Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


9 лютого 2013

У п’ятницю 8 лютого 2013 року інтернет приніс повідомлення, що судді Вищого Адміністративного Суду України, розглянувши позов колишнього народного депутата від опозиції Кармазіна, позбавили статусу народних депутатів України Павла Балогу, який обраний по одному із мажоритарних округів Закарпаття, та Олександра Домбровського, який обраний по мажоритарному округу №11 міста Вінниці, тобто того округу, який у Верховній Раді України 1-го скликання у якості народного депутата України у період з 1990-го по 1994-й роки представляв я.

Мені невідомо чим керувався ВАСУ, розглядаючи за межами визначеного законодавством терміну позов від колишнього народного депутата України Кармазіна, який не був кандидатом в народні депутати України ні по округу, в якому балотувався Павло Балога, ні по округу, в якому балотувався Олександр Домбровський, а тому в аналізі рішення суддів я обмежусь лише констатацією припущення, що визначених законодавством формальних підстав для позбавлення Павла Балоги і Олександра Домбровського статусу народних депутатів України, які після рішення ЦВК і прийняття присяги уже цього статусу набули, суд не мав.

Мені невідомо чим керувався колишній народний депутат України Кармазін, подаючи позов у ВАСУ саме до Павла Балоги і Олександра Домбровського, але з врахуванням того, що Павло Балога з незначною перевагою виграв вибори у кандидата від провладної Партії регіонів Деркача, а Олександр Домбровський з незначною перевагою виграв вибори у кандидата від опозиційної партії «Батьківщина» Солейко, можна припустити, що, подаючи свій позов саме до цих відповідачів, Кармазін намагався переконати усіх нас, що він є рівновіддаленим і від влади, і від опозиції, а тому ніким не заангажованим. Однак те, що і Павло Балога і Олександр Домбровський, вигравши вибори у своїх округах, відмовились у парламенті примкнути до фракції Партії регіонів, ставить під сумнів тезу про рівновіддаленість позивача. Особливо ж на фоні припущення, що без чийогось сприяння колишній народний депутат Кармазін не зміг би дати нині хід своєму позову, який у ВАСУ не було підстав розглядати нині як у зв’язку з пропуском терміну розгляду, так і у зв’язку з невідповідністю позивача статусу особи, що мала законне право подавати позов з цього приводу взагалі і на рівні ВАСУ зокрема.

Тож далі я зосереджу увагу у своєму аналізі лише на наслідках судового позбавлення статусу народного депутата України Олександра Домбровського, який до отримання цього статусу пройшов шлях від випускника Вінницького національного технічного університету у той період, коли ректором цього університету ще був я, до мера міста Вінниці за часів президентства Леоніда Кучми та губернатора Вінниччини за часів президентства Віктора Ющенка.

Олександр Домбровський був відмінником у студентські роки та успішним мером і губернатором у подальшому житті, але його популярність обмежувалась кордонами Вінниччини, оскільки успіхи невеликої Вінниці та аграрної Вінницької області були мало помітними на фоні таких міст-мільйонників як Київ, Донецьк, Дніпропетровськ, Одеса, Харків та областей, центрами яких є ці міста-мільйонники. Тобто, навіть уже ставши народним депутатом України по округу №11, Олександр Домбровський залишався політиком регіонального рівня, про якого згадували в основному лише як про одного із членів парламентської групи, очолюваної іншим вінничанином – Петром Порошенком, який уже виріс до політика національного рівня і є відомим далеко за межами України.

ВАСУ своїм рішенням позбавити Олександра Домбровського статусу народного депутата одномоментно зробив таку політичну рекламу йому і підняв його взнаваємість на такий рівень, на який Олександру Домбровському довелося б самостійно підніматись багато років, витрачаючи чималі кошти. А тепер, завдяки рішенню ВАСУ та інтернету, Олександром Домбровським зацікавляться усі – і в Україні, і за її межами, особливо ж, після оскарження ним рішення ВАСУ у Європейському суді, який, і у цьому, на мій погляд, можна бути упевненим уже сьогодні майже на 100%, визнає це рішення ВАСУ незаконним і зажадає від України його відмінити.

Але можна не сумніватись, що ще до рішення Європейського суду, процедура якого може тривати не один рік, в результаті нових парламентських виборів у мажоритарному окрузі №11, які повинні бути оголошеними Центральною виборчою комісією невдовзі, Олександр Домбровський знову стане народним депутатом України. Причому цього разу, якщо вибори будуть чесними, він переможе на цих виборах з набагато більшим відривом від того, хто посяде друге місце, оскільки ВАСУ своїм рішенням про позбавлення статусу народного депутата України уже після того, як він прийняв присягу і отримав мандат та відмовився увійти до фракції Партії регіонів, здійснив Олександру Домбровському таку передвиборчу рекламу, яку йому не зробили б сотні його соратників і прихильників ні до, ні під час виборів.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.