Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


18 листопада 2014

17 листопада 2014 року у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» відбулися вибори президента університету – так там іменується ректор, історичною особливістю яких є те, що вони стали першими, проведеними за правилами, визначеними новим Законом України про вищу освіту, згідно з яким керівник університету обирається не обмеженим колом осіб, а усією науково-педагогічною громадою колективу.

Інформацію про ці ректорські перегони я побудую, використовуючи фактаж, опублікований 17 листопада 2014 року на сайті «Української правди», у блозі професора НаУКМА Олексія Гараня та у facebook-повідомленні члена Колегії МОН України Єгора Стадного, теж з НаУКМА.

Отож кількість виборщиків у НаУКМА за списком склала 503 особи, з яких 377 є науково-педагогічними працівниками, а 76 – студентами. У виборах взяли участь в якості виборщиків 463 особи, тобто 92% від їх загальної кількості. Претендентів на посаду президента університету було троє: декан правничого факультету Андрій Мелешевич, завідувач кафедри політології Олександр Дем’янчук та професор кафедри української мови Орися Думанська.

За Олександра Дем’янчука проголосували 49 виборщиків, або 10,6% від кількості тих, що взяли участь в голосуванні. За Орисю Думанську проголосували 64 виборщики, або 13,8% від кількості тих, що взяли участь в голосуванні. А за Андрія Мелешевича проголосували 305 виборщиків, або 65,9% від кількості тих, що взяли участь в голосуванні. 45 бюлетенів, або 9,7% від кількості тих, що взяли участь у голосуванні, виявились не дійсними.

Тож перемогу на виборах здобув Андрій Мелешевич, який і став третім президентом Національного університету «Києво-Могилянська академія» після її відродження у 1991 році.

Нагадаю, що першим президентом цього університету, який власне його і відродив, був професор В’ячеслав Брюховецький, котрий керував університетом з 1991 по 2007 роки, а нині є його Почесним президентом. Другим президентом НаУКМА, який переміг на виборах 2007 року, був Сергій Квіт, котрий весною нинішнього року був призначений міністром освіти і науки України, а на дострокових парламентських виборах, що пройшли 26 жовтня нинішнього року, обраний до складу Верховної Ради України 8-го скликання за списком політичної партії «Блок Петра Порошенка», однак, скоріш за усе, котрий залишиться міністром освіти і науки і в новому складі уряду.

Що ж до нового президента НаУКМА Андрія Мелешевича, то його послужний список є таким: науковий ступінь доктора філософії в галузі політології він здобув у США в Syracuse University, в якому після отримання цього докторського ступеня почав працювати викладачем. Потім перейшов на викладацьку роботу в Allegheny College. В НаУКМА стартував з посади декана правничого факультету, на яку був обраний у 2005 році і на якій працював і після переобрання – аж до обрання президентом університету.

Андрій Мелешевич відомий тим, що в складі ініціативної групи, яка працювала під керівництвом ректора НТУУ «КПІ» Михайла Згуровського, брав участь в роботі над проектом нового Закону України про вищу освіту, а також тим, що у бутність деканом відкрито критикував колишнього міністра освіти і науки Дмитра Табачника та його першого заступника Євгена Суліму.

Виходячи з послужного списку нового президента НаУКМА, можна сподіватись, що цей університет і під його керівництвом буде залишатись одним із флагманів перебудови української вищої освіти за європейськими та північноамериканськими стандартами. А я, як людина, що боролася і з Дмитром Табачником, і з Євгеном Сулімою у ті ж роки, що і він, а тому близька по духу і устремліннях, бажатиму Андрію Мелешевичу лише успіхів у справі керівництва університетом у цей не простий, як для України в цілому, так і для її освіти, час.

А нашому університету потрібно брати приклад з НаУКМА і у справі перебудови навчального процесу за європейськими та північноамериканськими стандартами, що нам буде робити простіше за інших, оскільки на цей шлях ми стали одночасно з НаУКМА ще в 1991 році, і у справі впровадження вимог нового Закону України про вищу освіту – у тому числі і у процедурі виборів ректора, до яких нам залишилось чекати уже менше 10 місяців.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.