Недостатньо  знати,  необхідно  вміти  ці  знання  застосувати!  Недостатньо  бажати,  потрібно  і  робити!
  Б.І. Мокін
Головна сторінкаДодати в Вибране

основне
Новини
Біографія
Наукова діяльність
Педагогічна діяльність
Адміністративна діяльність
Громадська діяльність
Листи, статті, доповіді
Зворотній зв'язок

Пошук

Мій акаунт на Facebook
Пошук
Головна сторінка   Новини 


3 травня 2016

13 квітня 2016 року т.в.о. міністра Інна Совсун видала наказ №433 «Про деякі питання формування штатних нормативів», в якому «керівникам навчальних закладів та установ освіти» поставлена задача – цитую: «…забезпечити у 2016 році скорочення керівного, адміністративного, управлінського, господарсько-обслуговуючого персоналу, водіїв, робітників, які обслуговують громадські будівлі на 10 відсотків».

Цей наказ вимагає від керівників «…до 15 липня 2016 року надати Міністерству інформацію щодо здійснення скорочення, передбаченого пунктом 1 цього наказу», а оскільки згідно з КЗПП працівник, якого установа збирається скоротити, повинен адміністрацією цієї установи бути попередженим за три місяці до дати скорочення, то виходить, що таке попередження усім працівникам, які попадають під скорочення, повинно було бути адміністрацією нашого університету зроблене до 15 квітня, що, виходячи з того, що наказ було підписано т.в.о. міністра Совсун лише 13 квітня, фізично здійснити було не можна, адже за один день навіть об’єктивний аналіз, – кого потрібно скорочувати в установі, в якій під таке скорочення підпадає біля 70 осіб, – зробити неможливо, не кажучи уже про організацію повідомлення під розпис усіх, хто попав у число скорочуваних.

Тож міністерство цим своїм наказом поставило керівників освітніх установ в умови, коли вони змушені будуть або порушувати КЗПП, або не виконати вище вказаний наказ у визначені у ньому терміни.

Звичайно, керівникам доведеться вибирати «із двох зол менше». А «меншим злом» для них буде порушення терміну виконання наказу, оскільки це потягне максимум на догану, у той час, як в разі, якщо вони порушать КЗПП, то усіх працівників, скорочених без дотримання вимог цього Кодексу законів про працю, суди за їхніми заявами обов’язково поновлять на посадах. А це уже буде не порушенням терміну виконання наказу, а повним його невиконанням, за що можна очікувати більш суворе покарання.

До речі, відбираючи посади під скорочення, адміністрації кожної освітньої установи потрібно суворо дотримуватись «букви» наказу стосовно категорій працівників, яких стосуватиметься скорочення, оскільки недотримання категорійності працюючих, визначеної в наказі, теж може привести до судового поновлення на посадах тих скорочених, які попали під скорочення, відносячись до тих категорій, скорочення по яких в цьому наказі не передбачене.

А тому я ще раз звертаю увагу адміністрації нашого університету на те, що категорії працівників, визначених в наказі під скорочення, – це представники «…керівного, адміністративного, управлінського, господарсько-обслуговуючого персоналу, водіїв, робітників, які обслуговують громадські будівлі…». Тож під скорочення не підпадає професорсько-викладацький персонал (асистенти, старші викладачі, доценти, професори і завідувачі кафедр), навчально-допоміжний персонал (лаборанти, зав. лабораторіями, інженери по обслуговуванню складного навчального обладнання і методисти) та науковий персонал (молодші наукові співробітники, наукові співробітники, старші наукові співробітники, провідні наукові співробітники, головні наукові співробітники та завідувачі науково-дослідними лабораторіями).

Версія для друку


[12.06.2023] Про вклад академіка Леоніда Каніщенка в формування майбутнього президента України
[30.12.2022] Кілька слів напередодні 80-річчя про мій вклад у підготовку наукових кадрів
[10.09.2020] Відповідь на запитання, чому я вирішив балотуватись кандидатом у ректори
[08.07.2020] Не робіть, як я!
[07.06.2020] Розповідь про те, як Вінницький міський голова Моргунов втратив 300 голосів
[01.06.2020] Літо у ВНТУ починається з оновлення корпусу деканів
[15.05.2020] Що очікувати після реформування системи захисту дисертацій?
[27.04.2020] Коронавірусні будні університетського професора
[04.03.2020] Весь мир насильно мы разрушим до основанья, а затем - мы наш, мы новый мир построим!
[19.01.2020] «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази»
[28.12.2019] Передноворічні роздуми ексректора, який ще працює професором
[21.12.2019] Попри побажання та потуги недоброзичливців академія педагогічних наук продовжує жити
[03.12.2019] Чи варто нашому ректору позитивно реагувати на пропозицію мера міста про передачу частини земельної ділянки університету в комунальну власність?
[30.11.2019] Мої враження від зустрічі з заступником міністра Єгором Стадним
[09.11.2019] Факультету радіоелектроніки - 50
Головна сторінкаДодати в Вибране
© 2007-2015. Персональний сайт Мокіна Б.І. Усі права захищено. Несанкціоноване використання матеріалів сайту не дозволяється. У випадку використання цих матеріалів на інших сайтах не допускається будь-яке редагування тексту, а посилання на даний сайт є обов`язковим.