Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

На початку осені 2012 року, коли до університету прийшли ревізори КРУ з плановою перевіркою, яку вони здійснюють кожні 2-2,5 роки, я попросив головного бухгалтера Ліану Нечепуренко не забути і мене ознайомити з актом цієї перевірки, який буде складено за її результатами, адже діапазон перевірки, що має своїм початком 01 березня 2010 року, охоплює і ті півроку, у які керував університетом в якості ректора ще я.

А, як мені відомо ще з часів ректорства, які упродовж 21 року супроводжувались численними перевірками, відомча інструкція КРУ вимагає, щоб з актом перевірки були ознайомлені під розпис усі ті керівники і головні бухгалтери, які у діапазоні перевірки обіймали ці посади в організації, що перевірялась.

Головний бухгалтер університету Ліана Нечепуренко у той осінній день у відповідь на моє прохання пообіцяла мені, що вона обов’язково мене ознайомить з актом перевірки, як тільки ревізори його принесуть до університету.

Ця перевірка університету ревізорами КРУ завершилась у кінці листопада 2012 року, а в середині грудня ревізори уже передали особам, що нині відповідають за фінансово-економічну діяльність – ректору Володимиру Грабку і головному бухгалтеру Ліані Нечепуренко, акт перевірки для ознайомлення.

Я чекав, що для ознайомлення з цим актом перевірки ректор Грабко і головний бухгалтер Нечепуренко покличуть і мене, оскільки, ще раз підкреслюю, перевірялись ревізорами і ті півроку, коли університетом керував ще я, тож до цього акту увійшли також і результати перевірки діяльності університету і за ці півроку ще мого ректорства. Тим паче, що, ще раз нагадаю, цього потрібно було дотриматись не лише у відповідності з обіцянкою, даною мені головним бухгалтером, а і у відповідності з вимогами відомчої інструкції КРУ.

Але йшов час, а мене знайомитись з актом перевірки ніхто не кликав. І усе, що я знав про результати цієї перевірки, звелось до заяви ректора на грудневому засіданні Вченої ради університету, що перевірка завершилась для університету успішно, оскільки ревізори не змогли знайти у нашій діяльності ніяких суттєвих порушень.

Більше того, виступаючи у кінці грудня на засіданні Конференції трудового колективу зі звітом за рік роботи, ректор Володимир Грабко взагалі не згадав про цю перевірку і ні слова не сказав про її результати.

Це мене насторожило, оскільки з досвіду роботи ректором я знаю, що актів КРУ без фіксації якихось порушень не буває в принципі, адже, якби такі акти складались, то вони ставили б під сумнів доцільність існування самого КРУ.

Тож, щоб бути упевненим у тому, що ревізори не знайшли ніяких серйозних упущень з боку керівництва університетом у ті, ще мої півроку ректорства, я усе-таки вирішив ознайомитись з актом перевірки. І розуміючи, що головний бухгалтер Ліана Нечепуренко не виконує дану мені обіцянку не зі своєї волі, я вранці 14 січня подав ректору заяву з проханням, аби він дав розпорядження головному бухгалтеру ознайомити мене зі змістом акту перевірки, мотивуючи цю заяву тим, що і згідно з вимогами відомчої інструкції КРУ мене, як екс-ректора, який керував університетом в піддіапазоні перевірки, нинішні керівники університету зобов’язані ознайомити з актом перевірки, а також мотивуючи ще й тим, що згідно з Законом України про інформацію з цим актом має право ознайомитись будь-який працівник організації, що перевірялась.

15 січня у кінці дня я завітав до головного бухгалтера Ліани Нечепуренко в кабінет і запитав, чи отримала вона від ректора вказівку ознайомити мене з актом КРУ. Вона відповіла мені, що отримала, і показала здаля мою заяву з візою ректора і розписаною на заяві досить довгою вказівкою, зміст якої я не знаю, оскільки цю мою заяву мені в руки для ознайомлення зі змістом підвізового тексту головний бухгалтер не дала. Але я і не наполягав на цьому, оскільки мені було важливим лише те, що є дозвіл на ознайомлення з актом КРУ.

Але одразу з актом КРУ я ознайомитись не зміг, оскільки зі слів Ліани Нечепуренко акт перевірки ректор Володимир Грабко тримає у себе, і їй, щоб мене з цим актом КРУ ознайомити, потрібно спочатку його взяти у ректора. Ми домовились, що наступного дня вона акт КРУ у ректора візьме і зателефонує мені, коли я зможу з цим актом у її кабінеті ознайомитись.

16 січня одразу після обіду мені зателефонувала Ліана Нечепуренко і повідомила, що я можу прийти до неї зараз і ознайомитись з актом КРУ. Отримавши це телефонне повідомлення, я одразу пішов до кабінету головного бухгалтера. Але яким же було моє здивування, коли замість акта КРУ, котрий у попередні роки ніколи не був меншим 50 сторінок, мені було запропоновано головним бухгалтером для ознайомлення 2 сторінки, на яких, зі слів Ліани Нечепуренко, керівники університету повідомляли мені, що за ті півроку, в які керував університетом ще я, ревізорами КРУ порушень не виявлено.

На мою усну заяву, що я хотів би сам пересвідчитись у відсутності порушень у ті півроку, коли ректором ще був я, а тому вимагаю ознайомити мене самого з повним текстом акта КРУ, а не з його мініінтерпретацією ректором Володимиром Грабком, головний бухгалтер заявила мені, що вона цього зробити не може, оскільки ректор їй акта КРУ не віддає і запропонував ознайомити мене лише з тими двома листочками, з якими ознайомлюватись я відмовився.

Я сказав Ліані Нечепуренко, що чекатиму на ознайомлення з актом КРУ до обіду наступного дня, тобто до обіду 17 січня. І якщо до цього часу мене з актом КРУ не буде ознайомлено, то я залишаю за собою право звернутись до начальника обласного КРУ Олени Вахновської з заявою, аби вона дала розпорядження своїм ревізорам зробити те, що вони зобов’язані були зробити згідно з вимогами їхньої відомчої інструкції, а саме – ознайомити мене, який працював ректором в піддіапазоні перевірки, з актом цієї перевірки.

І ось закінчився уже робочий день 17 січня, на годиннику уже 19 година, а мене так і не було запрошено для ознайомлення з актом КРУ. Тому я сів за стіл і написав заяву начальнику КРУ у Вінницькій області Олені Вахновській з проханням дати розпорядження своїм ревізорам, які перевіряли наш університет, ознайомити мене з актом перевірки.

Я поклав цю заяву у конверт і відправив її поштою на адресу обласного КРУ. Тепер буду очікувати від них запрошення.

А сам я тепер ламаю голову, шукаючи відповідь на запитання: «Чому ректор Володимир Грабко і головний бухгалтер Ліана Нечепуренко відмовились ознайомити мене з актом КРУ? Невже у ньому так усе погано, що вони хочуть, аби якомога менше працівників університету знали про це?» – Адже, якщо там усе добре, то у них, навпаки, повинна бути зацікавленість в ознайомленні з результатами перевірки якомога більшої кількості працюючих в університеті!

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.