Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


28 квітня 2012

З учорашнього дня (п’ятниця 27 квітня 2012 року) уся наша країна з тривогою і нетерпінням очікує результатів розслідування чотирьох вибухів, що в обідню перерву прогриміли в урнах для сміття у різних місцях Дніпропетровська, травмувавши у різній мірі більше двох десятків жителів цього міста.

Прочитавши інтернет-новини з цього приводу та прослухавши п’ятничні дискусії політиків і журналістів у студіях Савіка Шустера та Дмитра Кисельова, я зрозумів, що окремими представниками влади, опозиції, правоохоронних органів та ЗМІ висуваються і обґрунтовуються, в основному, чотири версії причин, з яких прогриміли ці вибухи.

Так окремі представники влади висувають версію, що за вибухами стоять опозиціонери, які у такий спосіб намагаються продемонструвати неспроможність влади боротись із тероризмом, що може привести до зриву чемпіонату Європи по футболу ЄВРО-2012, до початку якого залишилось менше двох місяців.

Ця версія, на мій погляд, спростовується дуже просто – вибухи затьмарюють побої, нанесені Юлії Тимошенко в Качанівській колонії, тож опозиції невигідно відволікати увагу світової громадськості від цих побоїв створенням подій, масштаб яких перевершує за наслідками побиття її лідера.

Окремі представники опозиції висувають версію, що за вибухами стоять представники влади, які у такий спосіб намагаються відволікти увагу світової громадськості від побоїв, нанесених Юлії Тимошенко у Качанівській колонії, та віднайти привід для введення на термін до жовтневих парламентських виборів надзвичайного стану, під час якого буде діяти цензура у ЗМІ та заборона на мітинги і зібрання, що облегшить владі отримати перемогу на цих виборах.

Ця версія, на мій погляд, спростовується теж дуже просто – представникам влади влаштовувати ці акції невигідно і недоцільно уже хоча б тому, що вибухи засвідчують неспроможність влади попереджати терористичні акти і ставлять під сумнів проведення Євро-2012 в Україні та суттєво знижують імідж нашої влади у світі, а введення цензури в ЗМІ і заборони мітингів та зібрань громадян дошкульно вдарить по демократичності режиму, що вступає у протиріччя із бажанням влади підписати договір про асоціацію України з ЄС.

Прозвучала версія і про те, що ці вибухи – це справа рук якоїсь із іноземних спецслужб, яка у такий спосіб намагається викликати політичну нестабільність у нашій державі і викликати процеси, що приведуть до зміни влади.

Але ж російським спецслужбам робити це напередодні президентської інавгурації Володимира Путіна немає ніякого сенсу, особливо ж на фоні того, що нинішня наша влада і Харківські угоди підписала про продовження перебування Чорноморського флоту Росії у Севастополі, і запаси високозбагаченого урану передала добровільно Росії, і позов до Стокгольмського міжнародного суду стосовно несправедливих на думку влади газових контрактів з Росією не подає. А щодо спецслужб демократичних країн Європи і США, то у цих країнах, в яких спецслужби жорстко контролюються парламентами, наказ влаштовувати вибухи в Україні, міг дати лише психічнохворий начальник спецслужби, але ж на таких посадах там психічнохворих не тримають.

Не витримує критики і четверта версія, що можливо ці вибухи є наслідком з’ясування стосунків між кримінальними угрупуваннями, адже угрупування підривають автомобілі «авторитетів», а не урни для сміття в місцях, де ці «авторитети» ніколи не бувають.

А тому цілком заслуговує на життя ще одна версія, що, можливо, ці вибухи націлені на те, щоб підірвати авторитет губернатора Дніпропетровщини Вілкула, аби не допустити його подальшого кар’єрного зростання, скажімо, до посади прем’єр-міністра України. Він молодий, добре себе зарекомендував на посаді директора Криворізького південного гірничо-збагачувального комбінату, у нього непогано йдуть і губернаторські справи, тож не дивно, що уже сьогодні починають розноситись голоси про те, що йому по плечу і посада прем’єр-міністра. Ось, можливо, комусь із його недоброзичливців це не подобається – а недоброзичливців у сім’ї Вілкулів, думаю, є немало, адже мало того, що син є губернатором Дніпропетровщини, але ще й батько є мером Кривого Рогу – ось цей недоброзичливець, можливо, організував і вбивство авторитетного дніпропетровського бізнесмена Аксельрода пару тижнів тому і вчорашні вибухи у Дніпропетровську, аби у такий спосіб спробувати довести, що не можна довіряти усю країну людині, яка не змогла забезпечити безпеку ні іменитих ні простих людей в окремій області. На мій погляд, слідчим правоохоронних органів, які розслідують цю справу, варто і таку версію дослідити.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.