Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


2 квітня 2016

У четвер 31 березня 2016 року у нашому університеті відбулося засідання Конференції трудового колективу та засідання Вченої ради, на яких були прийняті рішення, котрі можна додати до числа знакових подій для Вінницького національного технічного університету.

Знакове рішення Конференції трудового колективу полягає у тому, що на ньому було затверджено новий склад Наглядової ради ВНТУ, головою якої міністром освіти і науки України Сергієм Квітом рекомендовано Олексія Дніпрова, котрий працює заступником голови Адміністрації президента України, а членами рекомендовано дев’ять відомих в наукових та адміністративних колах осіб: віце-президента НАПН України Гуржія, народного депутата України Домбровського, директора Інституту електродинаміки НАН України Кириленка, генерального директора «Вінницяобленерго» Поліщука, професора НТУУ «КПІ» Пересаду, радника міністра освіти і науки з питань інформатизації Валєєва, заступника голови Вінницької обласної державної адміністрації – начальника обласного управління освіти і науки Івасюка, директора Вінницької обласної телерадіокомпанії Коваленко, мера Вінниці Моргунова.

Із минулого складу Наглядової ради ВНТУ, яка була створена ще у часи мого ректорства, до нового складу увійшли Гуржій, який тоді працював заступником міністра освіти і науки України, Домбровський, який тоді працював Головою Вінницької обласної державної адміністрації, та Івасюк, який тоді уже працював начальником Вінницького обласного управління освіти і науки, але ще не мав статусу заступника голови Вінницької обласної державної адміністрації.

У новому складі трохи понизився статус голови Наглядової ради ВНТУ, оскільки головою її попереднього складу був Президент Національної академії педагогічних наук України, екс-міністр освіти і науки України, академік НАН та НАПН України, доктор філософських наук, професор Василь Кремень, а нинішній голова Олексій Дніпров такого рівня наукових та адміністративних регалій ще не має, хоча саме від нього нині в значній мірі залежить, кого і якою нагородою нагородить Президент Порошенко, оскільки саме у його функції, як заступника голови Адміністрації президента України, входить підготовка нагородних документів.

До речі, ще за часів міністра освіти і науки Дмитра Табачника Олексій Дніпров відпрацював один рік заступником міністра з фінансових питань, за що згідно з вимогами люстраційного законодавства підлягав люстрації, але уникнув цієї процедури у зв’язку з переведенням на посаду заступника голови Адміністрації президента України. А про те, що він підлягає люстрації, зовсім недавно знову нагадала у ЗМІ начальник департаменту люстрації Міністерства юстиції України Козаченко.

Але не виключено, що скоро в адміністративній кар’єрі Олексія Дніпрова можуть наступити суттєві зміни, оскільки, якщо Дніпров рекомендований на посаду заступника голови Адміністрації президента самим Петром Порошенком, то після переходу нинішнього голови президентської адміністрації Бориса Ложкіна на роботу в Кабмін (на посаду першого віце-прем’єр-міністра у майбутньому уряді Володимира Гройсмана) він може підвищитись у посаді з рівня заступника до рівня голови президентської адміністрації, а якщо Дніпров був рекомендований на посаду заступника не Порошенком, а Ложкіним, то після складення останнім повноважень голови президентської адміністрації, скоріш за усе, він втратить посаду заступника голови президентської адміністрації, оскільки цілком природно, що новий голова захоче мати на посаді заступника, через якого проходять усі нагородні документи, свою людину.

Другою знаковою подією для ВНТУ, що сталася 31 березня 2016 року, є те, що Вчена рада університету затвердила склад проектних груп та основні програмні документи по спеціальностях нового переліку для їх ліцензування на третьому рівні освіти – рівні підготовки докторів філософії з тих спеціальностей, з яких у ВНТУ уже здійснюється підготовка бакалаврів на першому рівні та магістрів на другому рівні. Тож тепер колективам усіх випускових кафедр і адміністрації Інституту магістратури, аспірантури та докторантури нашого університету необхідно протягом менше ніж двох місяців «відшліфувати» усі проектні документи і не пізніше 31 травня 2016 року подати їх до міністерства, яке проводитиме ліцензування, оскільки на Національне агентство з забезпечення якості вищої освіти, яке поки що є лише на папері, законом покладено лише процес акредитації.

А третьою знаковою подією березня є те, що по одному із ключових параметрів наш університет віднині уже готовий до перевірки на відповідність вимогам, що висуваються до університетів зі статусом національного, яку ми будемо проходити у 2017 році – я маю на увазі вимогу, щоб усі випускові кафедри очолювались докторами наук, або кандидатами наук, які мають вчене звання професора. Як ви пам’ятаєте, шановні читачі, із моїх попередніх повідомлень, на чотирьох випускових кафедрах ВНТУ завідувачами у минулому році обрались кандидати наук, доценти. І ось тепер – після засідання Вченої ради університету 31 березня - я довідався, що ректор Володимир Грабко таки дослухався до моєї поради і замість завідувачів трьох випускових кафедр - кандидатів наук, доцентів Терешкевича (кафедра електротехнічних систем електроспоживання та енергетичного менеджменту), Крупельницького (кафедра обчислювальної техніки) та Іщенка (кафедра екології та екологічної безпеки), котрі пішли з посад завідувачів за власним бажанням, - призначив виконувачами обов’язки завідувачів цих кафедр (з наступним обранням за конкурсом) докторів наук, професорів Бурбело, Мартинюк та Петрука, причому професор Петрук добровільно склав з себе повноваження директора Інституту екологічної безпеки та моніторингу довкілля і помінявся з доцентом Іщенком посадами. Що ж до ще однієї кафедри – телекомунікаційних систем та телебачення, то її завідувач, кандидат наук, доцент Бортник нещодавно отримав вчене звання професора і тепер уже теж відповідає як акредитаційним вимогам до магістерських програм, так і вимогам до університетів зі статусом національного. В ближній перспективі з метою забезпечення наявності двох докторів наук планується також – як я і прогнозував в одній із своїх попередніх інформацій на цьому ж сайті - попарне об’єднання кількох випускових кафедр, але остаточного рішення (яка з них з якою буде об’єднуватись) на рівні Вченої ради університету ще не прийнято – воно буде прийняте після заключних роз’яснень міністерством відповідної вимоги Ліцензійних умов.

А для мене особисто це засідання Вченої ради університету теж стало знаковим - і не лише тому, що я був затверджений керівником проектної групи з підготовки докторів філософії за спеціальністю «Системний аналіз», але ще й тому, що Вчена рада присвоїла гриф «монографія» науковій праці, підготовленій мною разом з доктором наук, професором Олександром Мокіним та кандидатом наук, доцентом Олексієм Жуковим, в якій представлені результати досліджень, отримані нами при виконанні одного із кафедральних наукових проектів упродовж кількох попередніх років.

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.