Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


27 травня 2009

На останньому засіданні уряду на минулому тижні, який закінчився 24 травня, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко піддала жорсткій критиці міністра оборони Юрія Єханурова за перевитрати коштів на харчування солдатів і придбання пального для армійської бронетанкової, авіаційної і транспортної техніки.

Оперувала вона у своїй критичній промові даними, отриманими ревізорами КРУ. В своє виправдання Юрій Єхануров заявив, що незгоден зі звинуваченнями, що ревізори КРУ ввели керівника уряду в оману, і що він буде позиватись до суду за ці звинувачення і вимагає вибачень від прем’єр-міністра та негайного звільнення керівника КРУ.

А по телебаченню 26 травня була показана солдатська їдальня, в якій Юрій Єхануров пообідав разом з журналістами, заплативши 15 гривень за цей комплексний обід, до складу якого входив борщ, невеличкий шматок м’яса з круп’яним гарніром, салат, булочка, кілька кусків хліба і компот. Коментуючи цей обід, Юрій Єхануров сказав, що солдат годують із розрахунку вартості обіду у 17 грн, 50 коп. При цьому він наголосив ще й на тому, що приватна фірма, яка годує солдат згідно з виграним тендером, витрачає ще 17 грн 50 коп. на накладні витрати, в які входять оплата праці поварів, мийниць посуду і різні виплати, наприклад, в податковий і пенсійний фонди, а також хоч якийсь прибуток, оскільки приватне підприємство без прибутку працювати не може.. Тож одноразове годування одного солдата приватною фірмою коштує армійській казні 35 грн. А оскільки годувати солдата треба три рази на день, то виходить, що харчування одного солдата щодня армійській казні обходиться в суму порядку 100 грн.

Я спеціально пішов у нашу університетську їдальню і попросив дати мені дані про вартість обіду, аналогічного солдатському за складом блюд. І вийшло, що студент нашого університету платить за обід від 9-и до 11-и гривень в залежності від того бере він в м’ясному блюді шмат м’яса, шніцель чи відбивну. І при цьому у цю вартість входить і вартість продуктів і зарплата працівників їдальні, з якої теж ідуть виплати в пенсійний фонд, але немає сплати податків і немає прибутку. При триразовому харчуванні у нашій їдальні студент сплачуватиме в день 30 грн. Тож, якби у нашій армії зберігалася стара радянська система, коли і поварами були солдати, що закінчили до призову кулінарні училища, і мийниками посуду та персоналом обслуговування були солдати згідно нарядів на кухню, то повноцінне солдатське харчування теж не перевищило б сьогодні за вартістю 30 гривень на день на одного солдата. А це означає, що, передавши харчування солдат приватним фірмам, держава переплачує за харчування одного солдата за місяць (100 – 30)х30=2100 грн і 2100х12=25200 грн за рік. Оскільки в нашій армії служать не менше 200 000 солдат, то сукупно переплата державою за їх харчування протягом року складає 25200х200000= 5040000000 грн або 5,04 млрд. грн. Тож, вірячи у чесність Юрія Єханурова і будучи впевненим у тому, що собі в кишеню від цих приватних фірм, яким віддано на прокорм нашу армію, він нічого не взяв, я усе-таки вважаю, що, підтримуючи ідею харчування солдатів приватними фірмами, він сприяє витратам на це харчування з державної казни, як мінімум, на 5 млрд грн. більше, ніж витрачалось би на ці цілі грошей за умови збереження звичного для армії способу приготування їжі і обслуговування кухні.

І як на мій погляд, то відміна кухонних нарядів в армії не сприяє повноцінному вихованню із юнаків майбутніх мужів, кожному з яких корисно було б протягом одного дня на тиждень і картоплю почистити, і столи протерти, і посуду помити, і тарілки рознести, і хліб порізати. По собі знаю, що це корисно для нормального сприйняття подружнього життя.

Я трохи мав честь послужити в танковій дивізії за радянських часів і знаю, що до її матеріальної бази входить достатня кількість автозаправників, керованих солдатами строкової служби, тож обійтись без приватних фірм і у справі забезпечення армії пальним теж не проблема. І пальне теж можна було б купувати для армії без комерційних «накруток», а це теж не один мільярд гривень економії для держави.

Тож передавши приватним фірмам і харчування солдатів і забезпечення пальним армійської техніки, ті хто це ініціював, і ті, хто це підтримує нині, хотіли вони цього чи ні, але, фактично, сприяють «перекачуванню» значної кількості бюджетних грошей до приватних структур.

І я, як радник прем’єр-міністра, закликаю уряд прийняти рішення про розірвання контрактів з приватними фірмами, яким надано право забезпечувати армію харчуванням та пальним, і повернутись до суттєво дешевшої і надійнішої системи цього забезпечення власними силами солдат, що мала місце у Радянській Армії. До речі, я не уявляю собі, як можна забезпечити збереження військової таємниці в танковій чи авіаційній дивізії, яку одна приватна фірма забезпечує харчами, а друга - пальним? І я не уявляю собі, хто буде виконувати ці функції в разі виникнення військових дій, адже приватні повари і приватні автозаправники при перших же пострілах розбіжаться - вони ж присягою не зв’язані, і своє життя для них буде дорожчим прибутків?

 

Радник Прем’єр-міністра України
на громадських засадах,
ректор ВНТУ,
д.т.н., проф., акад. АПНУ
Борис Мокін

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.