновників Національної академії педагогічних наук України, академіка Леоніда Каніщенка. Згідно з християнськими канонами саме цього дня душа покійного остаточно прощається з його тілом і відлітає на небо.

Тож прощаючись з колишнім своїм шефом і наставником в Мінвузі УРСР в роки його роботи у цьому міністерстві першим заступником міністра, а моєї роботи під його началом  начальником одного із найбільших підрозділів, я вирішив розповісти про один із тих фактів його біографії, про який, думаю, не знає ніхто із його колег ні по міністерству ні по академії, а я знаю про цей факт від самого Леоніда Олексійовича, який, розповідаючи його мені, сказав: «Я пам’ятаю, Боря, що ти про все цікаве, що від когось чуєш, обов’язково напишеш в одній із своїх історико-публіцистичних книг, тому прошу тебе, якщо побажаєш про цей факт написати, то пиши уже після того, як у фігурантів цієї історії не буде можливості зателефонувати мені і докоряти за те, що я оприлюднив інформацію, яку повинен був забрати з собою в потойбічний світ». Отже, слухайте.

Уже коли і я, і Леонід Каніщенко пішли з міністерства і в якості академіків-засновників Національної академії педагогічних наук України урівнялись за статусом, але зберегли дружні стосунки, в одній із розмов я звернувся до нього з таким запитанням: «Леоніде Олексійовичу, на початку 70-х років ви працювали ректором Тернопільського фінансово-економічного інституту. У цей час в очолюваному вами інституті навчався на бухгалтерській спеціальності майбутній президент України Віктор Ющенко, який закінчив середню школу в одному із сіл Сумської області. У ті роки, як відомо, ставлення до «східняків» у Галичині, одним із духовних центрів якої є Тернопіль, було ще досить прохолодним. А тому само-собою напрошується запитання – чому «східняк» Віктор Ющенко вирішив для опанування економічної спеціальності податись аж до несприятливого для його статусу по народженню Тернополя, до якого майже 800 кілометрів, у той час, як він міг цю спеціальність освоювати і своєму обласному центрі Сумах, до якого було не більше 100 кілометрів, або в сусідньому обласному центрі Полтаві, до якої від його села було 150 кілометрів, чи у Києві, відстань до якого не перевищувала 200 кілометрів, чи у Вінниці, до якої було менше 500 кілометрів, чи у Хмельницькому, до якого було менше 700 кілометрів, причому Київ, Вінниця, Хмельницький були проміжними станціями при прямуванні залізницею до Тернополя, а до Сум чи Полтави можна було дістатись і автобусом?»

На це запитання Леонід Олексійович дав мені вичерпну відповідь ось такого змісту: «На початку вступної кампанії викликав мене до себе секретар Тернопільського обкому компартії, який був куратором вищих навчальних закладів. Я зайшов до його кабінету, в якому у кінці довгого столу сидів дуже симпатичний, рослий, чорнявий молодий хлопець. Секретар обкому, привітавшись, сказав мені – бачиш цього хлопця. Його звати Вітя Ющенко. Від мене ти вийдеш разом з ним, забереш до свого інституту і будеш його вчити на якійсь економічній спеціальності, яку можеш вибрати на свій розсуд, наприклад, таку, на яку у тебе малий попит. Ти відповідаєш за його вступ до інституту і будеш слідкувати, щоб він нормально вчився, а коли він отримає диплом, розподілиш його теж на свій розсуд, хоч до чорта на кулички – це не суттєво, бо через пару місяців його призвуть на службу в армію. А коли він відслужить, ми його заберемо до Києва, і далі він працюватиме та підніматиметься кар’єрною драбиною в банківській системі. - Тоді я ще навіть гадки не мав, що долучаюсь до процесу формування майбутнього головного банкіра, а згодом і президента незалежної України.

Треба віддати належне Віктору Ющенку – вчився він нормально і головного болю мені ні результатами навчання, ні поведінкою не причиняв. Напередодні закінчення інституту ми його розподілили на роботу бухгалтером в якийсь колгосп на Івано-Франківщині, звідки його через пару місяців призвали на службу до армії.

А мене у ту пору викликали до Центрального комітету КПУ і запропонували перейти на роботу до Києва на посаду начальника головного управління Мінвузу УРСР з перспективою після ознайомлення зі справами та апаратом міністерства стати спочатку заступником, а потім і першим заступником міністра. Зрозуміло, щоб від таких пропозицій не відмовляються – не відмовився і я» - ось такою була відповідь Леоніда Олексійовича на моє запитання.

І добре, що він не відмовився від зробленої йому пропозиції, бо, працюючи першим заступником міністра, він докладав багато зусиль до трансформації роботи апарату міністерства в напрямку боротьби з корупцією і відправлення на пенсію тих працівників, які цю трансформацію не сприймали. Тож, як колишній його підлеглий, який втілював у життя його ідеї і якого він захищав після деяких скорочень від агресивних випадів декого з владу маючих, я запевняю, що Леонід Каніщенко був одним із найбільш розумних, принципових і чесних керівників Мінвузу УРСР. І цю розповідь я оприлюднюю по суті за непрямим проханням самого Леоніда Олексійовича, про якого у ту пору, коли він перейшов на роботу в Мінвуз УРСР і дуже швидко піднявся до посади першого заступника міністра, злі язики розносили плітки, що він за це кар’єрне зростання комусь нагорі «заніс солідну суму». Але насправді він нікому нічого «не заносив», а його запрошення до Києва і призначення на високу міністерську посаду було лише проявом вдячності з боку владних структур за його вклад в формування майбутнього головного банкіра, а згодом і президента незалежної України.

Версія для друку


[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.