Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


26 березня 2014

У вівторок 25 березня я отримав електронного листа, присвяченого студентській профспілці нашого університету, в якому мені поставлено три запитання. Цитую ту частину цього листа, в якій сформульовані ці запитання:

«Доброго дня! Мене давно цікавить питання законності діяльності ПК студентів ВНТУ… Отож, по-перше, після відділення ПК студентів ВНТУ від ПК ВНТУ, це сталось здається рік тому, чи не була зобов'язана профспілка заключити нові договори зі студентами(чого зроблено не було), оскільки, як я розумію, змінилась їх юридична адреса і це стала нова організація? По-друге, у зв'язку з цим, чи законним був подальший збір коштів із студентів у розмірі 1% від вартості стипендії(приблизно 7грн 30 коп)? По-третє, і чи мало місце порушення з боку бухгалтерії, оскільки, як я розумію, всі грошові операції проходять через них, тому вони повинні контролювати, куди нараховують кошти, а нових заяв не було?..» – кінець цитати.

Оскільки мені невідомо, чи дійсно в студентській профспілці університету усе було або є так, як викладено у листі, то у своїх відповідях на ці запитання я розкажу, як повинно бути, а уже автор листа та його друзі нехай самі досліджують ситуацію шляхом співставлення і роблять висновки.

І почну я з відповіді на останнє запитання, тобто з відповіді на запитання стосовно порядку перерахування бухгалтерією університету на рахунок студентського профкому 1% стипендії студента в якості його профспілкового членського внеску.

А порядок такий: після вступу студентів на перший курс на бюджетну форму навчання, тобто після видачі ректором наказу про зарахування студентів на перший курс на бюджетну форму навчання і призначення їм стипендії, студенти кожної академічної групи повинні обрати собі профорга, який повинен зібрати з кожного з них по дві заяви, в першій з яких вони просять прийняти їх у члени студентської профспілки університету, а у другій просять бухгалтерію перераховувати профспілкові членські внески у розмірі 1% стипендії на рахунок студентського профкому щомісяця.

Зібрані заяви профорг кожної групи передає у студентський профком університету, де одна з них підшивається до протоколу засідання студентського профкому про прийняття студентів першого курсу у члени студентської профспілки з оформленням відповідного договору, а друга відповідальним членом профкому передається до бухгалтерії університету.

І лише при наявності першої із цих заяв та відповідного рішення студентського профкому, оформленого протокольно, студент може стати членом студентської профспілки, і лише при наявності в бухгалтерії університету другої із цих заяв бухгалтерія отримує право перераховувати 1% стипендії цього студента на рахунок студентського профкому в якості його профспілкового членського внеску.

Якщо студент, ставши членом студентської профспілки, відмовляється писати заяву у бухгалтерію про перерахування на рахунок студентського профкому 1% стипендії в якості його профспілкового членського внеску, то бухгалтерія не отримує права перераховувати ці кошти на рахунок студентського профкому, а він зобов’язаний перераховувати ці кошти самостійно. При неперерахуванні студентом, який є членом профспілки, членських внесків на рахунок студентського профкому протягом визначеного цим профкомом терміну (у межах до трьох місяців), профком має право виключити цього студента зі студентської профспілки, що теж оформляється протокольно.

А тепер стосовно того, що треба було зробити, щоб відділити студентську профспілку від об’єднаної профспілки університету, та що потрібно було зробити після цього відділення.

Після виникнення у когось із студентів ідеї відділити студентську профспілку від об’єднаної профспілки університету спочатку потрібно було створити ініціативну групу з реєстрацією її під протокол на засіданні об’єднаного профкому університету.

Ініціативна група зобов’язана була організувати опитування усіх студентів університету, які були членами об’єднаної профспілки, на предмет чи бажають вони відділення студентської профспілки від об’єднаної. Якщо виявилось, що більше 50% студентів бажає такого відділення, то ініціативна група зобов’язана була подати заяву в об’єднаний профком з проханням затвердити результати опитування, визначити порядок обрання делегатів на студентську профспілкову конференцію і призначити дату проведення такої конференції.

Об’єднаний профком на своєму засіданні під протокол зобов’язаний був затвердити результати опитування, визначити порядок обрання делегатів на студентську профспілкову конференцію, призначити дату проведення цієї конференції і визначити членів об’єднаного профкому, відповідальних за дотримання порядку обрання делегатів на студентську профспілкову конференцію та за організацію її проведення.

На студентській профспілковій конференції необхідно було спочатку обрати її керівні органи – президію, секретаріат, лічильну та мандатну комісію – остання повинна була перевірити законність мандатів делегатів. А потім необхідно було обрати таємним голосуванням голову студентського профкому, а таємним чи відкритим голосуванням (за рішенням конференції) – членів студентського профкому і ревізійну комісію. І саме на студентській профспілковій конференції необхідно було прийняти рішення більшістю голосів делегатів про автоматичне набуття членства у новій студентській профспілковій організації усіх тих студентів, які були членами об’єднаної профспілки університету, та про делегування бухгалтерії університету права перерахування профспілкових членських внесків у розмірі 1% стипендії.

Щойно обраний студентський профспілковий комітет організовує реєстрацію нової студентської профспілки в обласній раді профспілок і у нотаріуса та організовує виготовлення її печатки і штампу, а потім відкриває в якійсь банківській установі свій рахунок.

Після цього щойно обраний студентський профком збирає зі студентів державної форми навчання, які отримують стипендію, заяви зі зверненням до бухгалтерії університету про надання їй права перераховувати на рахунок цієї нової студентської профспілки 1% стипендії в якості членського внеску у цій новій студентській профспілці.

І лише отримавши ці заяви, бухгалтерія знову отримує право перераховувати профспілкові членські внески студентів державної форми навчання, які написали заяви, на новий рахунок нової студентської профспілкової організації.

Тож шановний читачу сайту, який надіслав мені вище викладені запитання, як бачите, я виклав, як і що треба робити у випадку відділення студентської профспілки від об’єднаної профспілки університету, а Ви уже самі досліджуйте, чи це у нашому університеті робилось саме так. Право на таке дослідження у Вас є, оскільки згідно з законом України про інформацію і об’єднаний профспілковий комітет університету і студентський профспілковий комітет зобов’язані надати Вам – члену студентської профспілки можливість ознайомитись з відповідними документами.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.