Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


1 жовтня 2015

28 вересня міністерство надіслало до нашого університету затверджений список кандидатів у ректори, яких виявилось п’ятеро - усі доктори наук, професори – це нинішній ректор Володимир Грабко, це два завідувачі кафедр - Віталій Мокін та Олександр Осадчук, це директор Інституту екологічної безпеки та моніторингу довкілля Василь Петрук і це директор Центру інформаційних технологій та захисту інформації Юрій Яремчук.

Оскільки я є довіреною особою кандидата в ректори Віталія Мокіна, то на своєму сайті даю більш повну інформацію саме про нього.

Мокін В.Б.Віталій Мокін народився 3-го вересня 1974 року, тобто 41 рік тому, у місті Вінниці. Закінчив Вінницьку фізико-математичну гімназію №17, потім Вінницький державний технічний університет. Кандидатську дисертацію з технічних наук захистив у 24 роки ще до завершення навчання в аспірантурі, а докторську дисертацію на тему "Математичні та геоінформаційні моделі для моніторингу річкових вод та управління процесами їх очищення" зі спеціальності "Математичне моделювання та обчислювальні методи" написав без вступу до докторантури і захистив у 31 рік, а вчене звання професора отримав у 2007 році.

Одружений, має доньку.

Нині Віталій Мокін є членом Громадської ради при Міністерстві екології та природних ресурсів України (Мінприроди) та при ній - Головою Комісії з питань освіти, науки та євроінтеграції і Головою міжкомітетської Комісії з впровадження інформаційних технологій у систему управління довкіллям та природокористуванням, він є заступником з управління водними ресурсами голови Комітету з питань управління відходами та ресурсами, членом Комітету з питань охорони природних ресурсів та заповідної справи, членом Комісії по Програмі "Горизонт 2020" (на громадських засадах). Він є членом Науково-технічної ради ДержводагентстваУкраїни, членом Басейнової ради Дніпра, в якій керує секцією з автоматизації та впровадження геоінформаційних технологій в систему управління водними ресурсами, та членом Басейнової ради Десни (примітка: до басейнових рад входять заступники голів облдержадміністрацій та облрад, начальники управлінь водних ресурсів, обласних департаментів екології та природних ресурсів та держекоінспекцій областей, які розташовані у басейні річки, а також провідні науковці та представники громадськості, діяльність яких стосується цього басейну). Він є також членом Басейнової ради Південного Бугу та Головою Науково-технічної ради у ній.

Протягом 2009-2010 рр. Віталій Мокін був радником міністра охорони навколишнього природного середовища України (на громадських засадах), а починаючи з 2009 року і понині він є Радником Голови Державного агентства водних ресурсів України (на громадських засадах). Одночасно він є членом технічної координаційно-експертної ради з питань інформатизації при міському голові м. Вінниця, котра була створена ще у 2010 році міським головою Володимиром Гройсманом, а також – теж із 2010 року – є членом дорадчого комітету при Вінницькій міськраді зі сталого енергоефективного розвитку міста Вінниці.

Завідує кафедрою комп’ютерного еколого-економічного моніторингу та інженерної графіки (попередня назва - Моделювання та Моніторингу Складних Систем - http://mmss.vntu.edu.ua/) у ВНТУ Віталій Мокін з 2006 р. – кафедра є випусковою з напряму "Системний аналіз" за ліцензією, отриманою у 2015 році, та зі спеціальності "Комп’ютерний еколого-економічний моніторинг" напряму "Комп'ютерні науки", ліцензованою у 2012 р. та акредитованою теж у 2015 році.

З 2000 по 2014 роки Віталій Мокін виконував обов'язки (на громадських засадах) директора Інституту магістратури, аспірантури та докторантури (ІнМАД) ВНТУ і пішов з цієї посади за власним бажанням відповідно до вимог Закону України про вищу освіту, який забороняє суміщати дві адміністративні посади. За час його директорства в ІнМАД у спецрадах цього інституту було успішно захищено 322 дисертації, з яких: кандидатських - 297; докторських - 25 і жодна дисертація не була відхилена після захисту під час подальшого розгляду у ВАК/МОНМС/МОН. За спеціальними науково-освітніми навчальними планами було підготовлено більше 1000 магістрів, з яких майже половина стали кандидатами наук і завдяки яким ефективність аспірантури ВНТУ була у 2-3 рази вищою у порівнянні з середньою по Міністерству освіти і науки України.

Широкою є міжнародна діяльність Віталія Мокіна. Рішенням Єврокомісії у 2007 році він був призначений старшим експертом від України у 2-х проектах TACIS "Управління басейнами трансграничних річок: Фаза 2 для басейну Сіверського Донця" та "Управління басейнами трансграничних річок: Фаза 2 для ріки Прип'ять", які виконувались компанією Mott MacDonald (Великобританія, Нідерланди). У 2011-2012 рр. був експертом проекту Програми розвитку ООН та Глобального екологічного фонду «Реалізація Стратегічної програми дій для басейну Дніпра з метою зменшення забруднення стійкими токсичними забруднюючими речовинами». У 2008-2012 рр. був експертом від України проекту ОБСЄ та Європейської економічної комісії ООН «Дністер-ІІІ», а з 2014 р. і понині є експертом проекту ОБСЄ "Зміна клімату та безпека в басейні р. Дністер". Протягом 2009-2014 рр. був експертом україно-шведського проекту зі створення Плану управління річковим басейном Південного Бугу відповідно до вимог Водної Рамкової Директиви ЄС. Проект завершився у жовтні 2014 р. виходом у друці монографії “План управління річковим басейном Південного Бугу: аналіз стану та заходи” (українською та англійськими мовами). Віталій Мокін є співавтором таких видань за кошти ООН, Єврокомісії та країн ЄС: видання «Методики гідрографічного та водогосподарського районування території України відповідно до вимог Водної рамкової директиви Європейського Союзу» та карти «Водогосподарське районування території України» і «Гідрографічне районування території України»; «Басейн річки Дністер: Екологічний атлас» (2010-2012 рр.) за підтримки проекту ООН, ОБСЄ; «Екологічний атлас басейну річки Південний Буг» за підтримки проекту Wetlands International (Нідерланди) (2006-2009 рр.).

Напрямки наукової діяльності Віталія Мокіна: методологія та технології створення і впровадження інформаційних систем для екологічного моніторингу, контролю, моделювання, прогнозування та управління станом довкілля і природокористуванням; застосування сучасних інформаційних технологій, у т.ч. геоінформаційних технологій, у різних галузях, технології електронного урядування, створення систем підтримки прийняття рішень та ін.

В якості наукового керівника виконав більше 40 НДР, переважно госпдоговірних, на замовлення ООН, Єврокомісії, Мінприроди, Держекоінспекції, Держводагентства, МОЗ, Мінпаливенерго, МОН України та облдержадміністрацій і обласних управлінь Вінницької, Донецької, Кіровоградської, Миколаївської, Полтавської, Рівненської та Сумської областей. В результаті у кожній області України впроваджено і використовується по декілька розроблених під його керівництвом різних інформаційних систем.

Він є автором 358 публікацій, у тому числі 8-х монографій (одна з яких є українською та англійськими мовами), більше 100 статей, біля 50 публікацій у виданнях з міжнародних наукометричних баз даних, у т.ч. SCOPUS (видання США та ЄС), 4 підручників із грифом МОН України, більше 20 посібників, у т.ч. 2-х із грифом МОН України, має 40 свідоцтв про реєстрацію авторських прав на комп'ютерні програми та бази даних.

Віталій Мокін є членом двох спеціалізованих вчених рад із захисту докторських дисертацій зі спеціальностей 01.05.02 – математичне моделювання та обчислювальні методи та 05.13.06 – інформаційні технології (у ВНТУ з 2007 р. та в Інституті телекомунікацій та глобального інформаційного простору НАН України з 2009 р.).

Підготував 5 кандидатів наук. Нині має 3 аспірантів зі спеціальностей 01.05.02 – математичне моделювання та обчислювальні методи, 05.13.06 – інформаційні технології та 21.01.06 – екобезпека.

На очолюваній кафедрі у ВНТУ Віталій Мокін викладає дисципліни: «Моделі та методи прийняття рішень в еколого-економічних системах», «Інформаційні технології моніторингу екологічних і соціально-економічних процесів», «Моделювання і прогнозування стану довкілля», «Моніторинг довкілля», «Системний аналіз» та ін., а також керує магістерськими та дипломними роботами студентів.

Віталій Мокін першу свою нагороду за наукове дослідження з дискретної математики – Золоту медаль Національної академії наук України для молодих дослідників – отримав ще будучи студентом 2-го курсу університету. Він є Лауреатом Премії Кабінету Міністрів України за внесок молоді у розбудову держави в номінації "За наукові досягнення" (постанова Кабінету Міністрів України №487 від 21.06.2005). Отримав Почесну Грамоту Кабінету Міністрів України № 19831. Стипендіат Верховної Ради України (Постанова Верховної Ради України № 498-VI від 4.09.2008 "Про призначення у 2008 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених"). Нагороджений знаком "За наукові досягнення" (наказ міністра освіти і науки України № 453-к від 15 травня 2007 р.).

Багато часу приділяє Віталій Мокін роботі з молоддю. Він є співголовою оргкомітету та журі ІІ Міжнародного конкурсу найкращих робіт з комп'ютерного моніторингу стану довкілля України серед учнів та студентів (під патронатом Громадської ради при Мінприроди України) у 2015 р. (http://ecomon.vntu.edu.ua/). У 2014 р. був співголовою першого такого конкурсу (тоді він стосувався ще й молодих вчених), а у 2008, 2012 та 2013 роках був співголовою оргкомітету та журі Вінницьких обласних конкурсів з моніторингу довкілля серед учнів та студентів (є автором ідеї проведення таких конкурсів), які проводив у ВНТУ спільно з регіональними підрозділами Мінприроди та МОН України.  З 2011 р. Віталій Мокін є членом Міжнародної благодійної організації «Фундація «Зелений КІТ» («КІТ» у назві – це скорочення від слів «Комунікаційно-Інформаційні Технології»). Був членом журі Міжнародного конкурсу молодих користувачів ГІС від ESRI (США).

Де можна прочитати про Мокіна Віталія Борисовича:

Легко бачити, шановні читачі і виборці ВНТУ, що Віталій Мокін, ставши ректором Вінницького національного технічного університету і ректорські обов’язки буде виконувати не менш плідно і продуктивно, а тому я запрошую усіх Вас 7 жовтня у день виборів ректора у ВНТУ, які відбудуться в часовому проміжку від 9-ї до 15-ї години дня в залі засідань Вченої ради університету, проголосувати саме за нього.

Завершити свою розповідь про Віталія Мокіна я хочу нагадуванням, що з його передвиборною програмою можна ознайомитись у моїй попередній інформації на цьому ж сайті, яка опублікована у вигляді проекту 20 вересня, а також нагадуванням про те, що 7-го жовтня на дільницю, де буде проводитись голосування, необхідно прийти з паспортом, або військовим квитком, або посвідченням водія, оскільки лише ці документи визнаються посвідченнями особи, законними для участі у виборах, як такі, що на відміну від студентського квитка і перепустки у корпус чи гуртожиток є завіреними гербовою печаткою державної установи і не можуть бути підробленими.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.