Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


2 березня 2011

Сьогодні на календарі вівторок 1-го березня 2011 року. Щойно в №34-35 за 25-26 лютого російськомовного варіанту газети «День» я прочитав статтю Остапа Дроздова «Ледокол не может плавать в болоте, или почему Лина Костенко не должна приезжать во Львов».

Читаючи цю статтю, я ніяк не міг позбавитись від відчуття, що використані в ній образність і аргументація мені уже дуже добре знайомі із якихось інших публікацій. І я згадав – та це ж образність і аргументація Олеся Бузини в його статтях в газеті «Київські відомості», присвячених Тарасові Шевченку, Лесі Українці і Ользі Кобилянській! Різниця лише в тому, що Олесь Бузина, чіпляючись до чисто людських недоліків, до того ж ніким іншим не підтверджених, давав негативні характеристики окремим видатним українцям, а Остап Дроздов дає аналогічні характеристики усій культурній громаді Львова, зводячи близьку до західних стандартів свободи столицю українського протесту до рівня провінційного «Хрунова».

Тож у мене мимоволі закралась думка, що це, можливо, і не сам Остап Дроздов вирішив позбавити Львів ореолу, а йому цю ідею «хтось», не афішуючи себе, обнадійливо підказав. Більше того, здається мені, що і львівським літературознавцям, які в кафе висловили критичні зауваження на адресу «Записок українського самашедшого», теж «хтось» підказав виступити з їхніми зауваженнями обов’язково ще до приїзду Ліни Костенко до Львова. Попробуйте, шановні літературознавці, пригадати цього «хтось», відтворивши хронологію подій напередодні приїзду до Львова Ліни Костенко!? І, мабуть, якщо Ліна Костенко уважно проаналізує, хто їй що сказав стосовно Львова і львів’ян напередодні її поїздки до цього міста, то і вона відкриє для себе отого «хтось», який зумів підігріти в ній якусь застарілу образу.

І я не виключаю, що і план усіх цих подій у їхньому взаємозв’язку був «кимсь» спочатку завчасно розроблений і потім успішно втілений у життя.

І те, що усі ці події відбулися в околі відзначення першої річниці президентства Віктора Януковича, можливо, теж не є випадковим збігом, адже до його досягнень, судячи з переважної більшості публікацій, найбільш критично віднеслись саме на Галичині, неформальною столицею якої є Львів. Тож чи не є приниження ролі цього міста, висловлене устами львів’янина Остапа Дроздова, «чиїмсь» подарунком чинному президенту України до річниці його президентства, скоріш за все навіть ним самим неочікуваним? Особливо на фоні публічної заяви на підтримку з боку кількох львівських театральних функціонерів.

Я, особисто, від такої думки ніяк не можу відхреститись.


Професор ВНТУ,
академік НАПНУ,
член НСЖУ
Борис Мокін

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.