Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

6 липня газети і телебачення принесли звістку, що 5 липня після важкої хвороби на 75 році пішов з життя колишній ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академік Національної академії наук України та Національної академії педагогічної наук України, Герой України, двічі Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, доктор хімічних наук, професор Віктор Васильович Скопенко, який очолював головний університет України 23 роки — з 1985 по 2008 роки. Чотири роки він очолював паралельно і Вищу Атестаційну Комісію України, навівши у ній порядок і встановивши принциповість в прийнятті рішень.

Віктор Васильович був людиною високого інтелекту і сміливості, часом різкий, але завжди принциповий і справедливий. І, як на мій погляд, він є чи не єдиним із ректорів, хто по сукупності досягнень і вчинків, заслуговує високого звання Героя України.

Віктор Скопенко мав міцне здоров’я і ще жив би і жив би і плідно працював би ректором, якби не та чорна несправедливість, яка була проявлена по відношенню до нього колишнім главою нашої держави Віктором Ющенком.

Віктор Ющенко, скориставшись владою президента держави, підпорядкував собі Київський національний університет імені Тараса Шевченка лише для того, щоб, як виявилось згодом, звільнити Віктора Скопенка з посади ректора цього університету, оскільки президенту не подобались критичні оцінки його діяльності, що лунали з уст цього сміливого і авторитетного, як в Україні так і за її межами, ректора.

Це несправедливе президентське рішення підкосило психологічно Віктора Васильовича, адже йому, який звик жити багатогранним життям, звик до багаточисельного оточення, звик до прийняття важливих рішень, було важко адаптуватись до одноосібної кабінетної роботи наукового співробітника, на яку його було переведено передчасно і несправедливо. Саме тому його, утратившого психологічний самозахист, і здолали фізичні хвороби.

Віктор Скопенко пішов із життя, але його світлий образ вічно житиме в серцях ректорів українських університетів, для яких він був і залишається зразком принциповості і сміливості в словах і вчинках.

Ректор ВНТУ
Борис Мокін

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.