Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


22 листопада 2013

12 листопада я через зворотний зв’язок на сайті отримав електронного листа, в якому автор, не назвавши себе, повідомив про серйозні негаразди в одному з наших навчально-наукових інститутів в питанні організації підготовки до приїзду до університету акредитаційної комісії.

Але поки я роздумував, що мені робити з цією інформацією – оприлюднювати її чи ні, адже в разі оприлюднення за її достовірність уже відповідальність нестиму я сам, оскільки автор – анонімний, від нього 13 листопада надійшов ще один електронний лист, в якому він попросив мене забути про зміст першого листа і не коментувати його на сайті, оскільки він побоюється, що по змісту листа він, як його автор, буде вирахуваний і йому буде зменшене навчальне навантаження, що приведе до зменшення розміру зарплати.

Тож, виконуючи прохання автора листа, я не буду оприлюднювати і коментувати його зміст, а зверну увагу лише на те, що тим, хто вирішив розповісти мені про якусь правду, не треба боятись, що разом з інформацією про правду я оприлюдню і ім’я автора цієї правди без його на те згоди, адже я розумію, що якщо буду розголошувати імена авторів листів без їхньої згоди, то дуже скоро потік направленої мені інформації обміліє, у чому я, як член Національної спілки журналістів України і володар її Золотої медалі за 12-томну збірку історико-публіцистичних книг, не зацікавлений. А імена авторів листів чи документальне підтвердження фактів, у них наведених, мені потрібне лише для того, щоб у разі, якщо «герої» листів звернуться до суду з вимогою спростування інформації, наведеної в них, і компенсації моральних збитків, я мав свідків чи документи, підтверджуючі, що, оприлюднивши якусь інформацію, я сказав правду. Однак повідомлення про лист від автора інформації про негаразди у підготовці університету до акредитації без розкриття суті цих негараздів я усе-таки вирішив розмістити на сайті, щоб адміністрація університету знала, що я про ці негаразди теж знаю. І, я думаю, що це знання зупинятиме подальше просування адміністрації по шляху накопичення негараздів, що само по собі відіграватиме позитивну роль.

А 17 листопада я отримав ще одного електронного листа від ще одного безіменного викладача, в якому він ставить під сумнів правдивість заяви ректора Володимира Грабка, зробленої ним на Загальних зборах університету, про те, що у підписаному міністерством бюджеті університету зарплата викладачів і стипендія студентів йдуть одним рядком, а тому чим більшій кількості студентів будуть виплачені стипендії, тим менша кількість грошей залишиться на виплату зарплати викладачам. На думку ж цього безіменного викладача і фонд зарплати, і стипендіальний фонд повинні мати цільове призначення і не повинні залежати один від одного. І він обурений тим, що адміністрація навчально-наукового інституту, в якому він працює, посилаючись на вимогу ректорату, пропонує йому виставляти на екзаменах в групах не менше 50% «трійок», наявність яких позбавляє студентів права на отримання стипендії.

Відповідь на питання, підняті у цьому листі, я почну з того, що підтверджу правдивість слів ректора Володимира Грабка – дійсно зарплата викладачів і стипендія студентів йдуть одним рядком в затвердженому міністерством бюджеті університету. Більше того, у цьому ж рядку йде ще й оплата комунальних послуг. І для того, щоб усі ці виплати не впливали одна на одну, треба щоб, направляючи заявку на фінансування у наступному році, начальник планово-фінансового відділу і ректор, які підписують цю заявку, правильно визначили ту суму коштів, яка їм у наступному році буде потрібна для покриття усіх цих взаємопов’язаних статей бюджету, і захистили цю суму під час підписання бюджету у міністерстві. Якщо ж при плануванні начальником планово-фінансового відділу якісь витрати не були враховані, або якщо ректорові не вдалося відстояти у міністерстві при підписанні бюджету університету таку кількість грошей на усі ці три статті витрат, якої було б достатньо і для виплати зарплати викладачам у повному обсязі, обумовленому співвідношенням кількостей бюджетних і контрактних студентів, і для виплати стипендії не менше ніж 70% бюджетних студентів, і для оплати комунальних послуг у повному обсязі, обумовленому тим же таки співвідношенням кількостей бюджетних і контрактних студентів, то тоді доводиться або недоплачувати зарплату викладачам, або зменшувати кількість студентів, які отримують стипендію, або проводити заняття в холодну пору року в аудиторіях, що не обігріваються, або ж мати усі ці негаразди одночасно в «одному флаконі».

Ну і на завершення вище приведеної «сухої» інформації я для тих читачів мого сайту, які є вболівальниками нашої футбольної збірної, але не є моїми читачами на Фейсбук, наведу «для оживляжу» той коментар, який я зробив на Фейсбук 20 листопада, тобто на другий день після матчу Франція-Україна, що відбувся у Парижі – отож цитата:

Є такий науковий метод дослідження об’єктів - імітаційним моделюванням називається, суть якого у тому, що за спостереженнями за моделлю, яка імітує об’єкт дослідження, робляться висновки про процеси в цьому об’єкті. Так от гра нашої збірної по футболу з Францією за вихід до групового турніру чемпіонату світу у Бразилії – це один із варіантів імітаційної моделі процесу підписання Україною договору з ЄС про асоціацію. Нам забили три голи (закон про прокуратуру, закон про вибори і закон про звільнення Тимошенко), які перекреслили наші сподівання на поїздку до Бразилії ( на підписання договору про асоціацію з ЄС). Ми не могли не програти Франції, оскільки наш воротар П’ятов (уряд на чолі з прем’єром Азаровим) і захисники Ракицький, Шевчук і Манзюк та півзахисник Ротань (парламентська фракція Партії регіонів на чолі з Єфремовим) усю гру лише хаотично вибивали м’яч на французів, імітуючи цим начебто бажання пасувати на своїх нападників Зозулю (фракція "Батьківщина" на чолі з Яценюком), Ярмоленка (фракція УДАР на чолі з Кличком) і Коноплянку (фракція "Свобода" на чолі з Тягнибоком), але так пасували, що нападникам м’яч не попадав, а їх самостійні спроби оволодіти ним в середині поля легко блокувались швидкими французами. Півзахисник Безус (позафракційні на чолі з Порошенком) об’єднати зусилля захисників (фракція Партії регіонів) з нападниками (фракції опозиції) не зміг. А захисник Хачеріді (комуністи на чолі з Симоненком) зробив усе для того, щоб у заключній фазі гри не брати участь взагалі. І я "знімаю шляпу" перед Віталієм Портниковим і Сонею Кошкіною, які це прогнозували задовго до "заключного матчу", у той час як я, наприклад, продовжував вірити у тренера Фоменка (президента Януковича), що він знайде рецепт об’єднання усіх для отримання перемоги.

Постскриптум: уже у перших відгуках читачів на мій варіант імітаційної моделі було звернено увагу на те, що я забув про півзахисника Едмара, і що у моїй моделі немає політичного аналога йому. Шановні читачі, я не забув про Едмара, я його на полі під час гри України з Францією у Парижі просто «не побачив» і вказав на це у найпростіший спосіб - не згадавши про нього. А щодо політичного аналога йому у моїй імітаційній моделі, то це Савік Шустер. Він теж намагається звести провладних політиків і опозицію на одному полі і закликає до конструктивного діалогу, але ніякого позитиву від цих його зусиль немає.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.