Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


15 травня 2015

Ось і трапилось те, чого так нетерпляче очікували усі науково-педагогічні працівники України – Кабінет Міністрів нарешті не лише прийняв постанову, якою затвердив новий перелік спеціальностей вищої освіти, а і опублікував її, після чого вона стала чинною.

Постанова ця за №266 від 29 квітня 2015 року має назву: «Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти». Вступає вона в силу з 1 вересня 2015 року, але надає право усім, хто розпочав навчання у вишах за старим переліком спеціальностей, за цим старим переліком навчання і завершити. Тож і прийом на навчання у 2015 році у ВНЗ ще здійснюватиметься за старим переліком спеціальностей.

А у новому переліку визначено 27 галузей знань та 114 спеціальностей. Я його дослівно приводити не буду – кому він цікавий у повному обсязі може з ним ознайомитись на «Урядовому порталі». А я розгляну лише ті галузі знань та спеціальності, до яких необхідно буде адаптувати спеціальності, нині акредитовані у Вінницькому національному технічному університеті ще за старим переліком. Представлю я також і моє бачення шляхів адаптації кафедр ВНТУ до нового переліку спеціальностей з дотриманням вимог нормативних документів міністерства стосовно підготовки магістрів та перебування університету у статусі національного.

Нагадаю ці вимоги: по-перше, завідувати кафедрою, яка звертається з проханням до міністерства дозволити готувати магістрів, повинен доктор наук, професор, а після акредитації на цій кафедрі повинен працювати штатно хоча б один доктор наук, професор; по-друге, у вищому навчальному закладі, якому президентом держави надано статус національного, завідувати випусковими кафедрами повинні виключно лише доктори наук, професори, а загальна кількість докторів наук, професорів у статусі завідувачів кафедр повинна складати не менше 80% від їх загальної кількості у цьому вищому навчальному закладі.

Наш ВНТУ в новий перелік спеціальностей входить дуже потужно – по-університетські, оскільки після адаптації нині акредитованих спеціальностей до нового їх переліку університет готуватимемо спеціалістів з вищою освітою за 20 спеціальностями з 10 галузей знань, тобто ми матимемо 17,5% від загальної кількості спеціальностей та 37% від загальної кількості галузей знань у новому переліку. Я думаю, що за цими кількісними критеріями наш університет увійде в двадцятку найбільш потужних університетів України.

А тепер конкретно. І почну я з галузі знань під шифром 07, яка має назву: «Управління та адміністрування». У цій галузі наш університет має спеціальність: «Менеджмент» (з шифром у новому переліку спеціальностей 073), яка перейшла у новий перелік зі старого без будь-якої трансформації.

За цією спеціальністю у нашому університеті готують спеціалістів з вищою освітою рівня магістра 5 випускових кафедр, кожна із яких спеціалізується за однією зі спеціалізацій, а саме: кафедра менеджменту та моделювання в економіці, яку очолює д.е.н, проф. Карачина, спеціалізується за напрямом: «Зовнішньоекономічний менеджмент»; кафедра фінансів, яку очолює д.е.н., проф. Зянько, спеціалізується за напрямом: «Менеджмент фінансово-кредитної діяльності»; кафедра менеджменту будівництва та цивільної оборони, яку очолює д.т.н., проф. Сердюк, спеціалізується за напрямом: «Менеджмент будівництва»; кафедра електротехнічних систем електроспоживання та енергетичного менеджменту (ЕСЕЕМ), виконує обов’язки завідувача якої, к.т.н., доц. Терешкевич, спеціалізується за напрямом: «Енергетичний менеджмент»; кафедра менеджменту та безпеки інформаційних систем, яку очолює д.т.н., проф. Роїк, спеціалізується за напрямом: «Менеджмент інформаційних систем». Цілком очевидно, що чотири із цих кафедр, які очолюються докторами наук, професорами, можуть і далі без будь-якої трансформації готувати спеціалістів рівня не лише бакалавра, а і магістра за затвердженими Вченою радою університету раніше для них і перерахованими вище спеціалізаціями.

Що ж до п’ятої із цих кафедр – кафедри ЕСЕЕМ, якою на умовах виконання обов’язків завідувача керує кандидат технічних наук, доцент Терешкевич, то найбільш доцільною є передача підготовки магістрів за її спеціалізацією «Енергетичний менеджмент» разом з викладачами, що її здійснюють, на кафедру підготовки менеджерів (ПМ), яку очолює д.е.н., проф. Олена Мороз і яка нині спеціалізується на підготовці спеціалістів з менеджменту для промисловості за скороченою програмою післядипломної освіти – цією передачею були б виконані вимоги нормативних документів міністерства, згідно з якими підготовку спеціалістів рівня магістра повинні здійснювати виключно лише кафедри, очолювані докторами наук, професорами. Назвати цю кафедру після передачі їй спеціалізації «Енергетичний менеджмент» можна було б кафедрою підготовки менеджерів для промисловості та енергетики (ПМПЕ).

А що ж до ще однієї кафедри економічного профілю – кафедри економіки підприємства і виробничого менеджменту, яку очолює к.е.н.,доц. Лесько, то для виконання вимог нормативних документів міністерства їй можна або лише залишити загальноекономічну підготовку спеціалістів усіх технічних спеціальностей та підготовку бакалаврів менеджменту для промисловості, передавши підготовку магістрів менеджменту для промисловості на кафедру ПМ, яку очолює д.е.н., проф. Олена Мороз, або об’єднати ці кафедри, обравши завідувачем об’єднаної кафедри д.е.н., проф. Олену Мороз.

Галузь знань під шифром 10 носить назву: «Природничі науки». У цій галузі наш університет має спеціальність «Екологія» (з шифром у новому переліку спеціальностей 101), яка перейшла у новий перелік зі старого зі скороченням назви.

За цією спеціальністю у нашому університеті готують спеціалістів з вищою освітою рівня бакалавра та магістра 2 випускові кафедри, одна з яких – кафедра екології та екологічної безпеки (ЕЕБ), виконує обов’язки завідувача якої к.т.н., доц. Іщенко, готує нині спеціалістів рівня бакалаврів та магістрів не лише за спеціальністю «Екологія» в цілому, але ще й за спеціальністю «Екологічна безпека», якої у новому переліку спеціальностей немає, тож кафедра ЕЕБ змушена буде у-подальшому її робити спеціалізацією «Екології».

А друга кафедра – кафедра комп’ютерного еколого-економічного моніторингу та інженерної графіки (КЕЕМІГ), керує якою д.т.н., проф. Віталій Мокін, готує спеціалістів рівня бакалаврів та магістрів за затвердженою Вченою радою університету раніше екологічною спеціалізацією: «Контроль та моніторинг довкілля» з курсовим та дипломним проектуванням у напрямку контролю та моніторингу довкілля з використанням інформаційних технологій, у т.ч. геоінформаційних систем екологічного моніторингу, що узгоджується з загальноєвропейською ідеологією сталого розвитку, яку нині почала сповідувати і Україна.

І оскільки першою кафедрою ЕЕБ на правах виконувача обов’язків керує нині кандидат наук, доцент Іщенко, а у своєму штаті ця кафедра не має жодного, працюючого штатно, доктора наук, професора, то згідно з нормативними документами міністерства ця кафедра не має права готувати магістрів ні з «Екології», ні з «Екологічної безпеки». Тож виходить, що підготовку усіх магістрів з цих спеціальностей необхідно або передати кафедрі КЕЕМІГ, якою керує доктор технічних наук, професор Віталій Мокін, який є керівником комісії з інформаційних технологій у Громадській раді при Міністерстві екології та членом робочої групи з електронного урядування у цьому міністерстві, або об’єднувати кафедру ЕЕБ з кафедрою хімії та хімічної технології (ХХТ), якою керує доктор хімічних наук, професор Ранський і з якою кафедра ЕЕБ у минулому становила одне ціле.

І не варто сподіватись колишньому завідувачу кафедри ЕЕБ, доктору технічних наук, професору Петруку, який проміняв посаду завідувача кафедри ЕЕБ на посаду директора карликового за кількістю студентів інституту і на якій нині лише підпрацьовує за сумісництвом на 0.5 ставки професора, що завдяки своєму членству у міністерській науково-методичній комісії з екології йому вдасться отримати дозвіл міністерства на підготовку магістрів кафедрою ЕЕБ, незважаючи навіть на те, що вона не матиме жодного, працюючого штатно, доктора наук. Адже ті, від кого залежатиме отримання такого дозволу, усвідомлюватимуть, що таке рішення не буде відповідати не лише нормативним документам міністерства, а і Закону України про запобігання корупції, а тому мати для себе лишніх неприємностей не захочуть, як не захочуть для себе мати зайвих неприємностей з цього приводу ні ректор нашого університету Володимир Грабко, який підписуватиме акредитаційні документи, ні ті професори з інших університетів, які в якості експертів міністерства складатимуть висновок про відповідність підготовки магістрів у ВНТУ вимогам нормативних документів.

В разі ж якщо Вчена рада університету, дослухавшись до побажань проф. Петрука, прийме рішення про закриття спеціалізації «Контроль та моніторинг довкілля» і одночасно не прийме рішення про об’єднання кафедр ЕЕБ та ХХТ, то це буде диверсією проти університету в цілому, націленою на закриття екологічної спеціальності взагалі, оскільки ніхто із абітурієнтів не піде вчитись до університету, який матиме право готувати лише бакалаврів екології і не матиме права готувати магістрів з цієї спеціальності.

Галузь знань під шифром 12 у новому переліку носить назву «Інформаційні технології». У цій галузі до нового переліку увійшло 5 спеціальностей, а саме: Інженерія програмного забезпечення (шифр 121), Комп’ютерні науки та інформаційні технології (шифр 122), Комп’ютерна інженерія (шифр 123), Системний аналіз (шифр 124), Кібербезпека (шифр 125). Якщо врахувати те, що за своєю суттю спеціальність «Кібербезпека» відповідає спеціальності «Захист інформації» старого переліку, то легко бачити, що усі вище перераховані спеціальності входили і до старого переліку і по кожній із них, окрім спеціальності «Системний аналіз», в нашому університеті здійснюється підготовка фахівців з вищою освітою уже багато років.

Я нагадаю, що в напрямку інженерії програмного забезпечення у нашому університеті готує бакалаврів і магістрів кафедра програмного забезпечення, якою керує д. т. н., проф. Петух.

В напрямку комп’ютерних наук та інформаційних технологій у нас спеціалізуються дві кафедри – кафедра комп’ютерних наук, якою керує д.т.н., проф. Перевозніков, яка готує бакалаврів і магістрів за спеціалізацією «Системи штучного інтелекту», та кафедра КЕЕМІГ, якою керує д.т.н., проф. Віталій Мокін, яка готує бакалаврів і магістрів за спеціалізацією «Комп’ютерний еколого-економічний моніторинг».

В напрямку комп’ютерної інженерії готує бакалаврів і магістрів кафедра обчислювальної техніки, тимчасово виконує обов’язки завідувача якої нині к.т.н., доц. Гороховський, оскільки її багаторічний завідувач кафедри д.т.н., проф. Азаров, виконуючи вимогу нового Закону України про вищу освіту про заборону суміщення двох посад з адміністративно-управлінськими функціями, віддав перевагу посаді декана факультету, який готує усі ці спеціальності. Але я думаю, що ще до кінця навчального року на цій кафедрі на посаді завідувача знову буде доктор наук, професор, оскільки докторів наук цього профілю, які працюють у нашому університеті рядовими професорами, вистачає.

В напрямку кібербезпеки у нашому університеті готує бакалаврів і магістрів кафедра захисту інформації, якою керує д.т.н., проф. Лужецький.

Що ж до спеціальності «Системний аналіз», то нині уже у міністерстві знаходиться на розгляді повний комплект документів, направлений нашим університетом, стосовно отримання ліцензії на її відкриття – і міністерством уже визначені експерти і готується наказ щодо проведення експертизи. При ліцензуванні цієї спеціальності не останню роль буде відігравати те, що я, який є одним із ініціаторів її відкриття у нашому університеті, захистив у свій час докторську дисертацію за спеціальністю «Технічна кібернетика і теорія інформації», системний аналіз у якій є одним із основних методів дослідження.

Галузь знань під шифром 13 у новому переліку носить назву «Механічна інженерія». У цій галузі ми у нашому університеті готуємо бакалаврів і магістрів за трьома спеціальностями: Прикладна механіка (шифр 131), Матеріалознавство (шифр 132), Галузеве машинобудування (шифр 133).

У напрямку прикладної механіки за спеціалізацією, назва якої співпадає з назвою кафедри, готує бакалаврів і магістрів у нашому університеті кафедра металорізальних верстатів та обладнання автоматизованих виробництв, керує якою д.т.н., проф. Іскович-Лотоцький.

У напрямку матеріалознавства за спеціалізацією, яка співпадає з назвою кафедри, готує бакалаврів і магістрів у нашому університеті кафедра технології підвищення зносостійкості, керує якою д.т.н., проф. Савуляк.

У напрямку галузевого машинобудування готує бакалаврів і магістрів у нашому університеті кафедра технології та автоматизації машинобудування, керує якою д.т.н., проф. Сивак.

Галузь знань під шифром 14 у новому переліку носить назву «Електрична інженерія». У цій галузі ми у нашому університеті готуємо бакалаврів і магістрів за двома спеціальностями: Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка (шифр 141), Теплоенергетика (шифр 144).

У напрямку електроенергетики, електротехніки та електромеханіки за чотирма спеціалізаціями цієї тепер уже інтегрованої спеціальності готують бакалаврів і магістрів у нашому університеті чотири кафедри: кафедра електричних станцій та систем (ЕСС), якою керує д.т.н., проф. Лежнюк, готує бакалаврів і магістрів за спеціалізацією з генерації та передачі електричної енергії; кафедра електротехнічних систем електроспоживання та енергетичного менеджменту (ЕСЕЕМ), тимчасово виконує обов’язки завідувача якої к.т.н., доц.. Терешкевич, готує бакалаврів і магістрів за спеціалізацією з систем постачання споживачів електричною енергією; кафедра електромеханічних систем автоматизації у промисловості і на транспорті, тимчасово виконує обов’язки завідувача якої д.т.н., проф. Кутін, готує бакалаврів і магістрів за спеціалізацією з розробки та експлуатації систем автоматичного керування електроприводами; кафедра відновлювальної енергетики та транспортних електричних систем і комплексів, керує якою д.т.н., проф. Олександр Мокін, готує бакалаврів і магістрів за спеціалізацією з розробки та експлуатації силових електромеханічних систем і комплексів для енергетики і транспорту.

За цією інтегрованою спеціальністю є проблема лише у кафедри ЕСЕЕМ – їй потрібно аби мати право готувати магістрів або знайти доктора наук, професора на посаду завідувача, або приєднати її до кафедри ЕСС, яка після цього готуватиме бакалаврів і магістрів не лише з генерації та передачі електричної енергії, але і з її споживання, тобто готуватиме спеціалістів рівня бакалаврів і магістрів з повного циклу електроенергетики. Але існує й інший варіант розв’язання проблеми забезпечення вимог нормативних документів стосовно підготовки магістрів на кафедрі ЕСЕЕМ – це приєднати цю кафедру до загально інженерної кафедри теоретичної електротехніки та електричних вимірювань, якою керує д.т.н., проф. Кухарчук.

У напрямку теплоенергетики готує бакалаврів і магістрів у нашому університеті однойменна кафедра, якою керує д.т.н., проф. Ткаченко. Оскільки цю спеціальність новий перелік відносить до складової частини електричної інженерії, то Вченій раді університету за поданням ректора доведеться і кафедру теплоенергетики перевести зі структури факультету будівництва, теплоенергетики та газопостачання до структури факультету електроенергетики та електромеханіки, назвавши його після цього у відповідності з галуззю знань факультетом електричної інженерії.

Галузь знань під шифром 15 у новому переліку носить назву «Автоматизація та приладобудування». У цій галузі ми у нашому університеті маємо змогу готувати бакалаврів і магістрів за трьома спеціальностями: Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології (шифр 151), Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка (шифр 152), Мікро та наносистемна техніка (шифр 153).

За спеціалізацєю комп’ютерно-інтегрованих технологій готує бакалаврів і магістрів у нашому університеті кафедра комп’ютерних систем управління, якою керує д.т.н., проф. Дубовой. За спеціалізацією автоматизації готує бакалаврів і магістрів у нашому університеті кафедра автоматики та інформаційно-вимірювальної техніки (АІВТ), якою керує д.т.н., проф. Квєтний. За спеціалізацією метрології готує бакалаврів і магістрів у нашому університеті кафедра метрології та промислової автоматики (МПА), якою керує д.т.н., проф. Кучерук. Цілком очевидно, що і кафедра АІВТ і кафедра МПА спроможні готувати бакалаврів і магістрів також і за спеціалізацією з інформаційно-вимірювальної техніки. Що ж до кафедри лазерної та оптико-електронної техніки, якою керує д.т.н., проф. Кожем’яко, то нинішню свою спеціальність з оптоелектроніки за старим переліком, за якою ця кафедра готує бакалаврів і магістрів нині, вона може дуже швидко адаптувати до спеціальності «Мікро- та наносистемна техніка» за новим переліком.

Галузь знань під шифром 16 у новому переліку носить назву «Хімічна та біоінженерія». У цій галузі у нашому університеті кафедра проектування медико-біологічної апаратури, якою керує д.т.н., проф. Злепко, за нещодавно отриманою ліцензією приступила до підготовки поки-що ще тільки бакалаврів за спеціальністю «Біомедична інженерія» (шифр 164).

Галузь знань під шифром 17 у новому переліку носить назву «Електроніка та телекомунікації». У цій галузі ми у нашому університеті маємо змогу готувати бакалаврів і магістрів за двома спеціальностями: Електроніка (шифр 171), Телекомунікації та радіотехніка (шифр 172).

Очевидно, що кафедра електроніки, якою керує д.т.н., проф. Білинський буде продовжувати готувати бакалаврів і магістрів за тією ж спеціальністю з електроніки, яка без будь-якої трансформації перейшла зі старого переліку в новий.

Кафедра телекомунікаційних систем та телебачення (ТКСТБ), тимчасово виконує обов’язки завідувача якої к.т.н., доц. Бортник, буде мати право з таким завідувачем готувати лише бакалаврів за спеціалізацією з телекомунікацій, а кафедра радіотехніки, якою керує д.т.н., проф. Осадчук, буде продовжувати готувати бакалаврів і магістрів, але тепер уже не за спеціальністю, а за спеціалізацією з радіотехніки. Що ж до кафедри проектування комп’ютерної та телекомунікаційної апаратури, якою керує д.т.н., проф. Філинюк, то само собою напрошується рішення, щоб об’єднати цю кафедру з кафедрою ТКСТБ, завдяки чому ця об’єднана кафедра отримає право готувати не лише бакалаврів, але і магістрів зі спеціалізації з телекомунікацій.

Галузь знань під шифром 19 у новому переліку носить назву «Архітектура та будівництво». У цій галузі ми у нашому університеті маємо змогу готувати бакалаврів і магістрів за двома спеціальностями: Архітектура та містобудування (шифр 191), Будівництво та цивільна інженерія (шифр 192).

Очевидно, що кафедра містобудування та архітектури, якою керує д.т.н., проф. Дудар буде продовжувати готувати бакалаврів і магістрів за однойменною спеціальністю, яка лише з лінгвістичною трансформацією перейшла зі старого переліку в новий.

Кафедра промислового та цивільного будівництва (ПЦБ), якою керує д.т.н., проф. Моргун, буде продовжувати готувати бакалаврів і магістрів з будівництва, але тепер це уже буде не за спеціальністю, а за спеціалізацією. Що ж до кафедри теплогазопостачання (ТГП), тимчасово виконує обов’язки завідувача якої к.т.н., доц.. Коц, то вона отримає право з таким завідувачем готувати лише бакалаврів зі спеціалізації з цивільної інженерії, а тому само собою напрошується рішення, щоб цю кафедру об’єднати з кафедрою менеджменту будівництва та цивільної оборони, очолюваної д.т.н., проф. Сердюком, завдяки чому ця об’єднана кафедра отримає право готувати не лише бакалаврів, але і магістрів зі спеціалізації з цивільної інженерії. Але існує і інший варіант розв’язання проблеми забезпечення вимог нормативних документів стосовно підготовки магістрів на кафедрі ТГП – це приєднати цю кафедру до кафедри ПЦБ, якою керує д.т.н., проф. Моргун.

Галузь знань під шифром 27 у новому переліку носить назву «Транспорт». У нашому університеті у цій галузі здійснюється підготовка бакалаврів і магістрів лише за спеціальністю «Автомобільний транспорт». Кафедрою, яка здійснює цю підготовку нині і здійснюватиме її і надалі, є кафедра автомобілів та транспортного менеджменту (АТМ), якою керує д.т.н., проф. Біліченко.

Оскільки автомобільний транспорт є одним із найбільш впливових на екологію факторів, то, на мій погляд, доцільно було б кафедри, які готують бакалаврів і магістрів з екології та автомобільного транспорту, об’єднати в один повноцінний однойменний факультет з кількістю студентів стаціонару, яка суттєво перевищить нормативний мінімум у 200 осіб, ліквідувавши одночасно карликовий Інститут екологічної безпеки та моніторингу довкілля, в якому нині навчається лише біля сотні студентів стаціонару.

Ось таким є моє бачення шляхів адаптації кафедр нашого ВНТУ до нового переліку спеціальностей – шляхів, йдучи якими, ми зможемо адаптуватись до цього переліку, не порушуючи вимог нормативних документів як стосовно підготовки магістрів, так і стосовно статусу національного.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.