Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


8 лютого 2014

У №6 від 5 лютого 2014 року газети «Вінницькі РЕАЛії» опубліковано статтю Джамала Рушдієва «В январе «убоповцы» уличили в админкоррупции 9 депутатов».

Як працівника системи освіти мене у цій статті найбільше зацікавило повідомлення про те, що – цитую мовою оригіналу: «Кроме того, сотрудники УБОП недавно выявили «семейный подряд» в одной вертикали органа власти. Так, в одном из районов Винницкой области завучем школы работает супруга начальника отдела образования. Чиновник не доложил главе райгосадминистрации об этом конфликте интересов (есть такое понятие в законодательстве). По мнению правоохранителей, сам факт этого брака мог непосредственно влиять на результаты аттестации педработников учебного заведения. В соответствии с частью 1 статьи 172-7 КУоАП (неуведомление лицом непосредственного руководителя в случаях, предусмотренных законом, о наличии конфликта интересов) был составлен протокол об административном коррупционом правонарушении. Он уже передан в суд. Чиновнику грозит штраф в размере от 170 до 2550 гривен» – кінець цитати.

У зв’язку з цим я хочу нагадати усім освітянам, що антикорупційне законодавство дозволяє, як виняток, близьким родичам перебувати у підпорядкуванні один одного лише у тому випадку, коли усі вони перебувають на виборних посадах, або якщо один із них є керівником якогось рівня, а усі інші є рядовими працівниками.

Тобто наступним кроком керівника якогось рівня після сповіщення начальства про наявність у нього «конфлікту інтересів» з іншим керівником цієї ж владної вертикалі, діяльність якої фінансується з бюджету, повинна стати ліквідація цього «конфлікту інтересів» шляхом переведення одного із «конфліктуючих» суб’єктів на рядову посаду.

Тож після сплати вищезгаданим начальником районного відділу освіти присудженої судом суми штрафу його дружина зобов’язана буде за власним бажанням перейти з посади заступника директора школи з навчальної роботи на посаду рядового вчителя.

У проекції на вищий навчальний заклад на основі сказаного вище можна стверджувати, що не є порушенням чинного антикорупційного законодавства підпорядкування близького родича по бюджетній владній вертикалі – ректор – директор інституту – директор бібліотеки – декан факультету – завідувач кафедри, – оскільки усі ці керівні посади є виборними.

Не є порушенням антикорупційного законодавства і робота близьких родичів на одній кафедрі, оскільки лише один із них може працювати на керівній посаді (завідувача кафедри), а інший може бути лише рядовим науково-педагогічним працівником (професором, доцентом, старшим викладачем, асистентом) цієї кафедри.

Але такі посади із наведеної вище владної бюджетної вертикалі, як проректор – заступник директора – заступник декана – заступник директора бібліотеки – начальник чи заступник начальника відділу – завідувач чи заступник завідувача будь-якого іншого університетського структурного підрозділу, які не є виборними, а обіймаються за наказом, не можуть посідати близькі родичі будь-якого керівного посадовця із цієї владної бюджетної вертикалі, навіть якщо цей керівний посадовець сам посідає виборну посаду.

Ну і наостанок кілька слів стосовно роботи науково-педагогічних працівників кафедр за сумісництвом на посадах керівних та наукових співробітників науково-дослідної частини університету. З вищесказаного витікає, що у відповідності з вимогами антикорупційного законодавства не мають права працювати близькі родичі у керівній вертикалі – начальник НДЧ – заступник начальника НДЧ – начальник відділу НДЧ – науковий керівник теми. Тобто лише один із близьких родичів має право працювати за сумісництвом на одній із керівних наукових посад цієї вертикалі, а усі інші близькі родичі мають право працювати лише на посадах рядових наукових співробітників, якими є посади молодшого наукового співробітника, наукового співробітника, старшого наукового співробітника, провідного наукового співробітника та головного наукового співробітника.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.