Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


3 листопада 2015

На цьому тижні український парламент збирається прийняти усі ті закони, які необхідно мати Україні, аби країни Європейського Союзу погодились встановити безвізовий режим поїздок її громадянам до цих країн.

На перший погляд здається, що ніяких особливих втрат від необхідності оформляти візу і ніяких особливих вигод від встановлення безвізового режиму між Україною та країнами ЄС немає, адже нині для отримання візи необхідно лише мати виклик із країни, до якої хочеш поїхати, кілька десятків доларів на оплату візи та пару тижнів часу для її оформлення у посольстві цієї країни, розміщеному у Києві.

Але ось приклад того, чому відсутність безвізового режиму є серйозною перешкодою для інтеграції України у загальноєвропейський простір, і які втрати може понести, наприклад, український професор із-за його відсутності: завідувач однієї із кафедр нашого Вінницького національного технічного університету, доктор технічних наук, професор Віталій Мокін виграв в Угорщині конкурс проекту IncoNet EaP «Мережа науково-дослідної міжнародної співпраці для країн східного партнерства» та отримав грант у 3000 євро для поїздки на форум науковців AquaMatch 2015 (https://www.b2match.eu/aquamatch2015) у м. Амстердам, запланований для проведення на термін 3-6 листопада 2015 року, куди у ці дні повинні з’їхатися представники усіх країн Європи для формування консорціумів з метою участі у програмі «Горизонт 2020».

Отримавши повідомлення, що грант виграно, професор Віталій Мокін звернувся до організаторів з проханням надіслати йому виклик для оформлення візи до Нідерландів, а сам на тиждень поїхав до Молдови з делегацією ОБСЄ по проекту з управління водними ресурсами в басейні Дністра. Але, організатори з оформленням виклику особливо не поспішили, оскільки для них ця процедура уже відноситься до категорії дивних – вони уже відвикли від того, що ця процедура комусь потрібна. Тож виклик надійшов тоді, коли професор Віталій Мокін уже був у Молдові.

Повернувшись з Молдови, професор Віталій Мокін за два дні зібрав документи, необхідні для оформлення візи до Нідерландів, і відправив їх до посольства. Однак, зв’язавшись із працівниками посольства після цього, він з’ясував, що у них на отримання Шенгенської візи відводиться 15 діб, у той час, як до відкриття конференції учасників партнерства у програмі «Горизонт 2020» в Амстердамі залишилося лише 5 робочих днів.

Тож довелось професору Віталію Мокіну писати листа організаторам в Нідерланди, де він вже зареєструвався, вніс інформацію про себе і свої можливі проекти та попризначав зустрічі науковцям з країн ЄС (це було обов’язковою умовою отримання гранту), в якому принести вибачення за невикористання гранту у зв’язку з неможливістю вчасно приїхати до Амстердаму.

А якби Україна уже мала безвізовий режим поїздок до країн ЄС, то професор Віталій Мокін, витративши час лише на придбання авіаційного квитка до Амстердама, зміг би поїхати на цей форум і вирішити питання включення нашого університету до одного із консорціумів, що створюються для виконання програми «Горизонт 2020». До речі, 3000 євро теж пропали, оскільки витрати по отриманому гранту покриваються організаторами лише по пред’явленні авіаквитків і особистій участі у форумі.

Тож будемо сподіватись, що Верховна Рада України на цьому тижні прийме відповідні закони, після чого наша країна отримає безвізовий режим до країн ЄС і жодному українському професору уже не доведеться втрачати виграні гранти із-за неможливості в установлені посольствами терміни оформити візу.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.