Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


15 квітня 2014

Шановні дописувачі, пора уже відмовитись від надсилання мені анонімних листів. Я ж під усіма своїми висловлюваннями підписуюсь! То чому ж ви не берете з мене приклад? Адже в просторі анонімок ми ніколи не побудуємо громадянське суспільство в Україні. А тому пора уже усім відкрито висловлювати свою точку зору, не приховуючи авторства.

А то цікава картина спостерігається – у соціальній мережі «ВКонтакте» викладачі і студенти нашого університету, голосуючи в групі «Громада ВНТУ», стверджують 60-ти процентами голосів, що вони не підтримують нашого ректора Володимира Грабка, і лише 18% голосів висловлюються на його підтримку при 22% голосів, яким байдуже - буде він ректором, чи буде ректором хтось інший. Тобто майже дві третини викладачів і студентів (із вибірки станом на сьогодні у 1167 осіб) не підтримують ректора Володимира Грабка, а на засіданнях Вченої ради університету і на зборах Конференції трудового колективу ми бачимо суцільний одобрямс – проти сумнівних пропозицій ректора стабільно виступають лише професор Борис Мокін та професор Олександр Мокін – переважна ж більшість усіх інших членів Вченої ради та Конференції трудового колективу, як заворожені, дружно голосують за усі пропозиції ректора Володимира Грабка, навіть якщо це пропозиції йти у відпустку за власний рахунок чи читати лекції без оплати.

У зв’язку з цим виникає запитання: «Звідки ж тоді під час голосування в соціальній мережі беруться 60% тих, хто Володимира Грабка як ректора не підтримує?» І відповідь на це запитання, на мій погляд, проста – і у Вченій раді, і у Конференції трудового колективу, я думаю, теж 60% їхніх членів внутрішньо не підтримують сумнівні ректорські ініціативи, але бояться це показувати відкрито. Але я впевнений, що якби і ці його пропозиції, і затвердження його звіту проводилось таємним голосуванням, то голосів «проти» теж було б десь на рівні 60%.

До речі, в усі роки свого ректорства я завжди проводив затвердження звіту на Конференції трудового колективу таємним голосуванням, аби отримувати не показушну, а реальну оцінку. І навіть у найкращі часи, коли і статус національного університет отримував, і система преміювання працювала на весь колектив, і ключі від квартир вручались масово, мене підтримували не більше 85% голосів. А тому я ніколи не повірю у те, що при звітуванні може бути реальною підтримка у ректора сьогодні, коли усе погано, на рівні майже 100%. Просто у тих, хто голосує, спрацьовує страх бути не переобраним, бути не підтриманим у бажанні поїхати в закордонне відрядження, боязнь недоотримати навчальне навантаження до повної ставки і багато чого ще такого, чого бояться ті, хто щось із запропонованого ректором не хотів би підтримувати, але із-за своїх страхів відкрито це робити не наважується.

Але усім нам цей страх треба із себе вичавлювати. І від цього і кожному із нас легше житиметься, і громадянське суспільство в країні утверджуватиметься скоріше, і ректор менше помилок робитиме. А вичавлювання страху починається з відмови від анонімок.

Але сьогодні я ще дам відповідь на те запитання, яке задане мені в останній анонімці.

А запитання таке: «Шановний Борисе Івановичу, у минулі роки ви вручали премію симпатій екс-ректора і на конкурсі «Міс ВНТУ», і на конкурсі «Містер Шарм», а цього року вас не було ні там, ні там – чому так? Вашу премію завжди було приємно отримувати, тому її чекали і нинішні переможці, а ви їх розчарували – невже стало шкода грошей?»

Дорогі мої цьогорічні «Міс ВНТУ» і «Містер Шарм» та ті, хто мені надіслав це запитання! Не шкода мені було грошей на премії глядацьких симпатій екс-ректора. І щоб ви мені повірили, що не шкода, я звертаю вашу увагу на те, що на нужди нашої армії у цьому році я вже перерахував благодійні внески у розмірі 15 300 гривень. На фоні цих перерахувань, як ви розумієте, 500 гривень премії для «Міс ВНТУ» і 500 гривень премії для «Містера Шарм», то є зовсім незначними сумами.

А не прийшов я на конкурси «Міс ВНТУ» і «Містер Шарм» тому, що їх проведення у цьому році було не на часі. Адже під час проведення одного з них вся Україна ще оплакувала «Небесну сотню», а під час проведення другого у розпалі була російська агресія у Криму і повним ходом йшло його відторгнення від України, яке супроводжувалося наругою над нашими військовими, котрим начальство заборонило використовувати зброю для захисту. Тому я не вважав наші веселі конкурси адекватними ситуації у країні, і якби був ректором, то не те, що не сидів би на цих конкурсах у залі в якості глядача, а взагалі заборонив би їх проводити у такі трагічні для України часи.

А у наступному році, якщо ці конкурси будуть проводитись не у дні трагедій, то я теж буду під час їх проведення вболівати за когось у залі, і премії глядацьких симпатій екс-ректора обов’язково конкурсантам вручатиму.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.