Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


18 квітня 2014

Позавчора від студентів Інституту електроенергетики та електромеханіки нашого університету мені стало відомо, що, виявляється, при поселенні в студентські гуртожитки від них вимагають вносити окрім основної плати ще й по 50 гривень додатково.

Ці внески у розмірі 50 гривень начебто потрібні для того, щоб здійснювати поточний ремонт обладнання, розміщеного в житлових секціях гуртожитків. І вносити їх потрібно не на рахунок університету, а на рахунок якоїсь приватної фірми, яка начебто і здійснює потрібні ремонтні роботи.

Але ж це незаконно! Адже при розрахунках вартості проживання в студентському гуртожитку враховується не лише плата за квадратні метри і використані воду, тепло та електроенергію, але і нормативні відрахування на відновлення обладнання, розміщеного у житлових секціях та коридорах, за рахунок яких і здійснюються ремонтні та відновлювальні роботи. І організовувати ці ремонтні та відновлювальні роботи зобов’язана адміністрація університету, використовуючи ту частину плати за гуртожитки, яку для цього студенти і вносять. І нічого додатково і нікому вони вносити не повинні.

А суми внесків чималенькі, і їх легко оцінити. Розрахунок цих внесків проведемо, виходячи з того, що в гуртожитки нашого університету щороку поселяються не менше 2500 студентів. Тож виходить, що разом вони перераховують на рахунок приватної фірми 2500х50=125000 гривень. І важко повірити у те, що ця фірма виконує щороку ремонтних і відновлювальних робіт в гуртожитках на таку суму. Але навіть якщо, як сказав мені один із студентів-електромеханіків, додаткові внески при поселенні вносять лише студенти, які поселяються в гуртожиток вперше, ці додаткові внески складуть суму, не меншу 25 000 гривень, що теж немало.

Тож варто було б студентському самоврядуванню дослідити, по-перше, скільки коштів перераховують студенти університету цій приватній фірмі щороку, по-друге, на яку суму виконує ця фірма ремонтних і відновлювальних робіт в гуртожитках університету, а по-третє, чому за ці роботи з цією фірмою не розраховується університет, використовуючи ту частину плати за проживання, яка і включена у цю плату для покриття вартості ремонтних і відновлювальних робіт.

І наостанок. Якщо фірма, на рахунок якої перераховуються студентські внески, не побажає надавати представникам студентського самоврядування необхідну інформацію, керівникам цієї фірми треба буде нагадати, що 17 квітня 2014 року виконувач обов’язки президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав Закон України «Про внесення змін в деякі законодавчі акти України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про інформацію» та Закону України «Про доступ до публічної інформації», згідно з яким, як повідомляє УНІАН, «передбачене значне розширення інформації, до якої громадяни мають право доступу», а також «вводяться штрафи за необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом, не надання відповіді на запит про інформацію, не надання інформації, неправомірну відмову в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання недостовірної інформації». А оскільки інформація про сплату студентами, які поселяються в гуртожитки, додаткових внесків не відноситься до інформації з обмеженим доступом, а відноситься до публічної інформації, то в разі відмови керівниками фірми в її наданні представникам студентського самоврядування, за зверненням будь-кого з цих представників до прокуратури, керівники фірми не лише нададуть потрібну інформацію, але ще й заплатять штраф за її ненадання до втручання прокуратури. До речі, у цьому місці, мабуть, не зайвим буде нагадати працівникам університету про те, що і інформація про виплати, додаткові до основного окладу, визначеного первинним контрактом, комусь із керівників університету у вигляді надбавок, договорів підряду чи премій, теж відноситься до публічної інформації, яку адміністрація не має права приховувати від працівників університету.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.