Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


8 грудня 2013

Згадаймо ситуацію, яка виникла у світі трохи більше ніж 50 років тому, коли Радянський Союз з дозволу Фіделя Кастро ввіз на територію Куби тактичні ракети з ядерними боєголовками, які після запуску протягом кількох хвилин могли досягти будь-якого об’єкту на території США – світ тоді був на грані ядерного конфлікту двох світових антагоністичних систем, після якого людство знову надовго б залізло в печери.

І лише завдяки взаємним поступкам Радянського Союзу і США світ уник ядерної катастрофи. Основною поступкою Радянського Союзу було вивезення ракет з ядерними боєголовками з Куби назад на свою територію і обіцянка ніколи їх на територію Куби більше не завозити, основною поступкою США була обіцянка не вторгатись на Кубу з метою повалення комуністичного уряду Фіделя Кастро і взагалі не чіпати Кубу, а дозволити жити її народу так, як він хоче. І взятих на себе зобов’язань Радянський Союз і США дотримувались усі наступні роки, і правонаступник Радянського Союзу Росія та США дотримуються їх і зараз.

В масштабах країни ситуація, яка склалася зараз в Україні, має не менший накал, оскільки в разі виникнення збройних сутичок між антагоністичними сторонами у Києві на Майдані та в інших містах України може спалахнути громадянська війна, яка знову перетворить Україну на Руїну, як це уже мало місце у 17-му і на початку 18-го та 20-го століть, та на її розпад на дві економічно і політично ослаблені українські держави з орієнтацією однієї на Європу, а іншої на Росію з посіданням і там і там із-за своєї ослабленості другорядних ролей.

Тож сьогодні обидві сторони конфлікту в Україні повинні повести себе так, щоб розколу не сталося. А цього можна досягти, лише вставши на шлях взаємних поступок, тобто повівши себе так, як Радянський Союз і США в конфлікті на Кубі.

Президенту Януковичу необхідно відмовитись від підтримки уряду Азарова і відправити його у відставку, а Майдану необхідно відмовитись від вимоги відставки Януковича і оголошення дострокових президентських виборів.

І обидві сторони повинні погодитись на «технічний» уряд, керівником якого повинен стати і не представник нинішньої влади і не один із лідерів опозиції, а людина, яка змогла б у конфліктуючому парламенті отримати необхідних 226 голосів підтримки і відновила б рух України у напрямку євроінтеграції, що заспокоїло б студентів.

Президенту Януковичу необхідно наказати випустити з СІЗО усіх заарештованих мітингувальників, а Майдану необхідно звільнити будинок КМДА, будинок профспілок і Жовтневий палац та зняти облогу з будівель владного кварталу.

Президенту Януковичу необхідно наказати вивести з Києва підрозділи Беркуту і внутрішніх військ, а Майдану необхідно скоротитись лише до самого Майдану невеликої чисельності, якому якийсь час ще треба дозволити здійснювати контроль за дотриманням владою вироблених і узгоджених домовленостей.

Парламенту необхідно повернутись до нормальної законотворчої роботи з орієнтацією на євроінтеграцію.

І не треба боятись погіршення взаємовідносин з Росією. Її економіка теж в складному становищі і їй теж економічна війна з Україною не на користь – вона може її витримати кілька місяців і не більше, особливо на фоні того, що багатьма підприємствами в Україні володіють російські бізнесмени, які від цієї війни терпітимуть великі збитки. Тож вони і будуть нашими найщирішими переговірниками з владою Росії.

А введення надзвичайного стану як альтернативи політиці переговорів на основі взаємних поступок теж ні до чого доброго не доведе – репресії влади в середині країни до її громадян наштовхнуться на економічні і політичні репресії західних країн відносно тих владних осіб і їхніх сімей, хто причетний до репресій в нашій країні, що в кінцевому результаті теж приведе до економічного і політичного ослаблення держави в цілому і до ситуації, коли нічим буде платити зарплати тим, хто цей надзвичайний стан забезпечуватиме.

А спроба опозиції повалити існуючу владу в Україні збройним повстанням – це розпалення громадянської війни, яка, як я уже сказав, приведе до розпаду України на дві економічно і політично ослаблені держави – Правобережну Україну без Причорномор’я і Лівобережну Україну з Причорномор’ям.

Тож, шановна владо на чолі з президентом, і, шановна опозиція на чолі з трьома лідерами, сідайте за стіл переговорів і шляхом взаємних поступок домовляйтесь, як усім нам жити далі в нашій поки що соборній Україні.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.