Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


28 грудня 2014

На днях мої київські друзі надіслали мені новий «Перелік галузей знань та спеціальностей вищої освіти для здобуття ІІІ рівня вищої освіти – І наукового ступеня», запропонований комісією, що була створена при міністерстві освіти і науки для його розроблення.

Звичайно, на стадії затвердження цього «Переліку» у Кабінеті Міністрів України якісь незначні зміни в ньому можуть виникнути, але основою, як мінімум, він буде, оскільки майже дослівно повторює той перелік галузей знань і спеціальностей вищої освіти, який діє в європейських країнах у відповідності з Міжнародним стандартом кваліфікацій освіти.

Тож, вступаючи у 2015 рік, в якому новий «Перелік» набере силу, усім нам, працюючим у Вінницькому національному технічному університеті, потрібно уже бачити шляхи адаптації наших випускних кафедр до нового переліку спеціальностей, акредитацію за якими невдовзі доведеться проходити.

Одразу ж хочу зазначити, що суттєвих змін значна частина випускних кафедр нашого університету (а точніше 14 із 33-ох) при переході на новий «Перелік» не зазнає, оскільки ті спеціальності зі старого переліку, за якими нині ці наші кафедри готують спеціалістів з вищою освітою рівня бакалавра і магістра, збережуться і у новому «Переліку».

Це (в порядку їх розміщення в наказі №268 від 01.12.2014 р., присвяченого структурним змінам в університеті):

  • кафедра комп’ютерних систем управління – спеціальність «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології»;
  • кафедра автоматики та інформаційно-вимірювальної техніки – спеціальність «Системна інженерія»;
  • кафедра метрології та промислової автоматики – спеціальність «Метрологія та вимірювальна техніка»;
  • кафедра промислового та цивільного будівництва – спеціальність «Будівництво та будівельні технології, гідротехніка»;
  • кафедра містобудування та архітектури – спеціальність «Архітектура та містобудування»;
  • кафедра теплоенергетики – спеціальність «Теплоенергетика»;
  • кафедра обчислювальної техніки – спеціальність «Комп’ютерна інженерія»;
  • кафедра програмного забезпечення – спеціальність «Програмна інженерія»;
  • кафедра технології та автоматизації машинобудування – спеціальність «Машинобудування»;
  • кафедра металорізальних верстатів та обладнання автоматизованих виробництв – спеціальність «Машинознавство та матеріалообробка»;
  • кафедра автомобілів та транспортного менеджменту – спеціальність «Транспортні технології (за видами транспорту)»;
  • кафедра технології підвищення зносостійкості – спеціальність «Металургія та металознавство»;
  • кафедра електроніки – спеціальність «Мікро- та наноелектроніка»;
  • кафедра менеджменту та безпеки інформаційних систем – спеціальність «Інформаційна безпека держави».

Що ж до іншої частини випускних кафедр нашого університету ( а точніше 8 із 33-ох), то при переході на новий «Перелік» вони повинні зазнати певної трансформації, оскільки ті спеціальності зі старого переліку, за якими ці наші кафедри готують спеціалістів з вищою освітою рівня бакалавра і магістра нині, у новому «Переліку» інтегровані у спеціальності більш широкого профілю. Тож потрібно буде вирішувати – чи вони об’єднуватимуться у більш потужні кафедри, що відповідатимуть новим інтегральним спеціальностям за їхнім профілем у новому «Переліку», чи залишатимуться у нинішньому стані, але одна із них стане основною для інтегрованої спеціальності, а інша стане кафедрою, яка готуватиме лише окремі спеціалізації в рамках інтегрованої спеціальності.

Це:

  • кафедра електричних станцій та систем – спеціальність «Електротехніка та електротехнології»;
  • кафедра електротехнічних систем електроспоживання та енергетичного менеджменту – спеціальність «Електротехніка та електротехнології» – в частині електротехнічних систем електроспоживання;
  • кафедра електромеханічних систем автоматизації в промисловості і на транспорті – спеціальність «Електромеханіка»;
  • кафедра відновлювальної енергетики та транспортних електричних систем і комплексів – спеціальність «Електромеханіка»;
  • кафедра радіотехніки – спеціальність «Радіотехніка та телекомунікації»;
  • кафедра телекомунікаційних систем та телебачення – спеціальність «Радіотехніка та телекомунікації»;
  • кафедра проектування комп’ютерної та телекомунікаційної апаратури – спеціальність «Електронні пристрої та системи»;
  • кафедра проектування медико-біологічної апаратури – спеціальність «Електронні пристрої та системи».

За спеціальністю «Менеджмент» нині у нашому університеті за різними спеціалізаціями готують бакалаврів і магістрів 5 кафедр – це:

  • кафедра менеджменту будівництва та цивільної оборони;
  • кафедра електротехнічних систем електроспоживання та енергетичного менеджменту – в частині енергетичного менеджменту;
  • кафедра менеджменту та моделювання в економіці;
  • кафедра фінансів і кредиту;
  • кафедра підготовки менеджерів.

І оскільки у новому «Переліку» спеціальність «Менеджмент» відноситься до галузі економічних наук, то головною кафедрою по підготовці бакалаврів і магістрів менеджменту, очевидно, повинна стати кафедра менеджменту та моделювання в економіці. Що ж до кафедри фінансів і кредиту, то їй, очевидно, доведеться відновити стару назву – кафедра менеджменту з фінансово-кредитної діяльності – зі спеціалізацією саме у цьому напрямку. А підготовку менеджерів для будівництва та енергетики, доцільно, мабуть, доручити кафедрі підготовки менеджерів, яка нині готує менеджерів лише для промисловості, перевівши до її складу тих викладачів з інших кафедр, які викладають навчальні дисципліни саме у напрямках менеджменту будівництва та енергетики. Що ж до ще однієї кафедри економічного профілю – кафедри економіки промисловості та організації виробництва – то їй можна залишити підготовку бакалаврів для промисловості та статус консультуючої економічну частину дипломних проектів за усіма іншими спеціальностями, який вона має і зараз.

Але є 5 випускних кафедр у нашому університеті, які готують бакалаврів і магістрів за спеціальностями, яких у новому «Переліку» немає.

Це:

  • кафедра лазерної та оптико-електронної техніки;
  • кафедра захисту інформації,
  • кафедра комп’ютерних наук,
  • кафедра комп’ютерного еколого-економічного моніторингу та інженерної графіки;
  • кафедра екології та екологічної безпеки.

Щодо кафедри лазерної та оптико-електронної техніки то відносно неї напрошується для реалізації один із двох варіантів – або вона об’єднається з кафедрою електронних пристроїв та систем, якщо в цю кафедру об’єднаються кафедра проектування комп’ютерної та телекомунікаційної апаратури і кафедра проектування медико-біологічної апаратури, або вона продовжить функціонувати під тією ж назвою, що й зараз, але відкриє однойменну спеціалізацію в рамках спеціальності «Електронні пристрої та системи». Однак в обох випадках ця кафедра повинна буде перейти до структури факультету радіотехніки, зв’язку та приладобудування.

У кафедри захисту інформації, оскільки вона спеціалізується саме по захисту інформації в комп’ютерних системах і мережах як апаратними, так і програмними засобами, можливими є аж чотири варіанти подальшого функціонування – або вона приєднується до кафедри обчислювальної техніки в рамках спеціальності «Комп’ютерна інженерія», або вона приєднується до кафедри програмного забезпечення в рамках спеціальності «Програмна інженерія», або та частина кафедри, яка займається апаратними засобами захисту інформації, переходить на кафедру обчислювальної техніки, а та частина кафедри, яка займається програмними засобами захисту інформації, переходить на кафедру програмного забезпечення, або вона продовжить функціонування під тією ж назвою, що й зараз, але відкриє однойменну спеціалізацію в рамках спеціальності «Комп’ютерна інженерія» чи «Програмна інженерія», чи одночасно в рамках обох цих спеціальностей.

А у кафедри комп’ютерних наук, яка нині випускає бакалаврів і магістрів, що створюють програми для реалізації штучного інтелекту, є два варіанти подальшого функціонування – або вона приєднується до кафедри програмного забезпечення і залишається у складі нині ще інституту, а з лютого 2015 року уже факультету інформаційних технологій та комп’ютерної інженерії, або вона починає спеціалізуватись на підготовці спеціалістів за спеціальністю «Інформатика», що входить до підгалузі фізико-математичних наук у галузі природничих наук, відкриття якої директором Інституту АЕКСУ, проф. Бісікало О.В. уже вийшло на завершальну стадію при відсутності у нього власної кафедри, яка буде випускною для даної спеціальності, оскільки кафедра автоматики та інформаційно-вимірювальної техніки, професором якої нині є за сумісництвом директор інституту Олег Бісікало, є випускною для спеціальності «Системна інженерія», котра увійшла і у новий «Перелік». У цьому випадку кафедру комп’ютерних наук потрібно буде перейменувати в кафедру інформатики і перевести на факультет КСУ, деканом якого з лютого 2015 року буде той же таки проф. Бісікало.

Щодо кафедри комп’ютерного еколого-економічного моніторингу та інженерної графіки, то її завідувач, професор Віталій Мокін уже започаткував процес відкриття нової спеціальності «Кібернетика і системний аналіз», яка, як і «Інформатика», входить до підгалузі фізико-математичних наук у галузі природничих наук. Кафедра Віталія Мокіна, на якій на 0,5 ставки професора працюватиму і я, випускатиме спеціалістів як за основною спеціальністю «Кібернетика і системний аналіз», так і за спеціалізацією «Екологічна кібернетика і системний аналіз проблем моніторингу довкілля», яка добре корелюється з нинішньою спеціальністю «Комп’ютерний еколого-економічний моніторинг», за якою ця кафедра готує спеціалістів нині. У процесі отримання ліцензії на спеціальність «Кібернетика і системний аналіз» не останню роль відіграватиму і я, як єдиний доктор наук у нашому університеті, який захищав докторську дисертацію саме з кібернетики у ті роки, коли вона ще входила до переліку наукових спеціальностей, і якого і понині за характером наукових публікацій кібернетичного спрямування добре знають усі члени фахової комісії з цієї спеціальності при Міністерстві освіти і науки України, очолюваної ректором НТУУ «КПІ», академіком Михайлом Згуровським.

Найскладнішою доля вимальовується у кафедри екології та екологічної безпеки, оскільки в якості спеціальностей у новому «Переліку» ні екологія, ні екологічна безпека не передбачені. Є лише спеціальність «Безпека життєдіяльності» в галузі знань «Національна безпека», яка є дотичною до екології та екологічної безпеки. Але у нашому університеті у складі Інституту машинобудування та транспорту є кафедра безпеки життєдіяльності, яка викладає однойменну навчальну дисципліну для усіх інших спеціальностей, тож, скоріш за усе, саме вона і претендуватиме стати випускною за спеціальністю «Безпека життєдіяльності». А кафедрі екології та екологічної безпеки кафедра безпеки життєдіяльності може запропонувати влитись в її ряди зі своїми навчальними дисциплінами. Тож між цими кафедрами в процесі боротьби за те, яка з них буде головною для спеціальності «Безпека життєдіяльності», може спалахнути конфлікт інтересів. Нині професором Віталієм Мокіним, який є головою Комісії з питань освіти, науки і євроінтеграції Громадської ради при міністерстві екології, зроблено ряд кроків на шляху збереження екологічної спеціальності в «Переліку», але чи не запізно до нього звернулись екологи для формування впливу на комісію, яка розробила цей «Перелік» і підготувала його уже до передачі в Кабмін України на затвердження, сьогодні однозначну відповідь дати не можна. Будемо сподіватись, що ці кроки усе-таки не виявляться запізнілими.

Ну і наостанок – у деяких випускних кафедр із числа тих, що готують бакалаврів і магістрів зі спеціальностей, котрі за новим «Переліком» стануть більш широкими, необхідно буде трохи скоригувати назву, щоб вони віддзеркалювали суть цих нових більш широких спеціальностей. Наприклад, якщо основною випускною кафедрою для інтегрованої спеціальності «Електротехніка та електротехнології» стане нинішня кафедра електричних станцій та систем, то одним із варіантів її нової назви може стати «Кафедра електротехніки та технологій генерації і передачі електроенергії». У цьому випадку кафедра електротехнічних систем електроспоживання та енергетичного менеджменту може залишатись кафедрою електротехнічних систем електроспоживання, що готуватиме бакалаврів і магістрів за однойменною спеціалізацією в рамках спеціальності «Електротехніка та електротехнології». Але якщо ця кафедра після вилучення з неї навчальних дисциплін з енергетичного менеджменту стане малочисельною, то варто буде приєднати до неї загально-інженерну кафедру теоретичної електротехніки та електричних вимірювань, назвавши об’єднану випускну кафедру кафедрою електротехніки, електричних вимірювань та електротехнічних систем електроспоживання.

Інший приклад – якщо основною випускною кафедрою для інтегрованої спеціальності «Електромеханіка» стане нинішня кафедра електромеханічних систем автоматизації у промисловості та на транспорті, то її необхідно буде назвати кафедрою електромеханіки. У цьому випадку назва кафедри відновлювальної енергетики та транспортних електричних систем і комплексів може трансформуватись до назви – кафедра електромеханічних систем відновлювальної енергетики і транспорту – і готуватиме вона бакалаврів і магістрів з однойменної спеціалізації. Не зайвим, на мій погляд, буде нагадати, що згідно з новим Законом України «Про вищу освіту» відкриття спеціалізацій в рамках ліцензованих спеціальностей та структурних підрозділів для їх реалізації не потребує узгодження ні з міністерством, ні з Національним агентством забезпечення якості освіти – це виключне право Вчених рад університетів.

Ось така картина вимальовується у нашому університеті стосовно перспектив випускних кафедр у наступному році, з приходом якого я вас, шановні мої читачі, щиро вітаю і бажаю усім вам здоров’я, щастя, особистих успіхів, встановлення миру в нашій країні та серйозних досягнень усім нам в боротьбі з корупцією та у справі реформування країни в усіх напрямах життєдіяльності.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.