Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


2 квітня 2014

Сьогодні, скориставшись порадою одного з викладачів НУ «Львівська політехніка», я вийшов на сайт народного депутата Олександра Бригинця, на якому прочитав наступну інформацію, опубліковану 18-го березня 2014 року під заголовком: «Керівники «Львівської політехніки» роками грабували студентів та викладачів»

Подаю цю інформацію у повному викладі:

«В інтересах екс-міністра освіти Д.Табачника і наближених до нього посадових осіб протягом тривалого періоду часу ректор НУ «Львівська політехніка» Ю.Бобало, перший проректор В.Павлиш та проректор з економічних питань-головний бухгалтер А.Мороз брали хабарі, розкрадали і привласнювали бюджетні кошти спрямовані на виплати заробітної платні та стипендій.

Про це народного депутата України (фракція «Батькіщина») Олександра Бригинця повідомила Конфедерація Вільних профспілок України.

«За результатами фактичних виплат згідно документально оформлених відомостей з отримання, грошові кошти, які мали б адресно надійти до багатотисячного викладацького і студентського колективу, через коло наближених осіб до високопосадовців «Львівської політехніки» беззастережно вилучаються та привласнюються. За результатами такого «ефективного» управління, використання та привласнення обсяг бюджетних коштів в інтересах вищого керівництва НУ «Львівська політехніка» та МОН України становить понад 50 млн. грн.», – розповів О.Бригинець.

Особливе занепокоєння, подив та непорозуміння у профспілки викликає той факт, що на фоні тяжкого економічного стану держави, зруйнованої економіки, зростання заборгованості за соціально-економічними зобов’язаннями ректор Бобало Ю.Я. продовжує свою протиправну діяльність у сфері фінансово-господарського управління національного університету.

«На жаль, десятиліттями паразитуючи за рахунок державного бюджету, безсоромно вилучаючи копійчані кошти у викладачів та студентів, розсмикуючи і привласнюючи майно, подібні керівники дискредитують авторитет держави та зводять нанівець боротьбу української нації з пережитками авторитарних режимів. Ми говорили, що Табачник ідеологічний ворог української нації, а він, виявляється, ще й звичайний кримінальний злочинець», – обурений О.Бригинець.

Тому нардеп звернувся до в.о. Генерального прокурора України О. Махніцького з проханням негайно прийняти рішення стосовно кримінального розслідування наведених фактів розкрадання бюджетних коштів; відсторонити на період проведення досудового кримінального розслідування вищезазначених посадових осіб від займаних посад; вжити заходів по відшкодуванню студентському та педагогічному колективу НУ «Львівська політехніка» незаконного вилучених коштів; притягнути до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової, трудової відповідальності посадових осіб внаслідок діяльності/бездіяльності яких нанесено збитків державним інтересам, інтересам громадян. А також до Міносвіти з проханням вжити заходів невідкладного реагування» – кінець повідомлення з сайту депутата Бригинця.

Ще раз звертаю увагу на те, що цей матеріал був опублікований на сайті депутата Бригинця 18-го березня 2014 року з використанням цитат із його звернення до в.о. Генерального прокурора, зробленого ним 14.03.2014 р.

А уже 19-го березня 2014 року на сайті zik.ua з’явилося інтерв’ю журналіста Володимира Михайлюка з ректором Бобалом під заголовком: «Бобало: Оприлюднена заява – це лише перша провокація»

Починається це інтерв’ю наступними словами: «У інформаційному просторі Львова несподівано з’явилася шокуюча для багатьох інформація про можливі зловживання у НУ «Львівська політехніка». Поширив її народний депутат Олександр Бригинець з посиланням на Конфедерацію вільних профспілок України і її керівника, Михайла Волинця. Щоправда, підтверджуючих цю інформацію документів оприлюднено не було. Про ймовірні причини появи такої інформації у розмові з ректором Національного університету «Львівська політехніка» Юрієм Бобалом».

А далі журналістом поставлено декілька запитань ректору Бобалу і наведені його відповіді на ці запитання. Ось одне з них: «З’явилася ця інформація про імовірні зловживання. Підтверджуючих документів до цієї інформації журналісти наразі не отримали, хоча відповідні звернення до О.Бригинця і Конфедерації вільних профспілок вже зроблено. Що можете сказати з приводу появи цієї інформації. Чи здивувала вас ця публікація і як її можна сприймати з особистої точки зору і з точки зору навчального закладу, зокрема».

Квінтесенція відповіді ректора Бобала на це запитання журналіста, на мій погляд, закладена у наступній його фразі: «Моє перше враження про інформацію – це обурення. Мені здається, що надавати без підтвердження такі неперевірені дані про університет, імідж якого в Україні є дуже високим, з точки зору народного депутата є непрофесійно і безвідповідально».

А одним із наступних запитань журналіста було таке: «Зараз в Україні непростий час і відомі проблеми, з якими стикається Львівська політехніка у розрахунках з казначейством. На Вашу думку, що могло стати каталізатором такої заяви?»

Квінтесенція відповіді ректора Бобала на це запитання журналіста, на мій погляд, закладена у наступній його фразі: «У такий складний для України час, коли вирішується питання територіальної цілісності, раптом така заява. Незрозуміло лише чому і кому це вигідно. Я дав вказівку нашим юристам, вони готують текст звернення у прокуратуру, щоби нам все-таки роз’яснили, які існують факти чи документальні підтвердження цієї заяви. Коли отримаємо відповідь будемо розбиратися. Але, на мій погляд, ніяких документів бути не може. Тому що у нас кожного року проходять перевірки. Податкова інспекція, Державна фінансова інспекція детально перевіряють усі документи. І вони працюють дуже прискіпливо, особливо щодо бюджетних коштів. Проте ніяких зауважень з точки зору порушення фінансової дисципліни жодного разу не було. Ці перевірки здійснюються вже роками. При цьому, хочу підкреслити, що у багатьох випадках ці перевірки проводяться дуже ретельно і тривалий час».

Цю відповідь ректора Бобала дозволю собі прокоментувати і я – екс-ректор Вінницького національного технічного університету.

І почну свій коментар я зі звернення уваги читачів на те, що ревізори Державної фінансової інспекції (так тепер називається Контрольно-ревізійне управління) під час ревізій перевіряють лише те, чи нарахування та виплати здійснені у відповідності з нормативами і документами. А тому в разі, якщо в університеті є факт економії заробітної плати і є лист заступника міністра, яким дозволено нараховувати додаткові надбавки до зарплати і премії ректору і проректорам за рахунок цієї економії, то ревізори, навіть побачивши ці додаткові надбавки і премії, пишуть у своєму акті перевірки, що порушень не виявлено. І при цьому жоден ревізор не цікавиться тим, що в контракті ректора записано, що додаткові надбавки і премії ректор (а відповідно і проректори), має право отримувати лише у тому випадку, коли вони усі разом забезпечили нормальний хід навчального процесу, і економія фонду зарплати отримана без ущемлень виплат професорсько-викладацькому складу основної зарплати. Тож, якщо економія заробітної плати отримана за рахунок недоотримання кафедрами ставок, обумовленого тим, що у групах, які мають у своєму складі менше 6 студентів, викладачів примусили проводити заняття без оплати, то така економія є незаконною і за її отримання ректору і проректорам потрібно не надбавки і премії нараховувати, а порушувати кримінальні справи. А якщо у таких недоукомплектованих групах сотні годин лекцій заміняються лише кількома годинами консультацій, то така організація навчального процесу не може вважатись нормальною і, знову ж таки, не дає права ректору і проректорам отримувати додаткові надбавки і премії навіть у тому разі, якщо це привело до економії фонду заробітної плати. Та й якщо взимку в навчальних аудиторіях температура не піднімається вище 10 градусів, то це теж не є фактором нормального ходу навчального процесу, і економія коштів на комунальні проплати цим обумовлена не може служити підставою для нарахування ректору і проректорам додаткових надбавок і премій. Ну і якщо кафедрам не виділяються кошти на ремонт приміщень і заміну лабораторного обладнання, яке застаріло або вийшло з ладу, то за таких умов ректор згідно умов, прописаних в його контракті, теж не має права нараховувати собі та проректорам додаткові надбавки і премії, незважаючи на наявність економії фонду заробітної плати. Але усі ці фактори залишаються поза увагою ревізорів.

Тож не дивно, що 31 березня 2014 року народний депутат О. Бригинець звернувся до в.о. Генерального прокурора України О. Махніцького повторно, вимагаючи у цьому своєму повторному зверненні, щоб до НУ «Львівська політехніка» приїхали з перевіркою ревізори не з місцевих контролюючих органів.

З повним текстом цього повторного звернення народного депутата України до в.о. Генерального прокурора можна ознайомитись на сайті народного депутата Бригинця, а я з цього звернення зацитую лише головні фрагменти. А починається це депутатське звернення так:

«Шановний Олеже Ігоровичу!

В процесі виконання службових повноважень як народного депутата України до мене надходить подальша інформація щодо чисельних порушень та зловживань з боку керівництва Національного університету «Львівська політехніка» в процесі розкрадання і привласнення бюджетних коштів, розтрати та виведення державного майна учбового закладу в інтересах зацікавлених осіб, порушення конституційних прав громадян, формування злочинної хабарницької бази фінансового забезпечення в інтересах екс-міністра освіти Д.Табачника і ще працюючих в міністерстві його соратників та наближених осіб.

Зокрема, протягом тривалого багаторічного періоду ректором НУ «Львівська політехніка» Бобало Ю.Я., першим проректором Павлиш В.А. та проректором з економічних питань – головним бухгалтером Морозом А.С. зорганізовано схему розкрадання і привласнення бюджетних коштів спрямованих на виплати заробітної платні та стипендій. За результатами звернень співробітників та викладачів університету встановлено, що при порівняльному аналізі нарахованих до виплати коштів і фактично ними отриманих є суттєва різниця, що свідчить про вчинення чисельних службових підроблень, незаконне привласнення фонду заробітної плати та соціальних виплат співробітників, порушення їх основних конституційних прав.

В той же час, існуюча система розрахунків заробітної плати та соціальних виплат носить дискримінаційний і несправедливий характер, оскільки педагогічний колектив формуючи основну базу фінансових надходжень університету за рахунок надання платної освіти фінансується за залишковим принципом, а керівництво університету і фінансово-бухгалтерського блоку неправомірно встановлюючи посадові оклади за завищеною шкалою, нараховуючи додаткові фінансові виплати у власних інтересах фактично «паразитує» на результатах праці професорсько-викладацького складу вищого учбового закладу. Як приклад, при середньомісячних виплатах викладачам університету заробітної платні на рівні 6 - 6,5 тис. грн., щомісячні нарахування та виплати окремим посадовим особам керівної ланки управління НУ «Львівська політехніка» становлять від 30 до 100 тис. грн. на місяць…

………………………………………………………

Незаконні нарахування для виплат у власних інтересах, працевлаштування членів сімей та родичів на «ліквідних» посадах університету, довільне використання бюджетних коштів і встановлення необґрунтованих виплат з одного боку створили корупційне підґрунтя для зловживань керівництва державної установи, а з іншого – сформували дискримінаційні підходи та несправедливий розподіл фінансових результатів діяльності для інших членів трудового колективу.

Окрім цього, у зверненнях представників трудового колективу університету зазначається, що навіть за фактами отриманих «на руки» грошових коштів у вигляді премій, матеріальної допомоги, інших доплат окремі посадові особи з числа керівництва неодноразово примушували їх повертати нараховані і виплачені кошти, з метою формування фінансової бази наповнення зобов’язань, необхідних для передачі «на гору» (!)….

………………………………………………………

Подив та непорозуміння викликають факти подальшої корупції і розкрадань державних ресурсів на фоні тяжкого економічного стану держави, зруйнованої економіки, задекларованої відкритості і прозорості нової влади. Цинічно спостерігаючи за зростанням заборгованості за соціально-економічними зобов’язаннями, в черговий раз підлаштовуючись та перефарбовуючись, ректор Бобало Ю.Я. (який так палко агітував за В.Януковича та схиляв до підтримки екс-міністра Д.Табачника) продовжує свою протиправну діяльність у сфері фінансово-господарського управління національного університету, здійснення державних закупівель, реалізації інвестиційних договорів на будівництво, вилучення земельних ділянок, використання службових приміщень державної установи сторонніми організаціями тощо.

На підставі вищевикладеного, керуючись законом України «Про статус народного депутата України», звертаюся до Вас з проханням :
- негайно прийняти рішення щодо досудового кримінального розслідування наведених фактів зловживань з боку керівництва НУ «Львівська політехніка» силами фахівців та співробітників контролюючих і правоохоронних органів, які не мають відношення до Західного регіону, раніше не приймали участі в проведенні перевірок зазначеного учбового закладу та спроможні забезпечити неупереджену, об’єктивну перевірку і розслідування;
- відсторонити на період проведення досудового кримінального розслідування вищезазначених посадових осіб від займаних посад, які намагаються приховати факти протиправної діяльності та продовжують переслідування діючих і незаконно звільнених співробітників, що мають доказову інформацію;
………………………………………………………
- здійснити порівняльний аналіз майнового стану керівництва НУ «Львівська політехніка» та членів їх сімей за останні 7 років, з визначенням джерел підвищення рівня їх матеріального забезпечення та особистого збагачення і порівнянням офіційно задекларованих джерел;
- здійснити перевірку обґрунтованості звільнень та призначень в системі структурних установ і підрозділів університету, відповідності кваліфікаційних вимог призначених осіб, правомірності та обґрунтованості встановлених посадових окладів, соціальних виплат, матеріальної допомоги, премій та заохочень;
………………………………………………………
- опрацювати можливість оприлюднення інформації щодо нарахувань та фактичних виплат працівникам, викладачам та студентам учбового закладу і керівництва НУ «Львівська політехніка»;
………………………………………………………
- притягнути до безумовної, передбаченої законодавством кримінальної, адміністративної, цивільно-правової, трудової відповідальності посадових осіб НУ «Львівська політехніка», внаслідок діяльності/бездіяльності яких нанесено збитків державним інтересам, інтересам громадян.

За результатами вжитих заходів прошу інформувати мене особисто у встановленому законодавством порядку та терміни.
………………………………………………………

З повагою
Народний депутат України О. Бригинець»

Звернення аналогічного змісту народний депутат О. Бригинець, як він сам повідомляє, відіслав також і на ім’я в.о. міністра внутрішніх справ та голови Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради України.

Ректор НУ «ЛП» Бобало є другом і наставником нашого ректора Грабка, що підтверджується і тим, що Грабко, наслідуючи саме Бобала, ліквідував у нашому університеті факультети та скоротив деканів, і тим, що саме в університеті, очолюваному Бобалом, захистили свої кандидатські дисертації його син, зять та донька.

А тому не виключено, що наш ректор Грабко наслідував ректора Бобала і в усіх інших своїх діях, яким я давав характеристику раніше у публікаціях на цьому ж сайті.

Тепер я розумію, чому затримується поява у нашому університеті міністерської комісії по пошуку відповідей на ті запитання, які я поставив міністру Сергію Квіту у своєму відкритому листі – скоріш за усе на міністерство зараз обрушилась лавина таких же листів, як і мій, і у ньому просто фізично не вистачає такої кількості інспекторів контролю, аби укомплектувати ними одночасно усі ті комісії, які необхідно відправляти в університети для перевірки інформації, викладеної в усіх цих листах.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.