Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


28 квітня 2013

10 днів тому (тобто 18 квітня) я, як посередник між нашим університетом та міжнародною наукометричною базою РІНЦ (Російський Індекс Наукового Цитування), яку формує у Москві Наукова електронна бібліотека Росії, і до якої внесено уже більше 36 тисяч наукових журналів з різних країн, серед яких лише 7 тисяч складають російські наукові журнали, отримав повідомлення від менеджерів бази РІНЦ, що два наші університетські наукові журнали – паперовий «Вісник Вінницького політехнічного інституту» та електронний «Наукові праці Вінницького національного технічного університету» – внесені до бази РІНЦ. У цьому ж повідомленні я отримав логін та пароль доступу до програми XML-розмітки метаданих статей із цих наших журналів для бази РІНЦ.

Отримавши доступ до бази РІНЦ, я одразу ж сформував дві бригади – одну на чолі з відповідальним секретарем редколегії «Наукових праць ВНТУ», доцентом В’ячеславом Комаром, який сам веде сайт цього електронного журналу, а другу на чолі з начальником комп’ютерного інформаційно-видавничого центру, кандидатом наук Анатолієм Власюком, який друкує «Вісник ВПІ» і веде його сайт – і попросив їх освоїти програму XML-розмітки, до якої росіяни нам відкрили доступ, та передати для перевірки на відповідність вимогам РІНЦ 4-й (останній) випуск за 2012 рік журналу «Наукові праці ВНТУ» та 6-й (останній) випуск за 2012 рік журналу «Вісник ВПІ».

Обидві ці бригади без будь-якої допомоги від працівників технічної підтримки РІНЦ швидко освоїли алгоритм розмітки метаданих та підготовки текстів статей, доповнений вимогами РІНЦ, і, надіславши вищевказані випуски обох журналів до РІНЦ у конвертованому вигляді для контролю, отримали відмінні оцінки від контролерів та дозвіл на внесення цих і усіх інших випусків обох журналів у базу РІНЦ з архівом по «Віснику ВПІ» на глибину до 2004 року включно та по «Науковим працям ВНТУ» – до 2007 року включно, тобто до років, починаючи з яких запрацювали сайти цих журналів.

Тож станом на сьогодні, вийшовши на сайт РІНЦ, у цій наукометричній базі уже можна ознайомитись зі статтями, опублікованими у №6 за 2012 р. «Вісника ВПІ» та у №№1-4 за 2012 р. «Наукових праць ВНТУ». Хочу звернути увагу читачів на те, що більш високі показники бригади В’ячеслава Комара, яка на старті випередила бригаду Анатолія Власюка, обумовлені не тим, що друга бригада працювала не так інтенсивно, а тим, що наш електронний журнал, незважаючи на його тримовність, виявився готовим до конвертації в XML-формат з додатковими вимогами РІНЦ у більшій мірі, ніж паперовий одномовний, метадані якого теж потрібно передавати не лише українською, а і російською та англійською мовами. До речі, кожен, хто почне знайомитись з нашими журналами по базі РІНЦ, легко переконається, що уже включилась у роботу програма формування списків цитувань.

У найближчі дні наші бригади внесуть у базу РІНЦ перші випуски 2013 року обох журналів і перейдуть до обробки і конвертації випусків попередніх років.

Завершити цю інформацію я хочу нагадуванням про те, що, починаючи з 1-го вересня 2013 року, згідно з рішенням ДАК МОН України, не будуть допускатись до захисту кандидатських дисертацій здобувачі, які не матимуть хоча б однієї публікації в журналах, що входять до міжнародних наукометричних баз, а здобувачам докторського рівня необхідно буде мати не менше чотирьох публікацій у журналах з таким статусом. Тож аспірантам і докторантам нашого університету, у кожного із яких є публікації саме у цих наших університетських журналах, міністерського нововведення боятись нічого, оскільки сам директор ДАК МОН України, професор Бондаренко особисто мені, як головному редактору цих двох наших наукових журналів, підтвердив, що наукометрична база РІНЦ українським ДАК визнається міжнародною, і публікації у наукових журналах, які до неї включені, будуть зараховуватися як такі, що відповідають вищевказаним новим вимогам.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.