Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук

24 грудня секретар редколегії «Наукових праць ВНТУ» В’ячеслав Комар вручив мені – головному редактору цього журналу, функції якого я виконую за рахунок другої половини робочого дня професора, – листа від завідувача кафедри ХХТ ВНТУ Анатолія Ранського, якого він надіслав одночасно і проректору Сергію Павлову, заручившись також і візою директора Інституту екологічної безпеки та моніторингу довкілля Василя Петрука, до структури якого входить кафедра ХХТ.

Лист цей став реакцією завідувача кафедри ХХТ Анатолія Ранського на моє рішення як головного редактора «Наукових праць ВНТУ» – електронного наукового журналу, якому ДАК МОН України дозволила публікувати в якості фахових лише статті з технічних наук – відмовити в публікації його статті, написаної за результатами, отриманими в галузі хімічних наук.

Цього ж дня я підготував відповідь завідувачу кафедри ХХТ Анатолію Ранському, яку вирішив у друкованому вигляді вручити йому та проректору Сергію Павлову, директору інституту Василю Петруку і секретареві редколегії «Наукових праць ВНТУ В’ячеславу Комару наступного дня під час засідання Конференції трудового колективу або засідання Вченої ради університету, яке планувалось провести одразу ж після завершення засідання Конференції.

Але ні на засідання Конференції трудового колективу, ні на засідання Вченої ради університету 25 грудня завідувач кафедри ХХТ Анатолій Ранський з невідомих мені причин не прийшов, тож я віддав копії своєї відповіді йому лише дотичним до цього листа – проректору Павлову, директору інституту Петруку і секретареві редколегії Комару та попросив директора інституту Петрука передати мою відповідь завідувачу кафедри ХХТ Ранському, який і по-сьогодні є заступником з наукової роботи директора інституту Петрука. До речі, обидва вони, будучи ще й завідувачами кафедр, і по-сьогодні обіймають по дві керівні посади всупереч вимогам Закону України про вищу освіту, яким заборонено університетським посадовцям суміщати дві і більше посади з адміністративно-управлінськими функціями. Що, виходячи з того, що їх начальник – ректор університету Володимир Грабко обіймає одразу три посади з адміністративно-управлінськими функціями, і не дивно.

А для гарантованості того, що завідувач кафедри ХХТ, професор Ранський буде ознайомлений зі змістом моєї відповіді, я вирішив розмістити цю відповідь і на своєму сайті. Таке розміщення стало актуальним ще й тому, що дехто із членів Конференції трудового колективу, побачивши, що я вручаю якісь папери лише Павлову, Петруку і Комару, а іншим про зміст цих паперів нічого не кажу, закинули мені докір, що, виявляється, і я не завжди дотримуюся проголошеного законом про вищу освіту принципу прозорості і відкритості будь-яких рішень, що приймаються в університеті. Тож для того, щоб спростувати ці докори, далі я подаю текст моєї відповіді професорові Ранському.


Завідувачу кафедри ХХТ ВНТУ,
д.т.н., проф. Ранському А.П.
Копії: проректору ВНТУ Павлову С.В.,
директору ІнЕБМД Петруку В.Г.

головного редактора електронного
наукового журналу «Наукові праці ВНТУ»
д.т.н., проф., акад. НАПН України Мокіна Б.І.


В І Д П О В І Д Ь
на лист до редакції електронного наукового журналу «Наукові праці ВНТУ» та проректора Павлова С.В., що надійшов 24 грудня 2014 року з візою Петрука В.Г.

Шановний Анатоліє Петровичу!

Ваш лист зводиться до наступних зауважень і побажань:

1). Доцільно ввести в журнал новий розділ: «Екологія, хімія, ресурсозбереження та альтернативні види енергії», який вестимуть члени редколегії д.т.н.,проф. Петрук В.Г, та д.х.н., проф. Ранський А.П., після переведення їх із редакції розділу «машинобудування та транспорт», а також д.т.н., проф. Мокін В.Б та д.т.н., проф. Ткаченко С.Й, після переведення їх з редакцій розділів, відповідно, «Інформаційні технології та комп’ютерна техніка» і «Будівництво». Ввести також д.е.н., проф. Мороза О.В. та кількох докторів хімічних наук із ДонНУ.

2). Заявити «Наукові праці ВНТУ» як фахове наукове видання в галузі «технічних і хімічних наук».

3). Необхідно чіткіше прописати, які наукові статті публікує журнал.

4). Змінити «Правила оформлення та подання статей», оскільки вони не відповідають – цитую: «вимогам до наукових видань, які входять до наукометричних баз даних (Elsevier, Scopus та ін.),…надати «Інструкцію для авторів».

Даю відповіді у тій же послідовності.

1). В журнал, який визнано ВАК, а потім ДАК МОН України фаховим науковим виданням в галузі технічних наук, тобто в галузі наук з шифром 05, не можна вводити екологію, яка є спеціальністю із галузі біологічних наук з шифром 03 (з кореляцією з сільськогосподарськими науками з шифром 06 та медичними науками з шифром 14), як не можна вводити і хімію, яка відноситься до галузі хімічних наук з шифром 02. Що ж до альтернативних видів енергії, то вони становлять зміст спеціальності 05.14.08 із енергетичної підгалузі галузі технічних наук, а тому наукові статті з цього напрямку редколегія «Наукових праць ВНТУ» приймає до розгляду без обмежень.

Докторів хімічних і економічних наук в редколегію наукового журналу з технічних наук можна вводити лише у разі, якщо вони потрібні для з’ясування питань, дотичних до технічних наук, наприклад, якщо потрібно з’ясувати вплив якогось конкретного технічного обладнання на навколишнє середовище чи економічний ефект від його впровадження – і по кожному не профільному доктору наук потрібно давати роз’яснення при отриманні або підтвердженні статусу фахового видання для чого він введений в редколегію.

2). Для того, щоб заявити «Наукові праці ВНТУ» як фахове наукове видання в галузі не лише технічних, як є зараз, а і в галузі хімічних наук, як ви пропонуєте, необхідно, щоб до складу редколегії входили не менше 5 докторів хімічних наук, із яких не менше трьох повинні працювати на постійній основі в організації, при якій створено науковий журнал. А у ВНТУ окрім вас більше докторів хімічних наук немає, і залучення до складу редколегії докторів хімічних наук із ДонНУ чи ВДПУ (чи ВНАУ) ситуацію не поліпшує.

І якщо ви хочете мати в регіоні фахове видання з хімічних наук, то ви повинні домовитись з усіма ректорами університетів нашого регіону, в яких працюють доктори хімічних наук, щоб вони погодились на створення міжвузівського наукового журналу хімічного профілю з виданням його одним із цих вузів чи по черзі. І видавати його можна або один випуск в рік, або два випуски в рік, або чотири випуски на рік, або шість випусків в рік, або дванадцять випусків в рік. І, до речі, його вам буде легко включити в наукометричну базу Scopus, в яку охоче беруть вузько-орієнтовані журнали і не хочуть брати широко-профільні, якими є і наш «Вісник ВПІ», і наші «Наукові праці ВНТУ». Тож, якщо є бажання – дерзайте!

3). Як ви самі ж вказали, на сайті «Наукових праць ВНТУ» написано – цитую: «Журнал публікує статті, які містять нові теоретичні та практичні результати в галузі технічних наук». І в розрахунку на те, що науковці, які бажають опублікуватись в нашому журналі, розуміють, що і речення: «Публікуються огляди сучасного стану розробки важливих наукових проблем, матеріали міжнародних науково-технічних конференцій, які відбулися у ВНТУ» теж стосується лише технічних наук, що є зрозумілим без ще одного тавтологічного нагадування про це, оскільки ці два речення йдуть одне за одним. І з 2007 року, коли було започатковано електронний науковий журнал «Наукові праці ВНТУ», ви є першим, хто суті цих двох взаємопов’язаних речень не зрозумів, тобто не зрозумів, що мова йде лише про огляди і матеріали з технічних наук і хімії тут місця немає.

До речі, ваші статті з хімічних наук за вашим бажанням ми завжди публікували в науковому журналі «Вісник ВПІ», незважаючи навіть на те, що він є фаховим виданням лише з технічних, економічних і педагогічних наук. Можливість такої публікації  обумовлена тим, що згідно з Сертифікатом Держкомвидаву у «Віснику ВПІ» нам дозволено публікувати не лише статті з технічних, економічних і педагогічних наук, але і статті з фундаментальних наук, до яких відносять математику, фізику і хімію. Але публікувати то можна, але здобувачам з фундаментальних наук публікації у «Віснику ВПІ» фаховими не зараховуються, оскільки ми не змогли отримати статус фахового видання ні з фундаментальних наук загалом, ні з математики, фізики чи хімії зокрема із-за відсутності у ВНТУ трьох математиків з науковими ступенями доктора фізико-математичних наук, трьох фізиків з науковими ступенями доктора фізико-математичних наук і трьох хіміків з науковими ступенями доктора хімічних наук.

4). Вашому побажанню змінити «Правила оформлення та подання статей» ми не можемо піти назустріч, оскільки ці правила продиктовані тим, що наш журнал є електронним з розміщенням на сайті Центральної науково-технічної бібліотеки імені Вернадського, яка і диктує, як оформляти статті в електронному виданні у її базі.

І, до речі, хотів би звернути вашу увагу на те, що у кожному із наукових журналів, які входять до наукометричної бази Scopus, правила оформлення і подачі статей хоча б у якихось деталях, але відрізняються. І, наприклад, наші журнали – і «Наукові праці ВНТУ», і «Вісник ВПІ» – наукометрична база Google Scholar розміщує у тому ж варіанті оформлення, в якому ми їх розміщуємо в базі Центральної науково-технічної бібліотеки імені Вернадського, а для їх розміщення в наукометричній базі РІНЦ ми змушені кожний випуск трансформувати за допомогою наданої нам базою РІНЦ комп’ютерної програми.

І на завершення – не гоже, доктору хімічних наук, професору писати, що Elsevier – це наукометрична база, оскільки це є назва приватної фірми, якій належить і яка формує наукометричну базу Scopus.

З повагою і найкращими побажаннями у справі
відкриття міжвузівського наукового журналу з хімії і
хімічних технологій
Б.І. Мокін
24 грудня 2014 року


Постскриптум: уже після того, як я підготував цей матеріал для розміщення на сайті, мені передали, що директор Інституту екологічної безпеки та моніторингу довкілля, професор Василь Петрук вимагає, щоб я спростував ті свої слова, викладені в тексті попередньої інформації під назвою «Роздуми напередодні останньої звітної доповіді ректора Володимира Грабка», якими висловив думку, що бачу в ньому одного із претендентів на участь у майбутніх виборах ректора ВНТУ. Тож, йдучи назустріч побажанню шановного професора Василя Петрука, заявляю, що від сьогодні я уже не бачу в його особі претендента на посаду ректора нашого університету.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.