Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


1 березня 2013

Сьогодні (1-го березня) я відіслав до Москви на адресу НАУКОВОЇ ЕЛЕКТРОННОЇ БІБЛІОТЕКИ Росії (у подальшому «НЕБ») два екземпляри договору, підписаного ректором нашого університету, професором Грабком на умовах, попередньо узгоджених мною, як головним редактором університетського наукового журналу «Вісник Вінницького політехнічного інституту» (у подальшому «В-ВПІ») та електронного наукового журналу «Наукові праці Вінницького національного технічного університету» (у подальшому «НП-ВНТУ»), з керівниками «НЕБ», яка є власником міжнародної наукометричної бази РІНЦ (Російський Індекс Наукового Цитування), про входження до РІНЦ обох цих наших наукових журналів.

Після підписання цього договору керівником «НЕБ» (що не викликає сумнівів, оскільки усі умови входження до цієї міжнародної наукометричної бази, створеної у 2005 році, нами виконано і текст договору через призначеного нам куратора від РІНЦ на стадії попереднього електронного листування узгоджено) та реєстрації нашого договору в «НЕБ», обидва наші наукові журнали – і «В-ВПІ», і «НП-ВНТУ» – стануть повноправними об’єктами бази РІНЦ, рівноправними з усіма іншими науковими журналами, що видаються як російськими видавництвами, так і видавництвами інших країн, які раніше нас уже увійшли до цієї міжнародної наукометричної бази. І для нас, як і для них, буде розраховуватись імпакт-фактор та індекси цитування авторів наукових статей, які у базі РІНЦ розраховуються за три, п’ять, а у подальшому будуть розраховуватись і за десять років. Оскільки за попередньою моєю домовленістю з керівництвом «НЕБ» журнал «В-ВПІ», який засновано у 1993 році з правом публікації наукових статей в галузях техніки, економіки та педагогіки, увійде до РІНЦ з архівом до 2004 року включно – це рік створення власного електронного сайту цього журналу, на якому розміщені повні pdf-тексти усіх статей кожного його випуску, а журнал «НП-ВНТУ», який засновано у 2006 році з правом публікації наукових статей в галузі техніки, увійде до РІНЦ з архівом до 2007 року – це рік розміщення електронного сайту цього журналу на сайті Національної науково-технічної бібліотеки України імені Вернадського, то після завершення передачі нами усіх метаданих до «НЕБ» для обох цих наших журналів в РІНЦ буде розраховано імпакт-фактор за 5 років і за такий же термін будуть розраховані індекси цитування усіх авторів, що опублікували у вищевказаних журналах свої наукові статті.

А тепер я наведу кілька слів у відповідь на запитання – Чому це важливо?

Державна атестаційна колегія (у подальшому ДАК) нашого міністерства, яка затверджує результати захистів кандидатських і докторських дисертацій у спецрадах, нещодавно постановила, що з 1-го вересня 2013 року спецрадам забороняється приймати до захисту кандидатські дисертації, якщо за їхніми матеріалами не опубліковано хоча б однієї наукової статті у наукових журналах, що входять до якоїсь із відомих міжнародних наукометричних баз, найбільш авторитетними із яких є західна наукометрична база Scopus та російська наукометрична база РІНЦ. А що стосується прийому до захисту докторських дисертацій, то за їхніми матеріалами статей, опублікованих у міжнародних наукометричних базах, згідно з цим же рішенням ДАК повинно бути не менше чотирьох. Це зроблено для того, щоб до захисту не приймались дисертації з публікаціями у наукових журналах, про які ніхто, крім організації, що їх видає, не знає. Тож перед аспірантами і докторантами кожного університету в Україні, що виходять на захист дисертацій у цьому році, тепер постала непроста задача – до 1-го вересня опублікуватись у науковому журналі, що входить до відомої міжнародної наукометричної бази.

І непростою ця задача є перш за все тому, що публікація однієї статті в науковому журналі, що видається у якійсь західній країні і входить до наукометричної бази Scopus, коштує від 500 до 1000 доларів США, а наші українські журнали у базу Scopus приймати не поспішають, точніше, висувають до бажаючих увійти до цієї бази такі вимоги, які нам в Україні виконати важко – ну, наприклад, половина членів редколегії журналу, що претендує на входження до бази Scopus, повинна складатись із відомих у своїй науковій галузі професорів західних університетів, яким треба направляти статті, що поступили в редакцію на рецензування з оплатою гонорару за західними розцінками і оплатою листування кожного рецензента з автором кожної статті в процесі досягнення консенсусу по усіх розбіжностях в розумінні тих чи інших наукових результатів. А ще треба не менше двох разів на рік збирати усіх членів редколегії на спільні засідання по місцю розташування редакції з оплатою за рахунок редакції їхнього приїзду, від’їзду і проживання в готелях та добових витрат за західними розцінками. Ось тому-то і набігають такі суми у 500-1000 доларів за публікацію однієї статті для авторів, бажаючих публікуватись у журналах, що входять до наукометричної бази Scopus. Не маючи таких фінансових ресурсів, переважна більшість наших українських журналів не поспішала та й далі не поспішатиме проситись до бази Scopus.

Тож, реагуючи на рішення ДАК і довідавшись від її членів, що для нашої ДАК міжнародні наукометричні бази Scopus і РІНЦ є рівнозначними, та врахувавши те, що я є академіком Міжнародної академії наук вищої школи (у подальшому МАН ВШ), яка об’єднує науковців 40 країн, але базується у Москві і має у своєму складі Російську академію, я вирішив звернутись до НАУКОВОЇ ЕЛЕКТРОННОЇ БІБЛІОТЕКИ Росії як академік МАН ВШ з проханням прийняти до міжнародної наукометричної бази РІНЦ, яка є її власністю, очолювані мною університетські наукові журнали «В-ВПІ» та «НП-ВНТУ», оскільки вони повністю відповідають вимогам цієї бази, тобто мають потужні сайти для розміщення повних pdf-текстів статей, подають метадані на трьох мовах – українській, російській і англійській та забезпечують серйозне рецензування науковцями рівня докторів наук кожної статті, що надходить до редакцій.

Перевірити об’єктивність мого звернення керівництвом «НЕБ» було доручено відповідному менеджеру, з якою ми шляхом електронного листування і перевірок наших сайтів та нашої готовності дотримуватись їхніх вимог крок за кроком протягом місяця просувались у напрямку підписання договорів про членство нашого університету, як видавничої бази обох наукових журналів, та самих цих наукових журналів, у наукометричній базі РІНЦ. Спочатку було вирішене питання і підписано ректором нашого університету, професором Грабком перший договір про безкоштовний доступ з університетських комп’ютерів за визначеним переліком ІР-адресів до усіх фондів наукометричної бази РІНЦ, який уже вступив у силу. А на наступному тижні після підписання керівником «НЕБ» уже узгодженого з ним і підписаного з нашого боку ректором, професором Грабком другого договору (і теж на безкоштовній основі), наші університетські наукові журнали – «В-ВПІ» і «НП-ВНТУ» – стануть повноправними об’єктами міжнародної наукометричної бази РІНЦ, що стане суттєвою допомогою усім науковцям, які, пройшовши горнило рецензування, отримають можливість бути опублікованими у обох наших вище перерахованих університетських наукових журналах. Адже у зв’язку з тим, що нас взяли до РІНЦ на безкоштовній основі, ми і надалі публікуватимемо статті науковців нашого університету безкоштовно, а для науковців з інших університетів утримуватимемо плату за публікації на рівні собівартості, тобто в межах 50-100 грн.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.