Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


28 лютого 2015

З настанням 2015 року на виконання вимоги закону про Держбюджет-2015, якою уведено норму, що в жодній із бюджетних організацій, у тому числі і у ВНЗ, ніхто не повинен отримувати зарплату, яка перевищує 7 мінімальних окладів, тобто 8526 грн., у різних ВНЗ почали запроваджувати цю норму в життя, виходячи з того, як її розуміє ректор.

А далі перша цитата, з якої видно і про що вона, і звідки вона взята: «На запити щодо обмеження максимального розміру заробітної плати працівників вищих навчальних закладів Міністерством соціальної політики України у листі № 1143/0/14-15/13 від 31.01.2015 «Про застосування деяких норм Закону України від 28.12.2014 № 76-VІІІ» надано наступне роз’яснення.

Відповідно до пункту 10 розділу III «Прикінцеві положення» Закону у 2015 році максимальний місячний розмір заробітної плати (грошового забезпечення) народних депутатів України, членів Кабінету Міністрів України, прокурорів, працівників державних органів (крім Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції) та інших бюджетних установ, працівників Національного банку України, суддівської винагороди обмежується 7 розмірами мінімальної заробітної плати (з 1 січня – 8526 гривень) …

Обмеження максимального місячного розміру заробітної плати (грошового забезпечення) працівників державних органів та інших бюджетних установ здійснюється шляхом коригування розмірів додаткової заробітної плати (доплат, надбавок, премій)» – кінець цитати.

Прочитавши початок цього роз’яснення, ректор нашого Вінницького національного технічного університету Володимир Грабко, як з’ясувалось, не став себе утрудняти вчитуванням у зміст останнього абзацу з наведеної цитати, в якому чітко вказано, що не повинна перевищувати 8526 грн. за рахунок доплат, надбавок і премій зарплата за роботу на одній посаді. Натомість він віддав наказ не виплачувати проректорам та директорам навчально-наукових інститутів, які працюють за сумісництвом на 0,5 ставки ще й професорами кафедр, окремо зарплату проректора чи директора, у кожного з яких вона не перевищує 8526 гривень, і окремо зарплату за роботу за сумісництвом на викладацькій посаді на 0,5 ставки, яка теж не перевищує 8526 грн., а наказав складати обидві ці зарплати в одну сумарну і замість виплати, наприклад, сумарно 9926 гривень директорові інституту, який працює ще й за сумісництвом на 0,5 ставки професором кафедри, наказав виплачувати лише 8526 гривень, незаконно зрізаючи 1400 гривень, чесно зароблених цим директором працею за сумісництвом ще й викладачем кафедри.

І хоч мене це обмеження не стосується, оскільки моя професорська зарплата є набагато меншою, заради торжества справедливості я спробую довести, що наш ректор Володимир Грабко, зробивши це «урізання» зарплати проректорам і директорам інститутів, вчинив незаконно. І доводити я почну з того, що приведу з того ж таки листа-роз’яснення Мінсоцполітики ще й таку цитату: «Обмеження заробітної плати здійснюється окремо за кожним із трудових договорів (як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом пропорційно відпрацьованому часу)» – кінець цитати.

І я не розумію, як можна було не розгледіти у цьому наведеному вище роз’ясненні чітко окресленого твердження, що: «Обмеження заробітної плати здійснюється окремо за кожним із трудових договорів».

Дізнавшись від одного із директорів інститутів, що з нього зрізали 1400 грн. зарплати, приплюсувавши його зарплату як професора кафедри на 0,5 ставки до зарплати директора, я на засіданні Вченої ради ВНТУ у четвер 26 лютого звернувся до ректора ВНТУ Володимира Грабка з вимогою дотримуватись чинного законодавства і не ущемлювати достатньо велику кількість працівників університету незаконними відрахуваннями з їхньої зарплати шляхом створення штучно суми, що перевищує 8526 грн. Адже кожна з зарплат, яку кожен із них отримує, працюючи на законних підставах на двох незалежних посадах, не перевищує вказаного обмеження. Але ректор Володимир Грабко мене слухати не захотів і заявив, що для нього роз’яснення Мінсоцполітики не указ, і що він змінить свою точку зору на методику визначення цього обмеження лише тоді, коли до університету прибудуть ревізори КРУ і напишуть у своєму акті, що він комусь недоплатив – і лише тоді він дасть розпорядження доплатити ті кошти, які нині не доплачуються. Не зреагував він і на репліку одного із директорів інститутів, що гривня кожен день внаслідок інфляції знецінюється, тож те, що буде доплачено через кілька місяців, не буде дорівнювати тому, що отримав би кожен, кому недоплачено зараз.

І саме у цьому місці я хотів би звернути увагу нашого ректора на повідомлення, яке я прочитав на сайті «Лівого берега», зайшовши на цей сайт того ж таки 26 лютого після завершення засідання Вченої ради університету – цитую чотири перших абзаци з цього повідомлення:

«Управление Министерства внутренних дел в Винницкой области возбудило уголовное дело в отношении бывшего нардепа Григория Калетника по факту злоупотреблений на посту ректора и президента Винницкого национального аграрного университета.

Об этом сообщила пресс-служба партии "Воля", чей представитель и нардеп Ирина Суслова направила соответствующее обращение в МВД.

Суслова отмечает, что в 2009 году тогдашний ректор ВНАУ из-за угроз и шантажа со стороны министра аграрной политики Юрия Мельника уволился и на освободившуюся должность назначили Калетника. После этого из университета были уволены несколько докторов наук, кандидатов наук и десятки старших преподавателей, а руководящие должности вуза заняли лица, приближенные к Калетнику.

В сообщении пресс-службы "Воли" также отмечается, что дело расследуется по части 1 статьи 364 Уголовного кодекса – злоупотребление служебным положением» – кінець цитати.

І я боюсь, що наш ректор Володимир Грабко, який уже далеко не перший раз приймає рішення, які суперечать вимогам чинного законодавства, з кожним таким рішенням наближається усе ближче до тієї межі, за якою і йому – уже третьому ректору на Вінниччині відповідними службовими особами теж може бути вказано про «зловживання службовим становищем», як це вказано у цьому році уже двом іншим ректорам Вінниччини – Олександру Шестопалюку та Григорію Калетніку.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.