Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


22 червня 2015

У четвер 25 червня на засіданні Вченої ради Вінницького національного технічного університету відбудеться конкурсне обрання та переобрання на новий термін на посади завідувачів та професорів кафедр у кількох десятків науково-педагогічних працівників нашого вишу.

Серед тих, хто бере участь у конкурсі, є і я, адже і у мене 8 вересня завершується 5-річний термін роботи після призначення на посаду професора кафедри відновлювальної енергетики та транспортних електричних систем і комплексів.

Як і усі інші учасники конкурсу, я написав звіт про роботу, виконану протягом останніх 5 років на посаді професора кафедри, і подав його разом із заявою про участь у конкурсі та списком наукових праць, опублікованих у період з 2010 по 2015 роки, до конкурсної комісії, яка його оцінила позитивно і допустила мене до участі у конкурсі.

Виходячи з того, що я сповідую принцип прозорості, проголошений Законом України про вищу освіту від 2014 року, розміщую текст мого звіту на своєму сайті, аби ви, мої шановні читачі, бачили, що професорську зарплату у звітні роки я отримував не за заслуги попередніх років роботи ректором, а виключно лише за результатами роботи у звітному періоді професором кафедри. Отож –


ЗВІТ
за виконану роботу на посаді професора кафедри ВЕТЕСК
заслуженого діяча науки і техніки України, академіка Національної академії педагогічних наук України,
доктора технічних наук, професора
МОКІНА Бориса Івановича
(за період з вересня 2010 р. по травень 2015 р.)

1 Навчально-методична робота

Робота проводилась згідно запланованого навантаження кафедри відновлювальної енергетики та транспортних електричних систем і комплексів (ВЕТЕСК) та індивідуального плану роботи викладача.

1.1. Загальне навантаження за звітний період виглядає таким чином:

  • 2010-2011 н. р.: 1 ставка;
  • 2011-2012 н. р.: 1 ставка;
  • 2012-2013 н. р.: 1 ставка;
  • 2013-2014 н. р.: 1 ставка;
  • 2014-2015 н. р.: 1 ставка.

1.2. За звітний період видав три навчальних посібники:

1.3. За звітний період читав лекції і проводив практичні заняття з таких дисциплін:

1) математичні методи ідентифікації динамічних систем;
2) методологія та організація наукових досліджень.

Протягом звітного періоду усі види навчальних занять проводились згідно навчальних та робочих програм, а також робочих планів у межах розроблених НМКД відповідних дисциплін.

1.4. Розробив основні структурні складові НМКД з дисциплін «Математичні методи ідентифікації динамічних систем», «Методологія та організація наукових досліджень».

1.5. У звітному періоді був науковим консультантом у 4 докторантів, один із яких (Мокін О.Б) у 2012 році успішно захистив докторську дисертацію, друга (Бевз С.В.) нині працює над докторською дисертацією за планом 2-го року підготовки в докторантурі, третій (Ткаченко О.М.) завершив роботу над докторською дисертацією у 2014 році, але не виходить на захист тому, що спочатку хоче випустити на захист свою аспірантку, яка пише кандидатську дисертацію за аналогічною тематикою, четвертий (Боцула М.П.) із-за перевантаження роботами за госптематикою ніяк не завершить оформлення своєї докторської дисертації, яка за отриманими науковими результатами і числом публікацій уже є.

У звітному періоді здійснював також наукове керівництво 9 аспірантами, двоє із яких (Жуков О. і Гончарук Н.) успішно захистили кандидатські дисертації, троє (Лобатюк В., Михайлюк О. і Чернова І.) нині навчаються в аспірантурі, шостий (Лобатюк Ю.) у 2014 році успішно завершив роботу над кандидатською дисертацію, але не подав її до захисту, бажаючи пересвідчитись в отриманих результатах шляхом постановки експерименту на реально діючому об’єкті – і, поставивши експеримент та переконавшись у вірності отриманих результатів (уточнення – станом на 22.06.2015 Лобатюк Ю. вже прийнятий до захисту), до кінця травня представить дисертацію до захисту у спецраду, сьома і восьма (Бурбела О. і Косарук О.) успішно завершили роботу над кандидатськими дисертаціями, але не можуть вийти на їх захист, який потрібно здійснювати у спецрадах міста Києва у КНЕУ та НАПНУ, у зв’язку з народженням дітей під час завершальної стадії роботи над дисертаціями і перебуванням в даний час у декретних відпустках. У цей же період щороку керував також кількома випускними кваліфікаційними роботами студентів, що завершували навчання у бакалавраті, спеціалітеті чи магістратурі.

1.6. Брав участь у заслуховуванні та обговоренні питань навчально-методичної роботи під час засідань Вченої ради університету як член ради.

1.7. Педагогічний стаж складає 45 років.

2 Науково-дослідна робота

2.1. У звітному періоді разом з докторантами та аспірантами виконав дослідження, за результатами яких у співавторстві з цими аспірантами та докторантами написав 66 наукових та науково-методичних робіт у тому числі 5 наукових монографій, 3 навчальних посібники (два з грифом МОН України), 40 наукових статей у фахових виданнях, що входять до переліку ДАК МОН України, 2 статті у англомовних закордонних журналах, 7 патентів на корисну модель та 3 свідоцтва про реєстрацію авторського права на твір – усі вони наведені у списку наукових та науково-методичних праць, що додається.

2.2. Як академік Національної академії педагогічних наук України у звітному періоді успішно керував науково-дослідною лабораторією проблем вищої школи (НДЛ ПВШ), яка є спільною нашого університету з академією та виконав за тематикою цієї лабораторії такі науково-дослідні теми:

1). «Інформаційно-аналітична технологія системного аналізу і управління навчальним, науковим та виховним процесами в університеті» (затверджена постановами Президії НАПН України №1-7/14-393 від 16.12.2010 р., № 1-7/13-409 від 15.12.2011 р., №1-7/14-402 від 20.12.2012 р.).

2). «Розроблення моделей для прогнозування і управління процесами надходження до університету коштів, пов’язаних з отриманням вищої освіти, та системи підтримки прийняття рішень по їх використанню» (затверджена постановами Президії НАПН України №1-7/13-365 від 26.12.2013 р., №1-7/11-307 від 18.12.2014 р.).

За результатами виконаних досліджень під моїм науковим керівництвом написали і захистили кандидатські дисертації за цією тематикою у 2011 році старший викладач нашого університету Слободянюк О.В. (по педагогічних науках) та аспірант нашого університету Гончарук Н.С. (по економічних науках), завершила роботу над кандидатською дисертацією і готує її до захисту аспірант нашого університету Косарук О.М. (по педагогічних науках).

У звітному періоді до 2012 року був членом Президії НАПН України, а після ротації у 2012 році (у зв’язку з закінченням 10-річного терміну членства у Президії) і по-сьогодні я є радником Президії НАПН України на громадських засадах.

За плідну роботу по дослідженню тематики проблем вищої школи у 2013 році був нагороджений найвищою академічною педагогічною нагородою – медаллю «Григорій Сковорода».

2.3. У звітному періоді здійснював наукове керівництво науково-дослідною лабораторією автоматизованих систем управління в енергетиці і на транспорті (НДЛ АСУЕТ), працюючи протягом 2010-2013 рр. за сумісництвом головним науковим співробітником на 0,5 ставки та виконуючи держбюджетні НДР № 84-Д-326 «Розробка вітроенергетичних модулів з прямим перетворенням енергії вітру в електроенергію» (№ ДР 0110U002165, затверджена МОН України на 2010-2011 рр.) та № 84-Д-343 «Розробка вітроенергетичної установки, придатної для використання енергії вітрових потоків, створених залізничним транспортом під час руху» (№ ДР 0112U001371, затверджена МОНМС України на 2012-2013 рр.). За цією тематикою аспірантом нашого університету Жуковим О.А. під моїм науковим керівництвом захищена кандидатська дисертація, а аспірантом Базалицьким В.П., яким керував завідувач кафедри ВЕТЕСК О. Б. Мокін, кандидатська дисертація підготовлена до захисту.

З 2014 року тематику НДЛ АСУЕТ університет не фінансує, тож дослідження за її тематикою в останні 2 роки виконуються лише за рахунок другої половини робочого дня.

За розробку тематики НДЛ АСУЕТ на підставі доповіді, зробленої на Конгресі IEEE Power & Energy Society General Meeting (США, Піттсбург, Пенсильванія, 2008) у 2013 році мені, який до того мав звання IEEE Member, присвоєно звання IEEE Senior Member.

Брав участь у виконанні багатьох проектів держбюджетної та госпдоговірної тематики по науково-дослідній лабораторії екологічних досліджень та екологічного моніторингу, де був необхідним мій досвід в галузі технічної кібернетики, математичного моделювання та системного аналізу.

2.4. На момент складання звіту у міжнародній наукометричній базі РІНЦ маю індекс Гірша (H-індекс) на рівні 5, а у міжнародній наукометричній базі Google Scholar маю індекс Гірша (H-індекс) також на рівні 5. Оскільки раніше я мало публікував статей в журналах, що входять до наукометричної бази Scopus, то у цій базі маю значення Н-індекса суттєво нижче. Тож для підвищення значення цього індексу і у цій наукометричній базі уже надіслав три статті до редколегій трьох журналів, що входять до цієї наукометричної бази, які нині знаходяться на стадії рецензування.

2.5. За звітний період взяв участь у 14 наукових конференціях різного рівня, таких, наприклад, як «Автоматика», «Проблеми автоматизованого електропривода. Теорія й практика», «Контроль і управлiння в складних системах» тощо.

2.6. Я є членом двох спеціалізованих наукових рад з захисту кандидатських (К 05.052.05) та докторських (Д.05.052.01) дисертацій, представлених на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук зі спеціальності 05.14.02 «Електричні станції та системи» та представлених на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук зі спеціальності 01.05.02 «Математичне моделювання та обчислювальні методи».

2.7. Як головний редактор редколегій наукових журналів «Вісник Вінницького політехнічного інституту» та «Наукові праці Вінницького національного технічного університету» здійснював заключну експертизу усіх наукових статей, які надходили у ці журнали, після їх повернення з рецензування.

3 Виховна, громадська робота тощо

3.1. Брав участь у загально-університетських, інститутських, факультетських та кафедральних заходах, що проводились відповідно загально-університетських, інститутських та кафедральних планів.

3.2. Перерахував п’ятнадцять з половиною тисяч гривень у фонд Міноборони на підтримку воїнів АТО.

3.3. Регулярно упродовж звітного періоду щотижня на своєму персональному сайті друкував аналітичні матеріали, присвячені політичній ситуації у країні та університетським заходам. Середня відвідуваність мого сайту для ознайомлення з цими матеріалами складає 300-400 переглядів на день та інтегрально до 5000-7000 переглядів на місяць.

3.4. Написав і у 2014 році видав 13-ту книгу моєї історико-публіцистичної серії під назвою: «Початок електронного вибіркового літопису або Ранній постювілейний період (липень 2010 р. – серпень 2012 р.)», яка є електронним виданням і розміщена на моєму персональному сайті. У даний час завершую написання 14-ї книги цієї серії, яка теж буде електронним виданням і побачить світ ще до завершення літа 2015 року.

3.5. У 2013 році до мого 70-ліття Верховна Рада України за представленням Асоціації народних депутатів України попередніх скликань нагородила мене Почесною грамотою «За особливі заслуги перед Українським народом» №848, яку підписав Голова Верховної Ради України і яка є державною нагородою.

Звіт заслухано та схвалено на засіданні кафедри відновлювальної енергетики та транспортних електричних систем і комплексів (протокол №23 від 21 травня 2015 р.), на якому колектив кафедри підтримав висунення моєї кандидатури для участі в конкурсі на заміщення посади професора, яка стає вакантною з 9-го вересня 2015 року.

/Підпис/       Б.І. Мокін

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.